Дали Вашето бебе приема достатъчно течности?

От колко течности се нуждае Вашето бебе зависи от възрастта и вида на храненето.

През първите месеци, Вашето бебе утолява жаждата и глада си с мляко. Допълнителният прием на течности чрез вода или чай може да се окаже необходим, ако бебето Ви се поти или губи големи количества течност (например при висока околна температура, треска).

По време на етапа на отбиване, бебетата се нуждаят от допълнителни течности, освен млеката за кърмачета. Тази нужда нараства повече при внасянето на допълващите храни. В началото бебето Ви ще пие много малко, тъй като ще получава голяма част от течностите чрез млякото. С внасянето на твърдите храни те ще трябва да приемат течности с всяко хранене. Бебетата във 2-та половина от първата си година трябва да приемат общо прибл. ½ литър течности, отделно от кърмата или млечната формула за кърмачета.

Подходящите напитки включват чешмяна вода или изворна вода за кърмачета и малки деца, като например HiPP питейна вода за бебета. Други утоляващи жаждата напитки са специални чайове за бебета и биологични сокове. В идеалния случай Вие трябва да предложите напитките между храненията, по време на хранене или след хранене, но не директно преди хранене, тъй като това намалява апетита.

Всички напитки HiPP в обобщен вид

Важно:

Всяка напитка, която се пие често или постоянно от шише, може да предизвика кариес. Ето защо:

  • Не позволявайте на бебето да използва бутилката за постоянно смучене, като биберон или като помощно средство за по-лесно заспиване.
  • Винаги дръжте бутилката, докато бебето се храни, и го оставете да пие бързо.
  • Осигурете редовна дентална грижа още от появата на първото зъбче.
  • Запознайте Вашето бебе с пиенето от чаша от 8 -я месец.