Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в 14-ия си месец

Първи стъпки, безопасно балансиране, изкачване на стълби и пълзене със светкавична скорост: малките деца в четиринадесетия месец са подвижни и нетърпеливи да изследват заобикалящата ги среда. В същото време те активно разширяват своя речников запас и научават нови думи всеки ден. Първите признаци на наближаващата фаза на автономност („фаза на неподчинение“) са налице. Разберете какво да очаквате този месец.

Развитието на Вашето малко дете

През втората година личността на Вашето дете става все по-очевидна. Колко прекрасно е да наблюдаваш това развитие ден след ден! През 14-тия месец малките деца откриват с ентусиазъм заобикалящата ги среда и изпробват кои двигателни умения вече са успели да усъвършенстват.

Леките наранявания, натъртвания или разкъсвания не винаги могат да бъдат избегнати, дори ако искате да предпазите мъничето си от падане и спъване. Но тези преживявания също са част от развитието и насърчават детето Ви да продължава да опитва.

Въпреки че фокусът в краткосрочен план е върху двигателното развитие, езиковото развитие може да изостава малко. Някои деца се фокусират изключително върху едно ново умение, което трябва да научат, и след това преминават към следващото. И така Вашето малко дете може да е радостно да се разхожда, но да произнася малко думи. Това обаче е напълно нормално и показва колко различно се развиват малките деца през втората си година.

През 14-ия месец Вашето дете вероятно ще:

 • изкачва или пълзи по стълби,
 • практикува балансиране и скачане в локви,
 • разглежда още по-внимателно храната си,
 • пие от чаша и може би яде с лъжица,
 • прави първите си произведения на изкуството с подходящи химикалки или бои за пръсти.

Физически промени у Вашето малко дете

Що се отнася до дължината на тялото и размера на дрехите, през 14-ия месец не се случва много. В края на краищата мъничето Ви расте доста бавно в момента. Това, което обаче започва да расте усилено около 14-тия месец е косата. Бебешката коса от първите няколко месеца сега бавно отстъпва място на първата истинска коса. Някои малки деца все още чакат косата им да порасне, докато други скоро ще се подстрижат за първи път. Как ще расте косата се определя още от деня на зачеването. Вълни, къдрици или права коса – скоро можете да откриете каква структура на косата е наследило Вашето дете.

Важни етапи

Тегло прибл. 9400 г до 10,1 кг
Растеж растеж на дължина до прибл. 74-84 см; обиколката на главата е прибл. 43-49см
Език увеличаване на речниковия запас в изречения от една дума; ударението върху отделните звуци и думи варира, за да изрази желания или нужди
Двигателна функция изкачване на стълби (с помощ), катерене, балансиране, усъвършенстване на щипковия захват, осигуряване на захвата около лъжицата, подреждане на кубчета

Обиколката на главата и нарастването на дължината се променят само с няколко милиметра на месец през това време и следователно почти не се забелязват в ежедневието. Едва при следващия скок в развитието панталоните и шапките внезапно ще умалеят за една нощ. .

Емоционални и двигателни промени при Вашето малко дете

Детето Ви вече прави ли няколко крачки без подкрепа? След първите колебливи опити, през 14-тия месец ще започне да:

 • скача,
 • ходи в кръг,
 • върви назад,
 • и балансира.

То вече ще изпитва особено удоволствие да скача в локви заедно с Вас, да балансира по широки бордюри или да се състезават с Вас. Тези кратки периоди на движение все още могат да бъдат много предизвикателни за малки деца, които току-що започват да ходят. След такива моменти вземете детето на ръце или го върнете в количката, за да си почине.

Фазите на интензивно движение изискват и моменти на отстъпление, близост и възстановяване. Ето защо малките на тази възраст обикновено презареждат батериите си, като се гушкат в ръцете на мама или татко. След като се отпуснат добре, те често много бързо могат да започнат отново, пълни с енергия.

Мъничето Ви досега колебаело ли се е да ходи без опора или изобщо да не ходи? Това също е напълно нормално на тази възраст. През 14-ия месец детето Ви има още няколко месеца, преди да може да ходи безопасно. По правило всички здрави малки деца ходят без опора и самостоятелно на 18-месечна възраст.

Дотогава можете търпеливо да подкрепяте детето си. Някои деца обичат да ходят с проходилка, помощно средство за плъзгане или просто с картонена кутия пред тях. По този начин те често са дори по-бързи от децата на същата възраст, които ходят без подкрепа. Ако детето ви е доволно от това, можете да му дадете и малки задачи като идея за игра. Например, играчката за гушкане е гладна и трябва да бъде донесена в кухнята с помощното средство за плъзгане.

Стимулирайте детето си с игра

За да насърчите едновременно емоционалните и двигателните умения, Вие като родител можете да станете огледало. За да направите това, седнете срещу мъничето си на пода или на дивана. Започнете да правите смешни физиономии, да кръстосвате ръце или крака и да се смеете. Вашето дете ще наблюдава с интерес какво правите – и ще започне да Ви имитира. След известно време можете да смените ролите и детето вече да определя кои жестове трябва да изпълнявате.

Доста по-тиха дейност за леко насърчаване на концентрацията са малки игри за търсене, като търсене на стикери. За целта са ви необходими няколко стикера, които показват един и същи мотив, като звезди, животни, усмивки или подобни. Поставете тези стикери на страниците на любимите им книжки с картинки. Покажете на детето си, че сте скрили звездата, бръмбара и т.н. на страниците и го оставете да търси още стикери.

Строенето на малки кули винаги е забавно и в същото време е полезно за пространственото въображение, концентрацията и фината моторика. Някои деца са силно съсредоточени в подреждането на кула след кула, други просто искат да съборят конструкцията и имат малко търпение, когато се концентрират върху подреждането. Можете да се включите в тази игра, като се редувате да подреждате кубчета с детето си, да назовавате различните цветове на кубчетата или да молите детето си да намери конкретни кубчета от кутията.

Пясъчниците и кухните-играчки са най-добрите възможности за малки деца, които предпочитат тихи игри. Чудесно е да се каляш в пясъчника, без играта да стане твърде дива. Кухни-играчки, магазини игри или дори много прости замъци с възглавници във всекидневната канят децата да играят първите си ролеви игри. Малките деца обичат да повтарят дейности, които често наблюдават при възрастните, като готвене, печене, чистене, говорене по телефона и организиране на класическите чаени партита.

Храненето на Вашето дете

Тъй като броят на новите зъби в устата расте, през 14-ия месец малките деца вече ще опитват храни и ястия, които преди са избягвали. Храненето на малкото дете става много по-лесно. Само солта и захарта трябва да продължат да се избягват.

Феноменът на „придирчивия“: Въпреки че много малки деца обичат да опитват всичко, което има в чинията на мама или татко, на някои им е трудно да го направят, въпреки че имат добри модели за подражание. Те ядат само познати храни и предпочитат да пропускат непознатите.

Накратко:  децата често се нуждаят от до десет пробни опита, преди да свикнат с нови храни и в резултат на това да ги ядат с удоволствие. Следователно най-добрата стратегия е да предлагате нови храни отново и отново без натиск. Ако е възможно, разнообразявайте методите на приготвяне и текстурата на храната.

Придирчивите деца предпочитат да ядат познати храни, но понякога могат да бъдат убедени да опитат нещо ново от ярките, разнообразни цветове и форми в чиниите им:

 • Цветове на дъгата в чинията – цветно разнообразие от плодове и зеленчуци.
 • Геометрични фигури или животински мотиви с помощта на формички за бисквити.
 • Лица в чинията, подредени от отделните храни.

Понякога също така е важно пастата, сосът, месото или зеленчуците да се поставят отделно в чинията. За целта има специални чинии с разделители. Можете обаче просто да прибягвате до малки купички.

Кърмене и млечни формули

В 14-ия месец все още важи, че трябва да продължите да кърмите, ако Вие и Вашето дете искате.

Ако му давате шише, тогава е препоръчително да го отучите от самото шише от първия рожден ден и да го запознаете с подходяща за възрастта тренировъчна чаша или още по-добре с нормална чаша. В крайна сметка обаче този процес е много индивидуален. Ако бутилката все още е важна за Вас или Вашето дете, можете да я запазите. Бутилката може да се използва и по време на определени фази като никнене на зъби, инфекции или скокове в развитието или лоши дни, ако е необходимо. Важно е да избягвате постоянното сукане и да обръщате внимание на внимателната дентална хигиена, за да се грижите добре за растящите млечни зъби.

Не изпускайте от поглед целта да се пият напитки и мляко само от чаша за малки деца. Практикувайте пиенето на мляко от чаша. Децата обикновено се радват да бъдат насърчавани повече в този момент.

Повечето малки деца се будят през нощта дори в 14-ия месец. В допълнение към Вашата любяща грижа, някои също се нуждаят от кърмене или шише всяка вечер, за да заспят отново. Ако искате постепенно да спрете храненето през нощта, има няколко начина да го направите:

 1. При отбиване по Гордън се поставя разбираема за детето времева рамка, през която не трябва да се кърми. Часовниковото време все още не е разбираемо за малки деца в 14-ия месец, поради което са необходими други референтни стойности. Например: „Когато мама си легне, кърменето е за последен път. Следващият път ще кърмим отново, когато се съмне или алармата изгасне“. Успокойте детето си, ако пропусне кърмене през нощта и предложете алтернативи за нуждата му да суче. Продължителното гушкане и много контакт с кожата също са много важни. Този метод работи добре и при малки деца, хранени с шише. Важното тук е да не настоявате, ако мъничето Ви плаче неутешимо. По-добре опитайте отново по-късно.
 2. Вместо шише или гърда винаги има вода от чаша.
 3. Ако мама е отговаряла за вечерното хранене, тогава татко може да се намеси през нощта. Децата усещат много добре, че с различни хора са възможни различни действия. Така че, ако татко не може да кърми или носи чаша вода за пиене, Вашето мъниче ще разбере. Въпреки това е трудно да се откаже от познатия и обичан ритуал на кърмене или хранене с шише през нощта.

Накратко: По правило малките деца се събуждат и когато няма повече кърма през нощта. Решаващите фактори са колко лесно малкото дете заспива отново, както и как спи цялото семейство. Помогнете на Вашето мъниче да намери пътя си обратно към заспиването самостоятелно и без да яде.

Посещение при педиатъра

Следващият медицински преглед е след още известно време, така че засега не се планира посещение при педиатър. Загрижени ли сте за съответстващото за възрастта развитие на Вашето дете? Тогава уговорете допълнителна среща и адресирайте притесненията си.

Малките деца във фаза на автономност

С всеки изминал ден Вашето дете е по-уверено, открива нови умения и също така знае точно какво не харесва. Като родител сега все по-често забелязвате, че Вашата малка фурия отхвърля нещо, което преди е можело да приеме. След това се чува категорично „не“, обикновено последвано от няколко сълзи. Срамежливите малки деца може да са по-сдържани, а енергичните деца по-настоятелни. Във всеки случай Вашето малко дете ще намери начин да демонстрира волята си на външния свят.

Съвети за първите автономни моменти на Вашето дете:

 • Бъдете спокойни, търпеливи и приятелски настроени.
 • Слезте до нивото на очите на детето си и, ако е възможно, осъществете физически контакт.
 • Разберете какъв е проблемът: наистина ли детето Ви не иска да носи обувките? Или евентуално е искало да довърши играта, да се обуе само или вместо това да носи други обувки?
 • Създайте среда „да“, така че рядко да Ви се налага да казвате истинско „не“.

Ако децата се приемат насериозно от самото начало и се насърчават да изразяват чувствата си, тяхната независимост и самочувствие се укрепват.

Понякога няма място за участие. В движението по пътищата трябва да осигурите безопасността на малкото си дете, дори ако то не обича да ходи, държейки Ви за ръка. Ако имате важна среща и трябва да тръгнете навреме, няма време за удължаване на текущата игра. На детето Ви ще му бъде малко по-лесно да сътрудничи в тези случаи, ако Вие

 • обявявате достатъчно предварително какво ще се случи и
 • изпълнявате обявеното спокойно и ведро.

Вашето мъниче все още ще проявява чувства, като тъга или гняв – и това е също толкова добре, колкото изобилна радост или удовлетворение от красиви преживявания. Изключително важно е Вие като родител да приемате и проявявате разбиране към чувствата на Вашето дете.

Как са майките и татковците

Вашето дете навлиза ли бавно във фазата на автономност? Тогава по-добре стегнете нервите си. За майките и татковците сега е добър момент да се грижат за собствените си нерви. Как се справяте в момента с работата, подвижното дете и връзката ви? Къде имате нужда от почивка или дистанциране от семейното ежедневие? Къде е необходимо облекчение? И какво е особено красиво в момента?

С малко дете дните са дълги и предизвикателството да се отдаде на всичко е голямо. В същото време е трогателно да можете да преживеете тези малки стъпки в момента. Понякога може да бъде емоционална въртележка, когато детето, което всъщност е още толкова малко, иска да прави толкова много неща „само“.

Накратко: Търпението е добродетел, но първите автономни моменти с малко дете могат да бъдат изненадващо разстройващи. Започвайте всеки ден наново с мъничето си. Както веднъж казва семейният терапевт Йеспер Юул, „Добрите родители правят поне 20 грешки на ден.“ Какво има предвид с това? Дори наистина ангажираните и размишляващи родители никога не се държат перфектно. Да бъдеш нетърпелив или да правиш грешки е напълно нормално.

Нашите най-добри съвети за четиринадесетия месец

В 14-ия месец Вашето дете със сигурност винаги е готово за шеги. Накарайте го да се смее и се радвайте с него, тъй като в крайна сметка е здравословно. С нашите съвети за 14-ия месец ще бъде малко по-забавно за цялото семейство:

 • Време е за забавни формички за пясък и нови аксесоари за кухнята с играчки, за да може Вашето мъниче да си играе с тях.
 • Купете цветна храна и цветни чинии, които го приканват да хапне.
 • Изпечете и изрежете бисквити заедно с Вашето малко дете.
 • Планирайте излети сред природата.
 • Посетете детски площадки и зони за водни игри.

Важни въпроси за четиринадесетия месец

Колко говори детето ми в 14-ия месец?

Много е индивидуално колко активно говори едно малко дете на 13 месеца. Ако детето Ви е започнало с първите си думи в ранна възраст, то може да има речник от 10 до 30 думи, на които да разчита.

Ако детето досега се е концентрирало повече върху двигателното развитие, активният му речник може да е по-малък. Средно малките деца научават около три думи на месец през втората година, като речниковият запас се разширява много по-бързо през втората половина на годината.

За да разширите речниковия запас и активно да насърчавате езиковото развитие, можете да направите следното:

 • редовно четете книги с картинки на глас,
 • назовавайте ежедневни предмети и играчки с прости, ясни думи,
 • комбинирайте игри с конкретни молби като „Дай ми червената топка” или въпроси като „Как е кучето?”.

Вашето дете получава ли грижи извън дома? В ежедневието с други деца речникът и разбирането на езика се насърчават допълнително, така че малките деца често научават нови думи малко по-бързо.

Колко време пасва един размер дрехи в 14-ия месец?

На 13 месеца малките деца обикновено носят размер 80/86 в продължение на няколко месеца. Растежът през втората година се забавя значително в сравнение с периода на кърмаческа възраст, така че дрехите им стоят много по-дълго. Движението и играта помагат на мускулите да продължат да се изграждат и формата на тялото да се разтегне като цяло, без малките деца да растат значително на дължина.

Колко сън се нуждае от 13-месечно дете на ден?

Малкото дете през 2-рата година се нуждае от средно 1 до 3,5 часа сън през деня. Заедно с около 10 до 13,5 часа сън през нощта, това води до индивидуалната нужда от сън, която може леко да варира от дете на дете, а също и от месец на месец.

По правило малките на 13 месеца все още имат една или две дремки през деня, а някои вече са намалили дневния си сън до по-дълъг сън след обяд. Малко деца се нуждаят от значително повече или значително по-малко сън през деня.

Общата нужда от сън обаче не се променя. Ако малките деца спят малко през деня, нощният сън съответно е по-дълъг.

Как да занимавам детето си в 14-ия му месец?

Популярни игри за 13-месечни малки деца са:

 • игри с движение и пеене с мама и татко, като яздене на колене,
 • пръстов куклен театър с игри с рими,
 • кухня с играчки и пясъчник,
 • подреждане на кубчета,
 • басейн с топки или водна площадка.

По-тихите опции са:

 • разглеждане на книги с картинки заедно,
 • рисуване с пръстови бои върху хартия или картон,
 • месене.

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.