Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 7 от бременността: Отсега нататък можете да ходите на преглед на всеки четири седмици

През седмица 7 бебето Ви е на 5 седмици и сте в средата на втория месец и в първия триместър на бременността.

Размер на бебето в седмица 7

Вашето бебе е с размер около 5 милиметра и прилича на грахово зрънце. Бебето Ви е здраво вградено в матката и се чувства удобно в околоплодния сак. През седмица 7 то все още е много малко в сравнение с пространството, което има на разположение.

Развитието на Вашето бебе

Вашето бебе ще се движи много, въпреки че движенията му ще приличат на конвулсии без никаква координация. Координацията им обаче ще се подобри през следващите няколко седмици.

Сърцето му бие бързо и мощно с около 150 удара в минута - забележителни усилия, необходими, за да може да се справи с всички процеси, протичащи в тялото му.

Ако очаквате близнаци, ще можете да видите как две отделни сърца бият мощно, въпреки че лекарят все още няма да може да ги различи, тъй като едното мъничко тяло ще бъде зад другото.

Ръцете и краката му бавно започват да се оформят и този етап често се нарича етап на „желе бебе“. Ехографът ще покаже малки издутини на ръцете им, които ще станат пръсти.

Опашката на Вашето бебе все още ще се вижда, въпреки че ще изчезне през следващите няколко седмици, след като краката и гръбначният му стълб са напълно оформени.

Междувременно лицето му започва да се формира върху голямата глава. Очите му приличат на черни точки и можете да видите отвора за устата и двете му ноздри. Последните вече са малки канали, които ще образуват отвори, когато носът се развие на по-късен етап.

Плацентата също продължава да се развива, за да е в крак с нарастващите нужди на Вашето бебе и за да е сигурно, че то получава достатъчно кислород и хранителни вещества от тялото Ви. През седмица 7 плацентата е с половината от размера, който ще бъде до края на бременността Ви, и около 14-та седмица тя ще бъде със същата форма, размер и тегло, както в момента на раждането.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 7

През първия триместър повечето бременни жени изпитват симптоми в резултат на хормонални промени в телата си. В зависимост от тежестта на симптомите, можете да направите много за подобряване на Вашето благосъстояние през седмица 7.

Ако симптомите Ви отслабват, можете да очаквате да се облекчат и изчезнат напълно до третия месец. Оттам насетне бременните жени обикновено се чувстват много по-добре и по-оптимистично настроени.

Обичайни признаци и симптоми

Болезнени гърди

Гърдите Ви започват да стават по-големи, което означава, че ще ги усещате болезнени. Това може да създаде проблеми вечер и през нощта, тъй като често е трудно да се намери позиция, в която можете да легнете удобно - понякога дори само тежестта на завивката Ви ще предизвиква болка. Прегръдката често може да бъде и болезнена.

Чувствителност към миризми

Знаете ли, че чувствителността към миризми и гаденето, когато става въпрос за определени храни, е начинът на природата да предпази бъдещата майка от вреда за нея и детето й? За да се избегне излагането на Вас и детето Ви на опасност, тялото Ви използва стар рефлекс на „пълно отвращение“, за да Ви попречи да консумирате вещества, които не трябва.

Вагинално течение

Може също да получите повишено влагалищно течение. Ако няма кървене или ако е само минимално, тогава всичко е наред. Ако има кървене и получите силни болки в корема, това може да е признак на спонтанен аборт.

Подготовка за кърмене

Вече сте започнали да напълнявате, докато тялото Ви натрупва резерва си от мастни клетки - подготвя се за изискванията на раждането и времето веднага след това. Ще Ви трябват и много (мазнинни) резерви, за да кърмите детето си. Периодът на кърмене е, когато майките започват да губят теглото си, което са натрупали през последните няколко месеца, което означава, че е важно време както за Вашето дете, така и за здравето Ви. Кърменето също така намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и различни видове рак, включително рак на матката.

Научете повече за това как теглото Ви ще се промени по време на бременността с HiPP калкулатора за наддаване на тегло при бременността.

Топ съвети

Ако има нещо, за което не сте сигурна, успокойте се и наистина се опитайте да слушате тялото си. Доверете се на сигналите, които Ви дава, и на това, което инстинктите Ви казват.

Яжте много от любимите си пресни плодове и зеленчуци - смутитата са особено препоръчителни (опитайте HiPP смути, когато сте навън).

Опитайте се да носите памучно бельо колкото е възможно повече, тъй като това позволява на кожата Ви да диша и изобщо няма да Ви стяга.

Използвайте само топла вода за почистване на интимните части и избягвайте сапун (освен ако нямате специален лосион, който предпазва и изгражда здрава вагинална флора).

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Защита срещу патогени и химикали в басейни

По време на бременността вагиналната Ви среда е по-чувствителна от обикновено и по-специално нейните нива на pH трябва да бъдат защитени, за да се гарантира поддържането на деликатния баланс. Вагината Ви също е особено податлива на патогени и гъбични инфекции.

Агресивни вещества като хлора, използван в басейните, могат да увредят този баланс. Ако вече Ви е трудно да плувате (напр. ако забележите промяна във вагиналната си лигавица), тогава ефективната защита е още по-важна по време на бременността. Както много жени съобщават, тампонът не предлага надеждна защита срещу химикалите и патогените във водата, тъй като връвта дава на патогените лесен път във влагалището. Хлорът също се абсорбира с водата в тампона, което означава, че може да попадне във влагалището и да повлияе на лигавицата му.

Плуването обаче не е напълно невъзможно, тъй като има специални тампони, които предпазват вагиналната Ви лигавица от патогени и хлор. Вашата акушерка или гинеколог могат да Ви дадат повече информация.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.