Ръководство на HiPP за покупки в ЕС

Ваканционни пътувания, нова работа или пазаруване през уикенда в близките страни от ЕС – родители с бебета и малки деца пътуват из цяла Европа. За да можете да се ориентирате международната гама от продукти HiPP, в нашето ръководството за покупки в ЕС събрахме за Вас по-важната информация за продуктите HiPP в страните от ЕС.

Родителите могат да разчитат на HiPP: Нашите продукти отговарят на строгите ни изисквания за качество и безопасност навсякъде и по всяко време. Това е нашето обещание към Вас!

За какво трябва да внимавам, когато използвам продукти HiPP от друга страна в ЕС?

Върху опаковките на всички продукти HiPP ще намерите следната изрична информация:

1. Наименование на продукта
2. Препоръчителна възраст
3. Изображение на характерните съставки (при всички детски храни)
4. Информация за специални характеристики на продукта

(Symbolbilder)

Ако данните по точки 1 до 4 са същите като на продукта HiPP, който използвате у дома, ще знаете, че съставът на продукта е същият.

5. Ако има разлика в информацията по точки 1 до 4, препоръчваме да погледнете списъка със съставките. Моля, уверете се, че продуктът е подходящ за Вашето дете.

6. Ако имате въпроси относно нашите продукти, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката. 

Бурканче, чаша или пауч – еднакви ли са рецептурите?

Различните видове опаковки, като шишета, буркани, чаши или паучове, трябва да отговарят на различни технически изисквания по отношение на производството и пълненето им. Това може да наложи адаптиране на рецептурите.

Ако любимият продукт на Вашето дете се предлага в дадена страна от ЕС в различна опаковка, моля, обърнете внимание на списъка със съставки.

Ако имате въпроси относно нашите продукти, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката.

Малки разлики в списъка със съставките, макар продуктът HiPP да изглежда по същия начин - защо е така?

По принцип ЕС регламентира със закон как трябва да бъдат посочени съставките на даден продукт върху опаковката му. Съществуват малки различия в начина, по който отделните страни от ЕС тълкуват тези разпоредби. Когато предлагаме даден продукт с една и съща рецептура в различни страни, се налага се да се съобразяваме местната интерпретация на законите.

Какви различия са възможни в списъка със съставките?

Разлики в процентните данни за съставките 

Съгласно законодателството на ЕС, количеството на определени съставки трябва да бъде посочено като процент. Това се отнася за съставките, върху които се акцентира в обозначението, наименованието или изображението върху опаковката на продукта.
Тези разпоредби се третират различно в отделните страни. В някои страни, например, трябва да бъдат посочени количествата на всички съставки, които са изобразени на опаковката, докато други изискват такова посочване само за съставките, които считат за важни.
Тези разлики в списъка със съставките по никакъв начин не се отразяват на качеството на продукта, тъй като съставът е един и същ. 

Различно наименование на съставките

Има разлики и в наименованията на някои витамини и минерали според националните законови разпоредби. Някои страни изискват използването на чисто технически термини, други предпочитат общоприетите понятия. Например, на много места се използва терминът „витамин С“, който всички познават, но в някои страни трябва да се посочи „аскорбинова киселина“, която не всеки потребител знае като синоним на витамин С.

Обобщение на съставките в списъка със съставки

Някои страни държат съставките да бъдат описани прегледно. Те изискват същите да бъдат посочени под един термин и след това да бъдат изредени в скоби, напр. витамини (витамин А, ниацин, витамин Е…).
Други страни изискват изброяване на съставките поотделно, в низходящ ред според тяхното количество, напр. витамин А, …, ниацин, …,.

HiPP винаги е в крак с времето

Продуктите HiPP редовно се проверяват и при необходимост се адаптират.
Причините за това са:

  • нови научни познания в областта на храненето
  • нови законови изисквания
  • променящи се предпочитания на потребителите

Когато на пазара се пускат нови/адаптирани продукти, известно време те могат да се предлагат в ЕС паралелно с предишни версии.Ако имате въпроси относно промени в продуктите, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката.

Какво трябва да знам при покупката на детски храни HiPP в ЕС?

Общо взето, в другите страни от ЕС, където HiPP присъства на пазара, ще намерите същото разнообразие от продукти като у дома. Разбира се, съобразяваме се с препоръчителните хранителни режими в съответните страни, така че в отделни случаи може да има малки разлики.

Разлики в препоръчителната възраст за един и същ продукт

Когато пазарувате в други европейски страни, имайте предвид, че върху продукта, който обичайно купувате, може да бъде посочена различна препоръчителна възраст. Поглед към списъка със съставки ще Ви покаже дали продуктът отговаря на този, който познавате от вкъщи.

Ако имате въпроси, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката.

Един и същ продукт в различни по големина опаковки

HiPP предлага храни в различни по големина бурканчета, тъй като хранителните навици в отделните страни са различни. Докато в някои страни след основното хранене традиционно следва десерт, то в други е прието да се дава обилно обедно меню без десерт. 

Ценни растителни масла в бурканчетата с храни HiPP

За да се гарантира, че всички малки деца получават достатъчно количество ненаситени мастни киселини, абсолютното количество на добавените растителни масла е еднакво във всички бурканчета с храни, независимо от размера им. От чисто математическа гледна точка това води до различно процентно съотношение. Качеството на продуктите обаче остава същото.

Какво трябва да знам при покупката на млечни формули HiPP в ЕС?

Когато се касае за млечни формули, в Европа съществуват множество различия в хранителните препоръки и навици. Ако купувате храна извън Вашата страна, препоръчваме да разгледате по-внимателно информацията върху опаковката, тъй като препоръките за приготвяне и дозировката могат да варират в различните страни.

Ако имате въпроси относно нашите продукти, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката.

Следното важи за всички продукти на HiPP:

Всички млечни формули HiPP са адаптирани към специалните хранителни потребности на бебетата. По този начин Вашето дете получава точно това, от което се нуждае за своето развитие. Повече от 50 години влагаме всичките си грижи и опит в производството на най-добрите млека за кърмачета - с еднакво високи стандарти за качество в световен мащаб и в съответствие с допълнителни изисквания за качество на HiPP. Всички храни HiPP са еднакво безопасни във всяка страна и за всяко бебе, и напълно отговарят на всички хранителни изисквания за здрави кърмачета и малки деца. 

Pre, 1, 2, 3, 4, мляко за деца или Junior – за какво става дума?

Млечните храни са обозначени специфично за страната с категории Pre, 1, 2, 3, 4, мляко за деца или Junior. Ще намерите това обозначение на предната страна на опаковката на всички млечни формули HiPP.

Моля, имайте предвид, че обозначените категории в различните страни могат да се отнасят за различни възрасти в сравнение с тези, с които сте свикнали.

Категории 1 и Pre са предназначени за кърмачета. Тези храни могат да се дават от раждането.

За храните от категории 2, 3, 4, мляко за деца или Junior информация за препоръчителната възраст можете да намерите на предната страна на опаковката.

Нишесте (скорбяла) в млечните формули

Нишестето се добавя към млечните формули, за да станат по-кремообразни. В страни като Германия или Австрия нишестето се съдържа в продукти от категория "1", както и в последващите формули след шестмесечна възраст.

Нишестето е посочено изрично в списъка със съставки на съответните млечни формули HiPP. Освен това, съдържанието на нишесте може да се види в таблицата с хранителните стойности. Формулите без нишесте се различават ясно от тези с нишесте по надписа „съдържа само лактоза“ на предната страна на опаковката.

Препоръките за приготвяне оказват влияние върху състава на HiPP COMBIOTIC®

Храните HiPP COMBIOTIC® съдържат внимателно подбрани съставки и уникална комбинация от ценни вещества, вдъхновена от природата. Част от тези специални компоненти са естествените млечнокисели култури, извлечени първоначално от майчиното мляко.

Някои страни от ЕС изискват температура на водата от 70°C за приготвянето на бебешки храни. В тези страни HiPP не добавя млечнокисели култури, тъй като те биха били деактивирани от твърде високата температура на приготвяне.

Храните HiPP, които съдържат млечнокисели култури, са маркирани със съответно указание върху предната страна на опаковката. Освен това те са включени в списъка със съставки.

Ако имате въпроси относно нашите продукти, моля, свържете се с представителите на HiPP в съответната страна. Данни за контакт ще намерите върху опаковката.