Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 29 от бременността: Вашето бебе изгражда мастните клетки и напълнява

През 29-та седмица вече сте в осмия месец от бременността си и в третия и последния триместър. През този месец бебето Wи ще расте по всякакви начини и ще напълнява много. Време е също да планирате пoдготовката на дома Ви така, че той да бъде безопасно място за Вашето бебе.

Размер на бебето през седмица 29

Вашето бебе е с размер 38,7 см - приблизително колкото кокосов орех. То тежи около 1240 грама, така че е натрупало доста тегло - вместо да тежи колкото пакет брашно, то бързо се насочва към тегло колкото два такива. Колкото повече тежи бебето Ви, толкова по-лесно ще бъде, ако се роди недоносено.

Развитието на Вашето бебе

Вашето бебе изглежда много подобно на това както ще изглежда, когато се роди: пропорциите и характеристиките му са се развили бързо през последните седмици и няма да се променят твърде много отсега до раждането. Сега фокусът е върху неговите органи, които стават все по-сложни, и върху развитието на техните функции, както и напълняването, тъй като се доближава до теглото на доносеното новородено.

Наддаване на тегло

През 29-та седмица Вашето бебе вече има необходимото, за да напълнее, тъй като мастните му клетки са се образували и могат да съхраняват мастни резерви. Това означава, че то непрекъснато си поставя „подложка“, която ще му е необходима след раждането, тъй като първоначално няма да произвеждате зряла кърма. Непосредствено след раждането, всъщност бебето Ви ще отслабне - едва през третия ден от живота извън утробата то може да консумира калориите и мазнините в кърмата Ви и да започне отново да напълнява.

Ако очаквате близнаци, това не означава непременно двойно тегло: двете Ви бебета ще имат различно тегло при раждането и няма да бъдат с еднакъв размер. Независимо дали има две бебета в утробата си или само едно, мозъкът на всички бебета се развива бързо през 29-та седмица и те постепенно стават способни да регулират телесната си температура и сърдечния ритъм, така че да могат да оцелеят, когато са „сами ”извън утробата.

Развитие на имунната система

Ключово развитие този месец е неговата имунна система. Все повече антитела се прехвърлят от Вашето към неговото тяло чрез плацентата, които изграждат имунната му система и я обучават да си върши работата. Вашето бебе ще се нуждае от имунната си система, за да оцелее извън защитната среда на утробата Ви, тъй като ще влезе в контакт с всички видове бактерии. Така че, докато навършат около година, е от решаващо значение то да бъде защитено от сериозни заболявания: напр., ако баба е имала бронхит или грип, най-добре е да отложите срещите отложите, докато настъпи пълно възстановяване.

Лануго космите на Вашето бебе са се сгъстили и вече покриват почти цялото му тяло, въпреки че на този етап може да има и косата, с която ще се роди. Това варира при бебетата - някои ще имат много коса, когато се родят, докато други ще имат много малко. Това е въпрос на генетика и не се влияе от други фактори.

Какво е да си бъдеща майка през седмица 29

С нарастването на бебето расте и коремът Ви. Бебето продължава да практикуват движенията си, които стават все по-забележими, тъй като то става по-голямо и по-силно всеки ден и има все по-малко място в утробата Ви. Докато все още може да се обръща и да се движи, това и ще прави - то вече е активен малък човек.

Познатите симптоми на болки в гърба, проблеми, причинени от движенията на Вашето бебе и подутите, болезнени крака също могат да се появят през седмица 29. Симптомите, които сте изпитвали в ранните седмици на бременността, са заменени от симптоми, засягащи мускулно-скелетната система, въпреки че все още може чувствате леко гадене или да имате киселини в последните няколко седмици преди раждането, тъй като утробата Ви притиска ребрата и някои от другите Ви органи.

Обичайни признаци и симптоми

Усилващи се болки в гърба

Много бременни жени страдат от болки в гърба. Това е напълно нормално, тъй като походката Ви се е променила и гърбът Ви носи по-тежък товар. Теглото на бебето може също да повлияе на нервната Ви система, което може да доведе до други проблеми: внезапни мускулни крампи в краката, бедрата и горната част на корема са често срещани. Това ще забележите по-специално, ако нивата на стрес са високи, тъй като стресът е вид „поглъщач на магнезий“ - така че ако нещата стават стресиращи за Вас, уверете се, че получавате достатъчно магнезий от храната, която ядете.

Научете повече за магнезия и защо е толкова важен.

Подготовка за живота с Вашето дете

Вероятно ще е трудно да мислите за много други неща, освен за Вашето бебе, и сега е моментът да планирате предварително къде ще спи, както и за боядисване/освежаване/ремонт, ако е необходимо. Разбира се, бебето може да спи в спалнята Ви в началото и е добра идея да вземете кошара, която да се придвижва до леглото Ви (това също ще помогне, когато става въпрос за кърмене през нощта).

Топ съвети

  • За да преминете през дълъг, енергийно изискващ ден, опитайте се да направите няколко малки хранения. Това ще поддържа енергийните ви нива високи и като цяло последователни, вместо да изпитвате възходи и падения.
  • За да сте сигурни, че получавате достатъчно магнезий, яжте храни като ядки, пълнозърнести продукти от пшеница, варива, спанак и зеле.
  • Уверете се, че приемате достатъчно течности: опитайте се да пиете по една чаша на час!
  • Използвайте свободното си време за разходки на чист въздух, които ще облекчат напрежението и болките в гърба. 
  • След като сте стеснили избора къде искате да родите, използвайте възможността да посетите родилните стаи, ако можете.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Помощ при проблеми с гърба

Ако страдате от повтарящи се проблеми с гърба, има алтернативни варианти, които могат да доведат до незабавни резултати в допълнение към конвенционалните упражнения.

Един изключително ефективен начин за намаляване или премахване на болката е акупресурата. Това е подобно на акупунктурата и включва оказване на натиск върху определени точки в тялото Ви за облекчаване на болката чрез меридианите, енергийните канали на нашето тяло.

Друг полезен вариант е еластичната, самозалепваща се спортна лента, наречена Meditape, която можете да прилагате върху болезнените зони, за да масажирате непрекъснато мускулите си. Тя се предлага в гама от цветове и може да стимулира или отпусне мускулите Ви.

Помолете Вашия лекар да препоръча спортен терапевт, който често използва тези техники за облекчаване на болката в своята практика.

Въпреки това, няма заместител на редовните упражнения, така че се възползвайте от класове, предназначени за бременни жени във Вашата фитнес зала или Вашата акушерска клиника. Те ще Ви поддържат гъвкави и постепенно ще намалят симптомите, които имате в момента, като същевременно предотвратяват появата на други.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.