На какво да обръщаме внимание по отношение на изцедената кърма?

През първите няколко седмици след раждането има случаи, като например пазаруване, посещение при лекар или социални задължения, при които се налага да отсъствате от дома за по-дълъг период от време.

Проверете първо дали можете да вземете бебето с Вас, може би и някой, който да Ви помага. Вие винаги ще можете да намерите тихо място да накърмите бебето. Ако е невъзможно да го вземете с Вас, можете да изцедите кърмата предварително. Таткото или този, който се грижи за бебето може да му даде изцедената кърма от бутилка.

С изцедената кърма трябва да се борави внимателно. Потърсете съвет от Вашата акушерка.

Изцедената кърма може да се съхранява в хладилник при температура + 4 ° C - + 6 ° C (моля, проверете температурата с термометър) в подходяща, плътно затворена, чиста бутилка (стъкло или пластмаса) за максимален срок от два дни. Млякото не трябва да се държи във вратата на хладилника, а в задната му част – там, където е по- студено.

Важно:
Всички предмети, които влизат в контакт с кърмата трябва да се почистват внимателно! Почиствайте шишетата и бибероните след употреба с топла сапунена вода и четка и след това ги стерилизирайте в стерилизатор или преварете за 3 минути или в съдомиялна машина при 65 ° C.
Ако кърмата трябва да се съхрани за по-дълго, тя трябва да бъде замразена при -20 ° C . Размразяването трябва да бъде бавно, най-добре за около 24 часа в хладилник или под бързо течаща студена или топла (макс. 37 ° С) вода. Закрийте контейнера, за да не се намокри. Микровълновата печка не е подходяща за размразяване на кърма.