Риск от алергии при деца, родени с цезарово сечение

Благодарение на съвременната медицина и най-модерните техники, в наши дни цезаровото сечение по принцип е безопасно за майката и бебето. При бебетата, родени с цезарово сечение, обаче има повишен риск от алергии. Тяхната имунна система е особено чувствителна и може бързо да изпадне в дисбаланс.

Причината за това е небалансираната чревна микрофлора: при бебета, родени с цезарово сечение, полезните чревни бактерии са значително по-малко и  най-вече липсват естествените "стартерни култури", така наречените лактобацили. Тези полезни млечнокисели бактерии са от съществено значение за развитието на силна имунна система, тъй като богатата и здрава чревна микрофлора защитава Вашето бебе отвътре и намалява риска от алергия.

Какво представляват алергиите?

Здравата имунна система е в състояние да различи добрите (безобидни) от лошите (чужди за тялото) стимули. Патогените биват блокирани, докато полезните агенти, каквито са например здравите чревни бактерии, не се атакуват. Този баланс е изключително важен за доброто функциониране на имунната система.

При нарушена чревна микрофлора имунната система е увредена и не може да различи кои стимули са добри и кои - лоши. В резултат на това могат да се появят алергии. Научете повече за алергиите при бебета и малки деца.

Защо децата, родени с цезарово сечение, често страдат от алергии?

За да се противодейства на алергиите по възможно най-добрия начин, е важно чревният микробиом да е напълно функционален и здрав. Хората с алергии често имат дебалансирана чревна микрофлора.

Представете си го така:

Здравите черва съдържат около два килограма добри бактерии, които действат като „стражи“. Те включват лактобацилите, известни също като „млечнокисели бактерии“. Чревната микрофлора може да бъде увредена от приема на антибиотици, а в по-късна възраст и от нездравословно хранене, твърде малко движение и различни влияния на околната среда (напр. пушене или мухъл в жилището). Сега тя вече не е в състояние да изпълнява защитната си функция, което значително увеличава риска от алергии и други заболявания.

Два фактора при бебетата, родени с цезарово сечение, благоприятстват дисбаланса на чревната микрофлора:

1. Докато бебетата, родени по естествен начин, разполагат с множество добри лактобацили и бифидобактерии в червата си, при бебетата, родени със секцио, те са значително по-малко. Това е свързано с произхода на колониите от чревни бактерии. Чревната микрофлора на бебето, родено по естествен път, съдържа вагинални и чревни бактерии от майката. Ако обаче бебето е родено с цезарово сечение, това не е така.

2. Майки, които раждат със секцио, приемат антибиотици като предпазна мярка по време на раждането. Това обаче се отразява негативно на чревната микрофлора на бебето. Въпреки това, прилагането на антибиотици преди цезаровото сечение е необходимо, защото предотвратява усложнения при майката след раждането, като например проблеми със заздравяването на раната.

Как да защитите бебето си след цезарово сечение?

Един от най-добрите начини да защитите бебето си след раждане със секцио е кърменето. Кърмата съдържа много ценни съставки, включително  естествени млечнокисели бактерии. Те имат положителен ефект върху чревната микрофлора, имунната система, а оттам - и върху здравето на Вашето бебе. Те гарантират, че чревната микрофлора ще остане здрава, респ. че ще бъде стимулирано нейното развитие след цезаровото сечение, като по този начин поддържат балансирана имунна система и ефективно защитават Вашето бебе.

Освен това майчиното мляко съдържа ценни фибри  и лактоза. И двете са важни за стимулиране на растежа на полезните чревни бактерии. По този начин балансът на чревната микрофлора и имунната система на бебетата, родени със секцио, се възстановява и рискът от алергии значително намалява. Научете повече за алергиите и кърменето

Алтернативи на кърменето

Ако не можете или не желаете да кърмите, това в днешни дни не е проблем. Има множество висококачествени бебешки формули, които са създадени по модела на кърмата и се доближават много до нейните естествени защитни функции. Научете още сега коя млечна формула е най-подходяща за Вашето бебе.

Млечните формули, следващи модела на майчиното мляко, се препоръчват особено при деца, родени с цезарово сечение. Освен естествените млечнокисели култури те трябва да съдържат и ценни фибри. В случай на повишен риск от алергии трябва да се насочите към т. нар. HA храни. Това са хипоалергенни храни, които съдържат хидролизиран протеин, което означава, че протеинът е разграден и следователно нежен към коремчето на бебето. Протеиновите градивни елементи в тези формули са много малки, което ги прави по-малко алергенни. В следствие на това те се понасят по-добре от чувствителната имунна система на бебето и се възприемат като по-малко чужди. Това от своя страна помага за намаляване на риска от алергии. Затова бихме могли да наречем  хидролизирания протеин „имуносъобразен“, тъй като се понася по-добре от младата имунна система на бебето.

За изграждането и поддържането на здрава чревна микрофлора хипоалергенната храна трябва да съдържа и естествени млечнокисели бактерии. В идеалния случай тя съдържа и фибри като галакто-олигозахариди, които стимулират растежа на полезните чревни бактерии. По този начин чревната микрофлора на Вашето бебе запазва баланса си, като позволява на здравите бактерии да поддържат имунната му система. В резултат на това Вашето бебе е по-устойчиво на алергени и патогени. Научете повече за HA формулите и алергиите.

Често задавани въпроси във връзка с риска от алергии пи деца, родени с цезарово сечение

 

Какви  дългосрочните последствия има цезаровото сечение за майката и детето?

Майките, които раждат с цезарово сечение, в началото често имат проблеми с кърменето. Това понякога може да затрудни изграждането на емоционална връзка между майката и бебето. За повече информация се обърнете към Вашата акушерка или към педиатъра.

Бебетата, родени със секцио, могат да бъдат по-податливи на инфекции. Това се дължи в голяма степен на чревната микрофлора, която не е оптимално населена с бактерии. 

За майките цезаровото сечение винаги носи риск от сраствания и посттравматично стресово разстройство. 

 

Застрашено ли е детето ми от алергия?

Дали има риск Вашето бебе да развие алергия зависи, наред с други неща, от фамилната анамнеза. Раждането с цезарово сечение може да се отрази негативно върху риска от алергии. Генетичната предразположеност и факторите на околната среда също могат да увеличат риска от алергии при Вашето бебе.

 

Трябва ли да бъдат кърмени децата, родени с цезарово сечение?

Децата, родени със секцио, по възможност трябва да бъдат кърмени, тъй като кърмата им осигурява всички важни хранителни вещества, които могат да предотвратят бъдещи алергии и да укрепят имунната им система. Освен това майчиното мляко е изключително бедно на алергени и е най-добрата храна за кърмачета с оглед избягването на алергии. Научете повече за другите предимства на кърменето

 

Каква млечна формула се препоръчва при деца, родени с цезарово сечение?

Ако не можете или не желаете да кърмите, не трябва да се тревожите за Вашето бебе. Децата, родени със секцио, които освен това имат фамилно предразположение към алергии, ще получат всичко необходимо от една висококачествена НА формула, защото тя ще укрепи чревната им флора и в крайна сметка ще се отрази благоприятно на имунната им система. НА формулите са хипоалергенни, т. е. не съдържат алергени. Алтернативно децата, родени с цезарово сечение, могат да се хранят с обичайно адаптирано мляко с про- и пребиотици за стимулиране на балансирана чревна микрофлора. 

Информация за автора

Самата Аня Шрьодер е майка и от много години  пише на свободна практика за няколко големи семейни блога. Тя се фокусира основно върху семейни теми и вдъхва живот на текстовете си с живия си разказ.