Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в шестнадесетия си месец

На възраст от 15 месеца малките деца много бавно започват да възприемат и разпознават чувствата на грижещите се за тях. Те вече могат да изчакват за кратко, когато сте заети с нещо важно и откриват колко вълнуващи могат да бъдат кратките моменти на самостоятелна игра. Нарастващата независимост през деня прави Вашето дете особено привързано през нощта. На 15 месеца много бебета интензивно търсят близост с мама и татко.

Развитието на Вашето малко дете

Не след дълго и Вашето мъниче ще стане на годинка и половина. На 15 месеца то изживява нови приключения всеки ден и сега става все по-умело в стоенето и ходенето. Вземането или носенето на различни предмети е особено забавно за него, точно както някои малки деца сега обичат да строят малки кули, да рисуват първите си произведения на изкуството с пастели или може би дори да произнасят първите си изречения от две думи, които мама и татко могат да декодират.

Някои малки деца все още са в началото на развитието на тези езикови и двигателни умения, докато други изглежда отдавна са станали професионалисти. Всяко дете се развива със собствено темпо. Ето защо, ако детето Ви все още не е научило описаните тук стъпки на развитие или едва наскоро ги е усвоило, това е абсолютно нормално.

Физически промени у Вашето малко дете

Главата все още изглежда малко голяма спрямо торса и крайниците, но пухкавите кръгли черти се разтеглят все повече и повече. Ако сега погледнете снимки от времето около 10-ия месец, промените са безпогрешни.

Важни етапи

Тегло прибл. 9,8 кг до 10,5 кг
Растеж растеж на дължина до прибл. 74-85 см; обиколката на главата е прибл. 44-50см
Език активен речников запас от прибл. 50 думи; пасивният речник е много по-обширен
Двигателна функция Подскачане с двата крака едновременно; изкачване на стълби; катерене по столове или стъпала; хвърляне на топки.

По правило размер на дрехите 86 сега е подходящ, понякога и двойният размер 86/92 или малък размер 92. Растежът на дължина и наддаването на тегло продължават да напредват малко по-бавно, отколкото през първата година.

Емоционални и двигателни промени при Вашето малко дете

Речникът расте, а с него и способността на детето Ви да използва глаголи и прилагателни в допълнение към неща като „топка“, „куче“ или „ябълка“. Около 16-ия месец то започва да назовава собствените си чувства и тези на другите. Първоначално, когато наблюдава действие, така наречените огледални неврони в мозъка на детето предизвикват същите усещания, които биха възникнали, ако самото то е извършило действието. Учените наричат това явление още „емоционална зараза“. Способността да се назовават устно емоциите се появява едва между 2-ра и 3-та година.

Способността за разпознаване на чувствата се развива стабилно през следващите месеци и също зависи от природата на Вашето дете. 

Накратко: Поведението на близките, които се грижат за детето, също е ключово за развитието на емпатия и грижа. Съответно Вашето малко дете ще имитира това, което среща в своята среда. Снишаването до неговото ниво, прегръщането, успокояването или отразяването на чувствата са важни емпатични стратегии, които то може да изпита директно чрез собствения си опит и Вашата любяща грижа.

През последните няколко месеца детето Ви вероятно се е радвало да разчиства кутии и чекмеджета и да ги пълни наново. На 15 месеца малките деца често започват да подреждат обратно тези извадени неща. Строителните блокчета стават все по-интересни. С тях тренират своя пространствен усет и двигателни умения, когато предмети се клатят и са на път да паднат.

Вашето дете също упорито тренира чувството си за баланс, когато иска да балансира по бордюри или клатещи се камъни. Изкачването на стълби и дори качването на столчето за хранене са задачи, които малчуганите на 15 месеца тренират често и упорито. Обърнете специално внимание на безопасната среда сега, особено ако имате радостно катерещо се малко дете.

Стимулирайте Вашето малко дете с игра

Предложете на мъничето си различни предмети за подреждане:

 • строителни кубчета с различни размери
 • по-малки възглавнички или здрави играчки за гушкане
 • малки картонени кутии или кутии за сортиране
 • пластмасови кутии с и без капак

Децата на тази възраст могат сами да прелистят повечето детски книжки от една до две години поради по-дебелите картонени страници. Вашето дете ще се радва да назовава отделни фигури или цветове на страниците и дори може да Ви разкаже по-дълга история за тях.

Не се притеснявайте, ако не разбирате всичко. На около 18 месеца Вашето дете ще разширява речника си ежедневно и ще съставя първите си изречения от две думи. Дотогава историите и приказките често са все още дива смесица от частично разбираеми, съкратени и свободно измислени думи.

Опитайте нещо ново при следващата си разходка. Ходете с гигантски стъпки, на пръсти или вървете назад няколко метра. Поканете детето си да направи същото. Различните форми на ходене са не само забавни, но и предизвикват усещането за баланс и координация между виждане и ходене.

Храненето на Вашето малко дете

Целият организъм на Вашето дете е създаден за движение през втората година. Това се забелязва и при хранене, тъй като на 15-месечна възраст на малките деца често им е трудно да седят на едно място. След като първоначалният им глад е задоволен, те искат да се изправят и да играят отново. Следователно спокойните закуски са малко по-кратки. Нека мъничето стане и отидете да играе, за да можете да довършите своята закуска.

Понякога това Ви създава впечатление, че детето Ви почти не яде или яде твърде малко. Средно изискването за калориен прием на 15-месечно малко дете е около 1100 kcal, което се натрупва бързо с пет хранения на ден. Следователно броенето на калории като правило не е необходимо. По-важно е детето Ви да се наслаждава на храненето и да се развива според възрастта си и според своя персентил.

Нуждите му от течности се покриват частично от самите ястия, ако предложите сочни плодове или вкусна супа например. Водата е идеалното средство за утоляване на жаждата, както и неподсладените чайове. Предлагайте на детето си напитка в чаша при всяко хранене – то ще утоли жаждата си, ако е необходимо.

Ако малките зъбки изникват или детето Ви има инфекция, то също може да яде малко по-малко от обикновено. В този случай вече познатите, лесни за дъвчене ястия са най-добрият избор. Най-добре е да опитате нови храни, когато Вашето мъниче е отново във форма.

Кърмене и млечни формули

Ако смятате, че детето Ви яде по-малко твърда храна, редовното хранене с кърма все пак ще задоволи енергийните му нужди. Ситуацията е подобна при малки деца, които все още получават друга млечна храна.

Това важи и за двата случая: Разбира се, не бива да се пропуска съвместното хранене на семейната маса. Предлагайте балансирани ястия. Какво и колко яде Вашето дете зависи от тях. Снабдяването с хранителни вещества се покрива оптимално от разнообразна и балансирана семейна диета.

Смяна на пелени на пълзящо и ходещо малко дете

През 16-ия месец малките деца обожават всичко, което се случва в изправено или седнало положение. Лежането и задържането неподвижно е по-малко предпочитано. Това поставя родителите пред известно предизвикателство при смяната на пелени.

Вероятно вече сте започнали да сменяте пелените на мъничето си в изправено положение. Това работи изненадващо добре след малко практика, стига да има само „малка нужда“, от която да се отървете. Пелените-гащички могат да бъдат добра алтернатива, ако детето Ви е много нетърпеливо при смяна на пелените. Обуват се по-бързо и стоят добре дори без боди, което може да е особено практично през лятото.

В 16-ия месец понякога нощната пелена може да остане суха. Това често се случва, когато Вашето мъниче има първите си продължителни периоди на дълбок сън и спи от четири до шест часа наведнъж.

Някои малки деца на тази възраст също така показват кога трябва да отидат до тоалетната, като ясно изкривяват лицето си или клякат от изправено положение. Понякога малките деца умишлено се крият през този период, за да вършат „голямата си нужда“ незабелязано.

Приучаване към гърне

Следователно трябва ли вече да започнете с приучаването на гърне? Накратко: само ако мъничето Ви проявява ясен интерес към тоалетната и е достатъчно двигателно здраво, за да може да се съблича и облича в по-голямата си част.

Малките деца започват да проявяват интерес към приучването към тоалетната и гърнето най-рано на 18 до 24 месеца. Тогава действителният процес отнема повече време. Малките деца обикновено не са 100% безопасно приучени към гърне, докато не навършат четири до пет години. Дотогава научават всичко необходимо за самостоятелно ползване на тоалетна:

 1. да забелязват навреме пълен пикочен мехур или пълно черво,
 2. да прекъсват вълнуващи игри или да покажат на възрастен, че е необходима тоалетна,
 3. отидат до тоалетната,
 4. да се съблекат, включително да откопчаят копчета и ципове,
 5. да се почистят и отново да се облекат.

Тези стъпки са сложни и обикновено все още са твърде обширни за 16-месечни малки деца. Ако обаче Вашето мъниче ясно покаже, че вече не иска да носи пелената, е необходима Вашата подкрепа, за да усвои всички стъпки.

Малките деца с по-големи братя и сестри и деца, които посещават детски заведения, често започват по-рано.

Накратко: Изследванията показват, че малките деца не се приучават към гърне по-бързо, ако обучението към гърне започне още през втората година. Решаваща е емоционалната и двигателна зрялост за необходимите стъпки. Моделите на подражание са също толкова подходящи за повишаване на интереса, колкото и практическите помощни средства, например дрехи, които лесно се обличат и събличат, тоалетни седалки, подходящи за малки деца, или гърнета, които са лесно достъпни.

Посещение при педиатъра

Профилактичният медицински преглед U7 е чак от 21-ия месец на малкото дете. Дотогава има още много време, така че вероятно ще трябва да посетите кабинета на педиатъра само ако детето Ви има някакви инфекции или подобни.

Загрижени ли сте за подходящото за възрастта развитие на Вашето дете? Тогава си уговорете допълнителна среща с Вашия педиатър и адресирайте притесненията си.

Защо скуката понякога е нещо добро

През първата година нуждите на бебето са екзистенциални: гладът, жаждата и желанието за близост и топлина са буквално жизненоважни и основни за оцеляването. Следователно подходът, ориентиран към нуждите на Вашето бебе, гарантира възможно най-бързото задоволяване на тези нужди.

Това бавно се променя през втората година. На 15 месеца мъничето Ви вече може да почака малко, докато приготвите храната му или все още е навън. Подобна е ситуацията и с нуждата му от игра и внимание – кратките моменти на изчакване са напълно подходящи. Понякога от това време на чакане и скука възникват очарователни идеи за игра. Тогава може да откриете как Вашият малък изследовател, напълно погълнат от своята игра, забравя за времето. Скуката може да вдъхнови малкото дете да играе нови игри, да стимулира желанието му да изследва и да го насърчи да опитва нови неща.

Накратко: Самостоятелната игра е важна за личностното развитие на малките деца. Насърчава децата да развиват свои собствени идеи за игра без никаква намеса. Това има цялостен положителен ефект върху социалното поведение и справянето с непознати ситуации.

Можете да създадете най-добрите условия за Вашето дете, ако:

 • присъствате, но не предлагате веднага игри или дейности,
 • държите подходящи играчки и ежедневни предмети в обсега на деца,
 • наблюдавате без незабавна намеса.

Как са майките и татковците

Вашето дете говори, пълзи със светкавична скорост и се смее от сърце, когато се забавлявате с него. В повечето случаи организацията на работата, детските грижи и свободното време с детето също са се подредили добре. Чувства се добре, нали? Това чувство на щастие надделява над по-малко добрите дни и нощи и ви пренася през ежедневието.

Във всеки случай повечето 15-месечни малки деца са малки топки за гушкане, готови за всякакви забавления и любопитни към света. Да строите заедно малки кули и да ги събаряте отново, да разглеждате книги с картинки или да слагате пране в пералнята – това е страхотно съвместно забавление и винаги предизвиква малко смях. Ако през първите няколко месеца от живота на Вашето бебе все още ви се е налагало да се борите с трудни нощи или колики, всичко това ще бъде забравено най-късно до 16-ия месец.

Бащите, на които им липсваха идеи за игра за малки бебета, сега са особено търсени. След като са направени първите стъпки, е чудесно да се разхождате, да се гушкате и да се упражнявате да хвърляте първата топка заедно.

Ако все още не сте приключили с планирането на семейство, сега е добър момент да помислите за още едно дете.

Нашите най-добри съвети за шестнадесетия месец

Животът с малко дете е вълнуващ! С нашите съвети 16-ият месец ще бъде особено вълнуващ:

 • Играйте на криеница и снимайте забавните скривалища на Вашето дете.
 • Планирайте ежедневно забавление сред природата.
 • Изграждайте пещери и крепости с възглавници във всекидневната.
 • Правете си пикник на пода от време на време.
 • Бъдете търпеливи с придирчивите деца и предлагайте нови ястия от време на време.

Важни въпроси за шестнадесетия месец

Как да занимавам детето си на 15 месеца?

Малките деца обичат игрите с движение и пеене. Следователно рими, прости мелодии и ритми за пляскане са идеални за съвместна игра.

Също подходящи за занимание на Вашето малко дете са:

 • игри, в които различни части се поставят в дадени форми,
 • строителни кубчета,
 • прости музикални инструменти, тенджери, дървени лъжици или подобни,
 • чекмеджета и кутии с ежедневни предмети, които могат да бъдат извадени и върнати обратно,
 • естествени материали като пясък, пръчици, камъни, листа и др.

С течение на времето Вашето дете ще развие свои собствени идеи за игра и по този начин има шанса да открие нови умения и предпочитания, когато играе само.

Кога малките деца се приучават към гърне?

Средно малките деца са наистина обучени към гърне на около четири години през деня и на около пет до шест години през нощта. Необходимите за това умения, като обличане и събличане, желанието да се прекъсне играта и езиковите умения за съобщаване на нуждата им да отидат до тоалетната, са предимно налице в този момент.

Ранното приучаване към гърне не дава значително по-ранен резултат, поради което не се препоръчва. По-разумно е да изчакате ясни сигнали от детето и да се съсредоточите върху добрите условия:

 • Ролеви модели като майка, татко или братята и сестрите показват как се прави (отключени врати на тоалетната).
 • Предлага се гърне или детска тоалетна седалка.
 • Дрехи, които лесно се събличат и обличат.

Малко малки деца са готови да имат специфичен интерес към използването на тоалетна до 16-ия месец. Често това са деца, които имат подходящи модели за подражание, като братя и сестри, или които посещават детски заведения.

Какви маниери на масата трябва да знае едно 15-месечно дете?

На 15 месеца повечето малки деца вече могат да използват лъжица на 15 месеца, понякога и вилица. Храненето с ръце обаче си остава по-надеждният и по-бърз метод, когато са гладни. По този начин Вашето мъниче се храни с всичките си сетива и може да се наслади максимално на храната си.

Има вероятност да разлее нещо и понякога може да пропусне лъжица. Това е съвсем нормално на тази възраст и ще спре с времето. Малко килимче, което може да се пере, под столчето за хранене ще улавя най-лошото.

Важно е на семейната трапеза да има модели за подражание, които да учат как да се използват прибори, напитки и храна. Малките деца учат интензивно чрез наблюдение и имитация и затова се нуждаят от възможността да участват активно в семейното хранене.

Дори ако Вашето малко дете все още не може да се храни правилно с прибори, то пак ще настоява да има свои собствени такива, ако всички останали на масата ги имат.

За много малки деца на тази възраст е трудно да останат седнали за дълги периоди от време. Желанието им да бягат, да се катерят или да изследват отново възможно най-бързо е твърде голямо. Храненето може да бъде малко по-неспокойно на тази възраст, защото малкото дете винаги иска да се изправи отново.

Решете индивидуално за Вашето семейство как искате да се справите с това: Кога приключват храненията? Колко движение и игра са приемливи на масата?

Кога моето 15-месечно дете спи през нощта?

По-голямата част от 15-месечните малки деца спят с прекъсвания и продължават да се нуждаят от помощ от мама и татко, за да заспят отново. Обикновено са достатъчни няколко взаимодействия, като например погалване или кратки любящи думи. Понякога има нужда от кърмене или шише. Някои малки деца заспиват само при близък телесен контакт. Без допълнителна подкрепа малко малки деца спят до шест часа наведнъж на тази възраст.

Вашето малко дете вече спи ли в собствената си стая? На 15 месеца често се случва децата да търсят близостта и сигурността на обятията на мама и татко, особено през нощта, и затова идват в леглото на родителите си по-често от преди.

Колко трябва да тежи детето ми?

Теглото на здравите малки деца може да варира между 7,8 и 12,5 кг (момичета) или 8,5 и 12,9 кг (момчета). Средно малките деца тежат между 9,8 и 10,5 кг на 16 месеца.

Ако Вашето малко дете тежи значително повече или по-малко, препоръчително е да се консултирате с Вашия педиатър.

Какво трябва да може да прави едно малко дете на 15 месеца?

На 15 месеца повечето малки деца вече могат да:

 • ходят относително стабилно (държейки се за ръце),
 • се обръщат, докато вървят, без да падат,
 • подреждат кули от кубчета, които остават изправени,
 • изкачват стълби с Ваша помощ,
 • говорят около 50 думи и повтарят прости мелодии,
 • рисуват първите си произведения на изкуството.

Прости действия, като поставяне на храна в устата си с малко разливане, пиене от чаша и поставяне на шапка, са усвоени от почти всички малки деца на тази възраст.

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.