Витамин D за силни кости

Малките деца непрестанно откриват света и стават все по-активни. Витамин D е особено важен за здравословното развитие в периода на активен растеж. Задно с калция, витамин D играе централна роля в метаболизма на костите и подпомага растежа на здравите кости.


Последни изследвания1-3 обаче сочат недостиг в доставката на витамин D при децата и юношите.

Витамин D – Витаминът на слънцето

Витамин D е единственият витамин, който се произвежда в кожата, под въздействието на слънчевите лъчи. Това е причината той да се нарича "витамин на слънцето"

80-90% от необходимия витамин D обикновено се произвежда от кожата. Само 10 - 20% се доставят с храната.

Въпреки това, особено през зимата UVB лъчите в нашите географски ширини не са достатъчно интензивни и витамин D или не се произвежда или се произвежда само в минимални количества. В допълнение през зимата ние излизаме по-рядко навън и сме дебело облечени. При малките деца, които през лятото са защитени с висок слънцезащитен фактор (> SPF 15), депото на витамин D не е напълно подсигурено. Възможно е нивото на витамин D да намалява все повече и повече с течение на времето. Също така, витамин D е важен и за възрастните. Количеството на витамин D, съдържащо се в храните често е недостатъчно и както при децата нивото на витамин D намалява през зимата. По прогнозна оценка на Немската Дружество на Специалистите по Хранене около 60% от населението е лишено от витамин D3

Децата и юношите трябва да изградят много костна маса, докато растат, тъй като тялото никога повече не формира такова количество костна маса, както в първите 20 години. Само тези, които са изградили здрави кости в детството ще бъдат в състояние да се възползват изцяло от тях като възрастни.

За изграждането на здрави кости са необходими преди всичко калций и витамин D. Калцият е строителен елемент за костите. Витамин D подпомага извличането на калция от храната и "включването" му в състава на костите. Без витамин D не може да има здрави кости. Той играе важна роля и в други метаболитни процеси в организма и има влияние върху имунната система.

Ето защо бебета получават витамин D като добавка в допълнение към кърмата и / или млечната формула, тъй като липсата на витамин D в ранна детска възраст/ детството може да носи риск от развитие на рахит. Препоръчва се приемът на витамин D да продължи до „втория летен период“ от живота на детето.

Детето продължава да расте и изгражда костна маса дълго след това. Много родители обаче не харесват идеята за всекидневен прием на витамин D от здраво дете след втората година. Ето защо допълнителният прием на витамин D от подрастващите често се игнорира. Но витамин D остава от съществено значение през целия период на растеж.

Тъй като храната често се възприема по-добре от децата за разлика от таблетките и защото млякото е важна част от храненето на малкото дете, млякото за подрастващи деца HiPP предлага всички важни за растежа елементи, от които децата на тази възраст се нуждаят: калций и витамин D за здрави кости и зъби, важни Омега-3 мастни киселини за мозъка и нервните клетки.

Ние си доставяме витамин D по два начина. По-голямата част се произвежда в кожата. Количеството произведен витамин D зависи от дължината и интензитета на слънчевата светлина. Слънчевата защита, покриващото действие на дрехите или ограниченото количество слънчева светлина през зимните месеци намалява производството му.

В допълнение, храни съдържащи витамин D подпомагат неговата доставка. Има обаче само няколко храни, които съдържат значителни количества витамин D, като мазната риба (например херинга, сьомга). В черен дроб, яйчен жълтък и някои ядливи гъби съдържанието вече е значително по-ниско. Като цяло, само около 2-4 мкг витамин D се получават от храната.

Ето защо млякото за подрастващи деца HiPP е специално обогатено с витамин D, за да се компенсира недостатъчния прием чрез храната. Само 2 порции Мляко за подрастващи деца HiPP съдържа 10 мкг витамин D.

Съвети за здрави кости

Здравите кости се изграждат в ранна възраст, тъй като тялото никога повече не формира такова количество костна маса, както през първите 20 години от живота. Тези, които редовно „инвестират“ в костите си през детството, ще извлекат полза от това през останалата част от живота си.

Кое помага за изграждането на здрави кости?

  • Прием на храни и течности, които съдържат витамин D и калций: млякото и млечните продукти допринасят за доставката на калций, както и копър и броколи. Мазната риба е отличен източник на витамин D. През първата година добавката на витамин D под формата на капки се препоръчва в допълнение към кърмата или млечната формула за кърмачета. HiPP Combiotic® за подрастващи деца в тяхната активна фаза на растеж, съдържа калций и витамин D за здрави кости.
  • Да бъдеш активен и да изграждаш мускули: само правилното хранене не е достатъчно за здрави кости. Много движение е по-нататъшният важен градивен елемент. По този начин децата могат да бъдат запознати с физическите упражнения още в ранна възраст, например с детска гимнастика и в същото време да се тренират мускулите по един забавен начин.
  • Игра на открито: чистият въздух и слънчевата светлина са благословение за всички нас. Особено "Игрите навън" като тичане, скачане или игри с топка са не само забавни, но и допринасят за здравето на костите. Можете да се възползвате от възможността да играете заедно с детето си на открито - гарантирана двойна забава! Моля винаги осигурявайте подходяща защита от слънцето.

Източници:
1. Thierfelder W et al. (2007) Biochemical measures in the German Health Interview and Examination Survey for Children and Adolescents (KiGGS). Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 50(5-6):757-770.

2. Hower J (2008) Winterlicher Vitamin D-Mangel bei Kindern und Jugendlichen. Eine Praxisstudie aus Mühlheim an der Ruhr (51°N). Kinder- und Jugendarzt 8:552-555.

3. Kersting M (2008) Die Zufuhr von Kalzium und Vitamin D – Ergebnisse der DONALD-Studie. Kinderärztliche Praxis 79:296-299.

4. Deutsche Gesellschaft für Ernährung; Österreichische Gesellschaft für Ernährung; Schweizerische Gesellschaft für Ernährungsforschung, Schweizerische Vereinigung für Ernährung (DACH): Hrsg. Referenzwerte für die Nährstoffzufuhr - Vitamin D. 1. Auflage, 4. korrigierter Nachdruck ed. Frankfurt/M.; 2012.