Добрите хранителни навици – създайте ги сега!

Обърнете внимание на това, което детето ви яде когатото е още малко. В ранното детство се формират дългосрочни здравословни хранителни навици, които могат да останат през целия живот на децата.

Използвайте възможността да проверите своите собствени хранителни навици и да ги промените, ако е необходимо! Като родители, вие сте важен модел за Вашето дете при избора на храни и хранителни навици. Винаги се опитвайте да се храните заедно с детето си: най-малко веднъж дневно цялото семейство трябва да се събере на масата. Децата се нуждаят от компания, когато се хронат, а също и от добри ролеви модели.

В идеалния случай трябва да предложите на детето си широк спектър от здравословни храни. Разнообразната диета от здравословни съставки осигурява балансиран прием на хранителни вещества. Дори ако в началото се отказват някои от ястията е важно те отново да се предлагат по-спокоен начин. Добра практика е да имате всички компоненти от храната на масата и да оставите детето си да избере само. Правилото е, че от всичко това, което е на масата, нещо трябва да се изяде, но детето може да избере какво иска от това. Децата се нуждаят от до 10 "експеримента", преди да приемат ново ястие и да го ядат с удоволствие. Тогава, разбира се, Вашето любимо човече ще спечели някаква похвала.

Храненето – удоволствие за деца и родители

Вече в края на първата година детето Ви може да се научи да се храни само, когато седи безопасно в столчето за хранене. Храната, която е лесна за взимане, може да се яде с пръсти. Постепенно храненето  с лъжица ще се усвои. Дайте на детето си прибори за хранене, подходящи за малки деца, с леко извита лъжица и ГОЛЯМ лигавник, тъй като цапането е част от обучението. Може ако искате да  покриете дрехите и пода

Дайте на детето достатъчно време, за да играе с храната си. В началото храната ще бъде навсякъде освен в устата, но това е напълно нормално. Бъдете търпеливи и помагайте на детето си, като демонстрирате, насърчавате и хвалите. Ако детето ви е спряло да опитва само, може да му помогнете с храненето, за да може малкия ви изследовател с Ваша помощ да бъде сит .