Детето ви стана на годинка – започва нов етап от живота му

Честит първи рожден ден на Вашето малко дете!  От сега то вече на е бебе, а малко дете което открива света все по активно. За това то се нуждае от здравословни храни, които осигуряват необходимата енергия, а също и от много хранителни вещества.

Малките деца имат специфични хранителни нужди. Те се нуждаят от по-пълноценна храна, но все още нямат толерантност към всичко, с което възрастните или по-големите деца се хранят.

Осигурете здравословен режим отсега, т.е. с много плодове и зеленчуци, защото тези хранителни навици по време на развитието на децата могат да останат  с тях през целия им живот.

По принцип, на тази възраст при малките деца се развива естествено желание да правят колкото е възможно повече неща сами. Това  включва и да се хранят като големите. Репликата „Мога да го направя сам/а“ става част от ежедневния речник на детето, веднага с проговарянето. Насърчавайте радостта му да бъде независимо и  оставете детето да опитва и да научава колкото е възможно повече относно храната.

Много родители са донякъде объркани прилагайки правилния режим през това вълнуващо време. Те не са сигурни дали бебешките продукти са още подходящи или какво може вече да се яде от семейната вечеря.  Ние бихме искали да ви съпроводим и подкрепим в това събитие от ранното детство на Вашето дете с помощта на нашите съвети.

Съобразете храната, която предлагате, в зависимост от развитието на детето. Някои деца вече могат да дъвчат добре и като хранене да приемат същата храна като останалата част от семейството, докато други може все още да се нуждаят от каши. Когато става въпрос за избора на храна, има много малко ограничения.

Моля, разгледайте нашите препоръки като насоки, а не като "задължителни". Хранителните режими не винаги могат да следват план, защото детето ви не винаги ще яде онова, което се предлага или няма да сте вкъщи, или няма да имате всичко необходимо, за да следвате плана. Това е напълно ОК. Важно е само да предлагате храната според плана, когато е възможно и да предлагате балансирано хранене през цялата седмица.