Симптоми на алергия: алергични реакции при бебета и деца

Ако детето ви кашля често, усеща сърбеж по кожата или получава диария след ядене на определени храни, това може да се дължи на алергия. Разпознаването ѝ обаче не винаги е лесно. Научете повече за симптомите на алергия при бебета и деца.

Дефиниция: Какво е алергична реакция?

Здравата имунна система е в състояние да различава добрите (безобидни) от лошите (чужди на тялото) стимули. Патогените се блокират, докато добрите стимули, напр. полезните чревни бактерии, не се атакуват. Този баланс е изключително важен за добре функциониращата имунна система.

При нарушена чревна флора имунната система е увредена, поради което не може да различи кои стимули са добри и кои лоши. В резултат на това могат да се появят алергии.

Следователно алергията е свръхчувствителна защитна реакция на имунната система към чужди, но всъщност безвредни вещества, които тялото погрешно класифицира като вредни - така наречените алергени.

 

Ако Вашето бебе има здрава имунна система, то може например да яде ядки без никакви проблеми, стига тези ядки да са приготвени по подходящ за възрастта му начин. Ако обаче имунната система реагира прекалено силно и не може да прави разлика между безвредно и вредно, детето Ви може да развие алергия към ядки. В този случай, имунната система се защитава срещу храна, която в действителност е безобидна, чрез прекомерна алергична реакция. 

Алергии и чревна флора

Голяма част от нашата имунна защита се намира в червата. Вече е научно установено, че дисбалансът в чревната флора е една от най-честите причини за отслабване на имунната система, тъй като голяма част от нея се намира в червата. Здравата чревна флора съдържа множество добри бактерии, които играят ролята на „стражи“ в червата и предпазват от вредни микроби. Тези „добри“ бактерии ни помагат да бъдем „защитени отвътре“.

В нашите черва виреят около два килограма полезни бактерии. Основните от тях, които трябва да споменем във връзка с бебетата, са лактобацилите, известни още като естествени млечнокисели бактерии, и бифидобактериите. Те осигуряват балансирана чревна флора и гарантират здравето и добрата ни форма. Тялото ни не може без тези добри бактерии.

Дисбаланс на чревната флора настъпва, когато в червата се заселят или твърде много „лоши“, или твърде малко „добри“ бактерии. 

Фактори, причиняващи алергия

Има множество фактори, които могат да отключат алергии при бебета и малки деца. Най-често срещаните от тях са:

 

Генетично предразположение 

Ако родителите страдат от алергии, има по-голям риск бебето също да развие алергия.

 

Замърсен въздух

Почти ежедневно сме изложени на замърсен въздух. Например вдишваме изгорели газове от автомобили или цигарен дим. Наличието на мухъл в дома или върху хранителни продукти също може да увеличи риска от алергии. 

 

Дефицит на витамин D

„Слънчевият“ витамин D е особено важен, тъй като участва в множество процеси в тялото и, наред с други неща, влияе и върху имунната система. Следователно, оптималното снабдяване с витамин D е важно за укрепването на имунната система. Той се съдържа в мазната морска риба и други храни. Витамин D обаче не може да бъде добавен в достатъчно количество само чрез храната. Затова трябва да се погрижите детето Ви да прекарва поне петнадесет минути на ден на чист въздух, за да може витамин D да се образува в тялото под действието на слънчевите лъчи. Освен това се препоръчва допълнителен прием от 10-12,5 µg витамин D на ден през първата година или до началото на лятото през втората година на детето.

 

Цезарово сечение

Бебетата, родени с цезарово сечение, са изложени на по-висок риск от развитие на алергия на по-късен етап. Това се дължи на факта, че бебето не влиза в контакт с вагиналната флора на майката при раждането и по този начин липсва естествена колонизация на червата с особено полезните "стартерни култури" – т. нар. лактобацили. Тези полезни млечнокисели бактерии са от съществено значение за силната имунна система – здравата чревна флора защитава Вашето бебе отвътре. Научете повече за алергиите при бебета, родени с цезарово сечение.  

Видове алергии при бебета и малки деца

Алергиите се подразделят на следните основни видове:

1. Хранителни алергии

Обичайните храни, които не се толерират, са ядки, ягоди, соя, яйца, ябълки, бадеми, краве мляко и др.

2. Дихателни алергии

Засегнатите реагират например на полени (от треви, бреза, пелин и други ранно цъфтящи растения). В този случай говорим за „сенна хрема“. Друг често срещан вид е алергията към домашен прах и по-конкретно към акарите в домашния прах. 

3. Контактни алергии

Обичайните фактори, които отключват този вид алергии са: никел, латекс, химически съставки в дрехите, омекотители и др.

4. Алергии към ужилване или към отровата на насекоми

При този вид алергии засегнатите реагират на приложено вещество. Такъв е случаят например при ужилване от пчела или оса. Ухапванията от комари и други насекоми също могат да предизвикат алергии. 

5. Медикаментозни алергии 

Тялото реагира на определено активно вещество или добавка в медикамента, напр. пеницилин. 

Какви са симптомите и оплакванията при алергия?

Конкретните симптоми зависят от вида на алергията и засегнатите части на тялото. Наред с други, са възможни следните симптоми:

 

Симптоми на хранителна алергия

 • сърбеж и парене в устата
 • подпухване на лицето
 • обрив или оток
 • понякога силен сърбеж

 

Симптоми на дихателна алергия 

 • подути или зачервени очи
 • сълзене на очите
 • суха дразнеща кашлица
 • запушен нос или кихане

 

Симптоми на контактна алергия 

 • червени петна и сърбеж по засегнатите части от тялото
 • кожен обрив
 • мехури и уртикария

 

Симптоми на алергия при ужилване от насекоми

 • червени петна и подуване около ужиленото място
 • мехури и уртикария
 • обрив, понякога сърбящ
 • подуване на устните, езика или устата – в най-лошия случай, придружено от задух 

 

Симптоми на медикаментозна алергия

 • сърбeж
 • зачервявания по кожата
 • обрив и уртикария
 • стомашно-чревни проблеми
 • усещане за слабост, замаяност
 • подуване на устните, езика или устата – в най-лошия случай, придружено от задух

Съвет:

В листовката, която придружава лекарството, ще намерите списък с всички възможни нежелани реакции и взаимодействия. Така ще се сдобиете с подробна информация за това, кои симптоми могат да се появят след прием на лекарството и какво трябва да направите в такъв случай.

Наистина ли се касае за алергична реакция?

Трябва да имате предвид, че споменатите симптоми могат да се появят и при други заболявания. Затова наблюдавайте много внимателно дали наистина се касае за  алергия или по-скоро за друго заболяване. Препоръчваме при съмнение за алергия да се консултирате с лекар или алерголог. 

Как да разбера дали детето ми има алергия?

 

Колко дълго траят симптомите?

Една настинка обикновено трае между седем и десет дни. За сметка на това алергичните реакции обикновено са много по-кратки (напр. при ухапване от насекомо) или много по-дълги (напр. при неустановена алергия към акари).

 

Детето Ви има ли температура?

Докато при настинка може да е налице повишена температура, тя не е характерна при алергична реакция. 

 

Налице ли е повторяемост на симптомите?


При поленовата алергия, например, можете да забележите, че детето ви страда от проблеми по едно и също време всяка година.

Кога и при какви обстоятелства се появяват симптомите?

Следете дали симптомите се появяват само когато сте вкъщи, евентуално дори в определено помещение, или се появяват и когато сте извън дома. Възможно е също да откриете, че симптомите се появяват само сред природата или в определени часове или периоди от годината. Или пък Вашето дете получава симптоми само когато е на училище или на детска градина?

 

Симптомите само нощем ли се появяват?

Тогава би могло да се касае за алергия към акари в домашния прах, която се отключва веднага щом бебето легне в леглото си. Освен на други места, акарите се загнездват и в матрака и спалното бельо. 

 

Имате ли домашни любимци?

Алергиите към животински косми се срещат доста често. Ако детето Ви има страда от продължителна хрема, пристъпи на кашлица или сълзене на очите, трябва да проверите дали симптомите се подобряват, когато излизате от къщи и съответно не сте изложени на животински косми. 

Застрашено ли е детето ми от алергия?

Бебетата и децата за изложени на риск от развитие на алергии най-вече когато е налице фамилна обремененост. Така например, рискът е между 40 и 60 процента, когато двама други членове на семейството страдат от алергия. Ако се касае за една и съща алергия и при двамата, то рискът за детето Ви е 60 до 80 процента. При деца, при които само един член на семейството страда от алергия, рискът да се развие алергия е между 20 и 40 процента. При липса на фамилна обремененост рискът от алергия за Вашето дете е сравнително нисък – 5 до 15 процента.

 

Все пак трябва да се отбележи, че алергията може да се развие внезапно с възрастта, например в резултат на нездравословно хранене или прием на антибиотици, тъй като те могат да увредят чревната флора. Също така, ако детето ви е перманентно изложено на цигарен дим или мухъл, на по-късен етап може да развие алергия.

Смекчаване на симптомите на алергия: какво да правите при алергична реакция?

Ако се окаже, че детето ви страда от алергия, най-добрият начин за облекчаване на симптомите е да преустановите контакта му с отключващия фактор. В някои случаи, например при хранителни или медикаментозни алергии, това обикновено не е проблем – просто се избягват храните и лекарствата, причиняващи алергията.

По-трудно е, например, при алергия към полени, алергия към животински косми или алергия към ужилване от насекоми. Защитата срещу отключващия фактор е възможна само в ограничена степен.

 

В тези случаи има два начина за смекчаване на симптомите. Във всички случаи обезателно го обсъдете с педиатъра и никога не действайте самостоятелно!

 

Прием на медикаменти 

Например, антихистамините помагат срещу ухапвания от насекоми, а лекарствата за сенна хрема - срещу алергии към полени. Въпреки това, дългосрочната употреба на медикаменти също може да бъде вредна, тъй като в крайна сметка всяко лекарство може да причини странични ефекти или взаимодействия.

Внимание:

При алергия към полени ситуацията се усложнява поради факта, че могат да се развият т. нар. кръстосани алергии с различни храни. Например, ако детето ви е алергично към дървесен полен, то може да не понася и ябълки, кайсии, смокини, лешници, моркови, картофи, череши, киви, нектарини, праскови, сливи, целина и соя.

Хипосенсибилизация

При хипосенсибилизацията през продължителен период от време (около 3 години) тялото на Вашето дете привиква отново към фактора, който отключва алергията. Въпреки, че симптомите не винаги могат да бъдат излекувани напълно, те могат да бъдат смекчени значително.

Между другото, хипосенсибилизация се препоръчва и когато детето Ви има алергия към животински косми, а предвиждате в дългосрочен план отново да отглеждате домашен любимец. 

Алергични симптоми при новородени

Един от най-добрите начини за предпазите Вашето новородено бебе от развитието на алергии и да помогнете за намаляване на риска от алергии в бъдеще е кърменето. Майчината кърма съдържа множество важни защитни вещества, в това число и естествено млечнокисели култури, които допринасят за баланса на чревната флора. Научете повече за алергиите и кърменето.

За бебетата, родени с цезарово сечение, кърмата е особено важна за укрепване на чревната флора.

След кърменето или когато не можете или не искате да кърмите, се препоръчва използването на висококачествена НА храна, която много наподобява майчиното мляко. Тя съдържа разградени протеинови елементи, които детският организъм възприема като по-малко чужди и затова ги понася по-добре.

Здравословните, балансирани допълващи храни също могат да намалят риска от алергии про Вашето бебе.

Често задавани въпроси относно симптомите на алергия при бебета и деца

Каква е разликата между алергия и непоносимост? 

Алергиите и непоносимостта често се бъркат една с друга, въпреки че са напълно различни. Ако приемем, че детето Ви не понася лактозата, това обикновено е непоносимост. Ако детето Ви получава тежки симптоми след отпиване дори на малко количество мляко, това може да е алергия към кравешкия протеин, съдържащ се в млякото. Затова например някой, който има непоносимост към лактоза, все пак може да яде някои млечни продукти в ограничени количества без никакви проблеми, докато някой с алергия към протеина на кравето мляко може да получи симптоми още с първата хапка.

Алергията може да бъде установена чрез тест за антитела в кръвта. В случай на непоносимост обаче няма антитела, тъй като, за разлика от алергията, това е реакция на непоносимост, в която не участва имунната система. За откриването на алергия може да се използва и така нареченият кожен прик тест. Научете повече за алергиите и непоносимостта.

 

Кога трябва да заведа бебето си или малкото си дете на алерголог?

 • Ако детето Ви има обрив, който не се дължи на кожно заболяване или инфекция.
 • Ако  имате чувството, че детето Ви постоянно страда от настинка или има продължителна кашлица.
 • Когато хремата, кашлицата или проблемите с дишането не са причинени от инфекция.
 • Когато детето Ви често страда от диария или повръщане.

Научете повече за най-честите причинители на алергии при бебетата и малките деца. 

 

Какви тестове за алергия има?

На първо място се прави т. нар. кожен прик тест за определяне на индивидуалния риск от алергия. Тялото се конфронтира с алергените, които се нанасят върху кожата и по-късно правят малки убождания. Ако има алергия към тестваното вещество, в тази област на кожата ще се появи зачервяване и подуване.

Възможни са и кръвни тестове, които могат да се използват за откриването на антитела, както и „пач тестове“ с пластири. Пач тестът се използва главно при съмнение за контактни алергии.

Научете повече за алергиите и здравето

 

 

Кои храни предизвикват най-често алергии?

Много бебета и малки деца са алергични към краве мляко и кокоши яйца. Алергии се предизвикват често и от фъстъци, черупчести плодове (напр. лешници), соя, риба, пшеница и ракообразни. Висок алергичен потенциал имат и семената, например сусам.  

 

Колко време продължава алергичната реакция?

Няма еднозначен отговор на въпроса колко дълго продължава алергичната реакция, тъй като това зависи от различни обстоятелства. От една страна, роля играе видът на алергията, а от друга страна е от решаващо значение колко дълго засегнатото лице е било изложено на алергена.

Да предположим, че Вашето бебе е получило алергична реакция поради ужилване от пчела. В този случай реакцията обикновено изчезва в рамките на няколко часа, особено ако се приложи подходящ препарат. Ако обаче детето ви страда от алергия към акари и редовно е изложено на тези акари, докато спи в кошарата, реакцията може да продължи много дълго време. В този случай алергичната реакция няма да отшуми, докато не идентифицирате и не елиминирате причинителя.

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.