Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 14 от бременността: Големият въпрос – момче или момиче?

През 14-та седмица сте в средата на четвъртия месец от бременността си и вече сте във втория триместър.

Размер на бебето в седмица 14

Бебето Ви е нараснало до размер от 8 см (приблизително колкото праскова) и теглото му вече е около 31 грама (около теглото на половин праскова).

Развитието на Вашето бебе

Чертите на лицето на Вашето бебе продължават да се развиват. Главата му все още е непропорционално голяма, но растежът й сега се забавя, така че тялото му започва да прилича на тялото на новородено. Сега очите му са в правилната позиция в центъра на лицето, а ушите  са там, където трябва - отстрани в средата на главата.

Решили ли сте дали искате да знаете пола? Или искате да бъде изненада? Тази седмица Вашият гинеколог може да разбере дали очаквате момче или момиче. Ако не искате да знаете, не забравяйте да го споменавате преди всяко ултразвуково сканиране отсега нататък, тъй като специфичните полови органи на Вашето бебе се развиват сега. Имайте предвид, че на този етап не винаги ще бъде възможно да се разбере от ултразвук, така че не бъдете твърде разочаровани, ако Вашият лекар не може да Ви каже какъв е полът на бебето - от една страна, то се движи през цялото време, което може да направи невъзможно да се види добре тази част от тялото му, особено ако единият от краката му я скрива.

Вашето бебе ще пие околоплодната течност (за да тренира преглъщането) и ще я отделя и приблизително на всеки три часа околоплодната течност ще бъде подменяна чрез кръвта Ви. То също така продължава да тренира смучещия си рефлекс, който сега включва по-силно и по-съзнателно смучене на палеца, така че да работи перфектно при кърмене след раждането.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 14

По-голямата част от Вашето семейство и приятели вече знаят, че сте бременна, което вероятно ще бъде облекчение - беше много трудно да запазите толкова голяма новина за себе си за дълго време. Вашият работодател трябва да знае за това до 14-та седмица, за да могат да бъдат уредени законовите разпоредби за Вас и Вашето неродено дете.

Ако сте самостоятелно заета или на свободна практика, имайте предвид, че нямате тази защита, така че от Вас зависи да зададете свое работно време и срокове и да спазвате указанията за здраве и безопасност. Бъдете разумна и се уверете, че имате комфортна и безопасна работна среда. Възползвайте се от възможността да реорганизирате работния си график и си правете повече почивки, за да можете да си почивате малко повече и да се храните, когато пожелаете. Ако работите на бюро, уверете се, че можете да седнете удобно, без да бъдете фиксирани в едно положение. Също така е добра идея да правите кратки упражнения от време на време, за да избегнете крампи. В крайна сметка всичко, което правите, трябва да бъде фокусирано върху Вашето здраве и развитието на бебето.

Обичайни признаци и симптоми

Качване на тегло

Ще продължите да напълнявате, въпреки че точното количество не може да се предвиди за всяка отделна жена. До 25-та седмица ще качвате около 250-300 грама седмично, а от тогава до 40-та седмица ще са около 400-500 грама седмично. Вашето тегло в края на бременността ще се състои от следното:

 • Обемът на кръвта Ви: 1500-2000 грама
 • Тъканна вода: 2000 - 3000 грама
 • Амниотична течност: 1000-1500 грама
 • Тегло на матката: 1000-1500 грама
 • Тегло на гърдите: 500-1000 грама
 • Запаси от мазнини и протеини: 1900 грама
 • Тегло на Вашето бебе: 3000-4000 грама
 • Мастна тъкан: 3500-5000
 • Плацента: 500 - 1000 грама 


Това са приблизителни стойности, които, разбира се, няма да се прилагат за всяка жена, но те ясно показват как теглото Ви се увеличава по време на бременност.

Движенията на Вашето бебе

Вече може да усетите как бебето се движи в корема Ви, понякога доста енергично, особено ако това не е първата Ви бременност. Ако това е първата Ви бременност, отделете време за почивка и се опитайте да бъдете напълно неподвижни - може просто да почувствате леко изтръпване, като пеперуда, която пляска с криле. Това е Вашето дете, чиито движения причиняват вълнички в околоплодната течност. Бъдете търпеливи и запомнете: въпреки че в момента не е това, което искате, в даден момент ще Ви се иска отново коремът Ви да е бил спокоен. Такъв е случаят, когато искате да заспите, но бебто непрекъснато се движи, тренира рефлексите си и се опитва да общува с Вас.

Вашето тяло върши чудеса

Освен болките в гърдите и апетита, не трябва да изпитвате други основни симптоми до седмица 14. Не би трябвало да се чувствате толкова уморена, колкото преди, въпреки че може да не сте толкова енергична, както преди бременността. Това може да обезсърчи много бременни жени, но не забравяйте, че тялото Ви изпълнява двойно задължение - така че направете каквото можете, за да му помогнете.

Вече няма риск от преждевременно раждане, но трябва незабавно да уведомите Вашия лекар, ако забележите внезапно кървене, тъй като това може да е сериозно. Това важи през цялата бременност.

Топ съвети

 • Яжте редовно малки количества и се опитвайте да ядете повече плодове.
 • Можете да вземете фитнес топка, която може да бъде по-удобна за седене, отколкото стол.
 • Винаги имайте под ръка термос с любимия си чай или бутилка вода, която ще Ви напомня да пиете и ще Ви помогне да си набавите 2 литра на ден. 
 • Студеният или хладен душ може да Ви помогне да се отърсите от безсилие, което може да чувствате сутрин. Не само ще Ви събуди, но и ще помогне за предотвратяване появата на стрии.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Медицински жаргон

Лекарите имат свой собствен език, когато говорят помежду си и често може да бъде трудно да ги разбирате. Не се притеснявайте - попитайте какво имат предвид, когато използват тази или онази дума. Бъдещите майки се различават, така че ако сте човек, който трябва да знае всеки един детайл, за да се успокои, продължете и попитайте!

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.