Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 5 от бременността: Край на несигурността

Седмица 5 отбелязва началото на втория месец от Вашата бременност. Изминали са три седмици, откакто детето Ви се е появило в резултат на оплождането на яйцеклетката от сперматозоид.

Размер на бебето в седмица 5

През седмица 5 от бременността Ви все още е невъзможно да видите с външно ултразвуково сканиране как бебето расте в корема Ви. Въпреки това, вагинален ултразвук с помощта на сонда ще може да открие амниотичната кухина, в която сега се намира Вашето бебе и ще бъде неговият дом през следващите месеци. Ако можете да го видите, може да кажете, че изглежда като малко сусамово семе.

Развитието на Вашето бебе

През седмица 5 яйцето (което вече се е разделяло много пъти) образува удължена „струна“. Все още не прилича на човек, въпреки че всички елементи, които го правят човек, вече са налице. Тази седмица бележи първото и най-важно развитие: формирането на мозъка на Вашето бебе.

Това е и моментът, когато започват да се развиват нервите, които един ден ще контролират всички процеси в тялото му. Това означава, че са изключително важни - всъщност животът би бил невъзможен без тях.

От ден 22 (седмица 6) след оплождането, ултразвуковото сканиране ще може да улови активността на сърцето на Вашето бебе. На този етап почти бихте могли да кажете, че то не се състои от нищо друго освен от сърцето му, защото този орган, най-важният от всички, първоначално е непропорционално голям. Освен това ще бие два пъти по-бързо от Вашето сърце.

Знаете ли, че на нито един етап от бременността бебето не получава кислород чрез белите си дробове? Всъщност единственият начин да си набави необходимия кислород е чрез плацентата. Едва когато поеме първия си дъх, започва да се снабдява с кислород.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 5

След като пропуснете менструацията си или получите положителен резултат от тест за бременност, трябва да отидете при Вашия гинеколог или акушерка. Те ще направят още един тест, за да се уверят, че яйцеклетката е имплантирана в матката, а не във фалопиевата тръба. Вашият гинеколог или акушерка ще прегледа медицинска Ви история, за да се увери, че знае всичко, което е нужно.

След тази първа среща бременността Ви ще бъде регистрирана. Вашият гинеколог или акушерка винаги ще отбелязва напредъка Ви и в коя седмица от бременността сте. Всички изследвания и резултати от кръвните тестове ще бъдат записани, както и кръвното Ви налягане и покачването на теглото. Можете да използвате стойностите на теглото си, за да проследите личното си наддаване.

Знаехте ли, че...?

Акушерките могат да потвърдят дали сте бременна или не, да регистрират бременността Ви и да извършат почти всички необходими прегледи, като например измерване на кръвното налягане, измерване на теглото, тестване на нивата в урината и кръвта, определяне на положението и размера на Вашето бебе и проверка за здравословен пулс. Те обаче не могат да извършват ултразвуково сканиране - това е работа на Вашия лекар.

Обичайни признаци и симптоми

Силно гадене

Симптоми като гадене могат да се засилят при жените около времето, когато разберат, че са бременни. Това е отчасти защото тялото им освобождава HCG и отчасти поради емоционалната въртележка, съпътстваща бременността по това време. Прочетете повече за това какво можете да направите, ако имате тежко гадене.

Съвет на акушерката

„Ще усещате по-малко гадене, ако ядете редовно малки количества храна, като солети, обикновени бисквити или каши. Когато стомахът Ви има какво да прави, гаденето трябва да се успокои.“ Дороти Куц, акушерка

Колебаещи се хормони

Ще обърнете особено внимание на това, което тялото Ви казва. Жените, които са се опитвали за бебе и са забременели, както е било планирано, са също толкова изненадани от това чудо на природата, колкото и жените, чиято бременност е непланирана. Въпреки цялата тревога и объркване, които могат да донесат новини като тази, хормоните на бременността създават усещане за непреодолима радост: бъдещата майка трябва да бъде в правилното психическо състояние, за да се справи с всички промени, които й се случват.

Качване на тегло

Ако стъпите на кантара, ще забележите, че сте качили малко тегло. Сега Вашето тяло натрупва запасите, от които отчаяно се нуждае за бременноста, за раждането и за изтощителното време след раждането. Мастните натрупвания и теглото на околоплодните течности, плацентата и гърдите (плюс разбира се Вашето бебе) допринасят за наддаването на тегло. Вашето тяло може също да задържа повече вода от обикновено, което също ще Ви накара да напълнеете. Използвайте нашия калкулатор за тегло при бременност, за да видите дали повишаването на теглото Ви е в препоръчителния диапазон.

Топ съвети

Уверете се, че продължавате да планирате срещи с Вашия лекар или акушерка. Не винаги е необходимо да бъдете преглеждани от лекар - често ще бъдете наблюдавани само от акушерката.

Отделете време да се отпуснете, защото през следващите месеци ще Ви трябват много сили.

Говорете открито с близките, тъй като те може да са в състояние да предложат съвети и да успокоят ума Ви, ако се притеснявате или тревожите.

Уверете се, че получавате достатъчно фолиева киселина и в идеалния случай приемайте добавки, които я съдържат.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

 

Лекарства и хранителни добавки

Съобщете на Вашия лекар или акушерка за всички лекарства и добавки, които приемате в момента, тъй като те трябва да бъдат внимателно проверени и оценени. Някои видове витамини също могат да бъдат вредни на този етап, ако консумирате твърде много от тях. Има специални добавки, предназначени да осигурят на жените нужните хранителни вещества и витамини по време на бременността, така че потърсете съвет какво е най-доброто за Вас.

 

Допълнителни прегледи в случай на по-тежки симптоми

Попитайте Вашия лекар или акушерка, ако смятате, че се нуждаете от допълнителни прегледи. Важно е да знаете кои симптоми на бременност са нормални и кои не са: например, прекомерното повръщане може да причини електролитен дисбаланс, което от своя страна може да доведе до изчерпване на жизненоважни вещества в тялото Ви.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.