Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 33 от бременността: Мозъкът на Вашето бебе става по-голям

През седмица 33 Вие сте в деветия месец от бременността си - последният етап от развитието на бебето преди раждането. Времето е вълнуващо, но все още няма начин да се знае кога точно ще се роди - бебетата следват своя график. Повечето бебета се раждат между 37 и 41 седмица, така че след няколко седмици това може да се случи по всяко време. Това означава, че трябва да сте подготвени за големия момент.

Размер на бебето през седмица 33

Вашето бебе е с размер 43,5-43,8 см, което по отношение на пропорциите е приблизително същото като на папаята: дълго, но и доста наедряло.

Тежи около 1980 грама, така че почти е достигнало два килограма - или два пакета брашно. То ще продължи да напълнява до раждането и скоро ще достигне теглото си при раждане, което (както и размерът) варира от бебе до бебе.

Развитието на Вашето бебе

Вашето бебе вече е напълно развито. Всичките му органи са на мястото си и започват да си вършат работата, а сетивното му възприятие се развива добре: то може да чува, вкусва, вижда и докосва нещата със сензорните клетки в кожата си. Все още липсва обонянието - петото усещане на Вашето бебе. Едва след раждането започва да забелязва и обработва миризми, тъй като няма въздух, който да му предава миризми в утробата.

Интересен факт: Вашето бебе ще има много добри шансове да оцелее и да се развие в здраво човешко същество, ако се е родило недоносено през седмица 33. Би било трудно да поддържа вътрешната си телесна температура, ако се роди сега, но би могло да бъде поставено в кувьоз, за да се справи с този проблем.

През 33-та седмица мозъкът му се развива много бързо. Главата му все още не е толкова голяма, колкото ще бъде при раждането, но тъй като мозъкът му става по-голям, главата му също се увеличава - тази седмица ще нарасне с около 1,3 см. В черепа му, в процепите между костите, ще се образуват меки петна, наречени фонтанели. Тези фонтанели са важни, тъй като позволяват на костните плочи на черепа да се огъват по време на раждането (което защитава мозъка на Вашето бебе и помага на главата му да премине през родовия канал), а също така дават на мозъка достатъчно място за растеж след раждането. Малката фонтанела в задната част на главата му ще се слее до навършването на три месеца, докато втората и по-голямата фонтанела в центъра на върха на главата му ще се слее до навършването на 12 месеца.

Костната система на Вашето бебе също е напълно развита, въпреки че костите му все още трябва да се втвърдяват, за да издържат на натиска при раждането. При раждането обаче костите му все още не са напълно втвърдени. Развитието на Вашето бебе ще продължи през първите няколко седмици и месеци в големия широк свят и то ще бъде наблюдавано от Вашия педиатър. Той ще се съсредоточи върху сензорната система на Вашето бебе, рефлексите, движенията и развитието на червата, както и да проследи как се развива на дължина и ширина.

С напредване на времето Вашето бебе все по-често ще заема правилната позиция за раждане - главна позиция. Точната му позиция ще се проверява при всеки преглед, който имате при Вашия лекар и акушерка: лекарят ще използва ултразвук, докато акушерката ще използва ръцете си.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 33

Очното дъно (горната част на матката) сега е на около три ширини на пръстите под ребрената дъга, оказвайки значителен натиск върху белите дробове и по-ниско долу върху пикочния мехур. Това означава, че сега ще оставате без дъх по-често, шансовете за киселини са по-големи и пак ще трябва да пишкате много по-често.

Обичайни признаци и симптоми

Подути крака и стъпала

Излишната течност в тъканите на краката и стъпалата често води до още по-болезнено подуване, отколкото вече сте изпитвали. Почиването и поставянето на краката в повдигнато положение са прости неща, които можете да направите, за да облекчите тези симптоми.

Съвет на акушерката

„Превърнете варените картофи, краставиците, ориза и ананаса част от Вашата диета - те са лесни начини да помогнете на тялото си да не задържа толкова вода. Дните, в които не ядете нищо, освен ориз, вече не се препоръчват.“ Дороти Куц, акушерка

Движенията на Вашето бебе стават по-силни

Сега бебето Ви се движи и се обръща толкова много в утробата Ви, че буквално може да Ви спре дъха и да Ви накара да спрете това, което правите. Ако очаквате близнаци, може да почувствате, че в корема Ви бушува буря. Не се притеснявайте: това е напълно нормално и всъщност е важно бебето Ви да прави това, за да може да влезе в правилната позиция за раждане.

Мислите Ви се въртят около Вашето бебе

Ще мислите постоянно за това какъв ще бъде животът, когато бебето Ви дойде. В момента може да не знаете как ще се справите с това и ако сте разговаряли с други майки, това може просто да е увеличило притесненията Ви. Въпреки че раждането е много болезнено и първите няколко седмици с бебето са стресиращо време, това усещане няма да остане за дълго: майките са в състояние да го извадят от ума си - естествен „инстинкт“, който Ви помага да не отлагате да имате друго бебе.

Сега е време да си съберете багажа за раждането. Досега ще сте купили много от първите дрехи на бебето и Вие и/или Вашият партньор ще сте сглобили леглото му. Когато декорирате и обзавеждате стаята, в която ще бъде, не забравяйте, че безопасността е на първо място: премахнете всички ненужни декоративни предмети като възглавници или пухкави играчки и не изолирайте прекалено леглото, ако е топло. Бутилките с топла вода и отопляемите възглавници  също не са добра идея, тъй като те могат да доведат до претопляне на бебето и да увеличат риска от задушаване.

Тялото Ви се подготвя за раждането с подготвителни контракции

През 33-та седмица често ще усещате как коремът Ви се втвърдява за кратки периоди от време, докато тялото Ви тренира за предстоящото раждане на детето Ви. Тези подготвителни контракции ще стават все по-интензивни, докато не получите така нареченото фалшиво раждане - контракции, в резултат на които матката ви се придвижва надолу към малкия таз. С намаленото налягане върху вътрешните органи (особено белите дробове) ще можете да дишате по-лесно, да се отпуснете още малко и да очаквате момента, в който за първи път държите бебето си в ръце.

Топ съвети

  • Съсредоточете се върху опаковането на чантата, която ще Ви е необходима за раждането - разгледайте какво ще Ви трябва. Най-важното е подходящи за времето дрехи за Вашето бебе, бебешка седалка за колата Ви, за да можете да ги приберете безопасно вкъщи, и дрехи, подходящи за кърмене, в които сте могли да се поберете, когато сте били в шестия месец на бременността си.
  • Все още трябва да сте сигурни, че се храните здравословно. Калцият е изключително важен, тъй като бебето Ви се нуждае от него, за да изгради здравината на костите си.
  • Ароматна, релаксираща баня ще ви даде време да съберете мислите си, ще ви помогне да облекчите болките в корема, причинени от натиска върху кръглите Ви връзки, и ще възстанови силата Ви, докато се отправяте към последните няколко седмици от бременността си. 
  • Можете да облекчите натиска върху гърба си, като лежите с ръце и горната част на тялото на фитнес топка и бавно се търкаляте назад и напред, свивайки гърба като котка.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Твърд корем: фалшиво раждане или действително раждане?

Тъй като тялото Ви (и коремните мускули в частност) сега прави интензивна подготовка за раждане, може да има моменти, в които да не сте сигурни какво се случва. Когато получите контракции и не знаете какъв вид контракции са, най-безопасният вариант е да помолите акушерката  да Ви обясни как можете да оцените и разграничите контракциите.

Ако подозирате, че това може да е истинското нещо, Вашата акушерка бързо ще може да разбере дали това е фалшиво раждане или истинското раждане вече е започнало. В тази ситуация е по-добре да задавате твърде много въпроси, отколкото да игнорирате притесненията си: преждевременното раждане все още трябва да бъде предотвратено през 33-та седмица, така че бебето Ви да има още няколко седмици да расте в утробата Ви и да се подготви за раждането и живота в големия широк свят.

Ако имате симптоми като гадене, диария, болки, които се чувстват като менструални болки, общи болки в стомаха или болки в гърба, незабавно посетете Вашия лекар и кажете на акушерката.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.