Съставки на кърмата:

Всички важни съставки

През първите няколко месеца кърмата е единствения източник на най-важните хранителни вещества, от които има нужда бебето за здравословното си развитие. Затова е особено важно хранителният режим на майката да бъде здравословен и добре балансиран. Пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и риба – поне веднъж седмично, са продуктите важни, за да се снабди добре бебето с витамини, минерали и жизненоважни мастни киселини.
Според педиатрите само витамин D и флуорид трябва да бъдат давани допълнително към кърмата в профилактични количества. 
В случай на дефицит на витамин D, натрупването на калций в костите е нарушено и това може на по-късен етап да предизвика проблеми. В районите с по-малко слънце-греене през зимата и поради съветите на дерматолозите за избягване на интензивното слънце през лятото, бебетата трябва да приемат редовно витамин D в първата година от живота си. 
Така също е препоръчителен допълнителен прием на флуорид за намаляване на риска от кариес.

Полиненаситени мастни киселини(Oмега-3 & 6)

LCP (Oмега-3 & 6) имат важна роля за развитието на мозъка, нервните клетки и зрението.
LCP мастни киселини са полиненаситени мастни киселини. Те играят важна роля в развитието на мозъка, нервните клетки и зрението. Най-важните LCP мастни киселини за здравословно развитие са арахидоновата (AA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Те могат да бъдат открити в кърмата. 
Омега-3 мастните киселини са особено важни за развитието на мозъка и нервни клетки на кърмачетата. Тъй като мозъкът расте и съзрява значително бързо през първите две години от живота, редовната консумация на Омега-3 мастни киселини е особено важно: 0.5% от дневния енергиен прием на дете следва да бъде покрит от Омега-3 мастни киселини

Естествени млечно-кисели бактерии

Кърмата съдържа различни млечно-кисели бактерии, които помагат на кърмените бебета да развият здравословна чревна флора. Майките предават защитните млечно-кисели бактерии на техните бебета чрез майчиното мляко. Естествените защитни култури в кърмата се поселват в червата и могат да предотвратят разпространението на нежелани или вредни микроорганизми там. Следователно, кърмените бебета изграждат специален защитен щит, тъй като 70% от имунната система е в червата.

Хранителни влакнини в кърмата

Хранителни влакнини (в кърмата олигозахариди) служат като храна за полезните млечно-кисели бактерии и затова имат принос за здравословната чревна флора.

Допълнителни ценни защитни компоненти в кърмата

Бебетата получават допълнителни ценни защитни компоненти от кърмата, които допринасят за тяхното здравословно развитие. 
Ето няколко примера:

  • Антитела (имуноглобулини) или лизозими: имат пряк ефект върху бактериите
  • Антиоксиданти и различни медиатори: помагат в борбата с инфекциите
  • Лактоферин: помага на тялото да абсорбира желязото и е ефективен срещу бактериите
  • Не всички функции на някои от компонентите на кърмата са известни
  • Много други компоненти все още не са проучени изобщо