Следродилен период (постпартум): време за възстановяване на майката и бебето

Последните седмици от бременността, както и самото раждане, могат да бъдат изключително стресиращи за Вас и Вашето бебе. Тялото Ви и бебето понасят немалко физическо натоварване по време на раждането. Следродовият период е чудесна възможност да се възстановите от всичко това и да изградите силна връзка с бебето си.

Какво всъщност представлява следродилният период?

Следродилният период е времето на възстановяване на майката и детето след раждането. Това е и процес на физическа и психическа трансформация. Колко продължителен ще е той зависи от майката, която решава колко време ѝ е необходимо, за да си отдъхне и да се адаптира към новата си роля. Акушерките обикновено препоръчват да бъде с продължителност от около 8 седмици.

Ще се наложи да прекарвате по-голямата част от времето си в легнало положение в леглото, особено през първите няколко дни след раждането. Единствената Ви задача за момента е да опознаете и обикнете бебето си. Ето защо някои хора наричат това време „фазата на медения месец“.

Първите 10 дни са известни като „ранен постпартум“ и са най-важните за възстановяването Ви: започва постепенно заздравяване на всички получени травми по време на раждането, отделяне на мляко от гърдите, както и регулиране на равнището на хормоните. Всичко това е много натоварващо за Вас и Вашето тяло, поради което определено трябва да се щадите!

Ако вече имате дете у дома, погрижете се семейството и приятелите Ви да са насреща, за да Ви окажат необходимата подкрепа, особено през тези първи дни.

От 11-ти ден ще навлезете в „късния постпартум“, през който все още е наложително да си отделяте достатъчно време за почивка!

Положителни аспекти на следродилния период

 • През този период ще изградите силна връзка с Вашето бебе.
 • Използвайте това време, за да се възстановите възможно най-добре.
 • Това е и времето, през което трябва да се погрижите и за психическото си здраве. След раждането някои жени страдат от т.нар. бебешки блус или дори от депресия.
 • По време на следродовия период тялото Ви започва постепенно да се връща към състоянието си отпреди бременността.
 • Вашата акушерка ще Ви помогне да се справите с новите предизвикателства.

Проблеми по време на следродилния период

Следродилният период е време за релакс. През този период тялото Ви се възстановява от раждането – това е важна част от оздравителния процес. Не трябва да забравяте това, особено ако сте родили с цезарово сечение. Но дори и след вагинално раждане трябва да използвате тези първи седмици, за да осигурите на тялото си възможност да възстанови силите си.

 

Може да се сблъскате с някои проблеми, като например:

 • умора
 • констипация през първите няколко дни
 • изпотяване (особено през нощта), дължащо се на хормоналните промени
 • метеоризъм
 • в случай на висока температура, главоболие или общо неразположение, моля, обърнете се към Вашата акушерка или лекар

За следродилния период е характерно наличието на следродилно кървене, понякога придружено с болка. Това не бива да Ви притеснява – със спазването на няколко съвета и трикове ще се справите с всичко това. Вашата акушерка също ще Ви помогне. 

Съвет на акушерката

„Отделете  4 седмици за себе си и за бебето, за да можете да привикнете към новата ситуация и взаимно да се опознаете. Повярвайте в себе си. С всеки изминал ден нещата стават все по-лесни и се случват по-гладко. След 3-4 седмици ще сте един добре сработен екип, а след 3 месеца ще се чувствате така, сякаш винаги сте били заедно.“

- Дороти Куц , акушерка

Подготовка за следродилния период

Преди раждането е препоръчително да си закупите някои неща, които ще Ви бъдат необходими през първите седмици след раждането. По този начин ще си осигурите запаси и по-късно няма да Ви се налага да обикаляте магазините до изтощение.

 

В списъка Ви за пазаруване е добре да включите следните продукти:

 • достатъчен брой дамски превръзки и подложки за следродилното кръвотечение
 • достатъчно количество храна и напитки
 • може да приготвите и замразите някои ястия предварително
 • цялото оборудване, от което се нуждаете, за да се грижите за Вашето бебе

Усложнения в следродовия период

В случай на непредвидени усложнения по време на следродовия период се консултирайте с акушерката или лекаря си възможно най-скоро.

Можете да направите за себе си някои неща, за да облекчите неприятните симптоми, като например главоболието. Кратката разходка или бутилката с гореща вода са чудесни начини за облекчаване на болката и напрежението.

Следродилно кървене (лохии)

Следродилното кървене или лохии се получава в процеса на заздравяване на маточната тъкан, от която е отделена плацентата. Мястото, към което плацентата е била прикрепена, е с големината на човешка длан и при заздравяването му се отделят кръв, секрет и мъртва тъкан. Следродилното кървене обикновено продължава около 4-6 седмици.

През първите няколко дни кръвотечението обикновено е доста обилно, яркочервено и с наличие на кръвни съсиреци. Цветът може да премине и в наситено червен. Към края на първата седмица той се променя от червен към розов или кафяв, а на по-късен етап може да стане жълтеникав или напълно безцветен, и течението да намалее.

В процеса на кърмене ще забележите внезапно засилване на кървенето. С държането и притискането на бебето към гърдите Ви се предизвикват контракции на матката, известни още като последващи болки. След раждането на първо дете е вероятно да усещате само леки контракции или изобщо да не усещате такива. С всяко следващо раждане тези контракции стават по-болезнени.

Следродилното кървене е добър признак, че матката е започнала да се свива и бавно да се възвръща към нормалните си размери.

За избегнете усложнения е необходимо да се отчита следното:

 • Правете единствено седящи бани, при това само с изрично разрешение на Вашия лекар или акушерка.
 • Използвайте дамски превръзки, но не и тампони.
 • Ако имате желание за секс преди края на следродилния период, обикновено няма причина да се въздържате, но е необходимо да използвате презерватив, както и да се консултирате с Вашия лекар или акушерка.

Посетете гинеколога си за заключителен преглед най-късно след 8 седмици.

Първата менструация след раждане

Не е възможно да се предвиди кога точно ще се възобнови менструацията след раждане. В случай че не кърмите, първата Ви менструация може да се появи след около 8 седмици. Ако обаче кърмите, това може да отнеме няколко седмици повече или дори месеци.

Внимание!

Непосредствено след раждането е възможно да забременеете отново. Затова при полов акт винаги трябва да използвате контрацептиви. Възможно е да забременеете и в периода на кърмене – кърменето не предпазва от забременяване.

Упражнения след раждането

За много млади майки основен приоритет след раждането е възможно най-бързо намаляване на теглото. Важно е обаче да осигурите на тялото си достатъчна почивка, за да може да се възстанови от натоварването при раждането. Затова не бързайте и в началото правете само упражнения за възстановяване. Те не са твърде натоварващи и наред с другото спомагат за укрепване на тазовото дъно. Не бива обаче да се захващате с каквито и да било следродилни упражнения преди да са изминали поне 6-8 седмици след вагинално раждане, респ. 8-10 седмици след цезарово сечение. Поради промяната в нивата на хормоните, тялото Ви няма да функционира по начина, по който сте свикнали. Ефектът от упражненията настъпва с известно закъснение, но това ще се нормализира щом спрете да кърмите.

Можете да възобновите заниманията с по-интензивни видове спорт едва след като сте преминали курс със следродилни упражнения или нещо подобно. Много е важно преди това да се консултирате с Вашия гинеколог - особено ако бебето Ви е родено със секцио.

Бебешки блус: какво можем да очакваме

В началото на бременността много жени се сблъскват с промени в настроението. Това се дължи на променящите се нива на хормоните, които отново се нормализират след раждането. Нормализирането обаче отново води до промени в настроението, наречени „бебешки блус“. Сред често срещаните симптоми са плач, униние, апатия, тревожност, страх, смесени чувства към бебето, което на свой ред води до чувство за вина, летаргия и обща раздразнителност.

Не всяко лошо настроение след раждането може да се квалифицира като „бебешки блус“ – до 20 процента от младите майки страдат от т.нар. следродилна депресия. За да се установи дали страдате от такава депресия, акушерката ще Ви зададе някои въпроси за психичното Ви здраве.

В случай, че забележите психични промени в себе си, е важно да поговорите с акушерката, гинеколога или с член от семейството. Необходимо е да споделяте открито, за да получите помощ. Това ще Ви помогне скоро отново да се почувствате по-добре и ще можете да се насладите на времето, прекарано с Вашето мъниче.

Вашата акушерка ще ви даде ценни съвети при посещението си

Ако току-що сте родили първото си бебе, вероятно ще преживеете поне толкова несигурност, колкото и красиви моменти. Това е напълно в реда на нещата. В крайна сметка животът Ви току-що се е променил напълно. Сега вече ще трябва да поемате отговорност не само за себе си и за отношенията си с партньора, но и за едно малко човече. Повечето майки се безпокоят да не направят нещо погрешно, защото не разполагат с опит, на който да се опрат.

Затова акушерката Ви може да Ви посещава през първите седмици след раждането. Тя може да разсее страховете Ви и да Ви помогне да сведете до минимум притесненията си. Освен това ще Ви предостави много полезни съвети за това как да се грижите за Вашето бебе. Посещенията и подкрепата от страна на акушерката могат да помогнат и за предотвратяването на евентуални усложнения.

От посещенията на акушерката могат да се възползват и бащите

В следродилния период акушерката обикновено е от помощ и за младия баща. Бащите също имат своите притеснения, с които акушерката може да им помогне да се справят. С раждането на детето бащите също навлизат в изцяло нов етап от своя живот, изпълнен с нови отговорности и грижи.

Научете се да се справяте със ситуацията като двойка

Отсега нататък отношенията помежду Ви няма да бъдат същите. И това се отнася не само за сексуалните Ви отношения, но и за по-общите аспекти на връзката Ви. Сега вече сте трима, а това променя нещата.

Използвайте възможността да поискате съвет от акушерката, в случай че изпитвате затруднения при справянето с определени ситуации във връзката Ви. С богатия си опит акушерките често могат да дадат много полезни съвети, улесняващи общуването помежду Ви, което от своя страна допринася за стабилността на връзката.

Често задавани въпроси за следродилния период

 

Колко време трае следродилният период?

За да може младата майка да възстанови силите си след раждането, следродилният период трябва да трае поне 6-8 седмици.

След цезарово сечение е необходимо да си осигурите почивка в продължение на поне 8 седмици. Това е важно, за да може организмът Ви да се възстанови след претърпяната хирургична процедура.

 

Как протича следродилният период?

През периода след раждането тялото Ви произвежда различни хормони в сравнение с периода на бременността. Това може да доведе до значително физическо и психическо натоварване. През този период ще усетите и промяна в отношенията Ви с партньора и бебето. Следродилният период е не само време за възстановяване от стреса и напрежението от раждането, но и време за изграждане на близост между майката и детето.

 

Какво ми е необходимо за следродилния период?

Още преди раждането е препоръчително да се подготвите за този период. По възможност се запасете с храна. Не забравяйте да си набавите всички необходими неща за бебето. Освен това трябва да разполагате с достатъчно количество дамски превръзки.

В периода след раждането е препоръчително да използвате дамски превръзки от естествен памук. Обикновено те са по-големи от обикновените и по-добре абсорбират течността.

Съвет: Можете да започнете с някои съвсем леки физически упражнения още през следродилния период.

 

Какво може да се случи, ако не се щадите през следродилния период?

Сред най-честите последици от прекомерното натоварване в следродилния период са смъкването (пролапс) на матката и инконтиненцията. Ако сте родили с цезарово сечение, съществува риск и от появата на инцизионна херния, която е опасна и трябва да бъде оперирана незабавно.

По време на следродилния период можете да потърсите помощ и от акушерката.

Информация за автора:

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.