Предотвратяване на алергии при бебета и малки деца – нашите най-добри съвети

В последно време се наблюдава значително увеличаване на алергиите, като все по-често биват засегнати малки деца и дори бебета. От алергии страдат най-вече бебетата, родени с цезарово сечение. Научете повече за това как можете успешно да предотвратите алергии.

Кои фактори отключват алергии?

За отключването на алергиите може да има различни причини. Например при бебетата, родени с цезарово сечение, рискът от алергия е значително по-висок, отколкото при бебетата, родени по естествен път. Генетичните фактори, храненето и влиянието на околната среда също са от решаващо значение по отношение на риска от алергия.

В крайна сметка основната причина за възникването на алергия е нарушеното функциониране на имунната система. Обикновено организмът ни е в състояние да разграничава безвредните от вредните влияния. Така например, когато консумирате ягоди, имунната система отчита, че ягодите не представляват опасност, обаче ако имунната Ви система е дебалансирана, е възможно внезапно да започне да се отбранява срещу ягодите, все едно са някакви злонамерени нашественици.

В много случаи отслабената имунна система се дължи на нарушен баланс на чревната микрофлора. В червата си имаме около два килограма полезни бактерии, като напр. лактобацили. При дисбаланс между „полезните“ и „вредните“ бактерии, или ако в организма липсват полезни бактерии, развитието на имунната система ще бъде отслабено.

Това е и причината рискът от алергии при бебетата, родени с цезарово сечение, да е значително по-висок. При естествено раждане чревната микрофлора на бебето съдържа множество полезни бактерии, получени при досега на бебето с бактерии от вагиналната и чревната микрофлора на майката. Това обаче не е така при раждането с цезаровото сечение. Има недостиг най-вече на бифидобактерии и естествени „стартерни култури” на лактобацилите, т. нар. млечнокисели бактерии. В резултат съществува повишен риск от отключване на алергии, а оттам и риск от заболяване от астма.

Кое допринася за развитието на алергии?

Освен цезаровото сечение съществуват и други фактори, които увеличават риска от алергии при бебетата и малките деца, като напр. генетични фактори. Възможно е бебето да развие алергия и без наличие на фамилна обремененост, но в този случай рискът е много малък. Ако обаче един или няколко членове на семейството страдат от една и съща алергия или от различни алергии, рискът значително нараства.

Други фактори, предизвикващи алергии, могат да бъдат нездравословното хранене, което от своя страна влияе върху състоянието на чревната микрофлора, както и влиянието на фактори от околната среда, като напр. тютюнев дим, мръсен въздух или наличие на плесени.

Профилактика на алергиите при бебета и малки деца

За да предотвратите появата на алергия при бебето, започнете да полагате специални грижи за себе си още по време на бременността. Освен това след раждането можете да предприемете някои мерки за укрепване на имунната система на бебето.

Хранене по време на бременност и кърмене

Преди време специалистите бяха на мнението, че по време на бременността и през първите месеци от живота на бебето е важно да се осигури в приеманата храна да няма никакви алергени. Новите проучвания обаче показват, че рискът от алергии се намалява в много малка степен само с избягването на приема на алергени. Поради това не е нито абсолютно необходимо, нито препоръчително напълно да се избягват алергизиращите храни.

Освен това следва да си осигурите диета, богата на витамин D и на омега-3 мастни киселини. По-мазните риби, като напр. скумрията, са отлични източници за набавяне на тези вещества. Ако не хапвате достатъчно риба, най-добре е да помислите за капсули с рибено масло като хранителна добавка.

Последните научни изследвания подчертават и важната роля на пробиотиците през третия триместър от бременността. Налице е доказано положително въздействие, особено за бебетата с повишен риск от алергия. Съдържащите се в пробиотика полезни бактерии са от съществено значение за изграждането на балансираната и здрава чревна микрофлора както за майката, така и за бебето.

Като цяло, разбира се, е важно да се храните балансирано и здравословно по време на цялата бременност, както и да избягвате заведенията за бързо хранене и големи количества сладки неща, доколкото е възможно. Разберете повече за доброто и здравословно хранене по време на бременността.

Предотвратяване на алергии чрез кърмене

Кърменето е най-доброто нещо, което можете да направите за новороденото си непосредствено след раждането, тъй като кърмата е с естествено ниско съдържание на алергени, докато съдържа важни предпазващи хранителни вещества, като например естествени млечнокисели култури, подпомагащи развитието на полезната чревна микрофлора на бебето. Кърмата укрепва Вашето бебе отвътре и благоприятства изграждането на имунната му защита.

Специални хипоалергенни формули за кърмачета

Възможно е да нямате достатъчно кърма или да сте избрали да не кърмите по други причини? В такъв случай имате на разположение висококачествени хипоалергенни формули, осигуряващи оптимална защита на Вашето бебе.

Препоръчително е да храните бебето си с такива хипоалергенни (HA) формули, които съдържат хидролизиран протеин с пълно разделяне на белтъчната структура. Последното е изключително важно за по-ниската алергенност и риск от разпознаване на протеина като чуждо тяло от организма на Вашето бебе. По такъв начин се намалява риска от развитие на алергии.

Важно е висококачествените HA формули да са създадени по модела на майчиното мляко. Търсете необходимите функционални съставки, подпомагащи развитието на полезната чревна микрофлора, с което се намалява рискът от алергия. Съчетанието на естествени пробиотични млечнокисели бактерии с диетични фибри лактоза е оптимално и се среща естествено във вид на основен въглехидрат в кърмата.

Захранващи храни и алергени

В миналото експертите твърдяха, че до навършване на 1 година бебетата не трябва да консумират никакви евентуални алергени с храната си. Сега обаче препоръките са по-скоро в посока, че бебетата е добре да започнат да привикват към алергените, напр. към риба, с въвеждането на захранващи храни.

Изследователският институт по детско хранене например препоръчва бебетата да започнат да консумират зърнени храни със съдържание на глутен още на възраст 5-7 месеца.

Намаляване на риска от алергии при бебета и малки деца

Освен разгледаните по-горе фактори съществуват и други фактори, които могат да увеличат риска от алергия. Поради това е необходимо да обърнете внимание на следните  неща, за да предпазите бебето си:

Пазете бебето от неблагоприятните фактори на околната среда

Отработените газове, тютюневият дим и плесените – тези и редица други фактори на околната среда могат да увеличат риска от алергии при Вашето бебе. За да го предпазите е желателно да спазвате следните препоръки:

  • Не пушете в близост до бебето си, дори и когато сте навън.
  • При възможност избягвайте разходките с бебето само в зоната на пътища с натоварен трафик. Много по-здравословна е разходката в парка.
  • Проветрявайте редовно помещенията. Ако проветрявате твърде рядко, влажността в помещението се повишава и това благоприятства развитието на плесените.

 

Обмислете добре дали да си вземете домашен любимец

При голяма част от децата съществува алергия към козината на определени животни. В насоките за превенция на алергиите се посочва, че само хора без повишен риск от алергия могат без притеснения да отглеждат домашни любимци. Докато семействата с деца, при които има повишен риск от алергия, не трябва да отглеждат котка. За разлика от това, отглеждането на кучета не е свързано с завишен риск от алергия.

 

Редовно излагане на слънце

„Слънчевият“ витамин D е особено важен за цялото тяло. Доколкото обаче витамин D се усвоява само при консумацията на определени храни и то в много малки количества, рискът от недостигът му е значителен, при което може да се стигне до имунен дефицит и алергия. За да сте сигурни, че бебето Ви си набавя достатъчно количество витамин D, е нужно да излизате на чист въздух ежедневно. Освен това приемането на витамин D на капки е препоръчително за бебетата и малките деца до второто лято от живота им.

 

Ваксинирайте бебето си в съответствие с националните имунизационни препоръки

Проведено е проучване от съответните специалисти (педиатри и алерголози), за определяне до каква степен ваксинациите влияят върху риска от алергии, с изготвяне на съответните насоки. Заключението е, че ваксинациите не увеличават риска от алергии, затова и препоръката е еднозначна – всички бебета, в това число и бебетата с повишен риск от алергия – трябва да бъдат ваксинирани в съответствие с националните имунизационни препоръки. 

Важни съвети за страдащите от алергии

Отново бихме искали да обобщим по-важните превантивни мерки и съвети:

  1. Здравата имунна система - избягвайте вредните фактори на околната среда и осигурете на бебето ежедневно излизане на чист въздух.
  2. Обърнете внимание на здравословното хранене, което е важно за укрепване на чревната микрофлора, а оттам и на имунната система.
  3. Ограничете алергените, на които е изложено бебето Ви. Избягвайте мухъл и плесени, използвайте поленов филтър за прахосмукачката и не отглеждайте котка в случай на алергия към животински косми.

Често задавани въпроси за предотвратяване на отключването на алергии

 

Какви са възможностите за лечение на алергии?

Съществуват различни възможности за лечение на алергии при бебетата и малките деца. Преди всичко, конкретните възможности са в зависимост от вида на алергията.

Възможно лечение на определени алергии е хипосенсибилизацията. Ако бебето Ви е алергично към животински косми например, симптомите могат да бъдат облекчени или напълно преодолени след преминаване през процедура по хипосенсибилизация. Такава процедура обаче обикновено отнема поне две години.

За бебета и малки деца, страдащи от алергия към белтъка на кравето мляко, се предлагат специални храни, които не съдържат въпросния белтък. В случай на хранителни алергии трябва да се избягва употребата на алергизиращи храни.

 

Възможно ли е излекуването на алергия?

Несъмнено съществува вероятност алергията да премине в по-лека форма. Ако бебето Ви е алергично към определена активна съставка и прекратите използването ѝ в продължение на няколко години, възможно е алергията да отшуми от само себе си. Съществува и вероятност за пълно излекуване, в случай че чревната микрофлора бъде възстановена, а имунната система бъде достатъчно подсилена.

Добър пример за това е алергията към белтъка на кравето мляко, от която страдат немалко бебета. С напредването на възрастта намалява непоносимостта към белтъка на кравето мляко, поради което след навършване на тригодишна възраст около 75% от децата отново могат безпроблемно да приемат краве мляко, а след навършване на шестгодишна възраст този процент достига цели 90.

 

Докога да кърмя бебето си, за да предотвратя алергични реакции?

Ако рискът от алергии при бебето Ви е завишен поради фамилна обремененост с алергии, по възможност трябва да кърмите в продължение на 6 месеца. Научете повече за алергиите и кърменето.

Ако не можете или просто не желаете да кърмите, в днешно време това не е проблем. Просто изберете специална хипоалергенна формула за кърмачета, която осигурява отлична защита за Вашето бебе.

 

Повлиява ли здравословното хранене риска от алергии?

Здравословното и балансирано хранене определено повлиява благоприятно риска от алергии. Затова правилното хранене със специална хипоалергенна формула за кърмачета и приемането на висококачествена храна при отбиване е изключително важно. Научете повече за алергиите и HA формулите.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.