Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в дванадесетия месец

Невероятно е как лети времето. Вече е изминала една година от раждането на детето Ви и Вашето сладко новородено отдавна се е превърнало в малко дете, което е поне толкова сладко, но вече не толкова мъничко. Първата година от живота е към своя край. Вашето дете вече е мобилно, проявява хумор и Ви радва с първите си думи. То вече е научило и усвоило толкова много през първата година от живота си! Разберете всичко, което трябва да знаете за 12-ия месец на бебето.

Развитието на Вашето бебе

Наближава първият рожден ден на Вашето мъниче! Вълнуващите първи дни и седмици с новородено, последвани от вълнуващите месеци с бебе, което е нетърпеливо да открива, сега освобождават място за време с малко дете. Защото това е, което сега „официално“ ще бъде Вашето бебе след първия си рожден ден.

На възраст от една бебето Ви също ще:

 • е любознателно да научава нови думи,
 • се връща в седнало от изправено положение,
 • проявява жив интерес към другите деца.

Физически промени у Вашето бебе

Мекото, бебешко лице на Вашето дете вече забележимо се е изменило през последните месеци. Ако сравните снимка на бебето си като новородено с такава от 6-ия месец, промените са очевидни.

Важни етапи

Тегло теглото от раждането се утроило; прибл. 8900 до 9600 г
Растеж растеж на дължина до прибл. 74-84 см; обиколката на главата е прибл. 43-49см
Звуци речникът нараства; самостоятелно повторение на прости мелодии
Двигателна функция стабилна стойка с опора (хваща се за нещо, обляга се на нещо); връща се в седнало от изправено положение; щипковият захват е доразвит (вдига предмети с размер на грахово зърно)

До 12-ия месец бебетата често са утроили теглото си от раждането. На някои бебета все още им липсват няколко грама, други вече са преминали границата.

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

Обикновено до 12-ия месец бебетата могат да седят безопасно, да се изправят върху предмети от седнало до изправено положение и след това да се спуснат обратно върху добре подплатените си пелени.

Повечето бебета ходят покрай мебелите или когато Ви държат за ръка, но някои сега, около първия си рожден ден, умишлено се откъсват от стабилните, безопасни помощни средства и ходят без опора. Свободното стоене без движение все още е голямо предизвикателство за Вашето мъниче, тъй като чувството му за баланс трябва да завърши тази следваща стъпка в развитието. Дотогава Вашето малко дете ще продължи да се обляга на предмети, да хваща ръката Ви или да се спуска обратно на пода от изправено положение.

Бебетата са научили много за фината моторика през първата година от живота си. Щипковият захват вече е напълно развит и детето Ви може да хване най-малките неща от чинията си, като грах или царевични зърна, с върховете на палеца и показалеца, за да ги пренесе в устата. Дори трохи от пода, лакомства от купата на коте или куче или дори малки камъчета и черупки от охлюви понякога се озовават в устата, когато мама и татко отместят поглед за момент.

Децата вече могат да вземат играчки с две ръце, да ги подават от едната ръка в другата и да ги оглеждат от всички страни. Оралната фаза обаче все още не е приключила напълно. След като очите и ръцете внимателно са проучили нещо ново, то често се озовава за кратко в устата.

Стимулирайте бебето си с игра

Бебетата в 12-ия месец обичат двигателните игри, в които могат да упражняват своите новопридобити умения за стоене и ходене.

Осмелете се да играете игра на гоненица: „гонете“ бебето си на четири крака около масата, покрай шкафовете или през стаята. Ако издавате смешни звуци, докато правите това, като игриво ръмжене на мечка или кучешки лай, това вероятно ще накара бебето Ви да се смее, докато „бяга“ от Вас.

От първия си рожден ден книжките с картинки стават малко по-сложни, римите малко по-дълги. Ако посещавате класове за бебета и малки деца, със сигурност ще забележите, че песните вече имат няколко куплета и децата пеят и пляскат по-активно от преди.

Играйте с Вашето бебе на игри за отгатване по време на къпане. За да направите това, „скрийте“ по-малките играчки за баня в торба и ги оставете да усетят какво се крие вътре. Това тренира както тяхната памет за неща, които не могат да видят, така и техните двигателни и сетивни умения.

На почти 12-месечна възраст Вашето мъниче вече може да държи здраво лесните за хващане пастели и с ентусиазъм ще рисува линии на хартия.

Съвет: Снимайте тези първи произведения на изкуството и ги съберете за колаж по-късно. Малките деца по-късно създават много произведения на изкуството от всякакъв вид, като едва ли всички могат да бъдат запазени. Като част от фотоколаж, те определено ще останат с Вас!

Храненето на Вашето бебе

В 12-ия си месец Вашето мъниче иска да прави много неща „като големите“, но това е само частично успешно, когато става въпрос за хранене. Храненето с прибори е подвиг на двигателните умения, които децата често усвояват едва през 2-рата и 3-тата си година от живота. Дотогава се хранят по начина, по който човечеството го е правила от хиляди години – с пръсти.

Въпреки това, на почти 12 месеца бебетата обикновено вече могат да държат добре лъжица и лесно могат да хапват пудинг, пюре или други подобни. Някои деца все още обичат да бъдат хранени, други определено искат да опитат храната сами.

През деня Вашето дете трябва да изпие общо поне една чаша течности под формата на вода или неподсладен чай, който е най-добре да му се предлага в устойчива на накланяне чаша..

Накратко: Храненето е преживяване за сетивата. Маниерите на масата са нещо, което детето Ви научава по пътя, докато Ви гледа как ядете всеки ден. Отначало ще му липсват, когато загребва само, но с течение на времето това ще се оправи от само себе си.

Кърмене и млечни формули

След 1-ия рожден ден се препоръчва около 300 мл/г мляко или млечни продукти за малки деца на ден. Подходящите за възрастта млека за малки деца са идеални.

Ако все пак искате да кърмите детето си в 12-ия месец, можете да го направите при поискване. Важно е бебето Ви да има достъп до балансирана семейна храна. Ако го храните с млечни ястия с шише или предлагате млечно-зърнени храни, следете количеството допълнителни млечни продукти, които приема.

Преходна храна

В повечето семейства семейната храна е повече или по-малко в менюто през 12-ия месец. Това означава, че Вашето бебе обича да посяга към това, което ядат всички останали членове на семейството. То може да има някои специални предпочитания, като плодово пюре или бебешки каши.

Хлябът като храна обикновено е популярен при някои деца на тази възраст. Ако детето Ви все още не е склонно да яде хляб, потърсете алтернативни източници на зърнени култури. Класическите детски зърнени закуски са също толкова подходящи, колкото тестените изделия от лимец или пълнозърнестите.

След 1-вия рожден ден, в 13-ия месец, започва детската фаза, която крие напълно нови предизвикателства и прекрасни моменти за родителите – особено що се отнася до темата за допълващата храна.

Посещение при педиатъра

Превантивният медицински преглед U6 е по график, за който има дълга времева рамка, започваща от 10-ия месец и продължаваща до първия рожден ден на бебето. Ако не сте ходили на преглед в 10 и 11 месец, трябва да си запишете час сега.

По-специално ще бъдат изследвани физическото здраве и двигателното развитие на Вашето бебе:

 • запис на тегло и дължина,
 • преглед на органи,
 • проверка на очите и ушите,
 • при момчета: палпация на тестисите за изключване на неспуснати тестиси,
 • използване на игриви упражнения за проверка на контрола и мобилността на тялото, като пълзене, сядане и издърпване на предмети,
 • оценка на фините двигателни умения (ножичен захват/щипков захват),
 • проверка на развитието на млечните зъби и може би информация за допълнително дентално здраве,
 • обсъждане на въвеждането на твърди храни и може би инструкции за по-нататъшни действия.

В допълнение, Вашият педиатър ще Ви посочи източници на опасност в ежедневието, които трябва да премахнете заради Вашето все по-подвижно бебе.

Ако сте ваксинирали бебето си според препоръката на STIKO (Постоянен комитет по ваксиниране), при прегледа U6 Вашето бебе трябва да получи и последната доза от ваксината 6 в 1, както и третата ваксинация срещу различни пневмококови инфекции.

Помислете и за имунизация срещу заушка, морбили и рубеола, която може да започне от 12-ия месец.

Модел на сън на Вашето бебе

Около 1-вия рожден ден някои родители забелязват, че бебето им спи по-неспокойно, събужда се по-често или е будно за по-дълго време през нощта. Това отчасти се дължи на леката промяна в нуждите от сън. Отчасти се дължи и на вълнуващите промени в ежедневието на Вашето бебе: изправянето, първите стъпки, нарастващият речник и многото малки и големи приключения през деня обикновено се обработват по време на нощния сън. Това не винаги се получава, без да се събуди и да получи утешителна близост от мама или татко.

Вашето почти 12-месечно бебе все още ще се нуждае от 1 до 3,5 часа сън през деня, който сега е концентриран предимно в един по-дълъг интервал на сън. През нощта бебетата на 12 месеца продължават да се нуждаят от 10 до 13,5 часа сън.

Препоръката за предотвратяване на SIDS (= Синдром на внезапна детска смърт) ясно препоръчва съвместния сън през първата година, което се отнася до случаите, когато децата спят в непосредствена близост до единия или двамата родители. Това значително намалява вероятността от SIDS. Чудите се дали трябва бавно да свикнете бебето си със собственото легло?

 • Бебето Ви спи ли много по-спокойно, когато има някой в стаята, или вие като възрастни сте много по-спокойни, когато бебето ви спи в една стая с вас?
 • Детето Ви продължава ли да се буди често през нощта и има ли нужда от вашата помощ, за да заспи отново?
 • Харесвате споделения сън и не можете да си представите нищо друго в момента?

Ако отговорите с ДА и на трите въпроса, изглежда, че сте много доволни от настоящата ситуация на сън. Оставете я така и променяйте нещо само когато вие – или вашето дете – вече не сте доволни от нея.

Разбира се, обратното също е вярно. Ако останалата част от семейството спи неспокойно, вашето бебе може да е по-спокойно и доволно да спи само в една стая. Ако то почти не се събужда през нощта, кошарата може да бъде поставена в собствената му стая на пробен принцип. Пробвайте в продължение на няколко дни дали ситуацията със съня се подобрява за всички.

Ако бебето Ви спи в кошара, ламелната рамка трябва да бъде поставена на най-ниското ниво, веднага щом то започне да се изправя. При много легла, няколко решетки също могат да бъдат премахнати, така че детето Ви да може да се премести самостоятелно от и в леглото.

Тази стъпка към независимост прави повечето деца в 12-ия месец много щастливи. Сега те могат да играят веднага щом се събудят или да посетят мама и татко в спалнята им. Скоро ще забележите, че звукът от тропащи крака ще се чува често в бъдеще, когато детето ви е наспало или търси близостта ви през нощта.

1-вият рожден ден на Вашето бебе

Рожденият ден на Вашето бебе наближава! Бихте ли искали да отпразнувате 1-вия му рожден ден със семейството и приятелите? Тогава е време за планиране на парти, включително торта, декорации и подаръци.

За големи семейства и групи приятели с много деца може да е добра идея да разделите празника:

 1. Кафе и торта следобед с гордите баби, дядовци, кръстници и най-близкото семейство.
 2. Игри на детската площадка или в парка с приятели и други деца.

Вероятно вече сте купили плюшени животни и играчки за подарък. Опаковайте ги съвсем леко, за да може бебето да разопакова подаръците само:

 • в празни картонени кутии, в които е скрита играчка сред смачкани цветни хартии,
 • в подаръчни торбички, които могат лесно да се изпразнят.

Съвет: За бебетата големите семейни тържества често са много вълнуващи. Чувствителните бебета реагират лесно на свръхстимулация и се справят по-добре с по-малки тържества и познати лица. Вие най-добре познавате детето си и знаете със сигурност в каква обстановка трябва да се проведе рожденият ден, така че то да се забавлява.

Как са майките и татковците

Първият рожден ден на Вашето дете е радостен момент. Вие като родители сте преминали през толкова много скокове в развитието, безсънни нощи и първи разболявания, като през цялото време откривате света наново заедно и виждате как бебето ви расте всеки ден с новите предизвикателства. Почти 12 месеца с вашето бебе отлетяха. Сега всеки ден носи нови вълнуващи моменти.

Независимо от това, през този месец някои родители са тъжни, тъй като бебешкият период минава бързо и, разбира се, растежът на бебето не може да бъде спрян. Първоначалният гушлив период с вашето новородено е несравним. Деликатният аромат на бебе със сигурност все още се задържа в носа ви и близостта на първите сесии на кърмене или хранене с шише е нещо много специално. Не може да се сравни с живата енергия на малката фурия, в която вероятно се е превърнало вашето малко дете.

И така, особено около 1-ия рожден ден, у някои двойки се поражда ново желание да имат деца и усещането, че още едно дете също би имало място в семейството. При някои това работи веднага след малко практика, при други може да отнеме известно време до следващата бременност.

Други родители, от друга страна, се радват на нарастващата независимост и напредването на времето, радват се на всеки скок в развитието и много се радват да бъдат до детето си по време на този процес.

Накратко: Тъгата, радостта и щастието като емоции съвсем естествено вървят ръка за ръка. Като родители вие можете да изпитвате смесени чувства, когато става дума за крайъгълен камък като първия рожден ден.

Нашите топ съвети за дванадесетия месец на бебето

12-ият месец често е белязан от рождения ден и на него са посветени нашите съвети. Планирайте рождения ден, но останете спокойни:

 • Торти (без захар) за бебета и за възрастни.
 • Изберете подаръци и ги опаковайте, за да може Вашето мъниче да ги разопакова само.
 • Вземете свещички и балони – това ще накара очите на малките деца да светят.
 • Пазарувайте красиво облекло за рождения ден – за мама, татко и бебе.
 • Направете или купете покани за семейството и приятелите.
 • Не забравяйте снимки! Не забравяйте да направите семейна снимка и на Вас като майка с бебе!

Важни въпроси за дванадесетия месец

1. Колко добре говорят децата в 12-тия месец?

През 12-ия месец повечето бебета изговарят първите си думи, особено прости такива от една до две срички като „мама“, „татко“, „кола“ или „не“.

Техните собствени думи могат да опишат неща, хора, животни, процеси или определени ястия. Родителите обикновено бързо се запознават с тези назовавания, докато те са едва или много слабо разбрани от външни лица. Родителите често са „преводачи“ на детето си, ако например искат да имат определена играчка или кроасан в пекарната.

Простите мелодии и ритми обикновено вече са много лесни за бебетата на почти 12 месеца и те обичат да пеят познати детски стихчета и песни в смесица от думи и звуци.

2. Колко големи са бебетата на една година?

Бебетата около първия си рожден ден обикновено носят дрехи с размер от 80 до 86. Те тежат средно между 8900 и 9600 г и по този начин обикновено са утроили теглото си от раждането до първия си рожден ден. Дължината на тялото е между 74 и 84 cm, обиколката на главата трябва да бъде между 43 и 49 см. Научете повече за теглото и дължината на бебетата и малките деца.

3. Какво може да прави бебето в 12-тия месец?

Бебетата в дванадесетия месец обикновено могат:

 • да седнат самостоятелно, да се изправят върху предмети до изправено положение и да седнат отново,
 • вземат неща с размер на грахово зърно с щипков захват,
 • подават предмети от едната ръка в другата, обръщат ги и ги разглеждат от всички страни,
 • изговарят първите думи и разбират много повече,
 • чуват насочено,
 • запомнят неща и хора, които не могат да видят, чуят или почувстват в момента (постоянство на обекта),
 • пеят/тананикат прости мелодии и ритми на пляскане,
 • да се хранят самостоятелно с ръце или с лъжица.

Голяма част от едногодишните деца все още не спят през нощта, повечето от тях все още са зависими от родителите си, за да им помогнат да заспят. Някои бебета вече са отбити до 12-ия месец, някои вече не се нуждаят от шише и просто ядат семейната храна.

4. От какво се нуждае бебето в 12-ия месец?

Около първия си рожден ден бебетата се нуждаят преди всичко от свободно пространство и възможност да открият заобикалящата ги среда. Следователно стаите трябва да бъдат максимално защитени от деца и препроектирани, за да бъдат безопасна среда:

 • Контакти, врати на шкафове, чекмеджета и стълби са обезопасени.
 • Шкафовете са фиксирани към стената, така че да не могат да се преобърнат, когато децата се дърпат върху тях.
 • Саксийните растения се покриват или поставят на недостъпно място.
 • Малките декорации се поставят по-високо.

Семейната диета трябва да бъде възможно най-свежа и балансирана и да съдържа по-малки и по-едри компоненти според фината хватка на детето. Грахът, парчетата хляб или картофите и резенчетата ябълка изискват различни техники за хващане и подпомагат детето Ви да овладее храненето без подкрепа.

Близостта, сигурността, защитата, комфортът, вниманието и признанието, споделянето и стимулирането са важни емоционални стълбове за всяко бебе. Особено за много подвижни деца през 12-ия месец, любящата чувствителност осигурява важната подкрепа за бързо възвръщане на смелостта и сигурността за следващите предстоящи открития.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.