Уверете се, че пиете достатъчно течности

Тялото Ви се нуждае от много течности

Уверете се, че пиете достатъчно, защото особено по време на бременност тялото Ви се нуждае от вода не само като средство за транспорт, но и за образуването на допълнителна кръв и околоплодни води за снабдяването на нероденото бебе. Идеални напитки биха били минерална вода, плодови сокове, смесени с вода, зеленчукови сокове, плодови и билкови чайове.

Можете да опитате плодовите сокове HiPP  , които можете да разредите и изпиете като лек плодов сок, смесвайки ги с вода в съотношение 1:2.

Храни, които да избягвате

Бъдещите майки трябва да избягват да пият чисти плодови сокове, плодови и газирани напитки, тъй като те съдържат много захар и излишни калории. Разбира се, трябва напълно да се въздържате от алкохол, в името на здравето на Вашето бебе. 

Консумацията на кафе и черен чай трябва да се намали до максимум 2-3 чаши на ден, тъй като голямото количество кофеин може да има вредно влияние върху бебето. По-добре е еда пиете безкофеиново кафе или билков чай.

Дори да не изпитвате жажда, пак се нуждаете от течности

Полезни съвети за тези, които ное могат да пият толкова много: пийте напитки, които харесвате, на определено време през деня. Например, веднага след събуждане сутрин, по време на обедната почивка и привечер. Пиенето на течности е въпрос на привикване, но хората често забравят за това.

Дори да не изпитвате жажда, пак се нуждаете от течности. Затова, винаги дръжте под ръка бутилка с минерална вода или чайник с чай, било то на бюрото си или на кухненската маса. Имайте предвид, че потребността Ви от течности ще се увеличи още повече по време на кърменето.

Нужда от течности

Небременни жениБъдещи майкиКърмещи майки
Напитки1410 мл1470 мл1710 мл
Твърди храни860 мл890 мл1000 мл
Общо2270 мл2360 мл2710 мл
Увеличена потребност +90 мл+440 мл