Skip to main content

Седмици от бременността:

Седмица 10 от беменността: Бебето Ви се развива прекрасно

Размер на бебето през седмица 10

Към момента бебето в корема Ви ще бъде с дължина между 2,8 и 3,1 см, което го прави приблизително колкото гроздово зърно. То тежи между 4,5 и 5 грама, така че все още е леко като перце.

Развитието на Вашето бебе

Ултразвуковото сканиране ще може да открие мъничко човече. Изображението ще покаже главата му, която на този етап все още е непропорционално голяма спрямо останалата част от тялото му. През седмица 10 бебето Ви ще продължи да повдига главата си, да се разтяга и да се движи по-често, въпреки че движенията му все още нямат координация.

В края на ръцете на бебето китката му вече се е оформила и малките пръсти се развиват със ставите. Лентата между пръстите на ръцете и краката му ще изчезне напълно до края на тази седмица, а палецът и показалецът му вече се разделят. Скоро то ще може да движи пръстите си, докато се опитва да оформи юмрук - първото телесно движение, което показва признаци на координация.

Формирането на пръстите на Вашето бебе представлява важно развитие в подготовката му за живот извън утробата, тъй като неговият естествен (и жизненоважен) смучещ рефлекс скоро ще започне, обучавайки го да смуче палеца си.

Малкото му сърце бие толкова мощно, че акушерката Ви ще може да го открие с фетален монитор - и ако очаквате близнаци, ще може да чуе два сърдечни ритъма.

Вашето бебе вече не е толкова уязвимо на деформации от външни влияния, както преди, тъй като повечето деформации и малформации се развиват преди 10 седмица от бременността. Това също намалява риска от спонтанен аборт, въпреки че все още не го изключва напълно. Основното правило е, че критичната фаза е приключила до края на седмица 12 и оттам насетне рискът от спонтанен аборт намалява.

До 10-та седмица всички жизненоважни вътрешни органи на Вашето бебе са на мястото си, мозъкът му продължава да се развива стабилно, а нервните му пътища се формират и стават по-сложни, така че мозъкът да може да поддържа активност и да получава стимули. Един важен стимул за Вашето бебе е слухът, а тази седмица се развива и външната структура на ухото му (наречена ушна мида). Тази структура се състои от хрущялна тъкан и действа като фуния за звукови вълни, образувайки различните звуци и ги изпраща към мозъка.

Всички жизненоважни органи на детето Ви вече са формирани и отсега нататък лекарите ще го наричат ​​по-скоро плод, отколкото ембрион.

Какво е да си бъдеща майка в седмица 10

Досега нещата малко ще са се успокоили за Вас и ще се радвате да знаете, че рискът от спонтанен аборт намалява.

Вероятно вече няма да изпитвате гадене и всички останали типични симптоми на бременността, като дърпащи болки в корема, бавно ще изчезнат.

Постепенно ще се чувствате много по-добре и радостта от бременността Ви ще се увеличава всеки ден - понякога едва ли ще повярвате, друг път ще бъдете в небесата. Ставате по-дейни и скоро ще започнете да правите конкретни планове и да мислите как можете да подготвите дома си за появата на бебето.

През следващите няколко седмици тялото Ви ще започне да се закръгля и ще изпитате нормалното наддаване на тегло, до което води бременността. Здравословната, балансирана диета е от решаващо значение по време на бременност, както за развитието на Вашето бебе, така и за Вашето собствено здраве.

Пиене по време на бременност

За Вас като бъдеща майка трябва да е очевидно, че не трябва да пиете алкохол по време на бременността си. Със сигурност нямате оправдание за това, че не знаете, че дори само „малка капка“ може да навреди на Вашето бебе. Не е вярно също така, че напитките с ниско алкохолно съдържание, като бира и вино, са по-малко вредни от алкохолните напитки.

Всяка секунда от всяка минута на всеки час на всеки ден, Вашето бебе расте от клетки, които се репликират непрекъснато - и алкохолът убива тези клетки. Възрастните имат напълно развити органи и мозъци, което им дава по-висока толерантност към отрови като алкохол, но бебето Ви е беззащитно.

Вашето бебе се развива изключително бързо през първите няколко седмици от бременността. През този период започват да се формират първите структури, които ще му трябват, за да оцелее извън утробата. Неговите скелет, мускули, мозъчни и органни системи трябва да се развият правилно, за да се избегнат деформации.

Поради тази причина трябва да спрете да пиете алкохол веднага щом разберете, че сте бременна. Всъщност е добра идея да се откажете от алкохола веднага щом започнете да опитвате за бебе и ако смятате, че оплождането може да е било успешно.

Има и други напитки, които трябва да избягвате. Например, газирани напитки, тъй като те могат да съдържат кофеин и фосфорна киселина, за които е доказано, че разграждат плътта. Повечето газирани напитки също съдържат твърде много захар и празни калории, които ненужно увеличават натрупаното тегло.

Баровете и ресторантите предлагат широка гама от напитки на базата на плодови сокове и газирана вода, така че няма нужда напълно да отменяте социалния си живот, за да избегнете алкохола. Опитайте с напитки с джинджифил, лимон или маточина, които са полезни за вашето психическо състояние и за Вашето бебе.

Ако, подобно на повечето бременни жени, страдате от лошо храносмилане или киселини, чайът от копър може да Ви помогне.

Съвет на акушерката

„Газираните напитки всъщност могат да помогнат, ако Ви се гади или имате проблеми с кръвообращението, но не бива да ги пиете просто за утоляване на жаждата си или като редовна част от дневния прием на течности.“ Дороти Куц, акушерка

Топ съвети

• Потърсете в гардероба си свободни, удобни дрехи.
• Не забравяйте, че никога не е рано да започнете да мислите за имена за детето си.
• Сега е моментът да започнете да масажирате и да нанасяте крем върху корема и бедрата си, тъй като това са областите, които са най-засегнати от увеличаващия се размер.

Въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар или акушерка

Защита на кожата

Ако преди това сте страдали от чувствителна или суха кожа, бременността Ви може още да влоши състоянието й. Изискванията на бременността също могат да изострят слабата съединителна тъкан. Предлагат се различни продукти за ефективна грижа за кожата: HiPP Mamasanft Масажен крем, например, предпазва кожата от изсушаване и повишава нейната еластичност.

Ако все пак се притеснявате за кожата си, можете да поискате съвет от Вашата акушерка или лекар.

Обратно към общия преглед

Обратно към общия преглед

Информация за автора:

Джулиана Джак-Герлиц е регистрирана медицинска сестра. Тя работи в областта на консултациите за майки и кърмене повече от десет години. В момента тя работи като медицински писател и психологически консултант. Джулиана Джак-Герлиц е женена от 22 години, майка е на осем деца и живее със семейството си в Хале.