Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в седемнадесетия месец

През 17-ия месец малките деца изведнъж започват да растат малко по-бързо. Следващата промяна в размера на дрехите скоро предстои. Езиковите умения на Вашето мъниче набират скорост и моторните му умения вече наистина се развиват. Изобилието от чист въздух и творчески занимания са точно това, което ще поддържа Вашата малка фурия. Какво друго можете да очаквате в 17-ия месец на Вашето дете?

Развитието на Вашето малко дете

В 17-ия си месец Вашето дете продължава усърдно да тренира, за да стане още по-самостоятелно. Преди всичко неговата мобилност и способности като хранене, пиене, рисуване или игра сега са на фокус. Развитието на речта също напредва и така Вашият малък дърдорко ще Ви разказва истории с голям плам и ще се опитва да имитира Вашия начин на говорене.

На 16 месеца малките деца обикновено вече могат да:

 • ходят стабилно,
 • изкачват стълби с опора,
 • говорят около 50 думи (или повече),
 • ядат с ръце и пият от чаша,
 • изграждат стабилни кули.

 

Физически промени у Вашето малко дете

Ходи ли детето Ви без опора и без помощ в продължение на няколко седмици или дори месеци? Тогава сравнете сегашния му отпечатък с този, който сте направили, когато е било бебе. Кракът не само е станал значително по-голям, но и формата му също е променена. Това има основателна причина, тъй като мускулите и сухожилията се укрепват от постоянните тренировки за ходене, костите са по-стабилни и сводът на стъпалото става по-изразен. Формата на отпечатъка вече прилича много повече на тази на възрастен.

Важни етапи

Тегло прибл. 10 кг до 10,7 кг
Растеж растеж на дължина до прибл. 75-87 см; обиколката на главата е прибл. 44-50 см
Език активен речников запас от прибл. 50 думи; пасивният речник продължава да расте стабилно
Двигателна функция ходене по-стабилно и по-бързо, балансиране, по-рядко пълзене за по-бързо придвижване, целенасочено посягане към химикалки или лъжица

Растежът на дължина се ускорява малко повече през 16-ия и 17-ия месец. Може би сега трябва да сте нащрек за дрехи в следващия размер, тъй като Вашето мъниче скоро може за една нощ да надрасне текущия си размер.

Емоционални и двигателни промени при Вашето малко дете

Усещанията и емоциите са били чисти и незабавно видими в изражението на лицето на Вашето малко дете. На 16 месеца обаче детето Ви бавно придобива способността да спира емоционалните си изблици за кратко, ако дойдат в неподходящ момент, което научава от големите. Разбира се, това все още не е съвсем успешно. В емоционалното развитие самоконтролът и контролът на емоционалните изблици са подходящи стъпки, които все още отнемат известно време..

На двигателно ниво детето Ви усърдно продължава да практикува всичко, което е научило през последните няколко седмици:

 • стабилно и по-бързо ходене,
 • балансиране специално върху по-малки повърхности,
 • качване на дивана, в леглото или на столчето за хранене,
 • подреждане на строителни кубчета.

Вдигането на играчки без падане се получава все по-добре през 17-ия месец. Вашето дете повтаря познати модели на движение отново и отново, докато успее. Това не винаги се случва без синини. Сега се случват леки инциденти. Но с любящо утешение и цветна лепенка синините обикновено отминават бързо.

Стимулирайте Вашето малко дете с игра

На 16 месеца Вашето малко дете ще иска да прави всичко само. Можете да насърчите желанието му за самостоятелност и да засилите чувството му за самоефективност, ако активно го подкрепяте в този процес:

 • Дайте му лесни за слагане дрехи, но не ги слагайте автоматично, например шапка или шал.
 • Оставете го да пренесе нечупливи, прости предмети, например когато подреждате масата или разчиствате.
 • Оставете го само да си измие ръцете и лицето си.
 • Оставете го да поставя само дрехите си в коша за пране след преобличане.
 • Оставете го да налее вода от бутилка в чаша.

В зависимост от това колко умело е Вашето мъниче, понякога може да отнеме повече време, понякога по-малко. Нещо може да бъде изпуснато или да се обърка. Просто останете търпеливи и спокойни. Тогава скоро ще можете да изпитате сами колко развълнувано и радостно е Вашето дете от успеха си. Сияещите му очи и ентусиазираният му смях определено си заслужават Вашето търпение!

Едно просто и същевременно забавно упражнение за координация око-ръка и моторика на устата са сапунените мехури. Покажете на Вашето мъниче как да духа сапунени мехурчета и то с ентусиазъм ще се опита само да направи преливащи се, нежни мехурчета.

Съвет: Игрите на криеница насърчават концентрацията и помагат на детето Ви да се ориентира в стаята или сред природата. Радиусът е много малък в началото и скривалищата не са много подходящи от гледна точка на възрастен. Но със сигурност ще се забавлявате много, като „гледате“ Вашето мъниче винаги, когато е ясно видимо за Вас, скрито зад завесата или под масата.

Храненето на Вашето малко дете

Планът за хранене за закуска, обяд и вечеря е определен, но Ви липсват идеи за междинни закуски?

Тези храни са практични и лесни за приготвяне:

 • бързи плодови закуски, приготвени от сезонни плодове, за предпочитане с био качество
 • зеленчукови пръчици от краставица, чушка или моркови, за предпочитане с био качество

Нарежете ги на хапки, пръчици или филийки и ги подредете в чиния – идеалната закуска е готова. Можете да добавите и подходящи зърнени детски закуски. Ако бързате, можете да съхранявате пресните зеленчуци и в хладилника в кутия за запазване на свежестта за още едно или две хранения.

За малко разнообразие не пропускайте зърнени хапки, като такива от просо или пръчици от лимец, и несолени гевречета. Потопени в зеленчукови пасти за мазане или малко крема сирене, те засищат лек глад по здравословен начин.

Вашето мъниче предпочита нещо сладко? Тогава пригответе здравословни палачинки без захар, намазани с плодово пюре и навити на руло за проста, но вкусна сладка закуска. Те също са подходящи за приготвяне на леки закуски на следващия ден.

Съвет: Здравословна закуска от мюсли с малко кисело мляко е подходяща и като здравословна закуска на по-малки порции. Опитайте!

Кърмене и млечни формули

През 17-ия месец може да забележите, че Вашето кърмаче просто обича да суче повече от преди. Причината за това обикновено е нарастващата независимост на Вашия малък приключенец и свързания с него копнеж за повече близост и сигурност. Малките деца предпочитат да задоволят тази нужда от близост кожа до кожа, в пряк контакт с мама и татко.

Ако искате да го приучите да заспива без хранене с мляко – независимо дали кърмите или с шише – препоръчваме следните съвети:

 • Променете навиците: вместо да лягате с детето си вечер, за да му помогнете да заспи, останете седнали.
 • Други ритуали: въведете други ритуали, особено вечер, като къпане, игри с пръсти, пиене от чаша преди миене на зъбите, пеене на песен, четене на приказка, ...

Време за мама и татко

Първият труден период с вашето бебе приключи. Когато малчуганите станат видимо по-самостоятелни и бурното ежедневие го позволява, много родители си пожелават повече време заедно. На 16 месеца вашето слънчице може вече да е на редовна детска градина или от време на време при баба и дядо за няколко часа. Кога, ако не сега, би била най-добрата възможност да оставите детето си на детегледачка за няколко часа и отново да се насладите на необезпокоявано време като двойка?

Детегледачките са алтернативата, ако не можете или не искате да разчитате на членове на семейството. Разбира се, това не се отнася само за среща с партньора, но и за важни професионални или лични срещи, на които не можете да заведете малкото си дете.

Детегледачките трябва да бъдат възможно най-добре подготвени и надеждни. В идеалния случай те имат опит в грижите за деца и са отговорни. Най-добре е да изясните подробностите предварително:

 1. Какво трябва да яде или пие вашето дете, докато ви няма? Вашето дете страда ли от алергии или непоносимост, за които детегледачката трябва да знае?
 2. Какви са възможностите за занимания на детето? Кои предпочитате да изключите?
 3. Как може да се свърже с вас? Кой спешен номер трябва да използва?
 4. Кой е най-добрият начин за успокояване на вашето малко сладурче (през деня/през нощта)?

Накратко: детегледачките трябва да опознаят детето ви преди самия ден за гледане, ако е възможно. През 17-ия месец детето ви ще има нужда от известно време, за да изгради връзка с детегледачката. Ето защо планирайте малко време предварително, за да може да оставите мъничето си на чужди грижи с чиста съвест.

Посещение при педиатъра

До следващия по-обстоен медицински преглед има още известно време. Вероятно ще трябва да посетите кабинета на педиатъра само в случай на инфекции или за кратък преглед на развитието на Вашето дете.

Както винаги: ако имате някакви въпроси или притеснения относно подходящото за възрастта развитие на Вашето дете, винаги можете да си уговорите допълнителна среща с педиатъра. 

Приятелства в детството

През втората година Вашето мъниче е силно привлечено от други деца. На детската площадка, в пясъчника или навън на улицата малките деца автоматично търсят близост с други деца. Ако детето Ви е срамежливо и сдържано, то поне ще следи внимателно какво и как играят децата до него. Дайте му необходимото време, за да установи контакт.

Твърдите приятелства често се развиват едва на третата година, обикновено когато детето тръгне на детска градина. Въпреки това, някои малки деца са почти неразделни от най-добрия си приятел дори на 16 до 18 месеца. Тогава те особено се радват да прекарват време заедно и да играят повече или по-малко мирно един с друг или един до друг. Можете да насърчите приятелствата в детска възраст чрез:

 • предоставяне на възможности за взаимно опознаване на детската площадка, в групи за малки деца, при посещения на приятели с деца и т.н.,
 • позволявайки им да играят сами, т.е. ако е възможно възрастните да участват в играта на децата само когато бъдат помолени за това,
 • без да насилвате нищо, защото дори малките деца се нуждаят от достатъчно време, за да се отпуснат с непознати – независимо колко малки са те.

Приятелските връзки често са доста разхлабени, леки конфликти и кратки емоционални изблици не са рядкост. Те обикновено се забравят на следващия ден и детето Ви с радост ще се приближи до същия приятел, който е предизвикал сълзи предишния ден.

Ранните приятелски отношения имат изключително положителен ефект върху прохождащите деца. Те развиват различни умения, когато общуват с връстниците си, отколкото с възрастните и като цяло играят по-свободно един с друг, което от своя страна насърчава както въображението, така и социалното поведение.

Съвет: Чест спорен въпрос сред малките деца е споделянето на любимите играчки. Насърчавайте детето си да пази собствените си играчки. То само ще развие усещане за това какви играчки обича да споделя с другарчетата си. Децата през втората си година дори често измислят креативни решения, когато им се даде възможност.

Как са майките и татковците

Под контрол ли е програмата ви? С уговорки за игри с други деца, излети с приятели и др. дейности, графикът се запълва много бързо. Тогава е лесно да пропуснете или забравите някой ангажимент.

Тези неща се случват. Никой не е перфектен! Някои майки все още се чувстват виновни, защото организацията може да бъде доста изтощителна.

„Психическо натоварване“ описва безкрайния списък в съзнанието с всички важни дати и събития, които трябва да запомните. Комуникацията е много важна, за да не се натоварва дългосрочно само единият човек в партньорството. Споделени календари на мобилния телефон или голям семеен календар в коридора, споделено приложение за пазаруване, промяна на отговорностите за детски дрехи или прегледи при лекар могат да допринесат за равномерното разпределение на задачи. Това прави живота с малко дете много по-лесен за всички. Ако мама някога отсъства, татко няма да бъде напълно затрупан с много малки и големи неща в ежедневието. Разбира се, важи също и обратното.

Нашите най-добри съвети за седемнадесетия месец

Храненето трябва да е забавно! Не бройте лъжици или калории, а колко пъти Вие и Вашето мъниче сте се смели заедно, докато ядете! В допълнение, имаме за Вас съвети за 17-ия месец на Вашето малко дете:

 • Актуализирайте дневника на бебето и добавете най-новите снимки.
 • Набавете следващия размер дрехи сега.
 • Опитайте различни идеи за закуски за сутрешното и следобедното хранене.
 • Направете нови отпечатъци от ръце и крака с бои.
 • Прекарвайте много време навън.

Важни въпроси за седемнадесетия месец

Как да занимавам детето си в 17-ия му месец?

За 16-месечните деца чистият въздух често предлага много страхотни идеи за игра:

 • събирайте интересни цветя, листа или пръчки от парка или горската пътека; потърсете кестени или жълъди през есента,
 • играйте на игри на поляната или на детската площадка,
 • посещавайте площадки с пясъчници.

У дома можете да правите с детето си следното:

 • напълнете/изпразнете картонени кутии с различни размери,
 • изградете укрепления с възглавници или палатки с одеяла,
 • четете книги с картинки или слушайте аудио книги,
 • накарайте го да рисува с цветни моливи или бои за пръсти,
 • правете бисквити или гответе заедно,
 • изграждайте кули,
 • свирете заедно на музикални инструменти или звучни предмети от бита.

Дайте време на детето си за собствени идеи за игра, а също така му позволете да играе интензивно заедно с мама, татко или братя и сестри.

Колко трябва да говори моето 16-месечно дете?

Езиковото развитие варира значително през втората година. Средно малките деца говорят активно около 50 думи на 16 месеца и имат значително по-голям пасивен речников запас. По правило се образуват еднословни изречения, които могат да съчетават в една дума описание, запитване или молба.

Първоначално се практикува назоваването на любими хора, като мама или татко, а по-късно се добавят дейности и предмети. Някои деца вече започват да съставят първите си изречения от две думи. Други все още се ограничават с няколко думи и продължават да развиват двигателните си умения.

Кои храни са подходящи закуски на 16 месеца?

По принцип Вашето 16-месечно дете може да яде почти всичко. Закуските и ястията трябва да продължат да бъдат с възможно най-ниско съдържание на сол и захар. Най-добре е гроздето или ядките да се предлагат разполовени.

Здравословни закуски без захар са:

 • плодови резени
 • зеленчукови пръчици
 • пъстри чинии с различни сезонни или регионални плодове и зеленчуци
 • пълнозърнест хляб, пръчици от лимец и сусам или гевреци без сол

Можете лесно да достигнете препоръчителното количество от пет порции плодове и зеленчуци на ден със здравословни закуски.

Помощ относно размера на порциите: Една порция е горе-долу количеството, което се побира в ръчичката на детето. Това количество е малко, но помага на детето Ви да се засити във времето между основните хранения.

Не забравяйте да осигурите допълнителна чаша вода или неподсладен чай по време на междинно хранене, за да задоволите нуждата от течности.

Какви са теглото и дължината на 16-месечно малко дете?

На 16 месеца малките деца тежат средно между 10 и 10,7 кг, дълги са между 75 и 87 см и имат обиколка на главата приблизително. 44,2 до 50,3 см.

Дрехите с размер 80/86 обикновено са подходящи за това време, понякога и 86 или малък размер 86/92. Развитието на теглото и дължината са много индивидуални, така че е най-добре да обърнете внимание на личните характеристики на растежа на Вашето дете.

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.