Биберонът на бебето

Много бебета започват да смучат палеца си още докато са в утробата и продължават да имат силно желание да сучат след раждането си. Те смучат палеца си, когато са гладни, но също и когато се чувстват уморени или разстроени. Смученето отпуска и ги успокоява. Има различни "предмети", които задоволяват желанието на бебето да суче след гърдата на майката, бибероните са най-често използваните предмети за смучене, но палецът на бебето, играчката или одеалото също вършат добра работа.

Бебетата рядко не изразяват нужда да сучат и за много от тях биберонът остава верен спътник през ранните години.

Биберонът – да или не?

Предимствата и недостатъците от използването на биберон са все още горещо обсъждани и са обект на много изследвания. Използването на биберон определено има и предимства и недостатъци: помага на бебетата да заспят и да ги успокои, а успокояващият ефект на смученето улеснява бебетата да се настроят за следобедното си дрямка или големия си сън вечер. Тъй като повечето бебета ще намерят начини да си помогнат сами, когато става въпрос за смучене, например, като се съсредоточат върху палеца или ъгъла на пухкавото си одеяло, има смисъл да им предложим биберон на първо място.

Негативна страна е, че биберонът също има репутацията да се намесва в развитието на челюстта на бебетата. Но в наши дни много биберони са проектирани в сътрудничество със зъболекари и ортодонти, за да се гарантира, че те са анатомично оформени и не увреждат здравословното развитие на челюстите, което ги прави безопасни за използване като успокояващи предмети по време на ранните години на бебето.

Кой биберон?

Бибероните са изработени от синтетичен силикон или от естествен латекс (естествен каучук).

Докато естественият латекс е малко по-мек, може да предизвика алергии при някои бебета. Каучуковите биберони също имат по-къс живот от силиконовите биберони, тъй като те стават порьозни във времето.

Силиконовите биберони са изработени от много плътен материал и следователно са малко по-еластични. Тези биберони се повреждат лесно от малки зъби и поради това трябва редовно да се проверяват за пукнатини. Ако са видими пукнатините, биберонът трябва да бъде заменен.

В крайна сметка, материалът, който вашето бебе предпочита, ще бъде въпрос на лични предпочитания. Накарайте го да опита няколко, за да види кои от тях най-добре харесва!

Отбиване на малките деца от техния биберон

Препоръчва се да се отказват децата от техния биберон между втория и третия рожден ден, тъй като смученето може да е вредно за небцето от определена възраст. Също така посъветвайте се с Вашия лекар или стоматолог. Въпреки, че отказването на малки деца от техния биберон може да бъде стресово, това не трябва да ви отказва. Вижте по-долу преглед на методите, които могат да помогнат на вас и вашето дете през този труден период:

  • бавно, но постоянно да намалявате времето, което вашето дете изкарва с биберона и да ограничи употребата му до определени часове от денонощието (например само при лягане).
  • Дайте биберона като подарък на друго бебе и обяснете на вашето малко дете, че бебето се нуждае от това много повече, а то сега е голямо момиче / момче.
  • Пригответе се за посещение на приказната фея! Заедно с детето си поставете биберона пред входната врата или върху перваза на прозореца. Феята на биберона ще го отнесе през нощта, оставяйки малък подарък на негово място.