Добри източници на фолиева киселина
Марули, зеленчуци (напр. броколи), домати, картофи, яйца, месо и нерафинирани продукти са богати на фолиева киселина. Фолиевата киселина обаче е много чувствителна. Топлината, светлината и кислородът могат почти изцяло да я унищожат и да я направят неефектвна. По време на бременност е почти невъзможно да се набавя необходимото количество фолиева киселина само чрез храна. Бременната жена трябва да яде около 20 кг броколи на ден, за да покрие нарасналите нужди от фолиева киселина.
Ето защо храните и хранителните добавки, обогатени с фолиева киселина, са от първостепенно значение за майката и бебето по време на този деликатен етап от живота им. Също така, фолиевата киселина много бързо се изразходва от тялото, особено при бременност с близнаци или многоплодни раждания, както и в случаи на близки по време бременности. Добър съвет е винаги да наблюдавате приема на фолиева киселина и не само по време на бременност. Вашите запаси трябва да са пълни още преди бременността!
За жени, желаещи да заченат, достатъчният прием на фолиева киселина е важен още преди да разберете, че сте бременна.
Симптоми на дефицит
Дефицитът на фолиева киселина води до умора и отпадналост. В крайни случаи могат да се появят аномалии в развитието на детето, като така наречения „раздвоен гръбначен стълб“, дефект, причинен от непълното затваряне на нервната тръба. Други възможни последствия: цепнатината на устната и небцето. Ето защо приемът на фолиева киселина е от особено значение по време на ембрионалния етап (първия триместър на бременността).