Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в единадесетия си месец

Бебетата в 11-ия си месец са в режим на откриване и работят усърдно, за да изследват света. В същото време те тренират езиковите си умения и копират всяко поведение на мама и татко. Това означава, че бебетата в 11-ия месец държат „телефони“ до ушите си, бъркат нетърпеливо в кутии с играчки и правят физиономии в игри с родители, баби и дядовци или братя и сестри. Обобщихме как можете да подкрепите Вашето мъниче в 11-ия му месец.

Развитието на Вашето бебе

Бебетата в 11-ия месец са истински снопове от енергия. Те се нуждаят от много свободно пространство, за да изследват всичко на разстояние за пълзене и достигане. В същото време те имат нужда да бъдат гушкани и са много щастливи да се оттеглят в ръцете на мама и татко. Фазата на безпокойство от непознати е приключила за някои бебета, докато други, дори на единадесет месеца, предпочитат да се крият. На възраст около 10 месеца Вашето бебе също ще:

 • произнася следващите си думи,
 • продължи да тренира щипковия захват,
 • обича да изследва света чрез интензивни двигателни игри,
 • имитира мама и татко в ежедневието и повтаря техните дейности.
   

Физически промени у Вашето бебе

Може би вече сте забелязали, че в сравнение с останалата част от тялото главата вече не изглежда толкова голяма. Неговото меко бебешко лице се издължава все повече и повече и коремът, ръцете и краката на бебето изглеждат малко по-тънки, въпреки че продължава да наддава стабилно и да тренира необходимите мускулни групи, като пълзи, сяда и се изправя, за да може скоро да ходи само.

Важни етапи

Тегло прибл. 8700 до 9400 г или прибл. 300 г наддаване на тегло на месец
Растеж растеж на дължина до прибл. 72 до 81 см; обиколка на главата между 43 и 49 см
Звуци произнася първите си думи; разбирането на езика се подобрява
Двигателна функция упражнява щипковия захват; става от четири крака до изправяне; първи стъпки настрани в стоеж; държи чаша с две ръце и я поднася към устата си.

През 11-ия месец Вашето бебе вероятно ще носи дрехи с размер 80, но също може да се побере в размер 86. Някои бебета все още са значително по-малки, докато други са достигнали горния край на кривата на растеж, подходяща за възрастта. Въпреки това, докато бебето Ви продължава да расте, отклонения от няколко сантиметра или до половин килограм са нормални.

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

Малко преди да направят първите си стъпки без подкрепа, бебетата често са особено прилепливи и интензивно търсят близост. Те искат да бъдат държани и носени по-често. Тази голяма предстояща фаза в тяхното развитие обикновено означава по-нататъшна стъпка към независимост и затова Вашето бебе трябва да се чувства особено близко и сигурно с любимите си хора.

В същото време то е невероятно подвижно и ако още не е започнало да го прави, най-късно сега ще се изправи в стоящо положение. То тренира това постижение навсякъде и по всяко време. Ето защо леки наранявания, натъртвания или драскотини трудно могат да бъдат предотвратени. Независимо от това, запазете спокойствие, ако бебето Ви все още не е успяло да се върне веднага в безопасното седнало положение. Всички стъпки в развитието досега са довели Вашето мъниче до тези следващи двигателни умения и то скоро ще се изправя безопасно и ще сяда също толкова безопасно.

Новата перспектива при изправяне дава на Вашето бебе много възможности за нови открития. Сега може да види какво има на масичката за кафе в хола например. Или може да достигне следващите по-високи рафтове и да стигне до вълнуващите ежедневни предмети в кухнята много по-лесно от преди.

В 11-ия си месец бебетата копират особено интензивно действията на мама и татко:

 • отваряне и затваряне на чекмеджета,
 • разчистване на чекмеджета или рафтове с книги,
 • пълнене и изпразване на кошове за пране,
 • пълнене и разливане на чаши,
 • събиране на дребни предмети от пода.

На тази възраст Вашето бебе е нетърпеливо да Ви помогне и следователно отразява ежедневните Ви дейности. Можете също така да наблюдавате бебето си да прави много сериозни „телефонни обаждания“, като държи играчки до ухото си и им говори на бебешки език.

Съвет: Сега то е особено радостно, когато му давате малки задачи, като например да му позволите да поставят топки в кошница или да сложи пране в пералнята..

Характерът на Вашето бебе

Всяко бебе носи със себе си своя собствен характер и темперамент: някои са напористи и директни, други доста срамежливи или тихи. Някои бебета са много търпеливи, други показват нетърпението си бързо и директно.

Успяхте да забележите тези черти на характера на Вашето бебе отново и отново през последните няколко месеца, нали? На 10 месеца обаче тези характеристики стават все по-очевидни, защото сега бебето Ви има езиковите и двигателните умения, за да покаже ясно чувствата си. Обикновено то може да каже "Не!" много ясно, пляска с ръце с ентусиазъм или се бори със зъби и нокти срещу нещо, което отхвърля.

Истинската фаза на неподчинение не започва преди втората им година, но някои бебета вече показват ясно около 1-вия си рожден ден, ако искат сами да определят някои неща.

Накратко: Стремежът към неподчинение е важна стъпка в това Вашето бебе да стане независимо. Неговата вътрешна „програма“ изисква да научи важни ежедневни стъпки възможно най-бързо и многократно. Това може да бъде почти всичко - от смяна на пелени, миене, миене на зъбите или обличане до самостоятелно хранене или използване на лъжица. 

Обявяването на нещата, които искате да направите, може да бъде важно ръководство за Вашето бебе:

 • „Сега ще сменяме пелени.“
 • „Ще затопля храната ти и тогава може да хапнеш зеленчуците си.“
 • „Панталоните ти са мокри. Да ги свалим.“

Придържайте се към ясни, прости изречения и повтаряйте важни съобщения в допълнение.

Бебето не иска да бъде събличано точно сега, въпреки че дрехите му са мокри от игра с вода? Тогава опитайте игриво:

 • Попитайте ръката дали може да се изпъне и дръпнете леко ръкава.
 • Помолете бебето си да избере с кой крак да започне и внимателно го повдигнете, за да съответства на въпроса.

Ако на бебето му е позволено да има думата за малки неща и е активно въвлечено, това потвърждава неговото самоопределяне. Точно тази проста форма на участие прави комуникацията с Вашия малък твърдоглавец много по-лесна. Опитайте сами!

Стимулирайте бебето си с игра

В стая с много пространство поставете различни препятствия на пода, например:

 • меки, леко хлъзгави одеяла,
 • здрави гумени стелки (ако има),
 • твърди възглавници,
 • надути балони.

Почти всичко е подходящо за игра на „пълзене с препятствия“ с Вашето бебе. Може би бихте могли да пълзите отпред и да покажете на бебето си какво има да открие? То може да започне и директно и да намери своя път през различните препятствия. Любимите играчки или мама, татко и братя и сестри също примамват бебета, които все още се нуждаят от малко насърчаване, за да пълзят.

Накратко: чувството за баланс се тренира от различни текстури на пода, което подготвя бебето Ви за ходене без опора. Следователно то вероятно ще използва всяка възможност да пълзи както на закрито, така и на открито.

Част от вечерната рутина в много семейства, освен пеенето на приспивни песнички, е заедно да се разглеждат книжки с картинки. Чудесно е да се сгушите на дивана или в леглото, докато го правите. Това помага на малките авантюристи да се настроят за сън. Някои бебета все още обичат да сучат през това време или да се наслаждават на шишето. За други е по-вълнуващо сами да прелистват дебелите книжни страници и да сочат с малките си пръсти различни неща, които вие като родители след това да назовавате.

Първите книжки с картинки, подходящи за бебета, показват предимно предмети от ежедневието и им помагат да опознаят по-добре цветовете и формите. Когато забележите, че бебето Ви се интересува, издайте подходящите звуци: пръхтенето на трактора, мученето на кравата на пасището или мъркането на котката в кошницата. Това помага на Вашето мъниче да разшири своя речников запас и да свърже звуците и техните значения.

Храненето на Вашето бебе

На възраст от 10 месеца Вашето малко лакомниче вече е открило много различни текстури и вкусове, както и различни видове зеленчуци, месо и плодове. Вкусовете се развиват бързо през първата година и предпочитанията винаги могат да се променят. Бебетата често инстинктивно избират подходящи храни според това, което е добро за тях в момента.

Балансираното, разнообразно семейно хранене е най-добрата предпоставка за това Вашето бебе да открие любимите си храни и ястия. През първата година все още трябва до голяма степен да избягвате солта и захарта, тъй като бъбреците на детето все още не могат да обработват толкова добре солените ястия.

Бебето Ви развило ли е вече очевидни предпочитания и харесва ли някои зеленчуци или плодове повече от други? Или обича най-много своите бебешки каши?

Съвет: Ако водите дневник на бебето, отбелязвайте любимите храни в момента. Децата обикновено променят хранителните си предпочитания, когато са на три до четири години. След това можете заедно да се поразровите в дневника на бебето и да покажете на детето си, че много е обичало спанак, броколи или моркови.

Кърмене и млечни формули

Моторното развитие е предизвикателство за Вашето бебе. Големият напредък в развитието му обаче означава и нарастваща нужда от сигурност и увереност, които то получава, докато се гушка с Вас.

Бебетата, които продължават да бъдат кърмени или хранени от шише през 11-ия месец, умишлено получават част от гушкането си по време на тези кърмения. Дори ако бебето Ви вече може да държи добре шишето си, то ще предпочете да се наслаждава на млякото си, сгушено близо до Вас.

Кърмените бебета се движат малко по-малко по време на кърмене през 11-ия и 12-ия месец и вместо това видимо се радват на сигурността, че са в прегръдките на мама. Тези тихи моменти са особено интимни, ако в ежедневието Вашата малка фурия е почти постоянно в движение.

Съвет: Нека вашият партньор или приятел направи снимки за спомен. Въпреки че със сигурност имате доста снимки от първите хранения с мляко като новородено, тези моменти на интимна сигурност вече не се улавят толкова често с по-големи бебета.

Сега може да почувствате, че членове на семейството или приятели Ви призовават да отбиете и да спрете да давате бутилката. Кога точно ще отбиете или ще спрете да давате бутилка е само Ваше решение. Претеглете внимателно решението и не се оставяйте да бъдете подложени на натиск, ако Вие и Вашето бебе все още не сте готови.

Тъй като в някои семейства майките са на път да се върнат на работа или грижите за бебето извън дома наближават, 11-ият месец не е непременно най-доброто време за спиране на кърменето. Отбиването ще бъде по-успешно, когато Вашето бебе се е адаптирало добре в детското заведение и промененият дневен режим се е установил.

Преходна храна

Общите хранителни планове от 10-ия месец все още включват две млечни хранения на ден. Ако това работи добре за Вашето бебе, вече сте въвели пълноценни хранения на обяд и вечер и предлагате по-малки закуски късно сутрин и следобед. Сутрин млякото остава идеално начало на деня. Ако бебето ви е по-гладно сутрин, може да хапне и мюсли или храна с хляб и мляко.

Бебето Ви познава основно различни пюрирани храни? Тогава сега е добър момент да предложите твърда храна направо от семейната маса. Започнете с прости малки залчета хляб, зеленчукови пръчици или парченца, които лесно се дъвчат само с няколко зъба или се смачкват с небцето.

Позволете на бебето да избере кои храни намира за особено интересни на семейното хранене. Докато тренира уменията си за захващане с щипковия захват, парчетата могат да бъдат по-малки – размерът на грахово зърно или лешник е добра мярка.

На 10 месеца Вашето бебе трябва да пие вода или неподсладени напитки от чаша. Сламките (напр. чаши със сламки за пиене или направени от рециклирана хартия) очароват децата и ги насърчават да се занимават по-интензивно с напитките.

Някои бебета дори в 11-ия си месец не харесват едра храна или са толкова нетърпеливи, че не обичат да вземат храната в свои ръце. Останете спокойни, ако бебето Ви все още предпочита да бъде хранено с пюрирана храна, тъй като то ще направи скок в развитието си към самостоятелно хранене със свое собствено темпо.

Не забравяйте необходимата грижа за зъбите. Вашето бебе обича ли да прави това само? Тогава му дайте детска четка за зъби след хранене, с която да се „изчетка“ и да почисти зъбите си.

Посещение при педиатъра

Профилактичният медицински преглед U6 е по график, за който има дълъг период от време, започващ от 10-ия месец и продължаващ до първия рожден ден на бебето. Ако не сте ходили на преглед през последния месец, можете да си запишете час сега или за следващия месец.

По-специално ще бъдат изследвани физическото здраве и двигателното развитие на Вашето бебе:

 • запис на тегло и дължина,
 • преглед на органи,
 • проверка на очите и ушите,
 • при момчета: палпация на тестисите за изключване на неспуснати тестиси,
 • използване на игриви упражнения за проверка на контрола и мобилността на тялото, като пълзене, сядане и издърпване на предмети,
 • оценка на фините двигателни умения (ножичен захват/щипков захват),
 • проверка на развитието на млечните зъби и може би информация за допълнително дентално здраве,
 • обсъждане на въвеждането на твърди храни и може би инструкции за по-нататъшни действия.

В допълнение, Вашият педиатър ще Ви посочи източници на опасност в ежедневието, които трябва да премахнете заради Вашето все по-подвижно бебе.

Ако сте ваксинирали бебето си според препоръката на STIKO (Постоянен комитет по ваксиниране), при прегледа U6 бебето Ви трябва да получи и последната доза от ваксината 6 в 1, както и третата ваксинация срещу различни пневмококови инфекции.

Детето Ви ще бъде ли гледано детето извън дома в близко бъдеще? Тогава вече можете да говорите с Вашия педиатър за ваксинацията срещу паротит, морбили и рубеола, която се препоръчва за деца от 12-месечна възраст. След консултация с педиатъра, датите на ваксинация могат да бъдат съответно планирани предварително.

Как са майките и татковците

Опитите да изтощите пълзящото бебе през деня може много да изморят мама и татко в дългосрочен план. Малката фурия вече е особено комуникативна и бърза като светкавица на четири крака. Това изисква пълното ви внимание денонощно и вие сте щастливи да го дадете на детето си, защото не искате да пропуснете нито секунда от това специално време.

Въпреки това, желанието за известно време сами или като двойка вероятно е огромно. Така че, ако се окаже, че седите на дивана вечер, уморени, но не желаете да си лягате, бъдете сигурни: така се чувстват много родители с почти едногодишни деца. В допълнение към малките почивки през деня, най-вече вечерите са свещени за родителите и трябва да им се наслаждават.

Може да се редувате с партньора си, така че всеки от вас да изгледа цял филм наведнъж, седейки на дивана една вечер. Другият тогава е на „бебешко дежурство“ и се грижи за мъничето. Или си лягайте много рано в някои дни през седмицата, за да бъдете във форма за релаксираща вечер за двама през уикенда.

Нашите топ съвети за единадесетия месец на бебето

Има толкова много за откриване всеки ден! С нашите съвети можете да започнете спокойно 11-ия месец на Вашето бебе:

 • Вземете тунел за игра и оставете бебето си да пълзи през него.
 • Сега е подходящият момент за първите произведения на изкуството с подходящи за бебето акварели и големи листове хартия.
 • Планирайте достатъчно време за излети сред природата – Вашето бебе е в режим на откриване.
 • Разгледайте заедно любимата книжка с картинки преди лягане.
 • Искате ли ваканция? 11-ият месец е идеален за кратко пътуване с Вашето бебе.

Важни въпроси за единадесетия месец на бебето

Как да занимавам бебето си в единадесетия месец?

На 10 месеца Вашето бебе ще предпочита игри, които включват движение и ще се радва особено на следните занимания:

 • игри с пеене и движение в скута Ви,
 • първи игри с меки топки, които търкаляте към тях,
 • тичане с препятствия в хола,
 • басейн с топки и водни забавления във ваната.

Колко големи са десетмесечните бебета?

На 10 месеца бебетата са дълги средно между 72 и 81 см, имат обиколка на главата между 43 и 49 см и тежат около 8700 до 9400 г.

Това обикновено съответства на размер на дрехите 80, но някои отговарят на размер 86. Някои бебета са в долната граница на планирания диапазон на растеж и все още могат удобно да носят дрехи с размер 74/80..

Защо бебето ми е толкова прилепчиво в 11-ия месец?

На 10 месеца повечето бебета са близо до следващата голяма стъпка в двигателното развитие – прохождането. Този скок към независимост обикновено е придружен от повишена нужда от близост, сигурност и увереност.

Това означава, че бебетата, които вече са двигателно подготвени, сега отново стават особено прилепчиви и се нуждаят от близост, така че родителите им да не могат да се отделят далеч от зрителното им поле. Ако нуждите от емоционална сигурност са задоволени, Вашето бебе ще започне следващия етап от своето развитие още по-силно и по-уверено, когато започне да ходи около първия си рожден ден.

Колко спи бебето в 11-ия месец?

Нуждата на бебето от сън е силно променлива и индивидуална. Средно нуждата от сън се разпределя между:

 • 1-4 часа сън през деня
 • 10-13,5 часа сън през нощта

Ако бебетата страдат от инфекции или преминават през бързи скокове в развитието си, разпределението на дневния и нощния сън може временно да се промени. Ако бебето Ви е здраво, вероятно ще има нужда от една или две по-кратки или една по-дълга дрямка през деня. Много малко бебета се справят с по-малко от един час сън през деня и обикновено спят по-дълго през нощта.

Повечето 10-месечни бебета не спят през нощта, тъй като само някои са достигнали необходимата мозъчна зрялост и могат да спят поне 6 часа наведнъж без подкрепа и успокояване от родителите.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.