Skip to main content

Седмици от бременността:

Първи признаци на бременност: Какво да очаквате в седмици 1 и 2

Първата седмица от бременността започва в първия ден от последната Ви менструация. Ако забременеете по време на този цикъл, тогава започва първият месец от бременността.

Какво се случва по време на бременност

Бременността ще продължи около 40 седмици или 10 месеца, като през това време детето Ви непрекъснато ще расте и ще получава всичко необходимо, за да оцелее след като вече е извън утробата Ви. След 38 до 42 седмици ще настъпи естествен процес, който ще доведе до раждането на Вашето дете и отделянето му от тялото Ви.

Въпреки това, бременността не се разделя само на седмици и месеци - говорим за нея също в триместри, всеки от които трае три месеца. Това означава, че нормалната бременност се състои от три тримесечия, като последното води до раждането. Седмици от 1 до 13 образуват първия триместър, седмици 14 - 27 съставляват втория триместър, а третият триместър започва от седмица 28 и завършва, когато детето Ви се роди.

Оплождане: от овулация до имплантация

През седмица 1 (т.е. първата седмица от новия Ви цикъл) започва Вашата менструация. Всеки цикъл започва с менструацията Ви, която ще бъде толкова дълга и интензивна, колкото всеки месец.

Всички тези процеси се контролират от женски хормони, които имат за цел да дадат възможност на хората да се възпроизвеждат и да осигурят оцеляването ни като вид. Тъй като тези процеси са силно податливи на неуспех, жените, които искат да имат бебе, трябва да са наясно с няколко неща и да се опитат да осигурят ниво на спокойствие в ежедневието си.

През седмица 2 яйцеклетките Ви узряват в яйчниците и лигавицата на матката постепенно се изгражда отново (лигавицата от последния Ви цикъл е напуснала тялото Ви през последната менструация). Лигавицата трябва да се изгради отново, за да може яйцеклетката да се имплантира в нея, след като бъде оплодена. Жените в детеродна възраст преминават през този процес всеки месец, дори ако не искат да забременеят, така че, ако не искате да имате бебе, разумността и използването на контрацепция са изключително важни.

Бихте могли да помислите за това като за „смяна на чаршафите“: тялото Ви прави всичко възможно, за да се подготви, в случай че матката Ви трябва да храни оплодено яйце в продължение на няколко месеца. Ако сте жена, която иска да забременее, можете подпмогнете този процес.

С напредването на менструацията болката намалява и течението Ви намалява, докато вече не можете да видите кръв.

В края на втората седмица, около 14 дни след началото на менструацията, много жени изпитват пронизваща болка в лявата или дясната страна или в центъра на тялото си (тази болка понякога се нарича mittelschmerz) по време на овулация. Ако болката е в една от страните, това просто Ви подсказва кой яйчник е освободил яйцеклетката. Болката, която може да бъде силна, се причинява от кратко дразнене на коремната мембрана.

Подготовка за бременност

Яйцеклетките, които узряват всеки месец, за да бъдат оплодени, се подготвят за това три месеца преди да бъдат освободени от яйчника. Това съзряване може да се случи само ако имате стабилен хормонален цикъл и здраво тяло - този процес изисква и мазнини в допълнение към хормоните, витамините и минералите. Така, балансираната диета, съдържаща достатъчно добри мазнини, е от решаващо значение за производството на яйцеклетка, която може да бъде оплодена.

Друг ключов фактор е разумният начин на живот, включително здравословен баланс между усилие и релаксация. Това ще поддържа нивата на хормоните Ви стабилни и е най-добрият начин да увеличите шансовете си за бебе, освен че правите секс редовно по време на овулацията.

Забелязване на първите признаци на бременност

Въпреки че няма медицински симптоми или признаци на бременност веднага след оплождането, жените често имат инстинкт, който им казва друго. Може да забележите състояние на ума, което никога досега не сте имали, при което се чувствате щастливи и доволни, сякаш сте изпълнили основна задача. Само това обаче не е гарантиран признак на бременност.

Възможните признаци на бременност обикновено се разделят в три категории:

Ако забележите тези признаци, има вероятност да сте бременна:

 • Умора
 • Болезнени гърди
 • Гадене
 • Метален вкус в устата
 • Остра коремна болка

Ако забележите тези признаци, вероятно сте бременна:

 • Чувствителни зърна и тъмни ареоли
 • Редовно гадене и повръщане
 • Постоянно висока температура

След като забележите тези признаци, почти сигурно можете да предположите, че сте бременна:

 • Не получавате менструация
 • Постоянно гадене
 • Болезнени гърди и чувствителни зърна

Медицинска сигурност, установена от:

 • Откриване на хормон на бременността HCG в урината или в кръвта
 • Потвърждение чрез ултразвуково сканиране, извършено от лекар

Отделните симптоми от първите два списъка с признаци няма да Ви кажат със сигурност, че сте бременна, но може да Ви накарат да подозирате. Само ако изпитвате множество симптоми едновременно, подозренията Ви ще нараснат, като в този случай тестът за бременност може да е добра идея.

 

След като сте сигурна, че сте бременна, терминът Ви може да бъде изчислен.

Формулата е проста: Първи ден от последния цикъл - 3 месеца + 1 година.

Може да се изчисли по-лесно и по-бързо с HiPP Kалкулатор на бременността.

Размер на Вашето бебе в седмици 1 и 2

През седмици 1 и 2 все още няма какво да се види от ембриона, тъй като детето Ви първоначално е забележимо, когато започне да се развива в утробата Ви. Едва през седмица 3 много малък ембрион може да се види при ултразвуково сканиране.

Развитието на Вашето бебе

„Ембрион“ означава неродено потомство и терминът се използва за описание на оплодената яйцеклетка от 4 седмица на бременността. От около седмица 10, когато всички жизненоважни органи са се формирали, спираме да се отнасяме към Вашето дете като ембрион и вместо това започваме да използваме думата "плод".

Възможно е да използвате галено име за нероденото бебе в корема си - "Фъстъчето" или нещо също толкова сладко - и това е страхотно! Предпочитаме да избягваме медицински термини като „ембрион“ или „плод“, доколкото е възможно, така че вместо това ще говорим за Вашето бебе/неродено дете и т.н.

Яйцеклетката, която е узряла, за да може да бъде оплодена от мъжкия сперматозоид, е с размер между 0,11 мм и 0,14 мм на този етап, което означава, че не може да бъде открита без използване на технология. Тя съдържа цялата Ви генетична информация и следователно е изключително важна част от развиващия се ембрион.

Топ съвети

Намалете стимулантите (напр. никотин, алкохол и кофеин), ако искате да имате бебе.

Следете цикъла си: определете плодовитите си дни.

Започнете с подготовката за това, през което ще преминете, и се възползвайте от опита на други бременни жени.

Напишете списък с любимите си занимания - неща, които Ви карат да се чувствате добре и които обичате да правите. Те ще Ви помогнат по време на бременността и ще намалят нивата на стрес.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Дори преди овулацията и преди да знаят със сигурност, че са бременни, жените, които искат да имат бебе, имат безкрайни въпроси. Вашият лекар или акушерка могат да Ви помогнат с най-големите Ви притеснения.

Акушерките могат да потвърдят дали сте бременна или не, да регистрират бременността и да извършат почти всички необходими прегледи, като например измерване на кръвното налягане, измерване на теглото, тестване на нивата на урината и кръвта, определяне на положението и размера на Вашето бебе и проверка за здравословен пулс. Те обаче не могат да извършват ултразвуково сканиране - това е работа за Вашия лекар.

Кога е най-доброто време за успешно оплождане?

Ако сте запознати с това, което се случва в тялото Ви, може би сте забелязали симптомите, които предполагат, че овулирате. Все пак ще искате да знаете точно кога е подходящият момент да опитате да забременеете.

Има няколко начина да знаете с висока степен на сигурност кога овулирате. Всеки месец тялото Ви подготвя матката, в случай че някоя от яйцеклетките Ви бъде оплодена, за да може тя да бъде имплантирана в стената на матката.

Преди това яйцеклетката узрява в един от яйчниците Ви и се освобождава между 14 и 17 дни след първия ден от менструацията – процес, наречен овулация.

Един от начините да разберете кога точно това се случва е да измервате температурата си. Базалната телесна температура на жената се увеличава, когато тя овулира и остава по-висока от обичайното, докато овулацията приключи и можете да измерите тази температура, като използвате специален термометър, който измерва до два знака след десетичната запетая.

Също толкова надежден метод е да броите дните след първия ден от менструацията. Правейки това, както и измервайки своята базална телесна температура (която може да бъде проследена като крива), ще можете да знаете със сигурност кога овулирате.

Можете също да използвате нашия овулационен калкулатор, за да определите бързо плодовитите си дни.

Важно ли е да правите секс преди овулацията, ако искате да забременеете?

Да! Най-доброто време за секс е два дни преди овулацията. Нивата на pH във влагалището и секретите от шийката на матката са идеални за позволяване на мъжките сперматозоиди да преминат през маточната тръба по времето, когато овулирате. Сперматозоидите могат да оцелеят и могат да оплодят яйцеклетка около 48 часа след попадане в тялото на жената.

Тъй като обикновено не знаете кога точно овулирате, „трябва“ да правите секс често през плодовитите си дни, ако искате да увеличите шансовете си да забременеете - колкото по-често, толкова по-добре. Интересен факт: дори ако здрава, плодовита двойка прави секс по време на благоприятните дни на жената, вероятността да забременее е само 25%! Така че не бъдете твърде разочаровани, ако не се получи първия път. На много двойки им отнемат месеци опити, преди да се случи.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.