Енергия за тялото благодарение на ниацинът

Защо ниацинът е толкова важен?

Ниацинът принадлежи към групата на витамините от група В. Тялото се нуждае от ниацин за метаболизма на мозъка - той регулира кръвната захар, а също и за клетъчното дишане, мускулите и съединителната тъкан. Много ензими, които участват в енергийната обмяна, изискват ниацин. Но ниацинът може да прави повече от това: оказва положително влияние върху настроението, съня и сърдечната честота. Не на последно място, ниацинът помага за детоксикацията на организма.

По време на бременност и кърмене изискванията са  между 15 и 17 mg на ден.

Добри източници на ниацин

Рибата и месото са особено богати на ниацин, но яйцата, пълнозърнестите продукти, варива, зеленчуци и плодове също допринасят за снабдяването с ниацин. Въпреки това, ниацинът от растителен произход не може да се абсорбира, както и ниацинът от животински произход. Добрата новина е, че ниацинът е относително стабилен в условия на топлина, светлина и въздух. Само около 20% се губят по време на готвене. Тъй като ниацинът се състои от аминокиселина (триптопан), обикновено можете да сте спокойни с продукти, богати на протеини.

Симптоми на дефицит

Вероятно най-известното заболяване заради дефицит е пелагра, което означава нещо като "груба кожа". Пелагра е разпозната през 18 век в региони, където царевицата и просото са били доминиращи хранителни култури, като и двата съдържат много малко естествен ниацин. И до днес тези кожни заболявания са често срещани в страните от Третия свят, но в заможните общества пелагра вече не се среща.

Дефицитът може да доведе до нарушения на съня и храносмилателни разстройства. Първите признаци могат да бъдат липса на апетит, в комбинация със сухота в устата и загуба на тегло. Може да се появи замаяност, главоболие и леко объркване.