Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 18 от бременността: Първият скок в растежа на бебето

Размер на бебето през седмица 18

Бебето Ви ще бъде с размер между 12,5 и 14 см -  голямо колкото бобче. Това го прави с абсолютно същия размер като плацентата, която му доставя всичко необходимо. То ще тежи около 145 грама и сега развитието му наистина се ускорява, тъй като трябва да стане много по-голямо и значително да наддаде преди раждането.

Както плацентата, така и пъпната връв са се адаптирали, така че да могат да отговорят на повишената нужда на Вашето бебе от хранителни вещества по време на тази фаза на бърз растеж през седмица 18. Пъпната връв вече е по-дълга, по-дебела и по-здрава, което е важно за осигуряване на повишен кръвопоток и да издържи бебето да играе с него и да го използва, за да практикува захващане - мислете за това като за първата му и любима играчка, дадена му преди още да се роди.

Развитието на Вашето бебе

През 18-та седмица тялото на Вашето бебе се приближава все повече и повече до пропорциите, които ще има при раждането. Крайниците му (ръцете и краката) сега растат изключително бързо и на главата му се образуват първите косми.

Кръвта на бебето Ви тече през пъпната връв към плацентата, където се обогатява с необходимия кислород и хранителни вещества, преди да се върне в тялото обратно през пъпната връв. Въпреки че кръвоносните потоци между Вас и бебето са тясно свързани, те всъщност няма да се смесят. Това е така, защото плацентата действа като бариера или филтър, предпазвайки Вашето бебе от влиянието на вредни вещества.

От 18-та седмица ще можете да видите как сърцето на бебето бие в ултразвуково сканиране и Вашият лекар може да тества за дефекти. Ако Вие или член на семейството имате сърдечни проблеми и не сте сигурни, говорете с Вашия лекар или акушерка за това.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 18

Въпреки че правите планове и действате по тях, не прекалявайте - все още има достатъчно време преди бебето да дойде.

Сега трябва да избягвате вдигането на тежки предмети, напр. бебешки мебели и не трябва да стоите на крака твърде дълго в даден момент. Едно нещо, което можете да направите, за да избегнете паякообразните вени (разширени вени) и да помогнете на краката си, е да си правите достатъчно почивки и да седите или лежите с крака в повдигнато положение.

Нещо друго, което може би сте забелязали, е, че Вашият център на тежестта се е изместил с нарастването на коремчето. Така че практикувайте поддържане на баланса, като редувате поставянето на тежестта върху единия крак и след това върху другия, когато сте изправени.

Ако това е второто Ви дете, ще имате достатъчно късмет да усетите как то вече се движи и през следващите няколко седмици можете да очаквате да усетите движенията му още по-изразено. Ако това е първото Ви дете, вероятно ще трябва да изчакате още малко.

Обичайни признаци и симптоми

Нестабилно кръвно налягане

Може да Ви се вие свят от време на време. Това е така, защото тялото Ви трябва да работи много усилено и транспортира повече кръв през кръвоносните съдове. Кръвното Ви налягане в момента е малко по-ниско от нормалното и може да спадне бързо за няколко мига, ако правите нещо усилено, което може да Ви накара да се почувствате отпаднали. Ако това се случи, седнете или легнете с крака в повдигнато положение. Няма да отнеме много време на тялото Ви да се приспособи и скоро ще се почувствате по-добре.

В почти всички случаи ниското кръвно налягане може да бъде разрешено с консервативна терапия, която да отговаря на ритмите на ежедневието по време на бременността. Обучението на вените, което включва напрежение и отпускане на мускулите на краката, също може да помогне при ниско кръвно налягане и разширени вени.

Съвет на акушерката

„Малко количество кофеин или теин може да бъде полезно за Вас. Можете да пиете по две чаши кафе или черен/зелен чай на ден, без да се чувствате виновни.“ Дороти Куц, акушерка

Когато стомахът Ви се бунтува

Стомахът Ви произвежда и отделя по-големи количества стомашна киселина по време на бременност, което често може да причини киселини. Ако това Ви се случи, опитайте се да седнете и да забавите малко, когато ядете, и избягвайте киселата храна, доколкото е възможно. Два начина за облекчаване на киселини са да дъвчете хляб или бадеми и да увеличите количеството картофени продукти и овес, които ядете (овесът се консумира най-добре, когато е сгоготвен, например като каша).

Често се чувствате уморени

Напълно нормално е да се чувствате уморени по-често (все пак във Вас се случват много неща), тъй като по време на бременност се нуждаете от много микроелементи, които може би не винаги получавате. Затова Ви препоръчваме да увеличите приема на желязо, тъй като желязото свързва кислорода в кръвта Ви и помага както на Вас, така и на Вашето бебе да получите необходимия кислород. Съсредоточете се върху храненето и пиенето на сокове, които съдържат големи количества желязо, като мек сок с червени плодове.

Тялото Ви се чувства различно

Докато развълнувано наблюдавате нарастващото бебе, ще забележите, че тялото Ви започва да се чувства различно. Ходенето ще стане по-голямо усилие, ще усещате краката си по-тежки и ще са Ви нужни повече почивки от преди - това е напълно нормално.

Може също да Ви е по-трудно да заспите, ако обикновено спите по гръб, защото коремът Ви ще притиска органите и кръвоносните съдове. Възглавница за кърмене (ако вече имате такава) може да Ви помогне да спите удобно настрани, ако я поставите между краката си.

Топ съвети

  • Възглавницата за кърмене може да Ви помогне да спите по-добре.
  • Препоръчват се храни, богати на желязо.
  • Добре е да повдигате краката си от време на време и да правите почивки при ходене.
  • Ежедневните упражнения за трениране на вени ще помогнат.
  • Носенето на равни обувки ще улесни ходенето. 
  • Можете да започнете да купувате първите неща, които ще са Ви необходими за бебето. 

Въпроси, които може да искате да зададете Вашия лекар или акушерка

Упражнения за укрепване на вените

Вашата акушерка може да Ви покаже упражнения, специално създадени за укрепване на вените и предотвратяване на разширени вени. Това е особено важно, ако някой от Вашето семейство страда от разширени вени. Има специални кремове,  които можете да втривате в кожата си - можете даги откриете в близката аптека.

Подготовка за раждане

Попитайте акушерката си за предродни класове.

Трябва да се запишете до 20-та седмица на бременността и можете да ги започнете, когато започнете да третия триместър (около 28-та седмица). Освен че можете да разберете какво се случва, когато раждате, ще вземете и някои полезни съвети, които да Ви помогнат да се подготвите за него. Вашият партньор или близък приятел е добре дошъл да присъства на определени класове, за да знае как може да Ви подкрепи преди и по време на раждането.

Стабилизиране на кръвното налягане

Вашият лекар може да препоръча начини за поддържане на кръвното Ви налягане стабилно.

Едно упражнение, което можете да направите, е да правите велосипедни движения с краката в леглото, преди да станете сутрин - те ще засилят кръвообращението Ви.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.