Skip to main content

Календар на развитието

Малките деца в 15-ия си месец

В 15-ия си месец малките деца са доста подвижни, нетърпеливи да изследват и се интересуват от всичко, свързано с ежедневието Ви. Те придобиват все повече и повече независимост и тестват двигателните си умения при всяка възможност, което означава, че Вие непрекъснато наблюдавате малкото си дете „в действие“, докато все повече и повече открива света около себе си.

Развитието на Вашето малко дете

Става все по-ясно какъв е темпераментът на Вашето дете. Сдържан, енергичен, срамежлив или широкосърдечен – как оценявате малкото си съкровище в началото на втората му година?

На 14 месеца малките деца най-вече:

 • използват всяка възможност за балансиране, катерене и лудост,
 • използват всяка възможност да открият нещо ново,
 • са много щастливи, че имат възможността да опитат различни вкусове.

Това също означава, че може да прекарате много време, придружавайки детето си в процеса. През повечето време то ще Ви моли да бъдете активен партньор в играта, но понякога ще предпочете да тества само как да изкачи стъпало или как да вкара меката паста в устата си. Търпението е много важно и за двама ви в този месец на развитие, защото научаването на нови неща също изисква време.

Физически промени у Вашето малко дете 

В 15-ия месец е време да погледнете по-отблизо очите на детето си. Цветът на ириса се променя през първата година от живота. Сега, във втората година, бавно придобива окончателния си цвят. Следователно в 15-ия месец вече е лесно да разберете дали Вашето мъниче ще има сини, зелени, кафяви или по-скоро синьо-сиви очи. По-тъмните очи обикновено не се променят много, докато по-светлите цветове може да продължат да показват леки промени, но текущото основно оцветяване остава.

Зрителната острота сега е малко повече от 50 процента от тази на здрав възрастен. Окончателното развитие на зрението ще продължи до около деветата година.

Важни етапи

Тегло прибл. 9,6 кг до 10,3 кг
Растеж растеж на дължина до прибл. 74-85 см; обиколката на главата е прибл. 44-50 см
Език увеличаване на речниковия запас; еднословни изречения
Двигателна функция упражнение на усвоени умения, особено балансиране, изкачване на стълби, усъвършенстване на координацията ръка-око-уста

Емоционални и двигателни промени при Вашето малко дете

До 14 месеца повечето малки деца вече са се научили да се изправят, да ходят покрай предмети и да се връщат в седнало положение. Те могат да вземат и най-малките предмети и съзнателно да ги подават от едната ръка в другата.

Някои все още практикуват отделните последователности, други вече са истински професионалисти и по този начин Ви държат постоянно нащрек. Понякога пълзенето е най-бързият начин за придвижване въпреки всичко: малките деца на 15 месеца са наистина светкавични. Ще се изненадате колко бързи стават, когато например има нещо ново и завладяващо за откриване в тяхната среда или чуят мама или татко да се прибират у дома.

Тези постижения са завладяващи и също така показват колко много е научило и усвоило мъничето Ви за 14 месеца. Емоционално Вашето малко дете вече е научило, че мама и татко могат да си тръгнат за кратко, но винаги да се връщат при него. Въпреки това, някои малки деца все още намират разделите за трудни, докато други са щастливи да изследват нещата сами.

Накратко: Емоционалната зрялост, необходима, за да се приема добре раздяла, отнема време. Ако детето Ви плаче или крещи, това не е признак на предизвикателство, а израз на факта, че много му липсвате. Тогава задачата на тези, които се грижат за него, е да разберат неговите чувства и да му осигурят комфорт.

Стимулирайте детето си с игра

Две тенджери и лъжица за готвене и малкото дете е доволно. Звучи ли познато? Всъщност на 14 месеца обикновените предмети от бита често са желани играчки.

Например „чекмеджето за вещи“ в кухнята е доказало своята стойност. То е възможно най-долу и съдържа само кухненски предмети, които не са опасни, пластмасови купи или подобни контейнери. С тях детето Ви може да се упражнява да слага неща и да ги разчиства, да прави музика или да се упражнява да готви. Толкова практични са и кутиите с кубчета за изграждане на кули и игри с прорези, където мъничето Ви трябва да постави различни форми в съответстващи отвори. Това помага за координацията око-ръка и тренира пространственото усещане.

Плъзгащите се превозни средства и теглещите се животни са оптимални играчки за насърчаване на активността на Вашето малко дете. Широките оси и гуми са важни за плъзгащите се превозни средства, така че да са възможно най-стабилни. Това означава, че детето Ви може да бъде подвижно, дори ако е ходило само за кратко и бързо се е уморило.

Играчките за дърпане, от друга страна, са идеални, когато мъничето Ви вече ходи по-сигурно. Пътят до детската градина или детското заведение е много по-интересен, когато кучето за дърпане, също идва и с радост маха с опашка.

Книгите в голям формат и първите интерактивни книги, които възпроизвеждат звуци или шумове с натискане на бутон, насърчават двигателните умения и въображението на Вашето дете в еднаква степен.

На 14, 15 и 16 месеца малките деца започват особено да се интересуват от ежедневните задачи. Така че, ако сега включите малката Ви фурия в домакинските задължения, като например да подреждате или да сгъвате прането заедно, това е едновременно игра и програма за развитие в едно. С тези прости дейности Вие подкрепяте детето си да открива света чрез игра.

Храненето на Вашето малко дете

Семейната храна постепенно се налага на трапезата. Може би пюрираната храна все още присъства в менюто от време на време, но повечето малки деца са приели добре семейната храна около 15-ия месец.

През втората година от живота препоръчителните хранения продължават да бъдат следните:

 • закуска
 • сутрешно междинно хранене, състоящо се от плодове, някои зърнени храни или зеленчуци
 • обяд
 • следобедна закуска, състояща се от плодове или зеленчуци, малко хляб или подходящи за деца хапки
 • вечеря

Размерът на порцията все още се основава на размера на юмрука на детето: това, което се вписва там, е съответното количество съставки, когато съставяте балансирана диета. В някои семейства храненията се падат предимно във времето извън дома, докато в други храненията се ядат предимно у дома. В детските заведения обикновено се предлагат балансирани, здравословни ястия.

Съвет: Можете да насърчите балансираните хранителни навици от самото начало, като осигурите здравословни закуски от плодове и зеленчуци.

Според хранителните препоръки на Немския федерален център за здравно образование трябва да се сервира поне едно топло хранене на ден. Често това е обяд. Тези, които предпочитат да ядат топла вечеря, могат да предвидят и това. Дори две топли хранения на ден са напълно подходящи, ако в менюто има достатъчно пресни сурови зеленчуци и други богати на фибри храни.

Кърмене и млечни формули

Броят на храненията с мляко може да остане гъвкав във времето. На тази възраст се препоръчват около 300 мл мляко или грама млечни продукти дневно, най-добре разпределени в две до три хранения на ден. Ако Вашето мъниче е болно, то може да предпочете да суче или да пие от шише, вместо да се присъедини към семейната маса. Ако е във форма и е здраво, храненето на семейната маса може да бъде много по-вълнуващо и интересно. Тези вариации са съвсем нормални и типични за продължаващото развитие, през което преминават малките деца през втората си година.

Със сигурност ще искате да заснемете подобни моменти с Вашето малко дете: може да направите забавни снимки или видео на тези мигове около трапезата. Опитът показва, че снимките на мама и татко с малкото дете стават все по-редки, а прекрасните моменти, в които детето играе, тича, катери се или се храни само, са невероятно много. Затова запечатайте споделените моменти за по-късно. Заслужава си!

Посещение при педиатъра

Профилактичният медицински преглед U7 е чак от 21-ия месец. Има още известно време дотогава, така че вероятно ще трябва да посетите кабинета на педиатъра само ако детето Ви има инфекции.

Загрижени ли сте за съответстващото за възрастта развитие на Вашето дете? Тогава си уговорете допълнителна среща с Вашия педиатър и адресирайте притесненията си.

Инфекции и заболявания в детска възраст

От втората половина на първата година нататък при много деца инфекциите зачестяват. Те могат да протичат като нормална настинка, но също така могат да бъдат придружени от висока температура и признаци като повръщане, диария, кожен обрив, отпадналост и др. В 15-ия месец детето Ви може вече да е преодоляло някои заболявания:

 • респираторни нарушения с възпалено гърло или кашлица
 • обикновена настинка, особено през есента и зимата
 • инфекция на средното ухо
 • стомашно-чревни инфекции, напр. причинени от ротавирус или норовирус
 • тридневна треска

Особено малките деца, които посещават детски заведения, често влизат в контакт с различни патогени. Това тренира имунната им система, така че тялото им се научава да разпознава различните патогени и да се бори ефективно с тях.

Накратко: Средно пет инфекции на година са съвсем нормални, въпреки че може да са значително повече. Така нареченото имунно съзряване чрез прекарани и толерирани инфекции е решаващо за по-късен живот и продължава до възрастта за започване на училище. След това годишният брой на инфекциите значително намалява.

Вашето дете боледува по-често? Ето как можете да подпомогнете укрепването на имунната му система:

 • предлагайте му пълнозърнести продукти за осигуряване на фибри,
 • чист въздух и много движение,
 • балансирана семейна диета за оптимално снабдяване с витамини и хранителни вещества,
 • много течности под формата на вода или чайове без захар,
 • достатъчно фази на сън и възстановяване.

Храненето играе особено важна роля, защото чрез него Вашето дете усвоява всички важни витамини, микро- и макроелементи, минерали и микроелементи. Ето защо храните, подходящи за малки деца, обикновено са обогатени с допълнителни витамини, за да осигурят необходимото хранително насищане за леко повишените нужди на децата в сравнение с възрастните. Чистият, но не хигиенично чист дом е също толкова полезен за детето Ви да влезе в контакт с домашните микроби. Може би мъничето Ви все още от време на време слага в устата си листа, камъчета или шепа пясък от пясъчника? Дори родителите да не им се харесва, това всъщност засилва имунната система.

Как са майките и татковците

На детето Ви му никнат зъбки, има настинка или го боли коремчето? Бихме се радвали да отнемем всяко притеснение и болка от нашите мъничета. Тъй като това за съжаление не е възможно, единственото, което можем да направим, е да бъдем до тях и да се грижим за тях с любов. Когато мама работи, татко поема – и обратното.

Понякога не се чувстваш добре като майка да не си вкъщи с болното си мъниче, но точно затова има специални болнични, когато децата са болни. Това не винаги е лесно, малко меланхолия и тъга са напълно нормални. Татко се чувства по същия начин, когато не може да остане с болното си дете.

Но във всеки случай трябва да е ясно, че нищо не се получава у дома с болно малко дете – нито работа от вкъщи, нито домакинска работа. Не се чувствайте виновни, че сте оставили всичко останало, когато детето Ви е болно.

Нашите най-добри съвети за петнадесетия месец

С малко дете в къщата времето лети, нали? Нашите съвети ще Ви помогнат да прекарате добре 15-ия месец:

 • Движете се много на чист въздух, за да може да се изпусне парата.
 • Планирайте посещения в зоологическата градина, подходящи за деца музеи или най-близката голяма приключенска площадка.
 • Дръжте в готовност кутиите с кубчета и други играчки,
 • Подбирайте безопасни ежедневни предмети и ги предлагайте като играчки.

Важни въпроси за петнадесетия месец

Как да занимавам детето си в 15-ия му месец?

На 14 месеца малките деца особено обичат, когато поставяте нещата в ръцете им:

 • кубчета за изграждане на кули,
 • първите прости дървени железници с релси или по-малки плъзгащи се колички,
 • прости ежедневни предмети, като захвърлени ключове, различни капаци, дървени лъжици, детски прибори, нечупливи купи или чинии,
 • прости музикални инструменти, като барабани, дрънкалки или ксилофони.

Бебешки проходилки, превозни средства на колела и обикновени картонени кашони са еднакво популярни играчки. С тях Вашето малко сладурче може да се придвижва от стая в стая, да транспортира играчки или да практикува ролеви игри.

На открито малките деца обикновено не се нуждаят от други играчки. Често са достатъчни естествените материали на място, като камъни, пясък, листа, интересни парчета дърво или пръчици, които стимулират въображението да играе.

Колко спят малките деца на 14 месеца?

По правило малките деца на 14 месеца спят

 • 10-13,5 часа през нощта
 • 1-3,5 часа през деня

Дневният сън обаче намалява все повече. Около 15-ия месец някои малки деца комбинират няколко по-кратки дремки в един по-дълъг следобеден сън. Някои деца все пак ще се нуждаят от две по-кратки дремки вместо една по-дълга, за да прекарат деня доволни и балансирани.

Общата нужда от сън е по-висока, отколкото при възрастните, но същевременно по-ниска, отколкото през първата им година. Съвети за сън, като например тиха среда и определена рутина в ежедневието, могат да помогнат на мъничето Ви да заспи по-лесно.

Какво трябва да ядат децата на 14 месеца?

Малките деца могат да ядат почти всичко от семейната маса, стига да е:

 • с ниско съдържание на сол,
 • с ниско съдържание на захар,
 • възможно най-малко подправено.

Също така трябва да избягвате консерванти и подобрители на вкуса. Можете да приготвите семейната храна с по-малко подправки от обикновено, така че да е подходяща за Вашето малко дете. Просто подправете собствената си порция на масата, ако е необходимо.

Ако не искате да готвите отделно или от време на време да прибягвате до готови ястия, ястията за детето Ви трябва да бъдат специално адаптирани към неговата диета.

Малките плодове и ядки трябва да се намалят наполовина, за да се намали рискът от аспирация (аспирация = проникване на течни или твърди вещества в дихателните пътища по време на вдишване).

Плодовете и зеленчуците обикновено могат да се предлагат сурови, варени, на пара или пържени. Месото трябва да присъства в менюто 1-2 пъти седмично, както и рибата. Пълнозърнестите продукти, като паста, ориз или хляб, допълват избора на храна.

Доброто снабдяване с течности също е важно. Водата и чайовете без захар са добри за утоляване на жаждата на малките деца.

Трябва ли малкото ми дете да има фиксиран дневен режим в 15-ия месец?

Рутините често помагат на децата на тази възраст да овладеят преходите между различни дейности или места.

Това означава, че винаги тръгването за детска градина след закуска е позната рутина и обикновено е добра ориентация за Вашето дете. Точните часове все още са неразбираеми за малките деца. Децата научават концепцията за управление на времето едва на по-късен етап, обикновено когато започнат училище. Ето защо фиксираните точки, като хранене или обличане, са по-разбираеми индикации за време вместо индикациите на часовник.

Някои деца са много чувствителни към промените в ежедневието си. В такъв случай е полезно

 1. да обявявате промените рано и
 2. да ги придружавате търпеливо през промяната.

Силните деца обработват промените много добре и могат да се адаптират гъвкаво към различни рутини. Нуждата от рутина обикновено вече е закотвена в структурата на личността. Съответно моделът на Вашето ежедневие с фиксирани или по-скоро разхлабени съчетания е много индивидуален. Доверете се на усещането си, за да разберете какво работи най-добре за Вашето семейство.

Какво може да прави едно малко дете в 15-ия си месец?

През 15-ия си месец повечето малки деца могат да правят следното:

 • редят градивни кубчета,
 • ходят относително стабилно, държейки се за ръка или покрай предмети,
 • формират различни изречения от 1 дума с нарастващ речников запас,
 • пият от чаша,
 • безопасно прехвърлят храна от масата към устата, понякога и с детска лъжица или вилица,
 • (частично) свалят първите елементи от облеклото и обличат прости елементи, като шапка или шал,
 • разлистват страниците на книжките с картинки и назовават някои цветове или форми.

Периодът на развитие е доста обширен през втората година. Малките деца, които са двигателно много здрави, може да имат доста малък речников запас или почти да не говорят. Езиково напредналите деца често се нуждаят от по-голяма помощ при двигателни задачи.

Колко често трябва да къпя детето си на 14 месеца?

Някои бебета са малки рибки и обичат да се плискат във ваната всеки ден. Няма какво да се каже против къпането с меки играчки за баня, няколко пъти седмично. Като алтернатива се препоръчват и един или два кратки душа седмично.

Ежедневната хигиена трябва да включва включва измиване на лицето, включително зъбите, шията, ръцете и областта на пелените. Ако детето Ви не обича да се къпе, по-бързото почистване с мека мокра кърпа е добър компромис.

Много малко малки деца наистина обичат да мият косата си. За повечето тази необходима стъпка в хигиената е доста неприятна. Можете да улесните себе си и мъничето си, ако използвате особено меки шампоани и използвате само топла вода. Дайте пример: Позволете на детето си да измие косата Ви, преди да поемете управлението.

Информация за автора:

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.