Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 9-тия си месец

Осем месеца с Вашето бебе означава да сте прекарали много седмици, изпълнени с вълнуващо развитие. През 9-ия си месец бебетата усъвършенстват уменията си за пълзене и седене, наслаждават се на разходки и откриват нещо ново всеки ден. Сега те предпочитат да разглеждат всичко много внимателно с очите и ръцете си, вместо с устата, както преди. Тъй като новите вкусове са добре дошли, бебетата на тази възраст особено обичат да се хранят заедно със семейството.

Развитието на Вашето бебе

8-месечните бебета са малки вихрушки, които обикновено са пълни с ентусиазъм за нови, вълнуващи игачки. Те могат да бъдат почти всякакви – от изхвърлена картонена кутия, в която поставяте меки топки, до кубче за трениране на двигателни умения, върху което бебето може да изпробва различни съчетания от движения.

Освен това бебетата в деветия месец:

 • с ентусиазъм ще образуват и повтарят двойни срички,
 • затвърждават уменията си за пълзене, седене и стоене,
 • остават скептични към непознати (безпокойство от непознати),
 • имат нужда от малко по-малко сън отпреди.

Физически промени у Вашето бебе

В 9-ия месец мекото, кръгло лице на бебето едва ли може да се сравни с лицето на новороденото през първите седмици, нали? Отсега нататък чертите на лицето ще се издължават все повече. Това е така, защото Вашето бебе може просто да загуби малко от бебешката мазнина, която преди е правила и лицето му кръгло. Този ефект се дължи главно на факта, че наддаването на тегло се забавя, но растежът на дължина продължава стабилно. Освен това бебето Ви ще става все по-мобилно.

Важни етапи

Тегло прибл. 8200 до 8900 г; продължително по-бавно наддаване на тегло
Растеж около 1,5 см на месец; растеж на дължина до прибл. 72-74 см; обиколка на главата 43-48 см
Звуци образуване на двойни звуци и ентусиазирано повтаряне с различна сила на звука („дада“, „лала“ и т.н.)
Моторна функция допълнително развива ножичния захват и задържането на по-малки предмети; държане на играчки с две ръце; самостоятелно сядане; пълзене по корем, търкаляне, лазене; обръщане от корем на гърба и обратно

Като цяло бебетата трябва да наддават средно с 300 г и да растат с около 1,5 cm дължина през 9-ия си месец. Както винаги са възможни отклонения в двете посоки, тъй като бебетата се развиват индивидуално.

Емоционални и двигателни промени у Вашето бебе

През последната третина от първата година на бебето всяка емоционална и двигателна промяна е насочена към независимос. Вашето бебе иска да участва във всичко като част от семейството. Но то все още не може нито да говори, нито да ходи, нито има необходимите фини двигателни умения, за да яде с прибори за хранене или да грабва малки играчки от своите братя и сестри.

Тази ситуация може бързо да стане предизвикателство или разочарование за Вашето бебе. Останете търпеливи, любящи и разбиращи, ако бебето все още не успява в поредиците от движения, както би искало. Любовта, комфортът и състраданието са важна емоционална подкрепа, която е полезна за бебето в момента.

В същото време бебетата продължават да усъвършенстват двигателните си умения:

 • пълзене, обръщане и търкаляне, за да се движат самостоятелно из стаята,
 • някои вече се набират на мебели или предмети, за да се изправят,
 • сядане без чужда помощ или сядане без облягане на нещо,
 • усъвършенстване на ножичния захват.

Ръцете и очите играят все по-голяма роля в изследването на нови предмети, а играчките или други предмети попадат в устата все по-рядко. Вместо това бебето ще разглежда новите неща от всички страни и ще ги изследва внимателно с ръцете си. Можете да подпомогнете това развитие с малки, полезни предмети от ежедневието, които да оставяте за Вашето бебе. Например връзка ключове е очарователна за бебета на тази възраст, както и тенджери, тенекии и кутии за яйца, кърпи и остатъци от платове или няколко цветни щипки за дрехи.

Стимулирайте бебето си с игра

Вашето бебе ще обича да открива нещо ново всеки ден. Ако времето позволява, изследвайте природата заедно:

 • Подайте му интересни камъни, неотровни листа или парчета дървесна кора.
 • Оставете го да пълзи в тревата, в чакъла или върху пясъка.
 • Открийте заедно животни в зоологическата градина или в парковете за животни и слушайте различните звуци.

Вашето бебе може вече само да започва игрите на криеница. Във всеки случай тази игра никога не става скучна: скрийте играчка (дрънкалка, топка, играчка за гушкане) под цветна кърпа или под кутия и попитайте бебето къде може да е. Повечето бебета се впускат в играта с ентусиазъм, особено когато мама и татко търсят предмета, правейки се на отчаяни.

Тези игри запознават бебето със заобикалящата го среда, изострят вниманието му и насърчават разбирането му за предметите. Свържете играта с многократно и много конкретно назоваване на предметите: червената топка, зелената кутия, пукащата хартия, кръглата тенекия и т.н.

Накратко: Бебето Ви свързва думите и техните значения чрез повторение. Следователно простият, но разбираем език е важен за неговото усвояване.

Режим на сън на Вашето бебе

На възраст от 8 месеца нуждата на Вашето бебе от сън бавно намалява. Междувременно мъничето Ви се нуждае средно от единадесет до 14 часа сън на ден, които са разпределени в една до две дневни дремки с различна продължителност. Някои бебета все още се нуждаят от по-дълги периоди на почивка през деня - от един до два часа на дрямка. Други имат много по-малко нужда от почивка, 20-30 минути са им достатъчни, за да презаредят батериите си.

Като родител вероятно забелязвате, че нуждата на бебето от сън е малко намалена, особено вечер, тъй като сега заспиването е по-трудно от преди, нощите отново стават по-неспокойни или бебето Ви се събужда много по-рано сутрин.

Какво можете да направите сега:

 • Наблюдавайте действителната нужда от сън на Вашето дете.
 • Преценете дали вечерното време за лягане или сутрешното събуждане е по-важно за спокоен ден за всички членове на семейството. Или отложете малко вечерната рутина за сън, или се придържайте към сутрешното време за събуждане и ставане.

Проверете дали една по-дълга следобедна дрямка може да е добра за Вашето бебе вместо няколко кратки дремки, разпределени през целия ден.

Накратко: Промените в моделите на съня обикновено отнемат седем до 14 дни, за да влязат в сила. Трябва да се намесите само ако нуждата на Вашето бебе от сън противоречи на нуждите на други членове на семейството, например ако в къщата има по-големи деца в училище или ако винаги трябва да напускате дома в определено време заради работа.

Някои бебета вече спят през нощта, но повечето все още се нуждаят от много близост и подкрепа, за да прекарат нощта. От чисто физиологична гледна точка бебето на 8 месеца вече не се нуждае от нощно хранене, за да оцелее. На практика, по време на сън, тo изразходва калории, необходими за достигане на развитие, подходящо за възрастта. Следователно кърменето или храненето от шише също може да спомогне за повече спокойствие през нощта.

Храненето на Вашето бебе

Към момента на навършване на 8 месеца, бебетата обикновено вече са запознати с някои зеленчуци и плодове. Ако предлагате парченца храна за хранене с пръсти, може вече да е имало няколко дегустации на хляб, кифлички или гевреци. Според общите препоръки, от 10-тия месец към диетата могат да се добавят хляб и млечни храни.

По-голямата част от бебетата понасят новите храни доста добре, с изключение на кратките фази с леко къркорене в корема или възпалено дупе. Въпреки това, някои бебета видимо отхвърлят някои храни. Поради нарастващата си двигателна и емоционална зрялост, бебетата показват своята неприязън много ясно:

 • обръщат глава или вече не отварят уста,
 • правят гримаси, дори плачат или
 • избутват лъжицата и чинията.

Обърнете специално внимание на такива знаци. Това Ви улеснява при избора на захранваща храна и може да е индикация кои храни бебето Ви не понася добре.

Накратко: Бебетата често инстинктивно отхвърлят храни, за които храносмилателна система или устната им моторика не са готови.

Кърмене и млечни формули

Кърмете бебето си или го хранете с шише на поискване, ако желаете. Поддържайте храненията с кърма и хранене с шише гъвкави, така че да е удобно за Вас и Вашето бебе.

Бихте ли искали да намалите млечните хранения и да постигнете добър напредък с въвеждането на твърди храни? Може би все още се колебаете дали сега да замените вечерното или късното сутрешно хранене? Кое би било по-подходящо?

Това зависи главно от това колко вечерни хранения все още се нуждае бебето и колко яростно ги изисква. Неутешимо ли е през нощта, когато отлагате кърменето или следващото хранене с шише? Тогава обикновено има смисъл да запазите тези хранения за известно време, тъй като това като правило означава значително повече сън за майката и бебето. Нощното хранене е лесно за намаляване, когато е постепенно и когато бебето е готово да го откажат. Близостта при кърмене през нощта или при хранене от шише може да остане много важна за Вашето бебе за още известно време.

През деня често е по-лесно да отложите кърменето или следващото хранене с шише, като предложите подходяща преходна храна и разнообразен ден.

Някои бебета изискват да сучене, особено вечер, като сучат обилно или се наслаждават на шишето, за да заспят бавно.

Преходна храна

Какво ще кажете за някаква семейна храна или храна на парченца, която да допълва захранващата? Бебетата на 9 месеца имат много различни нужди по отношение на текстурата на преходната храна. Някои предпочитат особено фини пюрета, докато други са много щастливи да получат нещо от това, което има в чинията на мама или татко, или да похапват храна с пръсти.

Зъбите все още не са необходими, защото бебетата могат да смачкат подходящата храна между твърдите си венци. Малки, фини парчета месо или плодове се движат напред-назад в устата им. Всички остатъци, които не могат да бъдат смачкани, в крайна сметка ще бъдат изплюти.

Посещение при педиатъра

Следващият профилактичен медицински преглед не е необходимо да се извършва преди края на първата година от живота на бебето. Вашето бебе здраво ли е и все още се развива добре? Тогава не е нужно посещение при лекар в 9-ия месец.

Тъй като обаче мина известно време от последния профилактичен преглед, много родители използват тази възможност за кратък преглед при своя педиатър. Като част от него, теглото, растежът и развитието могат да бъдат проверени и, ако е необходимо, може да се обсъди напредъка с  въвеждането на твърди храни.

Занимания с Вашето бебе

Сега излизанията с бебето Ви са особено забавни. Тъй като сега е толкова внимателно и будно, то ще открие заобикалящата го среда, изпълнено с любопитство и радост. Разходките сред природата са особено приятни - Вашето бебе може да се движи на открито и да изследва различни текстури на земята. Туристическите пътувания се получават добре, когато бебето е в раница или слинг.

Детските колички са много полезни, когато през целия ден сте навън по асфалтирани пътища и пешеходни пътеки. Чантата за пелени и храната за навън навън, могат да бъдат прибрани в количката. Ако бебето се измори, когато е навън и има нужда от дрямка, тогава се насладете на почивката заедно в кафене или ресторант.

Еднодневните пътувания могат донякъде да нарушат обичайния ритъм. Но не се притеснявайте, повечето бебета се справят добре с това. Тогава дрямката сутрин може просто да се случи малко по-късно. Някои майки кърмят само във възможно най-тихата среда, някои бебета настояват за обичайната си преходна храна и изискват любимото си обедно хранене. Обикновено може да се намери решение за това, когато сте навън:

 • Пейки в паркове, кафенета или отделни стаи за кърмене, напр. в по-големите търговски центрове, са добри места за кратка почивка за кърмене/хранене от шише или малка порция пюре.
 • Кафенетата и пейките на открито/пейките в търговските центрове са подходящи за по-дълги почивки с Вашето бебе на ръце.
 • Вземете със себе си одеяло за пикник за релаксираща почивка по време на туризъм.
 • Кратко придвижване с кола или разходка из парка с детската количка позволяват дрямка.

Първите по-дълги излети често все още изискват малко свикване, докато всички членове на семейството се приспособят. Дайте си време и възможност да бъдете спонтанни, за да направите по-дълга почивка за дрямка или гушкане, ако е необходимо.

В допълнение към подходящи дестинации за екскурзия с бебе, помислете за обиколки, които Ви интересуват вас самите. Музеи, художествени изложби или спокойна разходка из стари градове също са лесни за осъществяване с бебе.

Как са майките и татковците

Няма начин да се скрие! Сега Вашето бебе се опитва да пълзи след вас навсякъде, когато изчезнете от полезрението му за много кратко време. Това е едновременно приятно за гледане и предизвикателно. Дори краткото посещение в тоалетната сега означава, че имате зрители. Много малко бебета на тази възраст обичат затворените врати.

Увеличаването на мобилността е предизвикателство за вас като родители и по друг начин, защото бебето ви ще пада и ще се преобръща от време на време. Малките синини трудно могат да бъдат избегнати, което означава, че оттук нататък ще бършете сълзи по-често. Особено с първото дете такива малки премеждия са неприятни за мама и татко, тъй като все пак искат да защитят съкровището си от всички опасности. Това е истинско предизвикателство в началото. С практиката обаче тези моменти ще станат по-лесни за справяне. Скоро ще бъдете много по-опитни в справянето със синини и успокояването, така че вашето мъниче да може уверено да се впусне в следващото си приключение.

Нашите топ съвети за деветия месец

9-ият месец е вълнуващ и ще бъде малко прекрасен с тези съвети:

 • Не забравяйте да правите снимки и видеоклипове на Вашето пълзящо, подвижно бебе.
 • Открийте заедно животинските гласове и разгледайте съответните книжки с картинки с животински мотиви.
 • Ходете на излети.
 • Изградете маршрути за пълзене на бебето във всекидневната.
 • Подгответе „чисто чекмедже“ в кухнята, за да държите здрави купи или дървени прибори.
 • Планирайте леки закуски с твърди храни.

Важни въпроси за деветия месец

1. Как да занимавам бебето си в деветия месец?

Почти всички деветмесечни бебета обичат да хвърлят предмети и да ги удрят един в друг. Досега бебето Ви се е научило да хваща съзнателно и особено обича да го използва. Игрите с пеене и пълзене също са популярни. Игри с пеене и кукли за пръсти ще очароват Вашето дете за известно време.

За да се занимава само за кратко време, предложете на бебето си достатъчно място за пълзене, плъзгане или пълзене по корема. Изберете различни повърхности, върху които пълзенето е особено трудно.

2. Колко големи са бебетата в деветия месец?

Бебетата достигат около 74 см дължина и тежат между 8200 и 8900 г през деветия си месец. Като цяло бебетата наддават само около 300 г на месец през последната третина от първата си година и растат с около 1,5 см. Междувременно обиколката на главата им е между 42 и 48 см.

Дрехи с размер 74 стоят добре на повечето 9-месечни бебета. За някои двойният размер от 68/74 все още е достатъчен, докато други вече са преминали към 80.

3. Колко спят бебетата в деветия месец?

На 9 месеца бебетата се нуждаят от около 11 до 14 часа сън на ден, разделени на кратки дремки през деня и обикновено по-дълги периоди на сън през нощта. Часът на събуждане сутрин и продължителността на дневния сън често определят колко бебето спи през нощта и кога ие достатъчно уморено, за да заспи вечер.

По правило на 9 месеца бебетата все още се нуждаят от храна и близостта на родителите си през нощта. Спането през цялата нощ с повече от шест часа сън наведнъж обикновено идва по-късно. Въпреки това, някои бебета вече овладяват тази важна стъпка в развитието.

4. Кога моето бебе ще се научи да ходи?

Средно повечето бебета пълзят на девет месеца, а някои вече се издърпват на мебелите или на краката на мама или татко, за да се изправят. Бебетата, развиващи по-бавно двигателните си умения, започват да заемат оптимална позиция за пълзене или движение из стаята с пълзене, не по-рано от 9-ия си месец.

По-нататъшните стъпки до усвояването на ходене без помощ са различни. Бебетата с особено добри двигателни умения ще могат да се движат по мебели или стени през следващите един до два месеца. Самостоятелното ходене без допълнителна помощ обаче обикновено започва едва около първия рожден ден.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.