Skip to main content

Календар на развитието

Бебета в четвъртия си месец

Сънливото новородено от първите седмици се превърна в жизнено бебе. То все още се радва на малко пеене и игри с пръсти, като междувременно грабва целенасочено всичко, което попада в обсега на малките му ръчички.

Развитието на Вашето бебе

Бързият растеж на бебето Ви сега се забавя малко. Теглото и дължината на тялото се увеличават малко по-бавно, отколкото през последните два месеца. Сега двигателното развитие е на преден план. Вашето бебе скоро ще може да се обръща и хваща нещата самостоятелно.

То се интересува много от заобикалящата го среда. Най-важните инструменти в изследването сега са неговите ръце и уста. Вашето дете се движи много и обича да се изтяга на пода или други плоски повърхности. Ако бебето все още предпочита да стои близо до тялото Ви, просто легнете заедно на пода или дивана.

Физически промени у Вашето бебе

Към този момент бебето вече Ви следи из стаята с внимателни, бдителни очи и може да Ви разпознае добре дори от разстояние.

Важни етапи

Тегло под 1000 г наддаване
Растеж около 2 см растеж на дължина/месец
Изражения радостта и разочарованието вече могат да се видят по-ясно на лицето
Звуци клокочене, смях и други продължителни звуци
Двигателни функции подобрява се координацията ръка-уста, рефлексът за хващане изчезва, краката са изпънати, когато са на твърда повърхност

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

Рефлексивното хващане от последните няколко седмици отстъпва място на съзнателното хващане през четвъртия месец. Вашето бебе решава дали иска да грабне косата Ви, играчка или по-скоро дрехите Ви. Колкото и съзнателно да е хващането, когато става въпрос за пускане, рефлексът за хващане често все още пречи. Тогава бебето се нуждае от Вашата помощ, като много внимателно разхлабите юмрука му и пуснете косата си или дрънкалката.

През четвъртия месец особено пъргавите бебета започват да тренират преобръщане от едно положение в друго. Можете да улесните това важно за бебето Ви двигателно упражнение, ако му осигурите подкрепа:

 • твърди повърхности като под или (твърди) матраци
 • без хлъзгави, пухкави одеяла като подложка
 • ако е възможно: боси крака, без гащеризони или спални чували през това време

Ръцете и краката работят заедно при търкаляне и завъртане. Играчки като дрънкалки, пръстени за хващане или цветни играчки за гушкане, които са поставени извън обсега на Вашето бебе, също предлагат стимули, за да се обърне. Бебето Ви ще се протегне и ще се придвижи целенасочено към любимия си предмет.

Съвет: Дайте на бебето си усещане за постижение и утвърждение. Малките усилия са желателни, но не трябва да изисквате твърде много. Вашето мъниче трябва да упражнява новите дейности на тишина и спокойствие, да натрупа опит и по този начин да се научи.

Стимулирайте бебето си с игра

Вероятно се досещате: игрите с пеене са хит и са идеални за езиково развитие! Сега обаче може да се добави малко повече движение

Една забавна възможност е да легнете по гръб, да сгънете краката си, да поставите бебето на пищялите си в легнало положение и да правите „самолет“ с него.

Смешни звуци и глупави физиономии очароват Вашето бебе точно толкова, колкото всичко, което сега може да хване и поднесе към устата си. Материи за сензитивност, дрънкалки и първите акустични инструменти вече са перфектните помощници, за да занимавате бебето си известно време.

Храненето на Вашето бебе

Както и преди, можете и трябва да храните здравото си бебе според нуждите, независимо дали го кърмите изключително, комбинирате кърма и млечна формула или го храните изключително от шише.

Може да получите съвет от роднини или приятели бавно да добавите малко чай или вода към диетата на Вашето бебе. Това обаче не е необходимо, ако кърмите изключително или го храните с млечна формула. Глад, жажда, нужда от близост, сигурност и защита – всичко това се задоволява буквално на гърдата или при даване на шише.

През нощта Вашето бебе ще продължи да се нуждае от храна за оптималното си развитие – мозъкът му все още се развива с бързи темпове и затова повечето бебета инстинктивно изискват наваксване за високата консумация на калории, която растежът носи.

Кърмене

Чудите ли се колко често трябва да кърмите бебето си? За някои кърмещи майки изглежда, че през четвъртия месец на бебето кърмененето идва едно  след друго. Това често се бърка с недостатъчно количество мляко, но това е просто хитрият начин на бебето да увеличи производството на кърма.

Накратко: През четвъртия месец бебетата често сучат по-дълго време. Това се нарича клъстерно хранене и е много хитра тактика за подреждане на оптималното количество мляко за следващия ден. Една сесия на кърмене следва друга и Вашето бебе трудно може да бъде спряно.

Случаи, при които бебетата не се кърмят изключително

Поздравления, ако сте стигнали дотук с комбинацията от кърмене и млечна формула! Кърменето, изцеждането на мляко и приготвянето на бутилки с млечна формула отнема много време и със сигурност е предизвикателство в ежедневието Ви.

До четвъртия месец можете уверено да прецените количеството, което Вашето бебе трябва да изпие, и подходящите количества кърма или млечна формула. Запомнете: ако в момента бебето Ви е много капризно, това се дължи главно на скоковете в развитието му.

Млечни формули

Бебетата, които се хранят с шише, са по-склонни да развият постоянен ритъм. Но не разчитайте твърде много на него – особено в четвъртия месец той лесно се губи. Това обаче обикновено не е признак за твърде малък прием, а има същите причини като при кърмените бебета: Вашето дете в момента се нуждае от много близост и сигурност и следователно има по-голяма нужда да суче.

Преходна храна

Някои от семейството може вече да чакат в очакване първите лъжички пюре и да настояват за нов хранителен план – но още не е дошло времето. Националните и европейските специализирани дружества препоръчват децата да бъдат изцяло кърмени поне през първите четири до шест месеца. Можете също така да продължите да кърмите, предлагайки и подходящи твърди храни до втория рожден ден и след това – стига и Вие, и детето да го искате.

В Германия педиатрите и диетолозите препоръчват въвеждането на захранващи храни по време на кърмене, ако е възможно. Те трябва да допълват млякото най-рано след четвъртия месец. Най-добрият начин да видите дали моментът е подходящ за отбиване е да се консултирате с Вашия педиатър. Следните признаци дават сигурност, че бебето Ви е готово за захранване:

 • възможно е стабилно, облегнато седене с безопасен контрол на главата и изправена горна част на тялото в скута на възрастен
 • бебето може да прави координирани движения ръка-уста
 • рефлексът на избутване на езика е слабо изразен или е напълно изчезнал, т.е. Вашето бебе вече не избутва автоматично чужди предмети от устата си
 • интерес към храната, а не само към лъжици или хващане на храна

Всяко бебе има свое собствено темпо, когато става въпрос за първата му твърда храна. Дайте на бебето си – и на себе си – времето, от което е нужно.

Посещение при педиатъра

Прегледът U4 трябва да се проведе най-късно в началото на четвъртия месец на бебето, в случай че сте го пропуснали в третия.

Освен това предстои следващата бустерна ваксина 6 в 1 и ротавирусната ваксина.

Освен информация за ваксинацията, Вашият педиатър ще документира също теглото и дължината на бебето. Особено около четвъртия месец бебетата често са неспокойни и пият по-малко от преди. Наддаването на тегло се забавя малко, което може да тревожи някои родители.

Кратък преглед при педиатър може да внесе успокоение в това отношение. Ако погледнете кривата на растеж в книжката с медицински прегледи на Вашето дете, ще видите, че това също се увеличава малко по-малко около четвъртия и петия месец на бебето.

Никнене на зъби

Целувките на бебето Ви стават ли по-влажни в момента? Нищо чудно, защото нещо наистина голямо се случва в малката уста на Вашето бебе между 4-ия и 9-ия месец: идва първото малко зъбче и никненето на зъби причинява образуване на много повече слюнка от обикновено.

Вече можете да усетите бавно избиващите зъби по зъбния гребен и понякога дори да ги видите, когато бебето Ви отваря широко уста, докато се смее или плаче. Това е така, защото лигавицата отгоре става все по-тънка и по-тънка. Белезникавите ръбове във венците са ясни признаци, че бебето Ви вече бавно се сдобива със зъбки.

Съвет: Охладена гризалка за зъби помага при болка във венците. Някои бебета също обичат да дъвчат измитите пръсти на мама и татко, за да успокоят подутите и щипещи венци.

Как са майките и татковците

Умора? На тази възраст повечето бебета отново спят по-зле. В същото време те са много по-склонни да будуват през деня и изрично да изискват внимание.

За да направите нещо добро за себе си, можете да планирате кратки паузи в ежедневието си:

 • Излезте на разходка със спящото си бебе в кош или количка, докато слушате подкаст, аудио книга или музика на слушалки.
 • Веднага след като бебето Ви заспи или се разсее с играчка, направете няколко съзнателни вдишвания и издишвания. Не правете нищо друго, докато правите това, но се концентрирайте напълно върху собствения си дъх, за да намерите себе си отново.
 • Оставете бебето си с член на семейството и направете нещо само за себе си – независимо дали това е пазаруване, спорт или просто разходка из парка – правете всичко, което може да Ви хареса в момента!

За някои родители бебешката възраст е непосилна. Терминът „отегчение“ се отнася до феномен, при който едни и същи рутинни процедури през цялото време водят до скрито неудовлетворение и скука. Това се усеща особено при жени, които са били много ангажирани с изискващи дейности, преди да имат бебе. Сега комбинацията от ежедневие с бебе и необходимите съчетания е изтощителна. За щастие, това отново се променя с времето, особено след като бебето Ви започне да говори.

Дотогава може да бъде полезно съзнателното търсене на интелектуални предизвикателства: някои майки започват допълнително образование по време на родителски отпуск, други учат нов език или започват подходящи спортове като следродилна йога и други подобни.

Нашите топ съвети за четвъртия месец на бебето

Кой е най-добрият начин да прекарате четвъртия месец с Вашето бебе? Събрахме съвети за този период:

 • Вземете комплект балончета и очаровайте бебето си с преливащи се мехурчета.
 • Огледайте се за хубаво място за поставяне на постелка за пълзене или арка за игра – Вашето бебе ще се зарадва!

Дръжте камерата под ръка, когато бебето Ви направи първите опити за преобръщане и обръщане.

Важни въпроси за четвъртия месец на бебето

1. Как да занимавам бебето си в четвъртия му месец?

Игрите с пеене и пълзене са особено увлекателни за Вашето бебе през четвъртия месец. Всичко, което съчетава директно взаимодействие и гласа Ви, ще накара бебето да гука с удоволствие. Опитайте малки, кратки игри с пеене, при които нежно движите бебето напред-назад.

Сапунени мехури, цветни балони и всичко, което издава шум при хващане и удряне в пода: с тях можете много да зарадвате бебето си през четвъртия месец.

2. Колко големи са четиримесечните бебета?

В четвъртия си месец бебетата обикновено се вписват доста добре в дрехи с размери от 62 до 68, но Вашето бебе може да е по-голямо или по-малко.

Средно, към четвъртия месец, бебетата тежат около 6,5 до 7 килограма и са дълги над 60 сантиметра.

3. Бебето ми вече има ли нужда от захранваща храна в четвъртия месец?

Не. Изричната препоръка на Световната здравна организация е да се кърми изключително или да се захранва с подходящи заместители на кърмата до 6-тия месец и да се предлага подходяща захранваща храна само от 7-ия месец.

След четвъртия месец можете да опитате да предложите захранваща храна за първи път при определени условия. Моля, обърнете внимание на признаците дали Вашето бебе е достатъчно зряло за твърди храни:

 • стабилно, облегнато седене с безопасно управление на главата и изправена горна част на тялото в скута на възрастен
 • координирани движения ръка-уста
 • рефлексът на избутване на езика е почти/напълно изчезнал
 • интерес към храната

Тези признаци трябва да са очевидни, доколкото е възможно, за да започнете без стрес хранене с твърди храни.

4. Какво може да прави бебето в четвъртия месец?

На четири месеца някои бебета вече започват активно да се търкалят от едно положение в друго. Контролът на главата обикновено е сигурен и горната част на тялото остава стабилна, когато облегнете бебето в скута си.

Вашето бебе вече може да разпознава познати лица и да проследява звуците в стаята дори на по-големи разстояния. То ще изразява ясно чувствата като радост и разочарование.

Хващателният рефлекс е почти изчезнал. Вместо това координацията око-ръка се увеличава все повече и Вашето бебе вече може да хваща предмети съвсем съзнателно. Всичко това са надеждни признаци, че бебето Ви се радва на здравословно развитие.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор