Йод за щитовидната жлеза

Защо йодът е толкова важен?

Йодът има специално значение за целия метаболизъм на тялото, особено за хормоните на щитовидната жлеза. Те регулират енергийния баланс в тялото, както и физическото и ментално развитие. Това са точно тези хормони, които се нуждаят от йод като „гориво“. Липсата на йод предисвиква увеличаване на щитовидната жлеза  - дори видимо – добре познатата гуша.

Според СЗО (Световната Здравна Организация), Германия се нарежда сред регионите в света, където дефицитът на йод е проблем дори днес. Това все още не е добре познато, както и фактът, че йодът е толкова важен за метаболизма. 

 

Тъй като формирането на хормоните на щитовидната жлеза започва от 12-та седмица на бременността, от голямо значение е бъдещите майки да се уверят, че приемат достатъно йод. Те трябва да покриват не само собствените си нужди, но трябва да имат предвид, че по време на бременността имат увеличена потребност от йод. 

Добри източници на йод

Като цяло, всичко, което идва от морето, е богато на йод. Една порция от 200 g треска или 100 g полака ще осигури дневното необходимо количество от 230 µg. Друг източник на йод е йодираната трапезна сол. По време на бременност и кърмене силно се препоръчва адекватен прием на йод, за да се гарантира здравето на вашето бебе. Идеалното снабдяване с йод е възможно само чрез прием на хранителни добавки.

Симптоми на дефицит

Дефицитът на йод по време на бременност може да доведе до негативно физическо и умствено развитие на бебето. Но не е само това: на по-късен етап дефицитът на йод може да причини причини проблеми с говора и слуха.