Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 20 от бременността: Вече сте на половината път!

Размер на бебето през седмица 20

Вашето бебе е с размер между 16 и 20 см - приблизително колкото патладжан. В момента тежи между 250 и 290 грама - приблизително колкото пакетче масло и това тегло му позволява да се движи и да се обръща, колкото си иска.

Това е важно, за да може то да научи пълния набор от движения, да развие чувството си за баланс и да открие и определи центъра на тежестта на тялото си.

Развитието на Вашето бебе

Сега Вашето бебе упражнява своя двигателен рефлекс, който причинява вълни в околоплодната течност, докато се обръща и прави салта. Обемът на околоплодната течност се увеличава, докато бебето Ви расте през цялата бременност, предпазвайки го от всякакъв натиск, който може да се окаже върху корема Ви.

Бебето използва ръцете си, за да се упражнява в движение и пълзене, което ще бъде важно, след като се роди, тъй като по този начин достига до гърдите на майка си, за да стимулира производството на мляко и да си набави храна. Въпреки че бебето обикновено се дава направо на майката, за да може да подържи новороденото в ръцете си, този рефлекс все още е решаваща част от тяхното развитие. Пълзенето на бебето до гърдите на майка му, е ключов човешки инстинкт още от началото на нашата еволюция като вид и това остава важно в нашия цивилизован свят, тъй като помага на бебетата да практикуват и разширяват обхвата си на движения през първите няколко седмици и месеци извън утробата .

През седмица 20 веждите на бебето започват да се развиват, което ще остане през целия им живот. То могат да движи клепачите си, въпреки че през следващите няколко седмици ще ги държи затворени.

Друго развитие през тази седмица е паметта на Вашето бебе. Отсега нататък някои звуци или музика, които чува в утробата, ще бъдат разпознати от него след раждането му. Така че може да искате да започнете да пеете или да пускате приспивна песен на бебето Ви вечер, тъй като то ще я разпознае, след като излезе от утробата и може да заспи по-добре, когато я чуе.

Ако имате ултразвуково сканиране между 19 и 21 седмица, Вашият лекар ще разгледа внимателно крайниците на бебето и неговите вътрешни органи. Малкото му сърце ще бъде ясно разпознаваемо, a мозъкът вече се е развил до степен, че най-важните му зони могат да бъдат ясно видими. Вашият лекар ще провери и дали бъбреците са анатомично правилни и дали червата му позволяват преминаването на вещества.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 20

Ако вече сте майка, към този момент почти сигурно сте усетили пъргавите движения на бебето като нежно изтръпване. Жените във втората или третата си бременност са по-чувствителни към това, отколкото жените, които никога преди не са го преживявали.

Бъдещите майки, за които това е първа бременност, може да станат малко нетърпеливи и да попитат кога ще усетят бебето си да се движи за първи път. Всъщност вече се е случило, но не сте го забелязали, защото досега е било много слабо и трудно за идентифициране.

Ще започнете да усещате бебето си да се движи за първи път в някакъв момент между 20 и 24 седмица, ако това е първата Ви бременност. През седмица 20 то ще започне да се движи повече, така че има всички шансове да го почувствате, тъй като движенията му ще предизвикат вълни в околоплодната течност. Първото нещо, което усещате, може да е „мехурче“, резултат от движението на околоплодната течност.

Независимо дали го усещате като сапунен мехур, който се пръска по корема Ви, или пеперуда, която пляска с криле, тези нежни „ритници“ в утробата Ви са едни от най-вълнуващите моменти от бременността Ви и ще останат с Вас завинаги.

Ако плацентата е към предната част на утробата Ви или ако коремната стена е особено дебела, движенията на бебето ще бъдат „заглушени“ и ще ги почувствате малко по-късно. Все още няма да можете да го видите как се движи или да усетите движението му, когато поставите ръка на корема си.

Обичайни признаци и симптоми

Има различни симптоми и предпазни мерки, които тялото Ви предприема в резултат на хормоналните промени, които сте преживели през последните няколко седмици.

Засилено вагинално течение

От време на време ще забележите засилено влагалищно течение. Това е начинът тялото Ви да „почисти“ влагалището - особено важно е по време на бременността да поддържате родовия канал чист и без бактерии. Той прави това, като произвежда повече течности, които „улавят“ всички патогени във влагалището Ви и по този начин ги транспортира извън тялото Ви.

Междувременно бебето е защитено от слузния щепсел, който е здраво закрепен на входа на шийката на матката и работи усилено, за да го предпази от патогени. Все още има вероятност вагината Ви да претърпи бактериален дисбаланс и да развие симптоми: при бременност особено се увеличава рискът от гъбична инфекция, известна като вагинална микоза. Затова бъдете много внимателни, когато използвате обществени тоалетни и ако ходите да плувате.

Течението винаги трябва да бъде млечно бяло или бяло и да има неутрална миризма. Ако цветът или миризмата се променят, става бучка или се усеща сърбеж, посетете своя лекар или акушерка възможно най-скоро.

Болки в гърба, дърпащи усещания в корема и дразнене на кожата

Тези симптоми са причинени от увеличеното натоварване на мускулите, сухожилията и кожата, въпреки че може да не ги изпитвате много дълго и те да варират по тежест.

Добрите начини за минимизиране на симптомите са редовните упражнения, повдигането и носенето на предмети правилно (когато трябва), заемането на добра стойка и осигуряването на почивките, от които се нуждаете през деня.

Можете да поглезите кожата си и да я стегнете всеки ден с крем, който се абсорбира нежно от кожата Ви, като HiPP Масажен крем. Нанесете маслото за тяло веднага след душ или вана, докато кожата Ви е все още влажна.

Топ съвети

  • Отпуснете се и се погрижете за кожата си с „вана Клеопатра“ с мляко, морска сол и мед.
  • Поглезете се с редовни масажи, които ще направят съединителната Ви тъкан по-еластична.
  • Пейте или пускайте приспивни песни на Вашето бебе - то ще ги разпознае след раждането си.
  • Упражненията са важни, така че защо да не се запишете на фитнес/йога за бременни? 
  • Ако сте обзети от всичко, което се случва, и емоциите, които изпитвате, започнете да пишете дневник - това също ще бъде хубав начин да запомните бременността си

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Кои спортове мога да практикувам?

Важно е да сте наясно кои спортни и тренировъчни нива са подходящи за Вас и Вашето бебе, а това отчасти ще зависи от това колко сте тренирали преди бременността си. Ако никога досега не сте спортували много, по време на бременността трябва да намерите по-лека дейност за укрепване на мускулите, като йога, вместо такава, която тренира издръжливост.

Съвет на акушерката

„Плуването е добър вариант и много жени се радват на усещането за лекота, което изпитват в басейн. Докато бременността Ви протича нормално, не е нужно да се притеснявате за обществени басейни - тялото Ви вече е разработило няколко начина да предпази Вас и Вашето бебе от бактерии.“ Дороти Куц, акушерка

Предотвратяване на диабет

Ако диабетът (особено диабет тип 1) протича във Вашето семейство, говорете със своя лекар за това.

Има ясни признаци и симптоми на диабет, така че бъдещите майки трябва редовно да изследват урината си. Ако резултатът показва възможен диабет, Вашият лекар ще извърши нов тест, за да потвърди или отхвърли подозренията.

Ако се диагностицира рано, диабетът по време на бременност е лесно лечим и бързо ще премине. Само ако не бъде диагностициран до напреднал стадий, съществува риск от усложнения за Вашето бебе и в крайна сметка и за Вас.

Какво трябва да направя, ако имам симптоми по време на бременността?

Ако имате симптоми или имате инфекция и искате или трябва да приемате лекарства, попитайте Вашия лекар или фармацевт за правилните лекарства, които да приемате. Някои лекарства изобщо не са разрешени за бременни жени, докато други лекарства са разрешени, но само на определени етапи по време на бременността.

Чувствайте се свободни да попитате и за лекарства на растителна основа, тъй като те могат да имат редица благоприятни ефекти върху човешкото тяло. Винаги помнете да попитате Вашия лекар или фармацевт за ефекта, който природните вещества могат да окажат върху Вашето бебе.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.