Плач и писък

Какво да направя, ако бебето плаче?

Когато Вашето бебе плаче, първата Ви реакция е да го вземете или да седнете до него и да го успокоите. Инстинктивно вие вече извършвате правилното действие! Чрез плача детето сигнализира, че не се чувства добре. Ако бебето Ви плаче, то се нуждае от увереност, че Вие сте там и че то не е само.

Какво трябва да направите, ако бебето плаче?

 • Ако детето Ви е гладно, вземането му на ръце няма да го успокои за дълго. Ако последното хранене е било преди повече от 2 часа, опитайте да накърмите бебето или да го нахраните от шише. Ако последното хранене е било преди 1 час, вероятно не това е причината за плача. Вместо това вдигнете бебето, уригнете го отново и изчакайте малко до следващото хранене. Препоръчваме Ви да направите това, защото ако интервалите между храненията са твърде кратки, стомахът на бебето е все още зает с предишното хранене и не е изпразнен – тогава бебето вероятно ще плаче още повече!
 • Образуването на газове също може да бъде причина за плача на бебето. Това възниква например, ако в стомаха все още има въздух и ако детето не е уригнало достатъчно след последното хранене. Вдигнете внимателно бебето и отново го уригнете. Понякога масажирането на коремчето на бебето с леки, кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка също помага. По този начин мехурчетата въздух в червата, с които бебето не може да се справи самостоятелно, се разтварят. Можете да използвате масло от копър или масло за лесно освобождаване на газове за масажа на стомаха, което има отпускащ ефект.

  Така нареченият „самолет” също може да бъде полезен при газове: поставете бебето по корем върху ръката си. Подкрепяйте главата на бебето с дланта си. Възможно е да го направите и в обратна посока, с главата на бебето в лакътя Ви. Можете да носите бебето по този начин, или просто да го гушкате.

  Ако използвате мляко за кърмачета, можете да приготвите шише с неподсладен чай от кимион, анасон и копър, предлаган от HiPP.

  Ако няма подобрение, препоръчваме да се обърнете към педиатър. Можете да изясните въпроса дали специализираната формула HiPP Comfort, е подходяща за Вашето бебе. Формулата HiPP Comfort е разработена с намалено съдържание на лактоза, изключително подходящи мазнини и хидролизиран протеин, специално предназначен за бебета с храносмилателни проблеми. По принцип, специалните формули следва да се дават единствено по лекарска препоръка.

Съвет: в този труден момент създайте на бебето усещане за спокойствие и сигурност. Бъдете с Вашето дете, нежно го дръжте и люлейте. Осигурете му спокоен и регулиран дневен ритъм.

 • Проверете дали пелената е пълна или дали дупето на бебето не е зачервено.
 • Може би бебето Ви плаче, защото му е студено. Бебета са все още са много чувствителни към студа. Ако желаете да затоплите леглото преди лягане, можете да използвате специална бебешка бутилка с гореща вода с хавлиено покритие. В този случай проверете дали бутилката не тече и дали водата не е твърде гореща! Когато слагате бебето да спи, най-напред отстранете бутилката с гореща вода.
 • Понякога бебетата плачат също и ако им е твърде горещо. Ако бебето Ви е изпотено около врата, проверете с ръка дали не е облечено с твърде много дрехи. Дрехите от естествени влакна са много подходящи, защото дават възможност за добър топлообмен с околната среда. В такива дрехи на бебето няма да му е горещо, но същевременно няма и да е облечено твърде леко. Вълнени дрехи и шапки се препоръчват единствено при излизане навън и само ако времето е студено или ветровито.

Съвет: ако бебето Ви плаче, изпейте му приспивна песен или му разкажете приказка. Много често само звукът на гласа Ви или усещането, че сте наблизо, успокояват бебето.