Цезаровото сечение – алтернативният начин за раждане

Красивите, но понякога доста изтощителни седмици на бременността завършват с раждането на бебето. Вероятно всяка майка има своите различни мисли и тревоги в очакване на това събитие. Несъмнено се надявате раждането да мине добре и накрая всичко да завърши щастливо за Вас, държейки бебето си на ръце.  В някои случаи обаче, поради медицински усложнения преди или по време на раждането, може да се наложи бебето да дойде на бял свят с цезарово сечение (секцио).

Раждания с цезарово сечение в България

Според статистика на НЗОК за 2022 г., ражданията с цезарово сечение в България са били 48,73%. През 2017 г. този процент е бил 43,1 (по данни на Евростат). 

Световната здравна организация (СЗО) работи за намаляване на броя на цезаровите сечения, както и за използването на щадящи методи при този вид раждане и осигуряване на комплексни грижи на майките след цезарово сечение. По данни на СЗО, между от 10 до 15 % от ражданията с цезарово сечение са оправдани от медицинска гледна точка.

Извършването на цезарово сечение по желание, с цел улесняване на раждането, не попада сред значимите медицински причини за извършване на такава хирургическа интервенция.

Планирано срещу непланирано цезарово сечение

Причините за извършване на цезарово сечение са различни. Във всеки случай водещото е да се запази здравето на бебето и майката, както и да се избегнат трайни неблагоприятни последици за здравето. В редки случаи при нормално раждане, поради остър недостиг на кислород в матката, е възможно да възникне риск за здравето бебето. В по-тежки случаи може да се стигне до животозастрашаващи мозъчни увреждания при бебето или нарушения в развитието  му на по-късен етап. Майката също може да получи усложнения по време на раждането, за което трябва да се вземат съответни мерки възможно най-бързо.

Преживяванията и възприятията на родилките са толкова различни, колкото и причините, които налагат извършването на цезарово сечение. Всяка конкретна ситуация е уникална и не може да се сравнява с останалите. Всяка майка се чувства по различен начин и има различен праг на търпимост към болка. Като бъдеща майка Вие не мислите само за себе си, а естествено се вълнувате по особен начин за благополучието на Вашето дете. Поради това е много важно да бъдете добре обгрижени, подготвени и информирани за предстоящото раждане по оперативен път.

Цезаровото сечение невинаги е планирано. В случай на опасност за живота на майката или бебето се налагат спешни действия от страна на медицинския екип. В една такава ситуация цезаровото сечение често е неизбежно. Затова е препоръчително бъдещите родители да се запознаят с този вид раждане още по време на бременността. Най-добре е да потърсите съвет от акушерката и лекаря си, без да се притеснявате да задавате въпроси – отговорите трябва да Ви помогнат да разберете и изясните всички детайли.

Исторически контекст: Защо се нарича цезарово сечение?

Може би сте си задавали въпроса откъде произхожда терминът „цезарово сечение“. Плиний Стари пише за някой си Юлий Цезар (предшественик на известния римски държавник), като за „ab utero caeso”, което означава „премахнат (изрязан) от утробата“.

Терминът „sectio caesarea“ (от латински: caesarea - царско и sectio - разрез) продължава да се използва от лекарите за раждане по оперативен път. По такъв начин традицията се е съхранила чак до наши дни. Тъй като въпросният Цезар е първият, който се е родил по този начин, той съответно e и първият, чието име произхожда от начина на раждането му.

Цезарово сечение или естествено раждане?

По време на бременността Вие и Вашето бебе сте били преглеждани ежемесечно от Вашия гинеколог и състоянието Ви е било проследявано от Вашата акушерка. Всички тези прегледи са необходими за здравето Ви като бъдеща майка, както и за нормалното развитие на плода. Медицинските прегледи обаче са от голямо значение и за планирането на самото раждане. Това важи особено в последните седмици на бременността, предвид наближаването на термина.

Раждането трябва да бъде възможно най-щадящо за Вас и Вашето бебе. Подготвяли сте се за това през часовете по предродилна подготовка, когато сте научили и усвоили ефективни начини за справяне с родилните болки и за съхраняване на силите Ви.

Но въпреки това, при определени обстоятелства хирургичната намеса, напр. под формата на операция, е абсолютно необходима. Трябва да се прави разлика между абсолютна и относителна необходимост. При абсолютната необходимост са налице индикации, които правят неизбежно извършването на цезарово сечение, докато относителната необходимост дава на лекаря и акушерката известна свобода да преценят, дали все пак бебето да не се роди по естествен път.

При вземането на решение за или против извършването на цезарово сечение, медицинският екип винаги преценява внимателно рисковете, предимствата и евентуалните неблагоприятни последици, за да може да вземе разумно за всички решение.

Причини за извършване на цезарово сечение

Сред най-честите причини, които налагат извършването на цезарово сечение, са:

 • напречно или тазово предлежание на бебето, при което главата му е горе, а седалището/ходилата му са разположени в посока изхода на матката
 • проточено раждане или спиране на раждането
 • животозастрашаващи промени в сърдечния ритъм на плода по време на раждането
 • пролапс или преплитане на пъпната връв и свързан с това недостиг на кислород за бебето
 • раждане при многоплодна бременност, като в случай на двуплодна бременност бебетата могат да се родят и по естествен път
 • бактериални маточни инфекции
 • деформации на таза на родилката
 • известно тежко увреждане на бебето
 • съмнение за разкъсване на матката в процеса на раждане
 • тежко протичане на свързана с бременността хипертония (HELLP синдром)
 • рязко влошаване на метаболитното състояние на бебето
 • преждевременно отлепване на плацентата, при което бебето вече не получава достатъчно количество кислород, напр. след претърпян инцидент или падане

Наред с изброените съществуват и много други индивидуални или лични причини за избора на цезарово сечение.

Подготовка за извършване на цезарово сечение

Съществуват два вида цезарово сечение – първично и вторично. И докато Вие като родители можете да се подготвите добре за първичното цезарово сечение, при вторичното това за съжаление е възможно само отчасти или изобщо не е възможно.

При планирана интервенция – първично цезарово сечение – предварително е ясно, че бебето ще се роди по оперативен път. Това се прави от лекуващия лекар по медицински причини.

Преди първичното секцио (цезарово сечение) ще Ви дадат да прочетете и подпишете специален документ, който разяснява процедурата и възможните рискове с текст и изображения. По принцип текстът е формулиран така, че да бъде разбираем и за неспециалисти, но съдържа и някои медицински термини. Операционният екип  определя датата за раждането на Вашето бебе, като планира извършването на цезаровото сечение в съответствие с болничния график.

Дори и да искате да родите бебето си по естествен път, все пак трябва да имате обща представа за цезаровото сечение. В някои случаи може да се наложи да бъде извършено непланирано или дори спешно цезарово сечение по време на естественото раждане (в редки случаи).

Предимството на раждането с първично цезарово сечение е, че ще можете да зададете всичките си въпроси на лекаря и акушерката. Това ще ви помогне да намалите страховете си или напълно да се освободите от тях.

Полезни съвети по отношение на подготовката

 • Прочетете информационния лист на спокойствие у дома.
 • Ако не разбирате нещо, попитайте Вашия лекар при следваща възможност.
 • Поискайте медицинските термини да Ви бъдат разяснени.
 • Включете и партньора си, понеже със сигурност и той има въпроси и нужда да чуе важните неща, за да е по-спокоен. Подкрепяйте се взаимно.
 • Използвайте възможностите за контакт с други двойки, чиито деца са родени с цезарово сечение.
 • Запишете всичко, което искате да попитате лекаря, акушерката и хирургичния екип. В крайна сметка раждането на Вашето бебе чрез цезарово сечение е уникално преживяване.
 • За успешно начало на кърменето изрично поискайте Вашето бебе да бъде поставено директно на гърдите Ви (още преди първия преглед).
 • Уточнете предварително дали и при какви условия Вашият партньор може да присъства на раждането.
 • Подгответе всичките си здравни документи за анестезиолога. Точната и ясна анамнеза намалява риска при поставяне на упойката.

Какво следва след цезаровото сечение

Колко време ще останете в болницата след цезаровото сечение решава лекуващият лекар в зависимост от здравословното Ви състояние. Адаптацията на Вашето бебе към външния свят и развитието му също са от значение при вземането на това решение. Обикновено болничният престой на родилките след цезарово трае от три до седем дни.

При здравноосигурените лица разходите за цезаровото сечение се поемат от здравната каса. За самоосигуряващите се е възможно да се прилагат други правила, затова е необходимо предварително да проучите как стоят нещата. Разходите за цезарово сечение по желание и без медицинска необходимост се поемат от бъдещата майка.

При изписването се контролира наличието на вагинално кървене (лохии) и регресията на матката, заздравяването на шева, състоянието на гърдите, а при кърмещите майки – и на лактацията. Важно е пикочният мехур да функционира нормално, тъй като той понякога все още е раздразнен от  поставената епидурална упойка. Важни са също и чревната перисталтика и редовното изхождане, наличието на стабилно кръвното налягане и пулс. Ще бъдете под наблюдението на гинеколог, който ще работи в тясно сътрудничество с педиатъра на Вашето бебе.

Педиатърът провежда необходимите контролни прегледи на бебето Ви в определените дни. В Германия резултатите от прегледите се вписват в жълтия здравен картон на педиатрите. Ще бъдат проверени и рефлексите на бебето, които са предпоставка за здравословното му развитие. Освен това ще бъде наблюдавани приемът на течности, както и екскрементите на новороденото. Добрият топлинен баланс е условия за нормалното наддаване на тегло.

Педиатърът внимателно следи какъв е цветът на кожата на бебето. Лекото пожълтяване е често срещан симптом при кърмачетата през първите дни от живота им и се нарича неонатална жълтеница. Дължи се на все още недостатъчно развития черен дроб – в кожните клетки се натрупва неразграден билирубин. В зависимост от интензитета на заболяването, разграждането на жълтия кръвен пигмент може да бъде подпомогнато чрез терапия с UV лъчи в кувьоз. След нормализиране на стойностите бебето може да бъде изписано.

Пригответе багажа си за болницата, ако Ви предстои цезарово сечение

За болничния престой след цезарово сечение ще са Ви необходими повече неща, отколкото в случай на естествено раждане. Ще се нуждаете от дрехи, спално облекло и тоалетни принадлежности, както и от дрешки за изписването на Вашето бебе.

Възможно е да се потите повече след раждането поради хормоналните промени след бременността. Затова си пригответе повече дрехи за преобличане, отколкото обикновено са Ви необходими. Най-добре е по време на сън да носите нощница, защото е по-удобна и не протрива белега. Специалните нощници за кърмачки разполагат с дълги ленти с копчета отпред, така че винаги да можете удобно да настаните бебето на гърдите си.

Тъй като тъканта на белега от операцията е чувствителна и трябва добре да заздравее, е препоръчително да вземете със себе си в клиниката  удобно и най-вече дишащо бельо, което да може да се пере при температура над 60 ° С. През първите дни са подходящи бикините за еднократна употреба. Те са изработени са от мека мрежеста материя и лесно се изхвърлят след употреба.

В клиниката ще Ви осигурят дамски превръзки за абсорбиране на вагиналното кървене след раждането. Можете да сложите в багажа си за болницата няколко дамски превръзки за обратното   пътуване към къщи.

Носенето на сутиен за кърмене е особено важно през периода на изпълване на гърдите с мляко след цезарово сечение, тъй като той облекчава повишената чувствителност на гърдите. Сутиенът за кърмене трябва да е от памук и да Ви приляга добре, даже да Ви е малко голям. Ще са ви необходими по два сутиена на ден, защото през първите няколко дни от гърдите Ви неволно ще изтича кърма – така се осигурява достатъчно количество кърма. За събиране на излишната кърма използвайте еднократни подплънки или специални контейнери за кърма в болницата, а по-късно у дома – подплънки зa многократна употреба.

За придвижване по коридорите в родилното отделение, напр. когато отивате на преглед, ще са Ви необходими халат, чехли и чорапи. Всичко трябва да Ви бъде удобно и да не Ви стяга.

В повечето лечебни заведения се предоставят хигиенни материали, кърпи и хавлии. В чантата с необходимия Ви багаж за болничния престой трябва да имате душ гел и шампоан, както и продукти за зъбна хигиена.

За деня на изписването ще Ви трябва и малък комплект за грижа за кожата на Вашето бебе, както и пелени за новородени.

Процедура и продължителност при планирано цезарово сечение

Преди операцията ще Ви бъде поставена канюла във вената, както и катетър. Това възпрепятства напълването на пикочния мехур и го предпазва от увреждане при оперативния разрез. Освен това ще бъде премахнато окосмяването в областта на гениталиите и корема.

Когато всичко е готово, се пристъпва към поставянето на упойка. Нервите на гръбначния мозък се обезболяват чрез поставяне на канюла. Предимството в сравнение с общата анестезия е, че упойката навлиза само в кръвообращението на майката и не засяга бебето.

Тъй като оперативното поле е закрито от погледа Ви с чаршаф, няма да можете да наблюдавате самата операция. По принцип партньорът Ви може да бъде до Вас, за да Ви подкрепя емоционално. Несъмнено той също ще бъде много развълнуван от момента, в който ще се роди Вашето общо дете. 

След дезинфекция на корема хирургът прави разрез с дължина около 12 см в областта на бикини линията, така че впоследствие белегът да бъде по-незабележим. След разрязване на всички слоеве на кожата и мускулите, лекарят трябва да измести малко встрани пикочния мехур, разположен пред матката, и да я отвори. За целта се прави минимален разрез, който се разтваря с пръсти колкото да може да бъде извадено бебето през него. Разтварянето на разреза на матката с пръсти е метод за щадящо цезарово сечение, който позволява безпроблемното протичане на следващи бременности.

След изваждането на бебето от матката настъпва моментът на прерязване на пъпната връв. Това е вълнуващ и дългоочакван момент за родителите, които вече могат да вземат в ръце мъничето си, обвито в топли пелени. Майката и бащата виждат детето си за първи път могат да се опознаят на спокойствие. Семейството започва да се разраства.

Междувременно хирургът отстранява плацентата от матката. С раждането на плацентата след отстраняването ѝ от лигавицата на матката започва следродилният период. Докато се радвате на бебето си и се наслаждавате на първите мигове заедно, лекарят внимателно зашива раните. Съвременните конци се разтварят сами след няколко седмици.

След първия преглед на бебето и двамата ще бъдете преведени в родилното отделение в добро здраве. Там ще можете да се възстановите от операцията и да изследвате новия си живот като майка. На разположение ще бъдат акушерки и медицински сестри, за да ви помогнат и посъветват

Животът Ви като млада майка

Докато приемате първите посетители от кръга на близките Ви, болничният персонал ще се грижи за Вас с любов и всеотдайност. Ежедневно ще получавате помощ и съвети от акушерката. Тя ще следи вагиналното кървене след раждането и ще проверява как зараства раната Ви. Освен това ще преглежда гърдите Ви и ще може да Ви окаже професионална помощ, ако се появят болки при засукването от бебето или при отделянето на кърмата. Физиотерапевт ще Ви раздвижи внимателно, т. е. за първи път след раждането в клиниката отново ще се изправите на крака с чужда помощ и ще направите първите няколко крачки, например до тоалетната. С леки движения на краката и ръцете ще стимулирате притока на кръв във вените. Носенето на компресиращи чорапи също служи за предотвратяване на тромбози. Преди да Ви изпишат, лекарите и другият медицински персонал ще обсъдят с Вас подходящите мерки след болничния Ви престой.

След изписването Ви от болницата можете да продължите да се консултирате с акушерката, ако сте потърсили такава още по време на бременността. Тя ще Ви посещава редовно и ще проследява кърменето, наддаването на тегло от бебето, зарастването на белега и лохиите. Ще Ви даде съвети за това, как да се грижите за бебето и за белега си, и ще прави с Вас допълнителни  упражнения за регресия на матката.

С акушерката можете обсъждате и изцяло лични въпроси, като напр. колко ще продължат болките, кога ще можете да се изкъпете след цезаровото сечение, както и колко време ще трябва да изчакате, за да можете отново да имате полов акт. Началото на кърменето след цезарово сечение може да бъде в известна степен забавено и неравномерно – акушерката ще може да Ви помогне и в това.

Като цяло цезаровото сечение не би трябвало да промени или да се отрази съществено на живота Ви. След известен период на почивка и възстановяване можете да започнете да се занимавате с джогинг или друг спорт. Спортната активност обаче трябва да бъде съобразена с физическа Ви подготовка и съответно да бъде щадяща. Не забравяйте, че мускулите на тазовото дъно са отслабени и трябва да бъдат постоянно укрепвани със следродилни упражнения от 3. месец след раждането. Някои акушерки предлагат и курсове за следродилна гимнастика.

Носенето на стягащ колан за корем след цезарово сечение може да бъде само временна мярка - такъв колан не е оправдан от медицинска гледна точка и в дългосрочен план действието му е по-скоро вредно, понеже мускулите не се изграждат, а вмето това се щадят.

След период на изчакване от ок. половин до една година можете пак да забременеете без всякакви ограничения и отново да увеличите семейството си. След цезарово сечение е възможно и раждане по естествен път.

Най-важните въпроси във връзка с цезаровото сечение

 

Какви са предимствата и недостатъците на цезаровото сечение?

Доколкото цезаровото сечение представлява хирургическа интервенция, която замества естественото раждане, предимствата му се изразяват основно в опазването на живота и здравето на майката и бебето. От полза е ако майката е болна или силно изтощена, както и при плод с увреждания или нарушения в развитието. Липсата на болка, в която много жени виждат предимството на цезаровото сечение, е само временна. Макар упойката и болкоуспокояващите да елиминират болката по време на операцията, след това възниква болка от раната и необходимост от ограничаване на движенията.

 

В повечето случаи недостатъците са повече от предимствата и крият сериозен риск за майката и детето. Затова е важно внимателно да се преценят различните варианти и решението за цезарово сечение да се вземе напълно съзнателно и след  задълбочена преценка. До цезарово сечение трябва да се прибягва само при абсолютна необходимост.

 

Възможни неблагоприятни последици от цезаровото сечение за майката:

 • голяма кръвозагуба по време на и след операцията
 • образуване на малки кръвни съсиреци, белези и сраствания
 • увреждане на мускулни и нервни клетки в долната част на корема
 • болки в зоната на раната, изтръпване, ограничени движения след операцията
 • физическа слабост
 • затруднено изграждане на връзка с бебето
 • затруднено начало на кърменето

Възможни неблагоприятни последици от цезаровото сечение за бебето:

 • липса на двигателна активност, необходима за стимулиране на мускулите и сухожилията
 • отслабена имунна система поради липса на първоначална колонизация с майчиния микробиом
 • по-трудно изграждане на връзка с майката
 • честа необходимост от дохранване със заместители на майчината кърма поради поради затруднено начало на кърменето

 

Какви са болките и рисковете при цезарово сечение?

При повечето жени интензивните болки в областта на раната продължават 5-8 дни. След това те постепенно отшумяват и движението отново става възможно. В първите дни след цезарово сечение всички жени се нуждаят от помощ в грижите за себе си и за бебето.

 

Благодарение на съвременната медицина и хирургия рисковете, свързани с цезаровото сечение, са сведени до минимум.

Сред основните рискове и усложнения са:

 • тромбоза или емболия на кръвоносен съд
 • инциденти във връзка с анестезията
 • увреждане на разположени в съседство органи, като нар. пикочен мехур, уретер и черва
 • инфектиране на раната, придружено с възпаление и болка
 • козметично увреждане поради наличието на неeстетични белези
 • продължителна парестезия и изтръпване вследствие на белега
 • по-слаба привързаност и проблеми при изграждане на връзката между майката и детето
 • проблеми при кърменето
 • посттравматично стресово разстройство
 • безплодие поради наличието на фиброзна тъкан в матката
 • опасност от неправилно разположение на плацентата при следваща бременност 

 

Как да се грижа за белега след цезарово сечение?

В операционната зала раната се зашива с резорбируеми конци или се третира със съвременно лепило за рани. И двата варианта имат положителен ефект върху белезите – те заздравяват по-добре.

През първите дни след операцията за прясната рана се полагат професионални грижи от лекар или друг  медицински персонал. Обръща се специално  внимание на обработката и стерилното покриване на раната, с цел предотвратяване на евентуални инфекции, които могат за затруднят заздравяването ѝ.

След изписването, акушерката ежедневно проследява състоянието на белега. В началото белегът все още изглежда тъмен и месест, но с времето все повече избледнява.

След като коричката падне и конците се резорбират, можете ежедневно да третирате зоната на белега с висококачествено натурално масло. Маслото има заздравяващо действие и поддържа еластичността на кожата. За трайна грижа за белега са подходящи и предлаганите в аптеките специални продукти – но такива не са Ви нужни тъй като те имат сходен състав с този на натуралните масла. Подходящи са и различни мехлеми за рани. Полагайте ежедневни грижи за кожата, за да се справите с белега и да свикнете с него. Оставете и вътрешния белег в душата Ви да заздравее добре.

Външните белези по кожата заздравяват по-бързо от нараняванията на вътрешните тъкани. През първите седмици на следродилния период не трябва да вдигате тежко, за да може тъканите на коремните мускули и тазовото дъно да се стабилизират.

Първоначално трябва да предпазвате белега от пряка слънчева светлина и да избягвате бельо със стегнат ластик на талията.

 

Какво мога да направя, за да улесня кърменето след цезарово сечение?

Раждането с цезарово сечение (секцио) не е пречка за успешно кърмене. Въпреки това, в зависимост от вида на приложената упойка, началото на кърменето след цезарово сечение може да се забави до известна степен, понеже майката и бебето все още са сънливи след операцията. Дайте на бебето да засуче веднага щом то започне да прави движения с уста, но без да поставяте себе си или бебето под натиск. През следващите няколко дни ще имате достатъчно време да се научите как да кърмите заедно на тишина и спокойствие.

Близостта, както и контактът с тялото и кожата помагат на Вас и бебето Ви да преодолеете преживяното по време на цезаровото сечение и да намерите пътя си един към друг. Потърсете помощ Не отказвайте помощ при придържането на бебето, докато не се почувствате напълно сигурна. Открийте кои са най-щадящите и удобни за Вас пози за кърмене.

Кърменето след цезарово сечение е по-удобно в легнало положение, при което бебето се разполага така, че краката му да сочат към Вашата глава. По този начин чувствителното място на белега от операцията ще остане извън „зоната на ритане“ и ще бъде добре защитено. При кърмене в седнало положение можете да облекчите белега като подложите под краката си твърда възглавница, малка табуретка или поставка за крака.

Ако не можете да бъдете с детето си, например защото е родено преждевременно или се налага да бъде обгрижвано в специална педиатрична клиника, поискайте да Ви заведат при него възможно най-скоро. Започнете да изпомпвате кърма колкото е възможно по-рано, за да засилите лактацията. Осигурете си достатъчно почивка и време за бебето и след изписването от клиниката. Нужно Ви е да се възстановите след тежката операция, затова трябва да можете да разчитате на помощ в домакинството поне на първо време.

Информация за автора:

Юлиане Яке-Герлитц е дипломирана медицинска сестра. Работи активно в сферата на консултирането на майки-кърмачки в продължение на над 10 години. Понастоящем работи като автор на медицински статии и психологически съветник. Юлиане Яке-Герлиц е омъжена от 22 години, майка е на 8 деца и живее със семейството си в гр. Хале.

Експертни консултации и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор