Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в 13-тия си месец

Някои деца вече прохождат в 13-тия месец, други едва сега се осмеляват да направят първите си, все още колебливи, собствени стъпки, но в крайна сметка всички те започват да изследват на два крака. Речникът се увеличава непрекъснато и Вашето малко дете изпитва голямо удоволствие да Ви имитира във всичко - от миене на зъби до телефонни разговори.

Развитието на Вашето малко дете

В началото на 13-ия месец децата официално вече не са бебета, а прохождащи деца. Не е ли невероятно? Докато през първата им година физическият растеж, двигателното и емоционалното развитие протичат паралелно с невероятни темпове, то през втората година от живота физическият растеж се забавя.

Какво означава това? Дрехите вече пасват на детето Ви малко по-дълго. През втората година то ще наддава на тегло по-бавно и вместо това ще расте повече на дължина. Неговото емоционално и езиково развитие бързо ще се ускори. Всеки месец речниковият му запас ще нараства значително. Вашето малко дете би искало да може да прави всичко само и показва това много ясно.

През 13-ия месец Вашето дете също ще:

 • разширява активно своя речников запас – постоянно се добавят нови, кратки думи,
 • се връща в седнало от изправено положение,
 • се опитва да се облече или съблече само,
 • се осмели скоро да направи първите стъпки без подкрепа,
 • се храни самостоятелно, като възрастните!

Физически промени у Вашето малко дете

На 13 месеца Вашето дете ще тежи почти десет килограма. Но теглото му може да бъде и до два килограма повече или по-малко. Това зависи донякъде от неговата растежна крива до момента, както и от теглото му при раждане. Като цяло през втората година от живота си то ще наддава много по-малко тегло, отколкото през първата година.

Обиколката на главата също ще расте по-бавно - с няколко милиметра на месец. Лицето на Вашето дете ще придобие по-ясни контури и мускулите, които са особено отговорни за изправеното стоене без опора, ще бъдат укрепени чрез постоянни упражнения през 13-ия месец.

Важни етапи

Тегло прибл. 9200 до 9900 г
Растеж растеж на дължина до прибл. 74-84 см; обиколката на главата е прибл. 43-49см
Език еднословни изречения; думите могат да опишат различни неща с едни и същи свойства („кръгъл“ = „топка“, „пъпеш“ или „кошница“)
Двигателна функция евентуално първи стъпки без подкрепа; първоначално стоене без опора; обличане и събличане на прости елементи от облеклото (шапка, шал).

До 12-ия месец децата често утрояват теглото си от раждането. На някои деца все още им липсват няколко грама от този показател, докато други вече са го надминали.

Емоционални и двигателни промени при Вашето малко дете

В 13-ия месец Вашето дете вероятно за Вас все още е същото малко бебе, каквото беше преди няколко месеца. В същото време обаче то е малкото дете, което стои изправено с радост и сега иска да изследва света само, изпълнено с любопитство и желание да открива. През втората година от живота си вътрешният стремеж на всяко малко дете е да научи възможно най-бързо много от нещата, които „порасналите“ вече могат.

Ето защо Вашето мъниче с ентусиазъм ще Ви наблюдава как извършвате каквато и да е дейност и ще иска да се присъедини. Сгъването на пране, миенето на пода, разбъркването на саксията или засаждането на цветя са също толкова вълнуващи, колкото разговорите по телефона, работата с таблета или натискането на дистанционното управление на телевизора.

Фактът, че някои неща не са предназначени за малки детски ръчички, може да доведе до шумни протести. Всичко това е прекрасно! Защото така детето Ви показва емоциите си: внезапно и рязко, но ясно и много недвусмислено. За мама и татко това понякога е изненадващо, особено ако детето досега е било доста тихо.

Фазата на неподчинение или фазата на автономност описва месеците, в които малките деца съзнателно изискват пространство, за да правят неща сами. Това е важна стъпка в развитието, която започва през 13-ия месец и продължава няколко месеца. Родителите се справят със стремежите на детето си към автономност по много различни начини. Едва ли има правилен или грешен подход. В края на краищата Вие познавате мъничето си най-добре и можете да прецените как любящо да подкрепяте Вашето малко дете и въпреки това да го защитите.

Съвет: Спуснете се до нивото на очите на Вашето малко дете и поддържайте нежен физически контакт. По този начин то може да Ви слуша добре, дори когато изпитва силни емоции, които карат околната среда да избледнее на заден план. Както и в предишните месеци, придържайте се към простия, но ясен език.

По отношение на двигателната функция всичко е насочено към бягане. Ако мъничето Ви е малко предпазливо и страхливо и все още не се доверява да пуска предмети, когато стои, давайте напред и го насърчете малко. Подайте на детето си особено любима играчка, така че то да протегне и двете си ръце към нея. В началото това може да изглежда малко колебливо, но балансът и мускулатурата продължават да се развиват през 13-ия месец, особено по отношение на стоенето без опора.

Ако детето Ви все още не е предприело неподдържани стъпки, това може да се случи по всяко време. Същевременно то ще се опита само да извършват прости дейности, като например:

 • сваляне на шапка,
 • поставяне на шапка,
 • сваляне на шал,
 • пъхнане на ръцете в ръкавите на якето,
 • хранене с лъжица и др.

Това понякога може да изпита търпението Ви в началото. Обикновено не се получава от първия опит и вместо това отнема известно време, докато шапката остане на главата или ябълковото пюре върху лъжицата. Колкото и прекрасно да е това да гледате как детето Ви прави тези първи важни неща, часовникът обикновено също тиктака. Ако можете, планирайте малко допълнително време, преди да напуснете дома си, например, така че мъничето Ви да може да се облече само и със собствено темпо.

Напълно нормално е, ако понякога нямате търпение за това. В други дни може да сте напълно спокойни и да гледате детето си със забавление. Въпреки това може да почувствате, че то предпочита да бъде обличано, държано или носено, особено в детската стая или когато посещавате лекар. Тогава може да предпочете да отложи тренировките и с радост ще остави обличането му на Вас.

Стимулирайте детето си с игра

Таблата за двигателни умения, подходящи за възрастта, или подобни, са добри инструменти, за да помогнете на своето малко дете да решава ежедневни задачи. Тези креативни играчки включват следните дейности:

 • отваряйте и затваряйте големи въртящи се капачки на бутилки
 • ципове за отваряне и затваряне
 • дърпане на конци
 • закопчаване на копчета
 • пъхане на различни геометрични фигури през съответстващи отвори

Това сензомоторно обучение може да подготви детето за времето, когато то ще посещава детски заведения извън дома, като ясла, детска градина или дневен център заедно с други деца. Там често се очаква много малки деца да могат сами да си разкопчаят якето например.

Малките деца са особено привлечени от музикални инструменти. Детски ксилофон с цветни клавиши, например, е подходящ за насърчаване на музикално и ритмично разбиране при слушане. Заедно с мъничето можете буквално да удряте клавишите и да назовавате цвета им.

Игрите с топка насърчават чувството за баланс и пространственото възприятие на детето. Търкаляйте или хвърляйте меки топки към него и то ще търкаля или хвърля топката обратно към Вас. По същия начин малки футболни врати, баскетболни кошове за окачване на вратите на шкафа или чекмеджето или съвсем обикновен кош за боклук са страхотни цели за първите упражнения с топката и укрепват усещането за дистанция у детето Ви.

Храненето на Вашето малко дете

Дори като малко дете, Вашето мъниче се нуждае от ястия, които са специално пригодени за неговите нужди. Това означава, ако е възможно:

 • малко сол и захар,
 • никаква пикантна или силно овкусена храна,
 • мляко и млечни продукти само в умерени количества (приблизително 300 г или 300 мл на ден),
 • вода или неподсладен чай за пиене.

1-2 закуски са идеални между основните хранения: закуска, обяд и вечеря. Някои малки деца се справят добре с по-дълги интервали между храненията, особено ако между тях има продължителна дрямка. За други по-кратките интервали имат повече смисъл, за да могат да се отпуснат и да се насладят на храната си.

Съвет: Около шепа зеленчуци, плодове или хляб с гарнитура е добър ориентир за количеството храна за Вашето дете. Капацитетът на юмрука на детето се използва като помощно средство за измерване. За възрастни това обикновено са изненадващо малки порции, но детето може да им се наслади спокойно и да ги усвои добре. Ако след това все още е гладно, просто му предложете още плодове, зеленчуци или други подобни.

Зъбната хигиена става още по-важна през 2-рата година, защото се появяват все повече и повече малки зъбки и трябва да бъдат добре обгрижвани. Освен това след 1-вия рожден ден съдържанието на захар в храната на детето се следи малко по-малко стриктно. Продукти, подходящи за малки деца, като HiPP органични продукти за деца – всички без добавена захар – са идеални алтернативи.

Кърмене и млечни формули

Ако продължавате да кърмите, бихме искали да Ви поздравим! След раждането повечето майки решават да кърмят. В края на първата година около една трета все още кърмят. До втория рожден ден на детето си малко под 8 процента от майките продължават да кърмят в допълнение към семейната храна. Често децата се кърмят вечер, за да заспят и през нощта.

Знаете ли,че …? След 12-ия месец майчиното мляко се адаптира изрично към предстоящите предизвикателства в живота на малкото дете. Съдържа по-висок дял на имунни субстанции и малко по-високо съдържание на протеин от преди. По-специално защитата срещу патогени се отплаща, когато започнете работа и детето Ви посещава детска градина или детско заведение, тъй като, средно, кърмените деца боледуват по-рядко.

Ако вече не кърмите и продължавате да давате от шишето, нуждата от сукане често все още е много голяма дори при малки деца в 13-ия месец. Докато смятате, че е правилно за Вас и за Вашето дете, продължете да давате бутилката. Ориентирайте се към препоръчителните количества за пиене и осигурете подходяща дентална хигиена.

От първия рожден ден нататък можете бавно да отучите детето си от бутилката и да го запознаете с подходяща за възрастта чаша за пиене или нормална чаша. В крайна сметка обаче този процес е много индивидуален. В 13-ия месец децата често все още търсят близостта, която предлага кърменето или храненето с шише. Вашето голямо дете-изследовател за кратко е отново мъничко и се сгушва близо до вас за хранене.

Тези моменти са особено полезни в периоди на преход, например, когато се установяват в детската градина, когато бабите и дядовците поемат повече часове за грижи или когато по-големите братя и сестри изискват повече време от мама и татко поради училище и други дейности. Тогава млечните ястия могат да се превърнат в малки островчета на сигурност. Важно е да избягвате постоянното сукане и да обръщате внимание на внимателната дентална хигиена, за да се грижите добре за растящите млечни зъби. Не изпускайте от поглед целта приемът на напитки и мляко да става само от чаша за малко дете.

Посещение при педиатър

В 13-тия месец няма редовен профилактичен преглед. Ако все още има часове за ваксинация след прегледа на U6 през 10-ия до 12-ия месец, те често се пренасрочват за 13-ия месец.

Загрижени ли сте за подходящото за възрастта развитие на Вашето дете? Тогава си уговорете допълнителна среща с Вашия педиатър и адресирайте притесненията си.

Установяване в детска градина

Най-малко една четвърт от всички майки започват работа отново след една година родителски отпуск. Темата за отглеждането на детето сигурно ще Ви вълнува известно време, защото докато му дойде времето, трябва да се намери добро място за мъничето Ви, да се уредят формалностите и да се планира настаняването.

Може би вашето детско заведение има група за малки деца или някаква възможност за запознаване, където можете да пробвате дневните грижи предварително. Така или иначе, първият период на установяване е време на сътресение за цялото семейство, защото ежедневието се променя значително. Малките деца реагират на тези промени много различно и според характера си. Някои, както преди, също са малки фурии в периода на установяване и започват всяка сутрин изпълнени с радост за новия ден с други деца. Други се нуждаят от много повече близост, сигурност и Вашето нежно успокоение, че детската градина ще бъде прекрасно място за нови преживявания.

Съвети за установяване:

 • Любимата играчка за гушкане или малка семейна фотокнига ще помогнат на детето Ви да се успокои с помощта на своя възпитател, когато му липсвате.
 • Планирайте повече време преди и след установяването, защото малките деца имат много за обработка в тази фаза – а това отнема време.
 • Обсъдете желанията и идеите си с учителите възможно най-ясно, за да няма недоразумения.
 • Сълзите са нормални в началото. Важно е колко добре и безопасно Вашето дете се оставя да бъде успокоено и подкрепяно от грижещия се за него.

Във всичко това трябва да се доверите на усещането си. Вие най-добре усещате какво е добро за детето Ви в новата ситуация и от какво Вие самите се нуждаете, за да развиете доверие във възпитателите. Частните домашни ясли често са алтернатива, ако не се чувствате комфортно в избраното детско заведение, въпреки внимателния подбор и опитите за установяване. Тогава по-малката семейна среда може да е по-добър избор.

Как са майките и татковците

Споделяте ли родителски отпуск с партньора си? Тогава, в 13-ия месец, таткото често започва да гледа детето, докато мама се връща на работа. Това наистина може да обърка ежедневието ви. Бъдете търпеливи един към друг и към себе си. За таткото дете, което иска мама, може да бъде трудно за успокояване в началото. За мама започването на работа след месеци с бебето е значително предизвикателство. Единственото нещо, което помага, е да си говорите.

Освен това често това е времето за установяване в детската градина. Някои малки деца се справят чудесно, на други им е по-трудно. Процесът на установяване е толкова различен за децата, колкото и за родителите. Може би бебето ви липсва всяка минута, когато сте разделени? Това ще се промени с времето, обещаваме! Ще забележите, че скоро ще сте се установили в новото си ежедневие.

Нашите топ съвети за тринадесетия месец

Началото с малко дете е бурно, пълно с изненади и в същото време толкова стоплящи сърцето. С нашите съвети 13-ият месец ще бъде малко по-приятен:

 • Вземете отпечатък от ръцете и краката на Вашето малко дете като спомен за по-късно.
 • Преместете чупливите предмети на рафтовете едно ниво по-високо – детето Ви вече може да стои безопасно и също да посегне към предмети, намиращи се по-високо.
 • Купете обувки с мека подметка за първите стъпки на открито.
 • Планирайте опознавателни обиколки сред природата и наблюдавайте как детето изучава с изумление средата.
 • Съзнателно включвайте повече зеленчуци и плодове в собствената си диета; в крайна сметка Вие сте най-важният модел за подражание за Вашето дете и ще бъдете внимателно наблюдавани по време на всички свои дейности.

Важни въпроси за тринадесетия месец

Колко говори детето ми на 12 месеца?

От първия си рожден ден малките деца научават средно по три нови думи на месец. Първоначално тези думи могат да опишат хора, животни или предмети, както и характеристики.

Кръглите предмети следователно автоматично са „топка“, дори ако всъщност е диня, ядка или сферична кошница. Това може да бъде объркващо в началото. Въпреки това родителите и малките деца бързо намират своя собствена форма на комуникация. За външни хора това изглежда почти като таен език между мама, татко и малко дете.

Техният речник непрекъснато се разширява, а с него и разбирането на езика. В 13-ия месец малките деца вече разбират типичните ежедневни думи и реагират по съответния начин, когато им се каже да вдигнат ръка, да свалят шапка или да протегнат крак. Игрите, подходящи за малки деца, са особено полезни, тъй като насърчават мъничето постоянно да учи нови думи.

Колко големи са децата на дванадесет месеца?

На 13 месеца малките деца тежат средно между 9200 и 9900 г, дълги са между 74 и 84 см и имат обиколка на главата приблизително. 43-49 м. Често дрехите с размер 80 или 86 стоят добре. Размерът на обувките е между 20 и 20,5 със средна дължина на крака от 12,3 до 12,7 см.

Както винаги са възможни отклонения нагоре и надолу в теглото и растежа на дължината. Отклоненията могат да достигнат до няколко сантиметра и до два килограма през втората година.

12-месечно дете има ли все още нужда от дрямка?

Нуждата от сън на малките деца се променя неусетно в течение на втората им година. За всеки 10 до 13,5 часа нощен сън има средно 1 до 3,5 часа дневен сън, като дневният сън все повече се превръща в по-дълга фаза на съня. По правило много малките деца на тази възраст спешно се нуждаят от тази почивка, за да са в състояние за останалите дейности през деня.

Вашето мъниче е уморено през деня, но не може да заспи? Това се случва от време на в периоди на катаклизми и не е причина за безпокойство. Това не означава непременно, че детето Ви няма нужда от сън, но може просто да има малко повече за обработка.

Следните съвети могат да бъдат полезни в тези фази:

 • създайте възможно най-тиха среда без разсейване,
 • предлагайте много контакт с кожата и близост,
 • осигурете регулаторна помощ, като люлеене, приспиване, галене, кърмене или хранене от шише, тъй като това може да помогне на детето Ви да заспи по-лесно.

Също така проверете дали нуждата му от сън се е променила, може би то не се уморява в обичайното време вечер или се нуждае от малко по-малко сън по обяд. Нуждата от сън е много индивидуална, поради което съветите за сън обикновено са от по-общ характер. Доверете се на усещането си и заедно с мъничето ще намерите най-добрия начин за заспиване.

Трябва ли да отбия детето си за ясла?

В детските градини и дневните центрове обикновено не се очаква да отбиете детето си, когато започне да ги посещава.

Най-често родителите се страхуват, че кърмените малки деца се хранят по-зле в детската градина или имат затруднения със заспиването. На практика обаче обикновено е така, че малките деца:

 • ядат по-добре и повече в общността с други деца,
 • приемат по-добре новата среда на стаята за сън
 • изпитват рутината на детската ясла като предизвикателство, така че са склонни да огладняват, както и да се изморяват.

За бебета през първата година може да се наложи изцеждане на кърма и хранене в ясла или детска стая. След 1-ия рожден ден в повечето случаи това вече няма да е необходимо. Можете просто да продължите да кърмите сутрин, след като го вземете на обяд или следобед, вечер и през нощта.

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.