Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 8-мия си месец

Бебетата в 8-ия месец се радват, смеят се, откриват заобикалящата ги среда и се придвижват от едно място на друго без помощ. Те вече пълзят със светкавична скорост и са много ентусиазирани да следват мама и татко от една стая в друга. Затова всеки ден откриват по нещо непознато и са невероятно щастливи, щом успеят да направят нещо за първи път.

Развитието на Вашето бебе

Вероятно в момента се чудите как Вашето малко новородено може да се превърне в толкова невероятно, сладко и жизнено създание само за осем месеца. Въпреки че растежът на тегло и дължина е малко по-бавен от миналия месец, бебето Ви изглежда става малко по-голямо и по-независимо с всеки изминал ден.

Бебетата в осмия си месец:

 • ще бъдат още по-мобилни,
 • ще продължат усърдно да тренират хващане на дори по-малки предмети,
 • ще знаят, че хора или предмети, като играчки, са там, дори ако са извън тяхното поле на възприятие (постоянство на обекта),
 • също ще практикуват пълзене по корем, обръщане, евентуално дори сядане, пълзене и издърпване на подходящи неща за изправяне.

В същото време бебето Ви все още е в разгара на фазата на безпокойство от непознати. То винаги ще се връща при вас или други познати хора, за да търси близост и защита. Непознати или по-малко познати хора продължават да изглеждат страшни, така че Вашето бебе може да реагира с плач или ясно отхвърляне.

Физически промени у Вашето бебе

Много подвижните бебета обикновено наддават малко по-малко, което означава, че техните бебешки мазнини донякъде намаляват, докато растат.

Важни етапи

Тегло по-бавно наддаване от прибл. 400 г/месец до общо 7900 до 8600 г
Растеж около 1,5 см растеж на дължина; дължина на тялото между 69-74 см; обиколка на главата прибл. 43-47,5см
Звуци засилено образуване на двойни срички; нарастване на разбирането на думите и тяхното значение
Двигателна функция коремно пълзене, обръщане, търкаляне и евентуално пълзене; евентуално издърпване върху предмети/хора; по-нататъшно развитие на ножичния захват

Моля, обърнете внимание: Таблиците за тегло и дължина за момичета и момчета се различават. Не забравяйте, че момичетата обикновено са малко по-леки и по-малки от момчетата на същата възраст. Това обаче са само средни стойности – т.е. действителните спецификации за дължина и тегло може да са различни. 

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

Действията имат последствия. От 8-ия месец Вашето бебе все повече възприема тази когнитивна находка. Тези връзки „ако-тогава“ са важна стъпка в неговото умствено развитие:

 • Ако разклатя дрънкалката, тя издава шум.
 • Ако дръпна връвта, тогава играчката идва при мен.
 • Ако хвърля лъжицата от масата, тя пада и издава шум.
 • Ако ударя кулата от кубчета, тя пада надолу.

Тези преживявания са напълно нови за Вашето бебе и то ги практикува отново и отново. Бъдете търпеливи, ако повторението е основното в дневния ред по време на тази фаза на развитие. Мъничето Ви ще продължи да хвърля предметите  дори и да го помолите да не го прави. Не забравяйте, че тези преживявания и повторения са важни инструменти, с които Вашето бебе учи за света.

Що се отнася до двигателните умения, повечето бебета са достигнали етапа на пълзене до 8-ия месец. Някои все още пълзят по корем или се упражняват да седят. Има, разбира се, бебета, които късно развивт двигателни умения и са напълно доволни да лежат и все още нямат голяма нужда да се движат из стаята. През повечето време няма място за безпокойство - Вашето бебе просто ще се развива малко по-бавно, но все пак подходящо за възрастта. Ако се притеснявате, говорете с Вашия педиатър.

Начинаещите в ранните двигателни умения вече започват да се издърпват върху опори като маси за кафе, столове или крачоли на панталони. Те не успяват да правят това много дълго в 8-ия месец и изглеждат нестабилни, което е напълно нормално. Ако мускулната сила намалее, Вашето бебе ще падне назад поради все още активния рефлекс на Моро. Двигателната зрялост, необходима за бавно преминаване от изправено към седнало положение, настъпва малко по-късно през 9-ия и 10-ия месец на бебето.

Съвет: Ако подредите меки постелки на пода, бебето Ви ще се чувства добре, докато стои, и също ще се приземява по-меко, когато пада. Хлъзгавите одеяла не са добра идея за смекчаване на падания, защото компрометират начина, по който детето се чувства, докато стои. Босите крака също спомагат за стабилно изправяне. Дайте на Вашето бебе повече възможност да се движи с боси крака, особено на закрито.

Леки инциденти с нарастващата мобилност

За съжаление, тъй като Вашето бебе става по-мобилно, рискът от злополуки също се увеличава. При първите си тромави опити за пълзене, лесно може да се блъсне в шкафове или врати и да получи подуване.

Въпреки това, леките злополуки и съпътстващите ги преживявания са част от ученето. За да може да развие напълно своите физически способности, Вашето дете се нуждае от разнообразно пространство за движение с различни възможности за упражнения и опит. Това пространство обаче трябва да е безопасно, така че да не пострада по време на своите откривателски обиколки. Затова не забравяйте да обезопасите източници на риск като стълби, легла, електрически контакти, врати на шкафове и др.

Смях

Има основателна причина поговорката да гласи „Смехът е здраве“, тъй като смехът гарантира, че бебетата тренират емоционалната си интелигентност. Да се смеете заедно е полезно за Вас и Вашето бебе и укрепва връзката между  двама Ви. В мозъка се активира системата за възнаграждение и бебето Ви тренира чувството си за хумор, както и способността си да използва смях.

Вашето бебе ще се нуждае от това важно постижение отново и отново и ще го използва, за да овладее неприятни ситуации. Изпитвали ли сте вече това? Детето Ви е направило нещо, което очевидно не Ви харесва. Докато сте намръщени и следователно изглеждате раздразнени, то може да започне да се смее. В този случай смехът е опит за умилостивяване, а не цели да Ви осмее. Особено по-малките малки деца често се връщат към тази инстинктивна реакция.

Постоянство на обектите

Досега можехте да махнете играчка от зрителното поле на бебе, без то да забележи особено. Към момента популярните игри с надникване и криене по-скоро дразнят, отколкото развеселяват Вашето бебе.

Около 8-ия месец бебетата развиват способността да запомнят нещата поне за кратко. Досега те се нуждаеха от други сензорни стимули за възприятие, като миризма, звуци или хаптика. Това се променя, тъй като отсега нататък бебето ще знае, че любимата му дрънкалка е там, дори когато е извън зрителното му поле.

Стимулирайте бебето си с игра

Игрите с криеница вече са идеални за прекарване на времето с Вашето бебе. В тази игра скривате за кратко лицето си с ръце, криете се зад фотьойла или рамката на вратата и внезапно се появявате отново със смях. Някои бебета бързо се научават да предусещат това забавление, след което повечето буквално избухват в смях. Други бебета имитират родители или баби и дядовци и по този начин ги насърчават да започнат играта.

Обърнете специално внимание на Вашето бебе:

 • Харесва ли особено звуци и гласове?
 • Обича ли ярки цветове или форми?
 • Напълно ли го задоволява това да бъде сгушено в ръцете Ви?
 • Особено щастливо ли е, когато братята и сестрите му се разхождат наоколо или цялото семейство е заедно?

Темпераментът на Вашето бебе става все по-очевиден с всеки изминал месец. Някои са доста тихи и им харесва, когато играта също остава уютна и позната. Други обичат действието и движението и съответно трябва да участвате в игри, забавления и целенасочено насърчаване.

Режим на сън на Вашето бебе

През 8-ия месец нуждата от дневен сън при някои бебета намалява. Вместо това те спят малко повече през нощта, но са будни за много по-дълги интервали през деня.

Това може да бъде предизвикателство за вас като родители по време на фазата на промяна, тъй като са необходими 14 дни за твърдо установяване на новия режим на сън. Но ако забележите, че нуждата от сън отново се увеличава, опитайте различни съвети за добър сън на бебето.

Целенасоченото отегчение в леко затъмнена стая, съзнателното кърмене или хранене от шише за заспиване и много физически контакт също ще помогнат на Вашето бебе да се почувства комфортно и спокойно, за да остави приключенията от деня зад гърба си.

Храненето на Вашето бебе

Ако сте започнали да въвеждате твърди храни рано и следвате план за хранене, вече ще сте заместили няколко хранения и имате опит в храненето с преходна храна. Ако не, това също е добре. Всяко бебе следва индивидуален график. Следователно в 8-ия месец може да сте въвели само едно или две твърди хранения.

Интересът на Вашето бебе към напитките обикновено се увеличава около 8-ия месец. Можете да предложите вода или други подходящи неподсладени напитки от устойчива, нечуплива чаша. Това допълнително тренира двигателните умения на бебето. Пиенето е нов процес на обучение, поради което малки злополуки или преобърната чаша не могат да бъдат изключени.

За предотвратяване на кариес е важна редовната дентална грижа още с появата на първото зъбче, особено след последното хранене вечер преди лягане. Нормалният храносмилателен процес започва в устата. Там нишестето, често от зърно, се превръща в захари. Това може да насърчи кариеса, ако липсва дентална хигиена и е налице семейно предразположение.

Кърмене и млечни формули

Ако искате съзнателно да намалите кърменето или храненето от шише, досега може вече да сте заместили някои млечни хранения с твърди.

Въпреки това, можете да продължите да кърмите, при необходимост, и да предложите на бебето преходна храна в допълнение. Обърнете специално внимание на признаците на глад и ситост на бебето. То усеща оптималното количество твърда храна и млечна формула или кърма и ще се отвърне глава или ще избута лъжицата настрани, когато вече не е гладно.

Бебетата, които са нетърпеливи да изследват света, особено се наслаждават на различните вкусове и текстури на преходната храна. Те обикновено искат да се върнат към гърдата само когато почувстват по-силна нужда от близост или ще потърсят шишето за спокойно сукане.

Преходна храна

Ако следвате хранителен план и той съответства на темпото на Вашето бебе, може вече да сте въвели няколко хранения с преходна храна на ден.

С увеличаване на двигателните умения, бебето Ви ще иска да присъства все повече и повече на семейната маса и ще посяга към лъжицата или ще докосва чинията с пръсти.

Накратко: Храненето с твърда храна е преживяване за всички сетива на бебетата. Те не само искат да усетят вкуса, мириса и текстурата с устата и езика си – носът, очите и пръстите също участват.

След като са задоволили първоначалния си глад, те ще изглеждат все по-нетърпеливи и ще искат сами да грабнат храна. Предложете им възможност да поемат пюрирана храна или първите парченца плод с малките си пръсти. Това едновременно тренира двигателните им умения, тъй като меките резенчета банан реагират доста по-различно на малко по-силен натиск в сравнение пръчиците моркови или резенчетата ябълка.

За да бъде въвеждането на твърда храна преживяване за всички сетива без стрес, можете да подготвите бебе и себе си:

 1. За да задоволите първоначалния глад, кърмете бебето си, дайте му шише или дайте първите лъжици директно и след това оставете чинията за свободно хранене. Това ще намали разочарованието у Вашето бебе, когато вкусната храна не попада веднага в устата му.
 2. Нека яде с пръсти. Вашето бебе все още ще се нуждае от известно време, за да използва успешно лъжица или вилица. За сутрешна или следобедна закуска нарежете плодове на дебели резени или пригответе по-гъста млечно-зърнена закуска, тъй като тя е лесна за ядене с пръсти. Или комбинирайте и двете - тогава плодовете могат да бъдат потопени в млечната каша.
 3. Съблечете дрехите му. Много по-лесно е да почистите бебето, когато е с гол торс или с по-старо боди. Твърдите лигавници често пречат на свободата на движение бебетата и, както показва опитът, трудно предотвратяват петна по дрехите.

Посещение при педиатъра

Следващият профилактичен медицински преглед предстои не по-рано от края на първата година от живота на бебето. Вашето бебе здраво ли е и все още ли се развива добре? Тогава не е необходимо посещение при лекар в 8-ия месец.

Смяна на пелени и обличане

Вашето бебе става все по-добро в обръщането, повдигането или разтварянето на ръцете и краката си – това прави смяната на пелени, както и обличането и събличането малко предизвикателство. За да направите обличането малко по-лесно, имаме следните съвети за Вас:

 • Обявете отделните стъпки предварително, като например: „И сега ще обуем десния чорап, сега левия чорап.“
 • Назовете отделните части на тялото и помолете бебето да протегне ръката или крака си, например.
 • Дръжте чистите дрехи далеч от обсега на бебето, така че нищо да не се обърка.
 • Предлагайте особено вълнуващи играчки само на масата за повиване или при обличане, за да разсейвате бебето за кратко.

Вашето бебе обича ли легналата позиция? Опитайте дали не е по-лесно да се облича, докато лежи по корем. Бебетата, които вече могат да седят стабилно, не винаги обичат да бъдат полагани да лежат. Може би можете да извършите някои етапи на обличането в седнало положение?

Понякога смяната на местоположението помага. Преместете повивалника на пода или в друга стая или сменяйте местата по-често. По-големите братя и сестри понякога могат да бъдат уговорени да правят глупави неща с бебето, докато Вие бързо сменяте пелените.

Как са майките и татковците

Увеличената двигателната активност кара Вашето малко бебе да изглежда много по-голямо и по-независимо. Чувствате ли се леко носталгични? Това е напълно нормално. Бебето Ви може да не изглежда толкова малко сега, но още много дълго време ще има постоянно нужда от Вас. Не забравяйте, че всяка стъпка към независимост кара малкото Ви сладурче да разшири способностите си.

Повишаването на мобилността и независимостта също има своите предимства. Особено татковците са много доволни, когато сега все повече ги приканват към игра и занимания. Можете да участвате в това също толкова добре като майка, но обичайно татковците по-често влизат в ролята на аниматори.

Нашите топ съвети за осмия месец на бебето

Да преживеете спокойно осмия месец на бебето? Можете да успеете с нашите съвети:

 • Правете прости музикални инструменти от празни опаковки, напр. кутия от млечна формула и сухи варива, които бебето може да разклаща, хвърля или търкаля.
 • Снимайте първите опити за пълзене и изправяне.
 • Опитайте нови храни, които също се вписват добре в хранителния план за захранване.
 • Посещавайте група родители-прохождащи деца.
 • Сега е добър момент за закупуване на помощно средство за прохождане на бебето (моля, не използвайте проходилка).

Важни въпроси за осмия месец на бебето

1. Как да занимавам бебето си в осмия месец?

На 8 месеца Вашето бебе иска все повече да участва в ежедневието и семейния живот. Затова му раздайте подходящи предмети от бита, които да пипа, и го настанете при Вас на масата по време на хранене.

През този период бебетата обичат също игрите на криеница:

 • игри с изчезване и появяване,
 • криене на любимите играчки под кутии, одеяла или възглавници за повторно откриване.

Игрите с пеене и движение продължават да бъдат популярни, вече и с по-дълги рими и по-сложни поредици от движения. Ако искате бебето Ви да се занимава само за няколко минути, предложете му кутии с цветни строителни кубчета или меки топки.

2. Колко големи са бебетата в осмия месец?

Дрехи с размер 74 са подходящи за повечето бебета в 8-ия месец. Дължината на тялото варира между 69 и 74 см и обикновено тежат между 7900 и 8600 г.

Момичетата обикновено са малко по-малки и по-леки от момчетата на същата възраст. И за двете обаче непрекъснатият растеж по собствените им процентили е от решаващо значение. Отклоненията в развитието на дължината и теглото до 400 грама или 2-3 сантиметра обикновено са нормални.

3. Колко хранения се заместват със захранваща храна в 8-ия месец?

По принцип не е необходимо да замествате никакви хранения, но можете да продължите да кърмите или да предлагате шишето, ако е необходимо. Захранващата храна се предлага допълнително и дава на бебето възможност бавно да свикне с твърда храна. Ето защо броят на храненията може да варира значително. Зависи от това кога сте започнали да въвеждате твърди храни и дали отбивате едновременно с въвеждането на твърди храни или искате да намалите броя на млечните хранения.

Ако искате да намалите броя на храненията с млечна формула или кърма, в 8-ия месец можете да въведете допълнителна закуска късно сутрин или следобед. Обядът, вечерята и следобедната закуска обикновено са здраво интегрирани в ежедневието.

4. Бебето ми трябва ли да пълзи в осмия месец?

Средно повечето бебета започват да пълзят на 8-ия или 7-ия месец. Някои първо пълзят по корем или се обръщат и се търкалят из стаята. Други са доволни да наблюдават света от определено място. Възможно е обаче Вашето бебе да пропусне етапа на пълзене и вместо това да се издърпа до изправено положение, използвайки подходяща мебел или краката Ви.

Всяко бебе тренира двигателните си функции със собствено темпо. Следователно сравненията с други бебета на същата възраст са напълно без значение за бъдещото развитие на Вашето дете. Въпреки че за съжаление конкуренцията е често срещана сред новите родители, тя не е много полезна и следователно е излишна.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.