Периодът след раждане с цезарово сечение – 10 полезни съвета

Периодът на възстановяване след цезарово сечение протича малко по-различно от следродовия период при вагинално раждане, тъй като след секцио, освен от самото раждане, трябва да се възстановите и от голяма коремна операция, включваща анестезия. Събрахме няколко съвета за Вас как да преминете успешно през този период.

Раждане с цезарово сечение – 10 съвета за възстановяване

 

1. Раздвижете се възможно най-скоро

Ставането възможно най-скоро след цезаровото сечение е важно за избягването на тромбози. Освен това кръвообращението Ви трябва постепенно да се възстанови след операцията и анестезията. Посъветвайте се с Вашия лекар или акушерка за съвместимо с кърменето обезболяващо средство, което можете да приемате през първите дни след раждането около 30-60 минути преди да станете.

2. Не бързайте с кърменето

Кърменето е идеално и за бебетата, родени с цезарово сечение. Въпреки това, в зависимост от вида на анестезията, началото на кърменето след цезарово сечение може да се забави, тъй като е възможно и двамата да сте все още сънливи след операцията. Дайте на бебето да засуче веднага щом то започне да прави движения с уста. Не пришпорвайте себе си или детето. През следващите няколко дни имате време да се научите как да кърмите заедно на спокойствие и тишина.

Ако не искате или не можете да кърмите бебето си, осигурете му това, от което се нуждае, с млечна формула, която съдържа естествени млечнокисели култури и ценни фибри. Тази комбинация осигурява балансирана чревна микробиота.

3. Не се паникьосвайте, ако почувствате силни последващи болки

Следродилните контракции се появяват, когато матката Ви се свива, за да се върне към размера си отпреди бременността. Тези контракции могат да бъдат особено осезаеми, докато кърмите, защото предизвикват освобождаването на окситоцин -  хормон, който стимулира матката. Раната от цезаровото сечение може да засили последващите болки.

4. Вашият комфорт е на първо място

Уверете се, че дрехите Ви не причиняват натиск или триене в областта на разреза. През първите няколко дни след раждането препоръчваме да носите за известно време нощница, рокля или клин за бременни. Има и специално бельо - бикини, които са дълбоки и имат малък пришит джоб, в който може да се постави охлаждаща подложка за белега.

 

5. Бъдете нежни към тялото си

Вашето тяло е направило много за вас през цялата бременност и е било подложено на голям стрес по време на раждането. Сега тялото ви се нуждае от време, за да се възстанови. Избягвайте да вдигате тежко или друг вид физическо натоварване в продължение на около шест седмици, за да може разрезът да заздравее и коремните мускули и тазовото дъно да се стабилизират.

6. Помолете за помощ

Всички се нуждаем от помощ в някакъв момент. В периода след раждането повече от всякога е необходимо да потърсите помощ, защото липсата на почивка и релаксация може да наруши възстановяването. 

7. Следродова гимнастика и спорт? Да, но с мярка!

Четири до шест седмици след раждането и след консултация с Вашия лекар можете да започнете да правите леки следродилни упражнения, за да помогнете на мускулите да се възстановят. Важно е да извършвате плавни движения и да не се претоварвате. Спрете незабавно упражненията, ако почувствате болка. Само след около дванадесет седмици тялото Ви ще бъде готово за подходящи видове спорт, напр. леки тренировки за издръжливост. Все пак, трябва да избягвате спортове, които натоварват прекомерно тазовото дъно. Това включва всеки спорт, който изисква резки движения, скачане или повдигане.

8. Грижете се внимателно за белега

Често в областта на белега се забелязват синьо-виолетови до жълтеникаво-зелени кръвонасядания, които обикновено изчезват в рамките на няколко дни. Ако забележите подуване, зачервяване или отворени краища на раната, трябва да ги покажете на Вашия лекар. След като коричките паднат, можете да започнете грижата за белега и да го интегрирате в образа на тялото си като видим знак за раждане. Грижата за белега е полезна не само по психологически причини: мускулните влакна и нервните окончания са били прекъснати или наранени по време на цезаровото сечение, поради което може да почувствате изтръпване или мравучкане в зоната на белега. Целенасоченото стимулиране на тази област може да насърчи  регенерацията.

9. Асимилирайте спокойно преживяването от раждането

Следродилният период е време както за физическо, така и за психологическо възстановяване.  Особено при непланирано секцио, напр. в спешни извънредни ситуации, жените често са силно стресирани впоследствие. Откровеният разговор с Вашия лекар ще Ви помогне да осмислите и да преработите емоционално евентуално травматичното раждане. Споделянето на опит с други майки, които са преживели секцио, също може да бъде от полза. 

10. Въздържайте се от секс за известно време

Ако сте родили с цезарово сечение, трябва да се въздържате от секс, докато раната ви се затвори напълно и коричките паднат. Това обикновено отнема 14-21 дни. Зоната около белега и самият белег могат да бъдат доста чувствителни за по-дълъг период. Може да боли, да сърби или да предизвиква парене. Кожата може да остане изтръпнала за по-продължително време, след като раната вече е зараснала. Това може да предизвика дискомфорт при докосване и временно да попречи на удоволствието.