Слънцезащитен крем и рискът от слънчево изгаряне

Слънцезащитен крем – изберете такъв, който е създаден специално за бебета и деца

Уверете се, че кремът който купувате е създаден специлно за бебета и деца. Използвайте кремове без парфюм, оцветители и консерванти, тъй като е възможно те ненужно да раздразнят чувствителната бебешка кожа. Нанасяйте отново след всеки контакт с водата, дори ако използвате водоустойчив крем. Прилагането на по-голямо количество крем не води до повишаване на времето на защитно действие!

Бъдете внимателни, когато нанасяте слънцезащитния крем - не забравяйте ушите, стъпалата на краката и зоната около очите, ако не са покрити.

Опасност от слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне не е само некомфортно и болезнено състояние, то повишава риска от развитие на кожен карцином.

Истаната е че „кожата никога не забравя”. Рискът от развитие на рак на кожата се увеличава, особено през детството и периода на подрастване при многократни слънчеви изгаряния и над средното излагане на УВ лъчите. Една от причините за това е, че бебетата и малките деца все още нямат напълно изградени механизми за регенериране на кожата. Увреждане на кожата може да настъпи дори преди да е налице слънчево изгаряне – рискът от дългосрочно увреждане на кожата (напр. кожен карцином) се повишава дори преди да настъпи зачервяване на кожата.

Разумното излагане на слънце може да редуцира риска (виж излагане на слънце).

При поява на слънчево изгаряне:

Лекото слънчево изгаряне може да се облекчи с кърпи, напоени с хладка вода, слаб черен чай или айрян. Охлаждащите лосиони или кремове могат също да помогнат. Никога не използвайте много мазни кремове! При по-сериозни случаи (особено ако са придружени с повръщане, втрисане или треска) посетете лекар!