Skip to main content

Седмици от бременността:

36 седмица от бременността: Вашето бебе приема позицията си за раждане

Вашето бебе вече е напълно развито и има всички сетива, които ще използва от самото начало извън утробата. Ако се роди сега, то ще се считат за „късно недоносено” бебе и обикновено няма да има усложнения. Ако е родено в края на следващата седмица (т.е. седмица 37), то ще бъде считано за „доносено” новородено.

Размер на бебето през седмица 36

От миналата седмица бебето Ви е израснало с още един сантиметър в утробата и сега е дълго 47 см - приблизително колкото бяло зеле. С тегло от около 2700 грама то се доближават до теглото си при раждане. Основното развитие между отсега до раждането е в теглото, макар че и то ще расте малко и на дължина.

Развитието на Вашето бебе

През последните няколко седмици бебето Ви е натрупало запасите от мазнини и „подплата“. Това ще му позволи да регулира телесната си температура горе-долу самостоятелно, въпреки че все още ще се нуждае от топлината, която можете да му дадете в първите дни извън утробата. Важно е да поддържате бебето си топло след раждането, за да не изразходва твърде много запаси от мазнини в поддържка на телесната си температура - ако го направи, ще загуби дори повече тегло, отколкото вече губи. Обикновено бебетата губят между 5 и 10 процента от телесното си тегло през първите няколко дни, тъй като през това време произвеждате само малки количества коластра (макар че тя е богата и пълна с антитела). След това гърдите Ви ще се напълнят и ще произведете зряло майчино мляко, което съдържа мазнините, от които се нуждае, за да наддава здравословно тегло.

Всички органи на Вашето бебе, неговият мозък, сетива, проводима система и рефлекси работят добре и както е необходимо, за да оцелее извън утробата: детето Ви е готово за раждане и живот като новородено. Почти сигурно ще се премести в позицията си за раждане до 36-та седмица, което включва придвижване надолу към малкия таз. Фалшивото раждане, което ще изпитвате спазматично отсега нататък, подпомага този процес и премества бебето Ви в родовия канал.

Ако очаквате близнаци, ще бъде малко по-различно: първият близнак трябва да е в главна позиция (точно както очаквате само едно бебе), а вторият близнак обикновено влиза в позиция до него. При 45 на сто от бременностите, включващи близнаци, и двете бебета са в нормалната позиция на раждане едно до друго. След като първият близнак премине през тесния родов канал, следва вторият близнак - така че ще има промеждутък между раждането на първия близнак и раждането на втория близнак.

През 36-та седмица Вашето бебе ще осъзнае света извън утробата, ще чува различни гласове и музика и ще забелязва, когато сте напрегнати или стресирани. Затова е важно в този последен етап от бременността да се отпуснете, доколкото можете, да се съсредоточите върху Вас и Вашето бебе и да натрупате сили за предстоящото раждане. Вашето бебе вече е в ограничено пространство и ще остане такова, докато се роди. Както се казва, сега няма връщане назад. Поради позицията, в която е Вашето бебе, то няма да се движи много - това не означава, че има проблем, то просто събира сили за това, което предстои.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 36

Ако смятате, че е необходимо, сега ще бъдете внимателно наблюдавани от Вашия лекар и акушерка. Ще имате прегледи на всеки две седмици, а не на всеки четири седмици, а сърдечният ритъм на Вашето бебе ще се проверява редовно. CTG (ако искате такъв) ще запише сърдечния му ритъм и ще покаже дали се случват контракции или не, докато неговите размер, тегло и цялостно развитие могат да се наблюдават чрез ултразвук или чрез опипване на корема.

Лекарят и акушерката ще се интересуват особено от Вашето кръвно налягане, задържане на течности, тегло и размер на корема. През 36-та седмица се препоръчва и вагинална цитонамазка за стрептококи от група В, тъй като тази бактерия може да причини на бебето Ви сериозна инфекция, когато преминава през родовия канал. Ако имате положителен тест, трябва да се лекувате правилно, преди да родите.

Обичайни признаци и симптоми

Усещане за по-голям натиск

Ако вече сте имали фалшиво раждане, ще почувствате по-голям натиск върху таза. Вашият пикочен мехур също ще чувства притискане, тъй като тези видове контракции преместват бебето надолу към малкия таз, така че да е в правилната позиция да се роди през родовия канал. Болката в гърба също може да се увеличи и може да забележите млечно течение. Това идва от слузната тапа в шийката на матката, но все още не е признак, че тя е напълно изчезнала и раждането предстои (както смятат много хора). Ако натискът върху таза е прекалено голям, за да го понесете, има упражнения, които могат да Ви помогнат да отпуснете тазовото дъно и да предотвратите напрежението.

Ползата от фалшивото раждане е, че ще Ви бъде по-лесно да дишате, тъй като белите Ви дробове вече не се притискат от матката. Това ще Ви накара да се почувствате по-свободни, ще Ви насърчи да се движите още малко и ще Ви помогне да заспите.

Топ съвети

  • Ако усещате прекомерен натиск върху малкия си таз, движението на бедрата с кръгови движения може да помогне за отпускане на тазовото дъно и намаляване на налягането.
  • Носете естествени, неароматизирни превръзки, ако имате течение или стрес инконтиненция.
  • Обсъдете всички предстоящи срещи с Вашия лекар или акушерка и се уверете, че знаете какво да правите, ако не сте сигурни в нещо.
  • Попитайте семейството и приятелите си дали могат да Ви помогнат по някакъв начин през първите няколко дни и седмици след раждането, особено ако вече имате деца. Това ще Ви позволи да съсредоточите всичките си сили върху бебето си, да се свържете с него и да научите как да отговаряте на неговите нужди. Разбира се, ще Ви трябва и много почивка след раждането.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Редовно измерване на кръвното налягане

Бременните жени имат по-високо кръвно налягане поради хормоните в телата им и необходимостта от снабдяване на бебето с хранителни вещества. Пулсът Ви също е по-висок, така че повече кръв да може да се транспортира около тялото Ви.

Редовните проверки по време на бременност служат за уверение, че бебето получава от кръвта Ви хранителните вещества и важния кислород, от които се нуждае.

Измерването на кръвното Ви налягане позволява на лекарите да видят дали тялото Ви е преуморено или имате остро състояние, което често може да се случи от 36-та седмица на бременността. Ако имате усложнения като тези, това означава, че бебето не получава това, от което се нуждае, и здравето Ви може да пострада.

Поради това е важно Вашият лекар или акушерка да Ви измерва редовно кръвното налягане и да го водят като предпазна мярка, за да сте сигурни, че няма пренебрегвани усложнения, произтичащи от бременността Ви.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.