Skip to main content

Календар на бременността: всичко за пътя от зачеването до раждането на Вашето бебе

Планирате ли да забременеете или вече очаквате бебе? Нашият HiPP Календар на бременността Ви придружава през целия този процес - на следващите страници можете да прочетете всичко за развитието на бебето във Вашата утроба. Получавайте седмичен преглед на случващото се по време на бременността.

 

Седмица 1-2

Яйцеклетка

 

Седмица 10

2,8-3,1 cm

 

Седмица 11

3,7-4,1 cm

 

Седмица 12

5-5,5 cm

 

Седмица 15

9,5-10 cm

 

Седмица 16

10,8-11,6 cm

 

Седмица 17

11-12 cm

 

Седмица 18

12,5-14 cm

 

Седмица 26

35-36 cm

 

Седмица 27

36-36,6 cm

 

Седмица 28

37-37,2 cm

 

Седмица 29

38,7 cm

 

Седмица 31

41,5-41,8 cm

Бременността е много красив и вълнуващ период за бъдещите майки и, разбира се, за бъдещите бащи. Всяка седмица Ви поднася нови изненади. Нашият HiPP Календар на бременността Ви предоставя общ преглед на най-важните събития през 40-те седмици на бременността. Научете повече за всяка отделна седмица:

 

  • Колко е голямо бебето ми?
  • През какви скокове в развитието преминава бебето ми?

  • Какви признаци и симптоми мога да забележа?

  • Как ще се чувствам като бъдеща майка?

HiPP Календарът на бременността разглежда различни проблеми, които може да срещнете. Много полезни съвети и обяснения Ви подкрепят и Ви помагат да разберете какво се случва в тялото Ви докато сте бременна.

Как да броите седмиците от бременността си

Бременността обикновено продължава 40 седмици. Преброяването на бременността започва от първия ден на последната менструация. Това означава, че през първата и втората седмица на бременността всъщност още не сте бременна. През трета седмица овулирате и яйцеклетката се опложда. След това, 9 месеца по-късно, Вашето бебе се ражда.

Бързо ще се запознаете с начина на отчитане на напредъка на бременността (напр. седмица 4 + 3). Винаги се измерва до точния ден: средно има 280 дни или 40 седмици между първия ден на последната менструация и раждането на детето Ви. Напредъкът на бременността Ви се брои в седмици и след това в дни, така че числата от 1 до 6 зад знака плюс представляват дните.

Да вземем предишния ни пример „седмица 4 + 3“: Броите пълните седмици плюс дните на следващата седмица, което означава, че сте бременна в 4 седмици и 3 дни. Можете също така да кажете, че сте в седмица 5 от бременността си.

Да приемем, че последната Ви менструация е започнала в четвъртък. Бременността в 4 + 3 седмици означава, че е 4 седмици след първия ден от последната Ви менструация плюс петък (+1), събота (+2), неделя (+3).

Триместри на бременността

След като оплодената яйцеклетка успешно се имплантира в матката, Вашето бебе ще се развива бързо. Това развитие по време на бременност може да бъде разделено на 3 важни етапа, които продължават приблизително 3 месеца всеки - така наречените триместри. Третият триместър обикновено е малко по-дълъг и отбелязва окончателното развитие на Вашето бебе преди раждането.

Използвайте нашия HiPP Календар на бременността, за да проследявате бременността си седмица по седмица. Нашите HiPP Родителски писма, които ще Ви изпращаме редовно, също ще Ви предоставят много информация и хранителни съвети през цялата бременност.