Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 23 от бременността: Защо размерът и теглото на Вашето бебе са само приблизителни стойности

Размер на бебето през седмица 23

Бебето Ви е дълго между 28 и 30 см от върха на черепа до петите - приблизително колкото савойско зеле.

Възможно е да не може да се измери цялата дължина на плода поради неговото положение и активност. Ако е така, вместо това може да се използва дължината на бедрената кост, известна още най-дългата кост в човешкия скелет. За да определи размера на бебето, Вашият лекар ще използва формула, която включва умножаване на дължината на бедрената кост по 7. Това измерване, заедно с обиколката на главата, бипариеталния диаметър и обиколката на корема, води до оценка на общия размер на Вашето бебе.

Бебето Ви все още не може да бъде измерено с рулетка или линия, така че тези стойности са приблизителни и може да са под средното. Могат да възникнат грешки при измерването, особено ако бебето Ви е много активно. Все пак всяко бебе е уникално, благодарение на генетичния материал от родителите и семейството му.

Теглото (около 450 грама в 23-та седмица) също трябва да се разглежда само като приблизителна стойност. Бебето ще расте на дължина и ще напълняват по различно време - тялото му наистина не може да прави и двете едновременно. Ето защо може да изглежда, че има кратки „паузи“ във всеки аспект от неговото развитие, така че не се притеснявайте, ако не увеличава дължината си или не напълнява по всяко време.

Развитието на Вашето бебе

През 23-та седмица бебето Ви развива решаващ орган за производството на хормони и регулиране на захарния му метаболизъм: панкреаса. Разположена зад стомаха -най-добре се счита за жлеза, всъщност това е най-голямата жлеза в човешкото тяло с дължина 15-20 см. Съдържа т. нар. островчета Лангерханс, които произвеждат решаващия хормон инсулин, от който Вашето бебе се нуждае, за да разгради захарта и да регулира нивото й в кръвта си.

Все още има достатъчно място в утробата, за да може бебето Ви да се движи и то ще се възползва напълно от това, за да тренира мускулите, сухожилията и ставите си и да усъвършенства сетивата си. Ако турбуленцията в корема Ви е такава, че си мислите, че може да очаквате близнаци, вероятно това е, защото бебето Ви бързо се премества от една част на утробата в друга. Това ще се случва по-малко през следващите няколко седмици, тъй като ще има все по-малко място за тези „пътувания“.

Вътре в утробата амниотичната кухина по всяко време съдържа половин литър околоплодна течност. Тази течност се обменя редовно през плацентата и количеството течност ще се увеличава с напредването на бременността. Всеки ден бебето Ви пие около 400 милилитра от нея, което помага да се тренира храносмилателната му система.

Отсега нататък всяка седмица се повишават шансовете на Вашето бебе за оцеляване в случай на преждевременно раждане. Съвременната медицина и иновативните технологии позволяват на недоносените бебета да бъдат снабдени с всичко, от което се нуждаят, както и да бъде пресъздадена околната среда на утробата.

Независимо от това, преждевременното раждане е изключително труден процес за майката и бебето. Редовните прегледи при Вашия гинеколог ще помогнат за намаляване на този риск.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 23

Всеки път, когато стъпвате на кантара, ще се убеждавате, че напълнявате и ще качите между 250 и 300 грама през седмица 23. Може да е малко повече от това – напълно нормално е.

Ако искате, можете да проверите теглото си с помощта на нашия калкулатор за тегло по време на бременността, за да се уверите, че всичко е в препоръчания диапазон.

Може да забележите, че бързо се уморявате и нямате енергия. Това е така, защото тялото Ви работи изключително усилено, за да се справи с предизвикателството да подкрепи здраво развиващо се бебе. От 23-та седмица обикновено трябва да избягвате тежки дейности и дълги разходки или преходи. Възможно е все още да се чувствате в състояние и ако е така, няма причина да спрете тези дейности - макар че е най-добре да забавите темпото, докато ги правите.

Обичайни признаци и симптоми

Повишена нужда от пишкане

Няма да можете да отидете много далеч или много дълго, без да посетите тоалетната, тъй като ще трябва да пишкате по-често. Дължи се на това, че матката Ви оказва натиск върху пикочния мехур, който в резултат намалява. Това обаче не е причина да пиете по-малко - уверете се, че поддържате приема на течности висок, тъй като тялото Ви наистина се нуждае от тях по време на бременност.

Чувство за умора и слабост

Ако често се чувствате уморена и слаба, въпреки че не сте се напрягали твърде много, може да се окаже, че тялото Ви страда от липса на желязо. Това се случва при 20% от бременните жени през 23-та седмица.

Ако се почувствате отпаднали, кожата Ви пребледнява и дори добрата почивка не ви кара да се чувствате освежени или ободрени, трябва да вземете специална добавка, за да повишите нивата на желязото си и да гарантирате, че бебето продължава да получава необходимия кислород.

Научете повече за желязото и кои храни съдържат големи количества от него.

Вашето кръвно налягане също може да е причина, да се чувствате слаби. Много бременни жени страдат от ниско кръвно налягане, по-специално в средните седмици на бременността, тъй като тяхната кръвоносна система се опитва да се справи с повишения кръвен поток и да доставя кръв и хранителни вещества на плацентата. Вашият лекар или акушерка редовно ще измерват кръвното Ви налягане и може да Ви каже как да го повишите, ако е твърде ниско.

Топ съвети

  • Вземете си колан за бременни, тъй като той ще поддържа корема Ви.
  • Научете повече за пелените и техниките за смяната им.
  • Книжките за оцветяване за възрастни или мандалите са добър начин да се отпуснете и да откъснете ума си.
  • Попитайте акушерката си за оборудването за кърмене и книгите, които можете да прочетете за кърменето. 
  • Когато усетите желание за сладко, опитайте се вместо това да ядете плодове и зеленчуци.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Кърменето е най-добро за Вашето бебе

Сега е подходящ момент да попитате акушерката си за това как работи кърменето. По същество е въпрос на търсене и предлагане: детето Ви ще определи модела на кърмене и тялото Ви ще се адаптира към него. През първите няколко дни и седмици след раждането е изключително важно Вие и Вашето бебе да се свържете, за да установите добър модел на кърмене.

Разбирането как работи кърменето (и обмяната на опит с други майки) ще Ви помогне отрано да се справите с всички проблеми или кризи, които могат да възникнат.

Вашата акушерка може да Ви каже кое оборудване за кърмене трябва да купите и кое оборудване можете да вземете назаем, ако е необходимо.

Ниски нива на желязо или ниско кръвно налягане

Ако се чувствате уморена и слаба през цялото време и това засяга ежедневието Ви, помолете Вашия лекар да провери нивата на желязо и кръвното Ви налягане. В крайна сметка, ако не се чувствате добре, тогава и Вашето бебе няма да се чувства добре.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.