Фолиева киселина или фолат по време на бременността

Фолатът е най-важният витамин за бъдещите мами. Хората често си мислят, че фолатът е същото като фолиевата киселина, но това не е така. Фолатът се отнася до самия водоразтворим витамин. Фолиевата киселина, от друга страна, е синтетичната версия на витамина, който се дава като хранителна добавка.

Фолатът е изключително важен за бъдещите майки; по време на бременност жените се нуждаят от значително повече фолат. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за фолата и фолиевата киселина по време на бременност.

Какво да фолатът и фолиевата киселина?
Защо фолиевата киселина е важна по време на бременност?
Дефицит на фолиева киселина
Фолиева киселина когато планирате бебе/преди бременност
Фолиева киселина и кърмене
Храни, съдържащи фолиева киселина
Добавки фолиева киселина по време на бременност
Най-важните въпроси за фолиевата киселина

Какво са фолиевата киселина и фолатът?

Фолатът принадлежи към групата на витамините от група В, които са водоразтворими. Намира се както в животински, така и в растителни храни. Терминът фолиева киселина/фолат произлиза от латинското „folium” (листа). Този витамин В е получен за първи път от листа от спанак.

След като фолатът бъде погълнат, тялото го превръща в тетрахидрофолат. Това вещество е абсолютно необходимо както за клетъчния растеж, така и за безпроблемното функциониране на клетъчното делене. Това е от решаващо значение за растежа и развитието на Вашето неродено дете.

Количеството фолат, от което тялото Ви се нуждае по време на бременност, обикновено не се покрива от количеството фолат в храната, която консумирате. Тук идват добавките с фолиева киселина.

Може да се каже, че фолиевата киселина е изкуствено произведен фолат. Тялото обаче може да го усвои и използва много по-добре.

Моля, обърнете внимание!

Важно е да не приемате твърде много фолиева киселина. Следователно трябва да обърнете внимание на коефициента на преобразуване между фолат и фолиева киселина. 0,5 микрограма фолиева киселина съответства на 1 микрограм фолат от храна.

Защо фолиевата киселина или фолатът са толкова важни по време на бременност?

Фолиевата киселина е един от най-важните витамини по време на бременност. Но какво всъщност прави фолиевата киселина за Вас и Вашето бебе и защо ви е необходима? Основните функции са:

 • Фолиевата киселина участва в клетъчния растеж и клетъчното делене, като по този начин осигурява правилното развитие на Вашето бебе.
 • Важно е за развитието на мозъка и кръвообразуването на Вашето бебе.

Нашият съвет:

Ако планирате да забременеете, може да Ви бъде от полза да приемате фолиева киселина дори преди да забременеете. Препоръчваме да обсъдите това с Вашия гинеколог.

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина инхибира правилния клетъчен растеж и изобилното образуване на нови кръвни клетки. Това са важни процеси на развитие за всяко човешко същество.

По време на бременност обаче фолиевата киселина е още по-важна, защото не само трябва да снабдите тялото си с фолиева киселина, но и тялото на Вашето бебе.

Проблеми, до които води дефицитът на фолиева киселина

 • анемия на майката
 • вроден дефект, който засяга гръбначния стълб на бебето (spina bifida)
 • вродени дефекти, засягащи мозъка на бебето
 • потенциални допълнителни функционални вродени дефекти, които все още се изследват (напр. преждевременно раждане, дефекти на пикочната система, цепнатина на устната и небцето, сърдечни дефекти)

Ранно установяване на дефицит на фолиева киселина

За да предотвратите дефицита на фолиева киселина по време на бременност и свързаните с него усложнения, трябва да започнете да приемате фолиева киселина веднага след като разберете, че сте бременна. Ако планирате бременност, също е добра идея да приемате фолиева киселина.

Симптоми на дефицит на фолиева киселина

 • умора
 • изтощение
 • раздразнителност и/или депресия
 • бледа кожа
 • виене на свят
 • недостиг на въздух

В тежки случаи дори:

 • зачервен и възпален език
 • нарушено усещане за вкус
 • диария и загуба на тегло

Моля, обърнете внимание!

Тези симптоми не са категоричен признак за дефицит на фолиева киселина, но могат да показват и други заболявания. Ето защо винаги трябва да се консултирате с лекар, ако получите някой от тези симптоми, за да разберете какво ги предизвиква.

Лечение на дефицит на фолиева киселина

В случай на съмнение за дефицит на фолиева киселина, първото нещо, което трябва да направите, е кръвен тест. Като се има предвид, че симптомите са подобни на тези при дефицит на витамин В-12, се прави кръвен тест, за да се определи дали наистина е дефицит на фолиева киселина. В случай, че кръвният тест също показва дефицит, Вашият лекар ще Ви предпише добавки с фолиева киселина.

По време на бременността обаче всяка жена трябва да приема допълнително фолиева киселина. Ето защо лекарите обикновено го предписват при първия преглед.

Фолиева киселина, когато планирате бебе/преди бременност

Планирате ли да забременеете в близко бъдеще? Тогава това трябва да започнете да приемате фолиева киселина доста преди зачеването. Най-добре е да започнете веднага след като спрете да приемате текущия си контрацептив.

В идеалния случай трябва да започнете да приемате фолиева киселина поне един месец преди зачеването. За да разберете кога имате най-голям шанс да забременеете, използвайте нашия удобен калкулатор за овулация.

Има много упорити слухове, че зачеването е по-вероятно, ако една жена приема добавки с фолиева киселина. Това обаче все още не е научно доказано. Това, което знаем е, че фолиевата киселина има благоприятен ефект върху хормоните на тялото, които могат да насърчат бременността.

Защо фолиевата киселина е важна и по време на кърмене?

Сред много други хранителни вещества, кърмата съдържа също фолиева киселина. Това означава, че кърменето доставя на детето Ви този важен витамин, който подпомага здравословния растеж на бебето, като насърчава деленето и растежа на клетките, както и образуването на кръв.

Съвет:

Също след раждането, фолиевата киселина или фолатът са основен градивен елемент за здравословния растеж на Вашето бебе. Чрез кърменето Вие осигурявате на Вашето мъниче този витамин, който естествено се среща в кърмата. След като спрете да кърмите, изберете HiPP ORGANIC COMBIOTIC® – единствената марка млечни формули с Metafolin®.

Metafolin® е регистрирана търговска марка на Merck KGaA, Дармщат, Германия.

Много лекари, а също и Немското дружество по хранене препоръчват допълнителен прием на фолиева киселина по време на кърмене. Този витамин е полезен не само за Вашето бебе, но и за Вас. Особено след раждането и по време на кърмене, здравословното хранене е важно, за да възстановите силите си и да се справите с новото си приключение в семейния живот.

Все пак препоръчваме да обсъдите това с Вашия гинеколог, тъй като мненията се различават значително дали трябва да продължите да приемате добавки с фолиева киселина, докато кърмите. Ето защо е най-добре Вашият лекар да вземе това решение въз основа на Вашия конкретен случай и след задълбочен преглед.

Храни – кои съдържат фолат?

Има много фолат в листните зеленчуци, броколи, доматите, картофите, яйцата, месото и пълнозърнестите продукти. Въпреки това, фолатът е много нестабилен и почти напълно се унищожава от топлина, светлина и кислород. Така че набавянето на достатъчно фолат чрез храненето си по време на бременност е почти невъзможно.

Въпреки това, има някои храни, които трябва да ядете повече, за да противодействате на дефицита на фолат и да защитите нероденото си дете:

 • листни зеленчуци като маруля или спанак
 • бобови растения като грах или соя
 • яйчен жълтък
 • черен дроб (само в малки количества)
 • зеленчуци като аспержи, домати, зеле или чушки
 • ядки
 • пълнозърнести продукти
 • пшенични трици

Добавки фолиева киселина по време на бременност – какво трябва да запомните

За да предотвратите дефицити, трябва да имате богато на фолат хранене по време на бременност. По-горе можете да прочетете кои храни са важни в това отношение. Трябва също да приемате допълнително фолиева киселина на дневна база, която Вашият лекар може да Ви предпише.

По време на бременност трябва да приемате 550 микрограма еквиваленти на фолат дневно. По-голямата част от тях (приблизително 400 микрограма) трябва да идват от фолиева киселина. Останалите 150 микрограма се покриват най-добре чрез приема на храна. По този начин ще получите добре балансиран микс.

Препоръчваме да обсъдите с Вашия гинеколог дали трябва да приемате добавки с фолиева киселина през цялата бременност.

Немското дружество по хранене (DGE) обикновено препоръчва следния дневен прием:

Възраст Количество еквивалент на фолат на ден в mcg
0 до 4 месеца 60 микрограма
4 до 12 месеца 80 микрограма
1 до 4 години 120 микрограма
4 до 7 години 140 микрограма
7 до 10 години 180 микрограма
10 до 13 години 240 микрограма
от 13 години 300 микрограма
бременни жени 550 микрограма
кърмещи жени 450 микрограма

Най-важните въпроси за фолиевата киселина и фолата

 

Какво ще стане, ако пропусна да взема добавката си с фолиева киселина?

Разбира се, трябва да сте сигурни, че приемате дневната си доза фолиева киселина по време на бременност. Въпреки това, не е краят на света, ако забравите да я вземете един ден. Освен това не е нужно да удвоявате дозата си на следващия ден. Ако не сте сигурна, най-добре е да говорите с Вашия лекар за това.

 

Може ли да приемам твърде много фолиева киселина?

Чудите ли се също дали приемането на твърде много фолиева киселина по време на бременност може да причини някаква вреда на Вас или на Вашето бебе? Като цяло засега няма индикации, че предозирането на фолиева киселина има сериозни последици. Въпреки това, могат да се появят някои незначителни странични ефекти. Възможно е да включват:

 • превъзбуда
 • стомашно-чревни проблеми
 • гадене

Независимо от това, не трябва да приемате повече от 1000 микрограма фолиева киселина на ден. Ако забележите някакви нежелани реакции, които се появят след като сте приели добавка с фолиева киселина, незабавно спрете приема на добавката и се консултирайте с Вашия гинеколог.

Научете повече за балансираната и здравословна диета по време на бременност от HiPP.

Фолиева киселина с или без йод?

Много от добавките на фолиева киселина са обогатени с йод, тъй като в наши дни много възрастни имат недостиг и на двете. Тъй като йодът е важно хранително вещество, което трябва да се приема в достатъчни количества, особено по време на бременност, такава комбинирана добавка може да бъде добър избор.

Все пак трябва да внимавате, ако страдате от проблеми с щитовидната жлеза. В този случай трябва да пропуснете йода. Препоръчваме да обсъдите възможностите си с Вашия гинеколог.

 

Струва ли си да приемате добавки с рибено масло?

Добавките с рибено масло се препоръчват и за бременни жени, особено ако не консумирате достатъчно мазна морска риба. Тези добавки Ви осигуряват ценни омега-3 мастни киселини, които са много важни по време на бременност, тъй като допринасят за развитието на мозъка на Вашето дете. Има продукти, които също съдържат фолиева киселина, осигурявайки Ви всички важни хранителни вещества, от които се нуждаете през това време.

Информация за автора:

Аня Шрьодер, е майка самата тя, от много години пише като фрийлансър за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира главно върху семейни теми и оживява текстовете си с яркото си разказване.