Когато бебетата се смеят....

... родителите чувстват, че сърцето им се разтопява - и безсънните нощи и изтощителната ежедневна рутина изведнъж се осмислят. Първата усмивка на бебето е нетърпеливо очаквано събитие и наистина специален момент. Въпреки, че първите опити за усмихване на бебето може да са неумишлени, моментите, в които мислим, че виждаме усмивка на лицето на бебето, са благословия.

Рефлексна усмивка

Усмивката, която виждаме през първите седмици от живота на новороденото, е рефлекторна усмивка, причинена от инстинктивно опъване на мускулите, което я кара да изглежда като че ли бебето се усмихва малко. Това се случва най-често когато новороденото е заспало. Ако имате късмет, ще можете да наблюдавате този израз на един от вашите ултразвукови изображения дори преди раждането.

Социална усмивка

Няма правило за това кога бебето ще започне да се усмихва умишлено. Много бебета първо ще започнат да дават "правилна" усмивка, която включва и очите, когато те са на възраст около пет седмици. Отсега нататък те ще гледат всеки, който се държи приятелски.

Специфична усмивка

Специфичната усмивка на бебето обикновено е запазена за родителите си или за няколко други хора, които познават добре. Повечето бебета започват да дават специфични усмивки, когато са около пет месеца. Тези усмивки са особено изразни и щастливи. Вашето бебе сега разпознава лицето ви и лицата на своите първостепенно грижещи се за него хора и реагира специално на тях.


Няма нужда да учите бебето си как да се усмихва - усмихването е вродена способност, която ще се развие сама по себе си. Вие също няма да можете да принудите усмивка. Въпреки че смешни лица, гъделичкащи и забавни игри ще ви помогнат, ще получите само усмивка от бебето, ако те наистина харесват това, което виждат! Всъщност тази честност прави смях на детето едно от безценните неща в живота, които парите просто не могат да купят.