Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 30 от бременността: Вашето бебе заема фетална позиция

През 30-та седмица сте в средата на осмия месец от бременността си и сте в третия и последен триместър. Вашето бебе вече е достатъчно голямо, за да му е малко тясно в утробата Ви, така че движенията му ще се променят.

Размер на бебето в седмица 30

Вашето бебе сега е с размер около 40 см - приблизително колкото голяма целина, така че те е доста голямо. Тежи между 1300 и 1400 грама, така че близо 1,5 килограма или пакет и половина брашно. То се доближава до размера и теглото, които ще има, когато се роди.

Развитието на Вашето бебе

Развитие на белите дробове

Белите дробове на Вашето бебе са повече или по-малко напълно развити.

Развитие на храносмилателния тракт

Храносмилателният тракт на Вашето бебе също е до голяма степен завършен – всичко, което ще му трябва по-късно, за да смила това, което консумира, вече е на мястото си. То може да пие, преглъща, смила и усвоява околоплодната течност и тези умения ще бъдат от решаващо значение, когато е извън утробата и зависи от кърмата Ви. Тъй като обаче червата му не са напълно развити, когато се роди, храносмилателната му система като цяло не може да се счита за напълно зряла. Това означава, че то често ще страда от газове и болки в стомаха, особено до навършване на три до четири месеца, въпреки че те са предимно безвредни и няма причина за притеснение.

Развитие на подкожни мазнини и капиляри

Бебето Ви започва да става леко закръглено, когато натрупа „бебешката мазнина“, което прави структурата на тялото му по-компактна. Малките количества подкожни мазнини са запасите, от които се нуждае след раждането, за да регулира телесната си температура и да оцелеяе, докато кърмата Ви (която съдържа повече мазнини) стане зряла и готова за пиене.

Подкожната мастна тъкан се намира точно под кожата, но там се образуват и малки кръвоносни съдове, наречени капиляри, за да снабдят кожата с кръвта и хранителните вещества, от които се нуждае, чрез много малки клонки. В резултат кожата на Вашето бебе вече ще придобие розов цвят.

Заемане на феталната позиция

Количеството околоплодна течност се приспособява към растежа на Вашето бебе, като постепенно намалява, за да му даде повече пространство.

На този етап в утробата Ви вече няма достатъчно място, за да се изпъне, така че то приема т. нар. фетална позиция, като събира краката си към тялото. То ще продължи да се връща в това положение дори след като се роди и едва около три седмици след раждането то ще се изпъне отново в кошарата си. Обаче не само липсата на пространство го насърчава да заеме тази позиция: през първите няколко дни извън утробата, това също му помага да поддържа тялото си топло.

Друго развитие

От 30-та седмица нататък лануго окосмяването, покриващо Вашето бебе, постепенно ще изчезне, оставяйки го с малко количество мъх по кожата до момента на раждането му. Научно доказано е (след много години дебати), че на този етап то може да чувства болка и се утвърждава склонността му да използва лявата или дясната си ръка.

Последното Ви основно ултразвуково сканиране преди раждането ще бъде използвано за определяне на позицията на плацентата с абсолютна сигурност. Това ще бъде важно, когато раждате: например, ако плацентата покрива частично или изцяло шийката на матката (известна като плацента превия), естествено раждане няма да бъде възможно и обикновено се прави цезарово сечение за Ваша безопасност и безопасността на Вашето дете.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 30

В момента основният Ви фокус ще бъде върху минимизиране или избягване на симптомите като болки в гърба и краката, които засягат толкова много бременни жени. Ще бъдете по-трудно подвижни и дори изкачването на стълбите у дома може да Ви остави без дъх. Това е отчасти защото белите Ви дробове, както и всички органи в корема и гърдите Ви, са притиснати от утробата Ви, но и просто защото носите много по-тежък товар. Бременността е като спорт на високо ниво за женското тяло и изисква изпълнение на високо ниво.

Обичайни признаци и симптоми

Сърбеж и стрии

Понякога може да забележите сърбеж, когато кожата Ви се разтегне. Дерматолозите демонстрират (и опитът от други майки потвърждава), че ежедневното втриване на крем или масло в зоните, засегнати от бременността, е най-добрият начин този сърбеж да бъде сведен до минимум и да се намалят стриите, както по отношение на размера, така и на вида им. Незначителните стрии бързо ще изчезнат след раждането, без да оставят грозни белези.

Въпреки това, прилагането на крем върху кожата Ви няма да гарантира, че няма да получите стрии, тъй като това зависи от вида на Вашата кожа и какви са гените Ви.

Повече окосмяване по корема

Със сигурност ще забележите, че тялото Ви се е променило по много начини през последните няколко седмици. Вашите ареоли (зоните около зърната ви) може да са потъмнели и вече може да има линия на бременността, наречена linea nigra, която преминава от пъпа надолу до срамната кост. Други възможни симптоми са петна от косми по корема, причинени от хормони, които тялото Ви произвежда в момента. Смята се, че жените, които очакват момче, са по-склонни да получат това окозмяване и то да бъде в по-големи количества, тъй като може да е резултат от мъжкия полов хормон тестостерон, който причинява растежа на окосмяването. Друга теория е, че тези косъмчета расте, защото коремът Ви се нуждае от допълнителна защита. Не знаем със сигурност.

Топ съвети

  • Можете да допринесете за здравословното развитие на Вашето бебе, като се уверите, че получавате достатъчно калций в диетата си. Най-добрите източници на калций са млякото и други млечни продукти като кисело мляко и сирене, но зелените зеленчуци като броколи, зеле, копър и рукола също са добри варианти, както и ядките и минералната вода. Помолете акушерката да Ви научи на няколко дихателни упражнения. Те ще помогнат, когато тялото Ви прави своите контракции, а правилното дишане ще намали болката и ще Ви помогне да се отпуснете малко, когато раждате.
  • Опитайте се да усетите различните коремни болки. Важно е да се прави разлика между болки от растежа и интензивност на контракциите по време на раждането.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Потвърждаване на позицията на плацентата и подготовка за възможно цезарово сечение

При следващото Ви ултразвуково сканиране лекарят ще използва ултразвуковото изображение, за да определи позицията на плацентата в утробата Ви. Ако покрива частично или изцяло шийката на матката (плацентата превия), това може да е причина за безпокойство и трябва да сте подготвени да раждате чрез цезарово сечение.

Въпреки че технологията, свързана с цезарово сечение, се появява скокообразно през последните няколко десетилетия, тя все пак трябва да се разглежда като изключение.

40-минутната процедура включва раждане на бебето чрез врязване в утробата ви, което означава, че ще бъдете под упойка. Избраната упойка няма да навреди на Вашето бебе. 

Ако имате предлежание на плацентата и Ви съветват да направите цезарово сечение, не забравяйте да зададете всички въпроси, които искате да зададете, и да получите цялата необходима информация.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.