Смяна на пелените – нашите свети към Вас

Едно дете се нуждае от около 4 000 пъти сменяне на пелените, докато бъде научено да се изхожда на гърне. Новороденото уринира до 20 пъти на ден.

За да овладеете ежедневната смяна на пелени, ето няколко съвета.

От какво се нуждаете при смяната на пелените:

  • мека кърпа, топла вода, хартиена кърпа, напоена с бебешко олио или мокри кърпички
  • ако е необходим, крем против подсичане
  • чист памперс
  • за по-големите бебета, играчка с която да отвлечете вниманието им

Как да действате

Помещението трябва да е затоплено. В зависимост от възрастта на детето, му дайте играчка, с която да си играе.

Първо свалете стария памперс. Почистете областта на гениталиите с мокра памучна кърпа, кърпа напоена с олио или мокра кърпичка. Измийте седалището под течаща вода, като внимавате за нейната температура. Подсушете напълно кожата (ако е необходимо попийте). Особено важно е почистването след дефекация. Ако е необходимо, нанесете HiPP крем при подсичане. Сложете новия памперс.

Никога не оставяйте Вашето бебе без наблюдение при смяната на пелените.

Съвети специално за момиченцата:
Винаги избърсвайте от предната към задната страна, така че да не могат ентеробактерии да попаднат във вагината.

Съвети за момчета:
Покривайте пениса с парче памучен плат или с памперса, за да избегнете внезапно опръскване с урина.

Болезненост – как да се избегнат кожните възпаления

Ако вашето дете често има възпаление на седалището, възможно е пелената да задържа твърде много влага или пък твърде малко въздух да прониква към кожата. Нееластичните пелени могат също да причинят протриване на кожата в зоната на седалището. Влагата от урината или фекалиите, които не са абсорбирани както трябва от пелената, възпаляват чувствителната бебешка кожа. Бактериите във фекалиите и съставките на урината също могат да възпалят кожата.

Какво помага да се защити бебешката кожа?

  • Сменяите често пелените – сухите пелени могат да намалят възпалението на кожата.
  • Използвайте добре абсорбиращи, еластични пелени.
  • Пелената не трябва да бъде твърде стегната. Между стомаха и пелената трябва да има разстояние, колкото да напъхате пръста си.
  • След почистване на гениталиите, винаги подсушете добре особено в гънките, таке че нищо да не се възпали в последствие. Нежно попивайте влагата, не търкайте и не използвайте сешуар.
  • Оставяйте детето без пелена колкото е възможно по-дълго, така че кожата да се аерира добре. Вашето бебе ще се радва на това.
  • Кремът може да бъде нанесен в седалищната област като защитна мярка, така че фекалийте и урината да не причинят проблеми в тази област. Кремовете с цинк са идеални за допълнителна защита от влагата.

Превенцията е по-добра и по-лесна, отколкото лечението на вече възпалена и раздразнена кожа. Ето защо родителите трябва да са запознати с т.нар. ‘ABCDE’ правило за избягване на възпаленията на бебешкото дупе. Зад тези букви се крие следния смисъл:

Air (Въздух): Децата, които не носят памперс не страдат от кожни възпаления на седалището. Оставяйте пелената свалена колкото е възможно по-често.

Barriers (Бариера): Възстановяване на кожните бариерни функции. Кремът с цинк може да подпомогне да се защити кожата на седалището от фекалиите и урината.

Cleansing (Почистване): Честа смяна на пелените, почистване и пълно подсушаване чрез нежно попиване.

Diapers (Пелени): Изберете пелени с висока абсорбираща способност.

Education (Обучение): Информиране на родителите, защото с техните знания биха могли да направят разлика между възпалена и невъзпалена кожа.

Крем при подсичане и мокри кърпи

Мокрите кърпи са много популярни и особено практични при излизане на открито. Те са идеални и за почистване на ръцете и лицето. Препоръчителни са кърпички без консерванти и парфюми, каквито са нашите не ароматизирани Hipp Babysanft мокри кърпички без парфюм..


За превенция на кожата от агресивни течности, използването на защитен противовъзпалителен крем е идеалното решение. Използването на цинк в състава на тези кремове е много добро решение, тъй като има не само противовъзпалително действие, но и ускорява процеситте на регенерация на кожата. Препоръчителна е употребата на липофилни кремове, защото те имат водоотблъскващ ефект. Нашият крем против кожни възпаления и подсичане отговаря на всички тези изисквания.