Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 28 от бременността: Имунната система на Вашето бебе започва да работи

Седмица 28 е краят на седмия месец от Вашата бременност. Вече сте в третия и последен триместър, който продължава от 28 до 40 седмица.

Размер на бебето през седмица 28

Бебето Ви е с размер между 37 и 37,2 см - приблизително колкото праз. Сега тежи между 1000 и 1100 грама, така че е преминало килограмовата бариера. Отсега нататък няма да расте много на дължина, но ще напълнее значи.

Развитието на Вашето бебе

През 28-ма седмица Вашето бебе започва да абсорбира антитела от кръвта Ви през плацентата - първата голяма стъпка в развитието на имунната му система. След това тези антитела насърчават тялото на бебето да произвежда свои собствени антитела за защита срещу патогени.

Развитие на мозъка

Мозъкът на Вашето бебе става все по-сложен, тъй като каналите стават все по-изразени. Повишената мозъчна активност, резултат от подобреното му сетивно възприятие, може да бъде открита и чрез измерване на електрическите сигнали, генерирани от нервите в тяхната проводима система и импулсите в мозъка с помощта на ЕЕГ (електроенцефалограма).

Развитие на белите дробове

Белите му дробове се развиват също толкова бързо. Бронхът, проходът, който провежда въздух в белите  дробове, се е разделил на десния главен и левия главен бронх, така че въздухът да може да тече по целия път през белодробната тъкан след раждането им. Към момента са разработени и алвеолите, които са от решаващо значение за обмена на чист, богат на кислород въздух, който вдишва, с „използвания“ въздух, който издишва. Сега се произвежда специално вещество, наречено сърфактант, което ще гарантира, че алвеолите не се слепват при вдишване и защитава повърхността на белите дробове.

С всичко това на място, Вашето бебе продължава да упражнява дишането си. Това включва поглъщане на много околоплодна течност, което може да доведе до хълцане, което ще почувствате ясно като леко потрепване в корема.

Ако Вашето бебе трябваше да се роди недоносено сега, шансовете му за оцеляване биха били доста добри.

Развитие на очите

Очите на Вашето бебе също продължават да се развиват: когато спи, то затваря очи и когато е будно, ги отваря. Сега то може да различава светлото и тъмното, което се отразява на моделите му на сън, и може смътно да различава цветове и форми. Следващият етап е развитието на острото им зрение, въпреки че очите му все още не работят правилно, когато се роди - всъщност зрението му няма да бъде напълно развито до възрастта между една и две години.

Какво е да си бъдеща майка през седмица 28

До края на седмия месец от бременността си ще напълнеете доста. Вашият корем се е увеличил, което е изместило центъра на тежестта Ви и е променило начина, по който възприемате тялото си - въпреки че има специфични упражнения, които можете да направите, за да се приспособите към новите си обстоятелства. През седмица 28 ще забележите все повече симптоми, причинени от теглото, което сте качили и нарастващия корем.

Обичайни признаци и симптоми

Затруднен сън

Коремът ще Ви затрудни да намерите удобна позиция, в която да лежите, така че често ще Ви е по-трудно да заспите. Не само това, но ще се мъчите да спите през нощта, докато се въртите, опитвайки се да намерите по-добра позиция за сън.

Съвет на акушерката

„Поставянето на възглавница под корема, когато лежите настрани, ще намали усещането за дърпане “надолу и ще Ви накара да се чувствате по-удобно.“ Дороти Куц, акушерка

През 28-ма седмица горната част на утробата Ви, ще бъде точно в средата на корема и ребрата.

Вашето бебе се движи все повече и повече

Бебето използва пространството, което все още има в утробата, за интензивна активност, докато практикува движенията си, което понякога може да наруши съня и концентрацията Ви. Тези силни движения могат да се видят и отвън: от време на време ще има малка издутина, причинена от натиска от малките му крака или ръце. Ако очаквате близнаци, това ще се случва по-често, разбира се.

В резултат на това бъдещият татко и бъдещите баби и дядовци могат да се насладят на „контакт“ с Вашето бебе. През 28-ма седмица не е възможно да разберете в каква точно позиция е Вашето бебе - то ще застане във всяка позиция, която му хареса.

Забелязвате подготвителните контракции

Тялото Ви продължава да се подготвя за раждане и да упражнява контракциите си: от време на време, без предупреждение, ще усещате как коремът Ви се стяга за около минута. Това няма да е болезнено и по никакъв начин не е опасно за Вашето бебе. 

Матката притиска другите ви органи

Освен че се мъчите да спите през нощта, през деня ще трябва да ходите до тоалетната, за да пишкате, много по-често. Това е така, защото матката и бебето Ви се притискат към пикочния мехур, намалявайки размера му. Освен това матката Ви оказва натиск и върху други органи, което може да доведе до киселини или болки в бъбреците.

Болки в краката

Подути стъпала и глезени, тежки крака (особено през лятото) и мускулни крампи са други често срещани симптоми, които бременните жени изпитват на този етап. Затова се грижете за себе си:

  • Уверете се, че си почивате много!
  • Не забравяйте да се храните здравословно с много магнезий! Седнете или легнете с повдигнати крака толкова често, колкото можете!

Вдигането на краката ще засили кръвообращението и циркулацията на водата и ще спре „утаяването“ на кръвта и тъканите в долните крайници.

Научете повече за хранителните вещества, от които се нуждаете в момента, за да избегнете или минимизирате тези симптоми.

Топ съвети

  • Ако имате подути и болезнени крака, охлаждащ компрес със студена вода и малко количество оцет ще Ви осигури облекчение.
  • Ако се мъчите да заспите, билки като лавандула и маточина могат да Ви помогнат. Етеричните масла с портокал и роза имат балансиращ ефект, а ванилията може да Ви помогне да се отпуснете и да повишите концентрацията си.
  • Когато използвате билки, като напр. в ароматерапията, винаги се уверете, че те са подходящи за бременност: например листата от сена и листата от малина не са добра идея преди 36-та седмица, защото могат да предизвикат раждане, а чаят от малинови листа отслабва таза Ви. 
  • За да избегнете разширени вени и мускулни крампи, можете да тренирате вените си, като стоите на пръсти, задържате позицията си и след това стъпвате изцяло на ходилата си.
  • Повечето предродилни класове започват на този етап. Намерете време да ги посетите и не се притеснявайте да задавате на учителя всички въпроси, които са Ви на ум.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Помощ при разширени вени

Ако често имате болка в краката си или ако сте страдали от разширени вени преди бременността, Вашият лекар ще може да Ви каже дали това е от медицинска значимост. Възможно е да сте генетично предразположени към разширени вени, като в този случай този симптом е нещо повече от визуален дефект. Вашият лекар може да помогне за предотвратяване на тромбоза, която понякога включва терапия или превантивно лечение. В този случай и в зависимост от това какво включва Вашата работа, първата стъпка ще бъде да носите компресионни чорапогащи (които са силно еластични и така предотвратяват утаяването на кръвта в долната част на краката Ви), когато стоите и се разхождате.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.