Skip to main content

Календар на развитието

Бебетата в 10-ия си месец

10-ият месец на бебето е фаза на интензивно откриване. Бебетата също практикуват щипковия захват, може би дори произнасят първите звуци, които звучат като конкретни думи или се осмеляват да направят първите си неподдържани стъпки без помощ. Вашето бебе расте! Бавно, но сигурно, нищо в обсега му няма да бъде в безопасност от него. То е очаровано от почти всичко - от декорацията на масата до това, което има в чиниите на мама и татко.

Развитието на Вашето бебе

Бебето Ви изведнъж изглежда много голямо, нали? Това впечатление се засилва, когато вече се изправя умело върху предмети или се осмелява да направи първите си стъпки, държейки се за мебели. Сега всеки ден е приключение, защото Вашето бебе скоро ще разширява дистанцията си от близките хора все повече и повече и ще тръгне на откривателски обиколки само.

На възраст около 9 месеца Вашето бебе:

 • вероятно вече ще произнася първите си думи,
 • ще практикува нов начин на хващане,
 • много ще се забавлява с водни игри.

Следващият профилактичен преглед е между 10-ия и 12-ия месец. На профилактичния преглед U6 се документират всички важни здравни данни на бебето Ви и се обсъждат следващите часове за ваксинация.

Физически промени у Вашето бебе

На тази възраст лицето и формата на тялото на бебето се променятт. Всичко сякаш се разтяга и кръглото бебешко лице постепенно се превръща в такова на малко дете.

Важни етапи

Тегло прибл. 8500 до 9200 г, което съответства на прибл. 300 г на месец
Растеж растеж на дължина до прибл. 72 до 79 см; обиколка на главата между 43 и 49 см
Звуци първите разпознаваеми думи („мама“, „татко“, „не“ и т.н.); разбирането на езика се задълбочава
Двигателна функция упражнявяне на щипковия захват: държане на нещо между палеца и показалеца; пълзене, търкаляне, стабилно сядане без опора; възможно дърпане на предмети; евентуално ходене покрай мебели

Повечето бебета носят дрехи с размер 80 до десетия си месец, но някои все още отговарят на двоен размер 74/80.

Емоционални и двигателни промени при Вашето бебе

Почти всички бебета сега започват с основни двигателни умения:

 • пълзене по корем
 • пълзене
 • издърпване нагоре
 • седене без опора

Рано започналите ходят относително стабилно до мебелите или се хващат за ръката на мама, татко или баба и дядо, за да се разхождат из стаята. Някои бебета дори успяват да направят първите си стъпки на тази възраст – без подкрепа, без да се държат за нищо!

Накратко: Както при самостоятелното сядане, усвояването на ходенето е нещо, което всяко дете управлява със собствено темпо. Уверете се, че давате на себе си и на бебето времето, от което се нуждаете и двамата.

В 10-ия месец може да наблюдавате с очарование как бебето ви многократно се опитва да грабне пясък или малки трохи. Листа, малки камъчета или насекоми стават обект на техните упражнения за хващане на открито. По този начин детето Ви не само тренира способността си да хваща дребните неща по целенасочен начин, но в същото време научава невероятно много за околната среда. Като част от фините двигателни умения, Вашето бебе работи интензивно върху усвояването на щипковия захват. Това означава, че се опитва да хваща нещата с върховете на палеца и показалеца, така че скоро да може да използва пръстите си поотделно.

При цялото това изпълнено с движение обучение когнитивното и емоционалното развитие не са с най-високия приоритет. Но това не означава, че в мозъка на бебето Ви не се случват много неща. Точно обратното! Пълзенето, пазенето на равновесие в изправено положение и интензивните сетивни впечатления изискват най-висока производителност от мозъка. През този месец бебето ще реагира преди всичко с удивление на всичко ново и непознато и в същото време ще се осмелява да се отдалечава все повече от Вас, за да открива още повече нови неща.

То може да прави това, защото през последните месеци е научило, че мама и татко са винаги до него, че те са сигурното убежище след всяко обхождане и откриване. Това доверие и сигурност сега са най-важните основи за вашето бебе, за да се отдалечи смело от вас във все по-широк периметър. След всеки кръг на откриване, бебето ще се радва да се върне при Вас за гушкане. Тези прекрасни моменти потвърждават колко ценна е тази сигурна връзка между вас.

Обувки за бебета

Дори ако бебето Ви едва овладява първите си стъпки, твърдите обувки все още не са добра идея. По-дебели чорапки с гумено ходило, гумени пантофи и особено босите крака са за предпочитане в опитите за прохождане..

Накратко: Краката са важен инструмент за трениране на баланс. Вашето бебе се упражнява да седи на различни повърхности, като килим, плочки, ламинат или бетон – за предпочитане с боси крака или с чорапи. Това предава много важна сензорна информация към мозъка едновременно, което улеснява бебето да се научи да стои и ходи.

Стимулирайте бебето си с игра

Вана, пълна с малко вода, няколко чаши и голо бебе: водните игри са идеални за 10-ия месец на бебето. Седейки във водата, бебето с ентусиазъм ще прелива водата от една чаша в друга. По този начин тренира координацията си око-ръка и усещането си за това кога контейнерите са „пълни“.

Ако е лято, преместете водните забавления навън, за предпочитане на места, защитени от слънцето. Меките топки и гъби са особено подходящи за внимателна „водна битка“, особено ако по-големите братя и сестри искат да се присъединят към плискането.

Накратко: желанието за пълнене и изпразване на съдове е важна стъпка в развитието на Вашето бебе. Следователно то винаги ще обръща чаши, празни чинии, ще разчиства чекмеджета и много ще се забавлява много, докато го прави. Дайте му време и пространство за това, в идеалния случай там, където може да пръска и да гребе колкото си иска.

Време ли е за почивка? Ако малката Ви вихрушка търси малко по-малко действие в момента, разгледайте заедно книжки с картинки или сензорни такива. Можете да стимулирате разбирането на езика, като назовавате отделни неща, техните форми и цветове. Или просто се посмейте заедно на забавните рими и картинки. И двете със сигурност ще ви доставят много удоволствие.

Подготовка за детската градина

Около 26% от всички майки започват работа отново след първия рожден ден на мъничето. Ако и Вие скоро ще започнете работа отново, трябва да направите няколко неща. За записване в детска ясла или наемане на детегледачка обикновено е необходимо планиране месеци преди началото на гледането на детето. Ако имате достатъчно късмет да имате партньор в родителски отпуск или баба и дядо, които да поемат грижите за децата, ще са необходими по-малко формалности.

Настаняването в детското заведение отнема известно време, така че някои родители започват да мислят за организирането му още в 10-ия месец, преди да започнат грижите след първия рожден ден на детето. Избраното детско заведение предлага ли някаква група за малки деца? Тогава десетият месец би бил подходящ момент да планирате първите посещения там. Това ще позволи на бебето и на Вас вече да опознаете учителите и процедурите, което ще спомогне за по-нататъшната адаптация на детето.

Накратко: Вашето бебе ще се радва да се включи в новата среда и да се присъедини към другите деца, след като е изградило надеждна връзка с учителя или детегледачката. Консултирайте се с началния учител как можете да подготвите себе си и Вашето бебе за предстоящия период на установяване.

Съвет: Прост фотоалбум с малък формат със снимки на мама, татко и ако е необходимо също братя и сестри или домашни любимци, пасва добре в чантата за детската градина. Разгледайте предварително снимките заедно с Вашето бебе. По-късно то може да вземе албума, ако им долипсвате в детската градина.

Храненето на Вашето бебе

Изминаха между четири и шест месеца от въвеждането на твърди храни, от първата лъжица пюре и първото парче храна, така че Вашето бебе вероятно вече се наслаждава на пълноценна храна през деня. Бебетата задоволяват нуждата си да сучат от гърдата или от шишето.

Кърмене и млечни формули

BЗа повечето бебета важността на гърдата или шишето намалява малко, но все още важи следното: кърмете или хранете бебето си от шише на поискване, ако това устройва Вас и бебето Ви. Като правило обаче повечето бебета на тази възраст са много радостни да се хранят заедно с Вас на масата, както се описва и в общите ръководства за хранене. В крайна сметка захранващата храна е вълнуваща и ежедневието е пълно с нови открития, за които се нуждаят от достатъчно енергия!

Това се променя само когато бебетата имат никнещи зъби, имат инфекция или денят е бил особено вълнуващ. Тогава те обичат да се оттеглят в сигурността на кърменето или тихото сучене от шише. За да поддържате бебето си адекватно снабдено с мляко и калций, в диетата му все още трябва да има 400-500 мл мляко или грама млечно-зърнени храни. Това количество обикновено се разпределя между една или две сесии на кърмене или хранене шише с млечна формула (200-250 мл) сутрин плюс порция млечна каша (200-250 г) вечер.

Майките особено се наслаждават на това специално време с тяхното 9-месечно бебе и обожават тези моменти на гушкане. В същото време кърменето или храненето с шише на бебета, които са на около 40 седмици, може да се превърне в акробатична рутина, когато детето Ви се опитва да се изправи в същото време, пълзи в скута ви или се изправя весело.

Съвет: Позволете да бъдете снимани в тези моменти. Тези записи запечатват забавни и прекрасни моменти от израстването на Вашето бебе. По-късно заедно ще можете да се посмеете от сърце.

Преходна храна

Ако искате в десетия месец да предлагате по-често храна директно от семейната трапеза в допълнение към пюрираната и тази на парченца, обърнете внимание на тези няколко правила:

 • Не предлагайте цели ядки или грозде (риск от задавяне);
 • По възможност не използвайте сол или добавени захари в ястията;
 • Избягвайте пикантни храни.

Типичното постепенно въвеждане на нови храни вече не е необходимо с вече добре зрелия храносмилателен тракт на Вашето бебе. Въпреки това, горещи или много пикантни ястия все още могат да причинят стомашни болки при някои обстоятелства.

Бебето Ви все още ли се радва да яде млечно-зърнени храни, бебешки каши или зеленчуково пюре? Тогава продължете да ги предлагате и изчакайте да видите. Вашето бебе ще си даде необходимото време и ще започне да се интересува от по-едра храна, когато му дойде времето.

Съвет: Не забравяйте хигиената на зъбите и редовно мийте първите млечни зъбки. Това намалява риска от кариес и приучава бебето, че грижата за зъбите е част от ежедневието – като миенето на ръцете или сресването на косата.

Посещение при педиатъра

Периодът за следващия профилактичен преглед U6 започва от 10-ия месец на бебето и завършва на 12-ия месец. По-специално ще бъдат изследвани физическото здраве и двигателното развитие на бебето:

 • запис на тегло и дължина,
 • преглед на органи,
 • проверка на очите и ушите,
 • при момчета: палпация на тестисите за изключване на неспуснати тестиси,
 • използване на игриви упражнения за проверка на контрола и мобилността на тялото, като пълзене, сядане и издърпване на предмети,
 • оценка на фините двигателни умения (ножичен /щипков захват),
 • проверка на развитието на млечните зъби с информация за здравето на зъбите,
 • обсъждане на въвеждането на твърди храни с инструкции за по-нататъшни действия.

В допълнение, Вашият педиатър ще Ви посочи източници на опасност в ежедневието, които трябва да премахнете заради все по-подвижно Ви бебе.

Ако сте ваксинирали бебето си според препоръката на STIKO, при прегледа U6 Вашето бебе също трябва да получи последната доза от ваксината 6 в 1, както и третата ваксинация срещу различни пневмококови инфекции.

В близкото бъдеще детето Ви ще бъде ли гледано извън дома? Тогава вече можете да говорите с Вашия педиатър за ваксинацията срещу паротит, морбили и рубеола, която се препоръчва за деца от 12-месечна възраст. След консултация с Вашия педиатър, датите на ваксинация могат да бъдат съответно планирани предварително.

Първите разбираеми звуци на Вашето бебе

Вашето мъниче вече ще може да бърбори цели срички и двойни срички като „лалала“ и „бубубу“ и ще се забавлява много да Ви говори на бебешки език. Като имитира Вашите и своите звуци, то упражнява по-нататъшното си езиково развитие. Разбирането на езика също напредва и бебето Ви вече разбира термини за ежедневни предмети като „шише“, „легло“ и т.н. и имена на познати хора. Някои бебета дори започват с нетърпеливо очакваното „мама“ или „тата“, когато използват дифтонги.

В началото сричките и звуците все още могат да изглеждат донякъде съкратени. Но не се притеснявайте, бебето Ви ще упражнява произношението особено интензивно през следващите седмици. Неговият речник ще продължи да нараства много бързо. Родителите бързо развиват интуитивно усещане за това с кои звуци и срички бебето им иска да играе определена игра.

Какво можете да направите за Вашето бебе сега:

 • Избягвайте майчините и бебешките разговори. По-добре е да говорите ясно, с кратки изречения и с нормален тон.
 • Бъдете търпеливи, ако бебето Ви „говори“ и не го разбирате веднага – заедно бързо ще научите как да овладеете езика за Вашето бебе.
 • Разглеждайте прости книжки с картинки и продължавайте да назовавате ежедневните предмети, цветове или форми, които Вашето бебе среща.

Как са майките и татковците

В ежедневието с 9-месечно бебе понякога няма много възможност да си поемете дълбоко въздух. Ще се върнете ли скоро на работа или имате по-големи деца, за които да се грижите? Тогава, в допълнение към обгрижването на Вашето бебе, имате много за организиране и сте изправени пред предизвикателства всеки ден по всяко време.

За да можете да се справите с всичко това, кратките почивки на бебето се използват изцяло, за да отмятате всяка точка от списъка със задачи. Но помислете и за себе си и си позволете моменти на спокойствие, в които не правите нищо. Да вдигнете краката си, да гледате как бебето Ви разчиства любимата си кутия или да се наслаждавате на малко слънце – кратки моменти на покой винаги могат да бъдат намерени. Това ще презареди батериите Ви и ще Ви подготви за следващите вълнуващи часове с Вашето бебе. 

Нашите най-добри съвети за десетия месец

Досега Вашето бебе вече е било на бял свят толкова дълго, колкото е продължила бременността Ви. С нашите съвети можете да се насладите на 10-ия месец на Вашето бебе:

 • Купете книги с картинки и сензорни книги.
 • Време е за нови игри с пляскане и пеене.
 • Игрите "Хвани ме!" с Вашето пълзящо бебе сега са особено забавни.
 • Открийте нови ястия за семейните хранения заедно.
 • Подгответе камерата за първата дума или първите стъпки.
 • Време за мама и татко: поглезете се с няколко минути насаме, докато бебето Ви пълзи и открива света.

Важни въпроси за десетия месец на бебето

1. Как да занимавам бебето си в десетия му месец? 

Бебетата в 10-ия месец обичат игрите с вода и хвърляне. Поставете бебето си в детски басейн, пълен с малко вода или във ваната и му дайте различни съдове или малка лейка. То с радост ще пълни и изпразва съдовете.

Басейн с топки е хубава идея за игра за бебета, които са очаровани от цветните топки. Оставете бебето да хвърля топките или заедно търсете червени, зелени или сини топки.

Игрите с пеене и ръкопляскане са много популярни сред бебетата на възраст около 10 месеца.

2. Колко са големи бебетата в десетия месец? 

Средно бебетата на 10-ия месец тежат между 8500 и 9200 г и са дълги около 72 до 79 см. Дрехи с размер 80 стоят добре на повечето бебета този месец.

Бебетата се развиват по различен начин, така че може да се окаже, че вашето е по-голямо или по-малко или теглото му се различава от стандартните стойности. Обсъдете здравословните въпроси с Вашия педиатър, ако е необходимо.

3. Кога моето деветмесечно бебе ще проговори? 

Около 10-ия месец бебето обикновено започва да изговаря първите си конкретни думи. Някои думи с двойни срички – като „мама“ и „тата“ – са особено лесни за образуване и следователно са сред типичните първи думи.

Понякога Вашето бебе се научава да произнася други, едносрични думи, които често включват „не“, „кола“ или „бау-уау“ за куче. Първоначално произношението може да изглежда леко неясно и зависи от настроението на бебето през деня.

За да подкрепите Вашето бебе, можете да:

 • използвате ясни, кратки думи,
 • говорите на нормален (по-нисък) тон вместо бебешки или майчински,
 • многократно назовавате ежедневни предмети, когато играете с бебето си.

4. Какво ядат бебетата в 10-ия месец?

В този момент някои бебета ядат всички ястия на масата през деня. Преходната храна обикновено се състои от смес от млечно-зърнени ястия или бебешки каши, пълноценни обедни ястия и леки закуски с плодове и зеленчуци или хляб.

Към храната можете да предлагате напитки без захар от чаша. Зъбната хигиена след хранене е важна за предотвратяване на кариес.

Ако сте започнали да въвеждате твърди храни по-късно или по-бавно, в менюто на Вашето бебе ще присъстват много повече млечни ястия. По принцип можете да продължите да кърмите или да давате шишето на поискване и да предлагате допълнително преходна. На 10 месеца повечето бебета, които седят на масата, също обичат да посягат към подходяща семейна храна, която най-добре е:

 • приготвена с възможно най-малко захар и сол,
 • леко подправена,
 • лесна за хващане.

Информация за автора

Сабрина Сайлър работи като доброволен консултант по кърмене и консултант по бебеносене от 2010 г. Тя също така работи като рекламен копирайтър и редактор и управлява различни програми по темата за балансирането на професионалния и семейния живот.

Експертни съвети и редакция: Биргит Лауе, акушерка и медицински педагог, дипломиран PR специалист, автор.