Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 32 от бременността: Вашият корем все още се увеличава

През 32-ра седмица сте в последната седмица от осмия месец на бременността - наближавате финалната права и няма да мине много време, преди да можете да държите бебето в ръцете си. Въпреки това, то трябва да свърши още малко работа, преди това да може да се случи.

Размер на бебето през седмица 32

Към 32-ра седмица Вашето бебе е с размер 42,7 см - голямо колкото ананас (включително зелените му листа). Теглото му непрекъснато се увеличава и вече достига 1775 грама. Докато се роди, то ще пораснат по-дълго и ще придобие много повече тегло под формата на бебешки мазнини.

Развитието на Вашето бебе

Ако имате достатъчно късмет да очаквате близнаци, ще бъде все по-трудно за Вашия лекар да оцени тяхното развитие на ултразвук през седмица 32. Те ще бъдат най-общо на еднакъв етап на развитие, въпреки че е вероятно един да бъде по-дълъг и по-тежък от другия.

Около 1 на 250 бременности водят до близнаци, така че те не са толкова необичайни и при жените, които са имали IVF лечение, има по-голям шанс да имат близнаци. През 32-ра седмица тялото на Вашето бебе е почти напълно оформено, а органите му са пълни и просто трябва да прецизират няколко аспекта от начина, по който работят. Това включва белите дробове, където алвеолите работят по-ефективно благодарение на защитното повърхностноактивно вещество. Този протеин предотвратява прилепването им една към друга и той ще е необходим в по-големи количества в близко бъдеще.

Тъй като бебето Ви вече няма много място в утробата, то ще се свива все по-плътно във фетална позиция. Децата продължават да възприемат тази поза, свити на тяхна страна, когато спят - всъщност такава поза заемат и някои възрастни.

Краката на бебето са свито към тялото  и понякога смуче палеца на крака си, за да продължи да тренира смукателния си рефлекс. Ръцете му са кръстосани върху корема, а между тях е пъпната връв, която те ще дърпат решително от време на време. Можете също така да забележите, че то тренира и дишането, защото хълцането му става по-интензивно.

На този етап Вашето бебе е почти напълно развито и вече прилича на малко новородено. Все пак то все още трябва да натрупа подкожните си мазнини, което ще го направи малко по-крехки, ще му помогне да изравнят останалите няколко бръчки от кожата си и ще служат като жизненоважни резерви за първите няколко дни извън утробата, докато започнете да произвеждате зряла кърма .

То също продължаваа да тренираа и развива сетивата си, което ще му позволи да възприеме и да отговори на света около него, след като се роди. Едно умение, което то усвоява, е да регулира телесната си температура: след раждането то може до определена (и все по-голяма степен) да я поддържа и да се стопля.

Какво е да си бъдеща майка през седмица 32

Бременността Ви ще става все по-обременяваща, в зависимост от големината на корема и физическата Ви форма. Сега е добра идея да спрете да правите неща, които Ви се струват трудни, а Вашият партньор, приятели и семейство трябва да се задействат и да Ви помогнат, като правият неща, които трябва да се свършат, напр. сглобяване на бебешките мебели.

Отпускът по майчинство и бащинство също стои на дневен ред сега. 

Обичайни признаци и симптоми

Забелязвате подготвителни контракции

Въпреки че често имате задух, този симптом всъщност леко се успокоява, когато започват подготвителните контракции. Около три до четири седмици преди да родите, ще почувствате как коремът Ви се втвърдява или стяга със значителна интензивност, което може да причини болки в стомаха и да доведе до леко гадене.

Тези контракции са известни също като фалшиво раждане и в резултат на това вашият корем слиза малко надолу. Това означава, че белите Ви дробове вече не се притискат от матката и отново ще имате по-лесно дишане. От друга страна, ще трябва да ходите до тоалетната още по-често, тъй като натискът върху пикочния мехур се увеличава и стомахът ви вече ще може да обработва дори още по-малки порции.

Движенията на Вашето бебе стават по-интензивни

Няма да усещате движенията на бебето в отелни точки по корема, а по целия. Сега то има по-голямо тяло и се опитва да се движи в утробата ви, за да застане в правилната позиция за раждане.

Симптомите от предишните седмици продължават

Краката и ходилата Ви все още могат да бъдат болезнени и подути. Това е по-вероятно, ако сте бременна през горещите летни месеци и е по-рядко и по-малко интензивно през зимата.

Остава въпросът, че трябва много да се ходи до тоалетна и признаците на незначителна стрес инконтиненция още няма да изчезнат.

Съвет на акушерката

„Не се притеснявайте, ако продължават да съществуват малки проблеми с инконтиненцията и след раждането. Вашето тяло се нуждае от известно време, за да се възстанови. Ако имате някакви въпроси относно състоянието си, Вашата акушерка или гинеколог ще бъде там, за да отговори на тях. "

Дороти Куц, акушерка

Много жени се чувстват по-добре веднага след раждането и това може да Ви направи още по-нетърпеливи. Ще си помислите: побързай, бебе!

Сексуалност

Опитайте се да прекарате качествено време заедно като двойка. Все още можете да бъдете чувствени и сексуални дори с големия корем, като бъдете по-креативни или се сгушите в близост до партньора си - това ще се отрази добре и на Вас и на бебето, тъй като при допир с тялото и докосване се получава окситоцин - свързващия хормон. Това усещане за емоционална връзка е онова, което прави отношенията ни с хората, които обичаме, наистина специални.

Топ съвети

  • Ако имате подути или болезнени крака, купете чорапогащи с нееластична лента, така че да се избегнат наранявания на краката Ви. Също така се възползвайте от всяка възможност да вдигнете краката си.
  • Когато става въпрос за закупуване на първите дрехи на бебето, се препоръчват дълги или къси бебешки бодита в зависимост от времето на годината.
  • Уверете се, че сте подготвили заявленията си за отпуск по майчинство/бащинство, родителски надбавки/детски надбавки и т.н., тъй като обработката им може да отнеме време.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Инструкции и финансови договорености с лекари и акушерки

Ако не сте сигурни в нещо и сте откарани в болница, Вашият лекар ще трябва да предостави инструкции, за да можете да се лекувате и клиниката да таксува лечението. Попитайте Вашия лекар кога може да даде това разрешение, което трябва да държите при себе си през цялото време.

Ако наемете акушерка на свободна практика, която да се грижи за вас по време и след раждането, ще трябва да сключите финансови договорености с нея, за да може тя да бъде платена. Добре е всичко да се подреди по-рано, за да можете да се отпуснете възможно най-много преди раждането.

Попитайте акушерката си за това колко често тя може да посещава Вас и Вашето бебе в дома Ви, за да провери как се справяте, което ще включва наблюдение на вагиналните секрети след раждането, оценка как тялото Ви се нормализира и претегляне на Вашето бебе . Разберете дали тя е съгласна да бъде на повикване - т.е. да идва при Вас, когато имате нужда от нея, дори ако е късно през нощта.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.