Кога и как да отбием бебето?

Кога да спрете кърменето, се решава от Вас и Вашето бебе. Няма точно определено време за това. Някои деца искат да бъдат кърмени по-дълго отколкото майката си представя. Индивидуалните нужди на Вашето бебе трябва да бъдат взети под внимание.

Бебетата се нуждаят от така наречените "преходни храни", които се въвеждат най-рано след четвъртия месец и най-късно от началото на 7-мия месец. Кърменето трябва да бъде заменено от преходна храна стъпка-по-стъпка. Това е най-естественият начин за отбиване на бебето.

Вие можете да продължите кърменето в останалите млечни хранения - толкова дълго, колкото Вие и Вашето бебе предпочитате. Ако Ви се налага да спрете да кърмите, постепенно замествайте (веднъж седмично) едно от кърменията с мляко за кърмачета.

Ако бебето отказва "другото" мляко или биберона, първо опитайте с изцедена кърма или натопете биберона в кърмата.

Когато детето Ви е свикнало с бутилката, дайте мляко за кърмачета. Производството на кърма ще намалее когато бебето Ви суче по-малко, а Вие съответно трябва да намалите приема на течности.

Важно:

Кърменето е най-добрия и най-евтин начин за хранене на Вашето бебе и в същото време осигурява добра защита срещу заболявания. Честото кърмене е най-добрият начин за насърчаване производството на кърма. Погрижете се да ядете балансирано по време на кърмене. Решението да не кърмите е трудно да се отмени. Ако Вие давате допълнително млечна формула, това може да повлияе на успешното кърмене. Световната здравна организация препоръчва изключителното кърмене през първите 6 месеца. Потърсете съвет от Вашия педиатър.