Всеобхватният магнезий

Защо магнезият е толкова важен?

Магнезият е истински всеобхватен. Този минерал играе роля в почти всички телесни функции. Той регулира повече от 300 ензима и участва в свиването на мускулите. Затова не е учудващо, че около 1/3 от магнезия в тялото се намира в мускулите. Магнезият подпомага мускулите, като като гарантира, че мускулните влакна се свиват и отпускат.

Като цяло, нуждата от магнезий не е значително по-голяма по време на бременноста, в сравнение с преди това. Въпреки това, поради множеството му функции, трябва да си подсигурите постоянен прием на магнезий. 

Добри източници на магнезий

Всъщност, малко храни съдържат достатъчни количества магнезий. Пшеничните зародиши и слънчогледовите семки са добри източници, но те нямат толкова голяма роля в ежедневното хранене. Като цяло, трябва да се придържате към непреработените продукти, вместо към бялото брашно. Фасулът също допринася за снабдяването с магнезий. 

Някои минерални води са добри източници на магнезий. Струва си да разгледате отблизо етикета. Съдържание на 100 мг магнезий на литър вода е идеално.

Симптоми на дефицит

Дефицитът би имал болезнени проявления, особено през нощта: взеизвестните крампи. Те могат да се облекчат с прием на магнезий. Ранни сигнали: когато чувствате иглички в ръцете и краката, това може да се дължи на магнезиев дефицит.

Симптомите на силен дефицит на магнезий могат да бъдат нервност, забрава и замаяност. В крайни случаи могат да се появят преждевременни контракции (около 30-тата седмица), защото мускулите на матката се напрягат. Осигурете достатъчен прием на магнезий в своята диета. Винаги се консултирайте с Вашия лекар в случай на проблеми!